Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-09-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους προέδρους του Σουδάν και του Νοτίου Σουδάν
  • [02] Πέθανε ο Ρώσος πρώην υπουργός Άμυνας Πάβελ Γκρατσόφ
  • [03] Επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της Μπαμακό και της ECOWAS για την ανάπτυξη αφρικανικής δύναμης στο Μαλί
  • [04] Πέθανε το μωρό Πάντα του Εθνικού Ζωολογικού Κήπου της Ουάσινγκτον
  • [05] Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Βεστερβέλε κάνει έκκληση για την υποστήριξή αλλαγής καθεστώτος στη Συρία
  • [06] Διαδήλωση περίπου 500 ανθρώπων στην Κωνσταντινούπολη κατά της αντιισλαμικής ταινίας

  • [01] Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους προέδρους του Σουδάν και του Νοτίου Σουδάν

    Ο πρόεδρος του Σουδάν Όμαρ αλ Μπεσίρ και ο ομόλογός του του Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κίιρ άρχισαν σήμερα στην Αντίς Αμπέμπα, υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ένωσης, απευθείας συνομιλίες, οι οποίες αποσκοπούν στην εξεύρεση λύσεων για να δοθεί τέλος στην κρίση μεταξύ των δύο χωρών.

    Οι δύο πρώην εχθροί, τα στρατεύματα των οποίων επιδόθηκαν φέτος σε έναν ανηλεή πόλεμο, εισήλθαν στην αίθουσα στην οποία προβλεπόταν να πραγματοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

    [02] Πέθανε ο Ρώσος πρώην υπουργός Άμυνας Πάβελ Γκρατσόφ

    Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Πάβελ Γκρατσόφ, ο οποίος είχε υποσχεθεί έναν σύντομο πόλεμο στην Τσετσενία πριν από την πρώτη σύγκρουση που διήρκεσε από το 1994 ως το 1996, πέθανε σήμερα σε ηλικία 64 ετών σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Μόσχας, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

    Ο βετεράνος αυτός του πολέμου στο Αφγανιστάν, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Άμυνας υπό τον πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν την περίοδο 1992-1996, είχε υπερηφανευτεί πριν από τον πρώτο πόλεμο ότι οι Τσετσένοι αντάρτες θα μπορούσαν να συντριβούν μέσα σε μερικές ώρες, αλλά σύντομα βρέθηκε αντιμέτωπος με την αντίσταση των αυτονομιστών της μικρής αυτής δημοκρατίας το 1994.

    Ο στρατηγός είχε δώσει τότε εντολή για μαζικούς βομβαρδισμούς, οι οποίοι προκάλεσαν το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, όπως και τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων άλλων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση μη κυβερνητικών οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες τον είχαν χαρακτηρίσει εγκληματία πολέμου.

    Ο Γκρατσόφ είχε εισαχθεί στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Βισνιέφσκι της Μόσχας στις 12 Σεπτεμβρίου για λόγους που δεν διευκρινίστηκαν.

    [03] Επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της Μπαμακό και της ECOWAS για την ανάπτυξη αφρικανικής δύναμης στο Μαλί

    Το Μαλί και η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) κατέληξαν σε συμφωνία για τους όρους που θα διέπουν την ανάπτυξη μιας αφρικανικής δύναμης σταθεροποίησης στο Μαλί, με ένα αρχηγείο στην Μπαμακό, δήλωσαν ο υπουργός Άμυνας του Μαλί και ο ομόλογός του της Ακτής Ελεφαντοστού.

    "Θα πρέπει να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για τη συμφωνία που μόλις συνάψαμε με τους αδελφούς μας στο Μαλί. Σήμερα, μπορεί κανείς να πει ότι το Μαλί και η ECOWAS συμφώνησαν για επιχειρήσεις στρατευμάτων στο έδαφος του Μαλί", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ακτής Ελεφαντοστού, Πολ Κόφι Κόφι, έχοντας στο πλευρό του τον ομόλογό του του Μαλί, Γιαμούσα Καμάρα, ο οποίος το επιβεβαίωσε.

    "Όταν μιλάμε για στρατεύματα, μιλάμε για στρατεύματα της ECOWAS και όχι ξένους. Και σε αυτό είναι σύμφωνο το Μαλί", πρόσθεσε ο Κόφι Κόφι.

    Στις αρχές του Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του Μαλί Ντιονκουντά Τραορέ ζήτησε τη βοήθεια της ECOWAS, καθώς το βόρειο τμήμα της χώρας ελέγχεται πλέον για σχεδόν έξι μήνες από ένοπλες ισλαμιστικές ομάδες που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi), οι οποίες έχουν επιβάλει εκεί τη σαρία (ισλαμικό νόμο).

    [04] Πέθανε το μωρό Πάντα του Εθνικού Ζωολογικού Κήπου της Ουάσινγκτον

    Το μωρό Πάντα που γεννήθηκε μόλις πριν από μία εβδομάδα στον Εθνικό Ζωολογικό Κήπο της Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ πέθανε σήμερα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του κήπου.

    Τα ακριβή αίτια του θανάτου του δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί και αξιωματούχοι του ζωολογικού κήπου δήλωσαν ότι η υγεία του μωρού Πάντα, το οποίο ζύγιζε λιγότερα από 100 γραμμάρια, ήταν καλή και ότι δεν έφερε εξωτερικά σημάδια που να προδίδουν την πρόκληση κάποιου τραύματος ή μόλυνσης.

    Οι φύλακες και οι εθελοντές του ζωολογικού κήπου βρήκαν νεκρό το μωρό πάντα σήμερα το πρωί όταν έτρεξαν εκεί όπου βρισκόταν ανταποκρινόμενοι σε κραυγή της μητέρας του Μέι Σιάνγκ.

    Οι φύλακες έκλεισαν την κάμερα που επέτρεπε στο κοινό να βλέπει το μωρό πάντα και τη μητέρα του από το Ίντερνετ και ειδικοί απομάκρυναν το νεκρό πάντα για να ερευνηθούν από ειδικούς τα αίτια του θανάτου του.

    Το μωρό Πάντα, στο οποίο δεν είχε δοθεί ακόμη κάποιο όνομα, είχε γεννηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου. Η Μέι Σιάνγκ, η δεκατετράχρονη μητέρα του, ήταν καλή μητέρα, σύμφωνα με τις περιγραφές των αξιωματούχων του ζωολογικού κήπου, οι οποίοι είχαν ωστόσο τονίσει ότι ο πρώτος μήνας θεωρείται κρίσιμος για το αν θα καταφέρει να ζήσει ένα γιγάντιο Πάντα.

    Αυτό ήταν το δεύτερο μωρό της Μέι Σιάνγκ. Το πρώτο της μωρό, που του έχει δοθεί το όνομα Τάι Σαν, είχε γεννηθεί στις 9 Ιουλίου του 2005 και βρίσκεται τώρα στο κέντρο προστασίας των γιγάντιων πάντα στην περιοχή Ουολόνγκ της Κίνας.

    [05] Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Βεστερβέλε κάνει έκκληση για την υποστήριξή αλλαγής καθεστώτος στη Συρία

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να εκφράσει την υποστήριξή της σε μια αλλαγή καθεστώτος στη Συρία κατά την ετήσια σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που θα αρχίσει αυτήν την εβδομάδα.

    "Ελπίζω ότι η διεθνής κοινότητα θα στείλει ένα σαφές μήνυμα για τον τερματισμό της βίας στη Συρία και για ένα νέο ξεκίνημα" στη χώρα αυτή, δήλωσε ο Βεστερβέλε πριν από συνάντηση που θα είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

    Μολονότι η Γερμανία ασκεί αυτήν την περίοδο την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν είναι μόνιμο μέλος του.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κατάφερε να υιοθετήσει αυστηρά μέτρα για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία λόγω του βέτο των δύο μόνιμων μελών του, της Ρωσίας και της Κίνας.

    Ο Βεστερβέλε σημείωσε εξάλλου ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να επιδιώκει να καταστεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    "Η μεταρρυθμιστική διαδικασία πρέπει να προχωρήσει στον ΟΗΕ", σημείωσε ο Γερμανός υπουργός, προσθέτοντας ότι "αν ο ΟΗΕ δεν είναι αντιπροσωπευτικός του κόσμου του 21ου αιώνα θα αποδυναμωθεί μακροπρόθεσμα το κύρος και η νομιμότητά του".

    Η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αρχίζει την Τρίτη και αναμένεται να παραστούν σε αυτήν 123 πρόεδροι και πρωθυπουργοί και πάρα πολλοί υπουργοί Εξωτερικών.

    [06] Διαδήλωση περίπου 500 ανθρώπων στην Κωνσταντινούπολη κατά της αντιισλαμικής ταινίας

    Περίπου 500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για να διαμαρτυρηθούν για την αμερικανικής παραγωγής αντιισλαμική ταινία "Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων" και για τη δημοσίευση σκίτσων με τον Μωάμεθ από τη γαλλική εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo.

    H συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ταξίμ, η οποία βρίσκεται στην συνοικία με τις ξένες διπλωματικές αποστολές.

    Οι διαδηλωτές έκαψαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα όπως "Αλάχ Ακμπάρ" (ο Θεός είναι μεγάλος) και κρατούσαν πλακάτ στα οποία αναγραφόταν "Θάνατος στην Αμερική" και "Θάνατος στη Γαλλία".

    Η αστυνομία για την αντιμετώπιση των ταραχών παρέμεινε γύρω από την πλατεία κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης και εμπόδισε την πρόσβαση των διαδηλωτών στη γαλλική διπλωματική αποστολή.

    Η διαδήλωση διαλύθηκε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 23 September 2012 - 22:30:38 UTC