Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-09-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επί τάπητος στη συνεδρίαση των ακτοπλόων τα οικονομικά προβλήματα του κλάδου
  • [02] Στον Άρη «χιονίζει»
  • [03] Προσχηματικές οι «κόκκινες γραμμές», τονίζει ο Δ. Στρατούλης
  • [04] Έξω από το υπ.Οικονομικών συγκεντρωμένοι παραπληγικοί
  • [05] Το 48% των Γερμανών εγκρίνει την απόφαση του Δικαστηρίου για το ευρώ
  • [06] Συνελήφθη στο Μεξικό ο φερόμενος ως αρχηγός του καρτέλ του Κόλπου
  • [07] «Ορέστεια» στη νοηματική γλώσσα, στις 26 Σεπτεμβρίου, στο Θησείο
  • [08] Στις προθήκες από 21 Σεπτεμβρίου το iPhone 5 της Apple
  • [09] Τέθηκε σε λειτουργία το αιολικό πάρκο της ΔΕΗ στα Ακούμια Ρεθύμνου
  • [10] «Η κατάσταση θα χειροτερέψει», εκτιμά η Αλ. Παπαρήγα
  • [11] Σ. Κεδίκογλου: Η κυβέρνηση καταβάλλει «κάθε προσπάθεια να μην θιγούν τα εργασιακά»
  • [12] Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Γιώργος Κατσανεβάκης

  • [01] Επί τάπητος στη συνεδρίαση των ακτοπλόων τα οικονομικά προβλήματα του κλάδου

    Σε φορτισμένο κλίμα, αναμένεται να διεξαχθεί η σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, όπου αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακτοπλόοι καθώς η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά τον χώρο.

    Σημειώνεται ότι οι τέσσερις μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες του χώρου, ΑΝΕΚ, ΝΕΛ, Μινωικές, Attica, υπολογίζεται ότι έχουν χάσει από τον τζίρο τους, το πρώτο εξάμηνο του 2012, περισσότερα από 55 εκατ. ευρώ ενώ οι ζημιές τους υπολογίζονται στα 94 εκατ. ευρώ.

    Πηγές από το ΣΕΕΝ, αναφέρουν ότι ο χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος για τις εταιρείες, καθώς η μείωση των εισοδημάτων έχει ήδη περιορίσει την επιβατική κίνηση σε σχέση με άλλες χρονιές, ενώ οι τράπεζες έχουν περιορίσει σημαντικά τη ρευστότητα προς τις εταιρείες και ορισμένες μάλιστα είναι διστακτικές και σκεπτικές στο να εξυπηρετήσουν ακόμα και παραδοσιακούς πελάτες.

    Ένα θέμα που θέτουν, επίσης, οι ακτοοπλόοι είναι η τιμή των ακτοπλοϊκών καυσίμων που εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης το τελευταίο διάστημα καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει μια λύση στο θέμα της τιμής των καυσίμων, ενώ στο τραπέζι του διαλόγου έχει πέσει και θέμα μείωσης του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

    Οι εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών ειδικά στο θέμα της τιμής των καυσίμων, εμφανίζονται προβληματισμένοι για το μέλλον, εκτιμώντας ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα του κόστους, ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιες εταιρείες να δέσουν εκτός από τα ταχύπλοα και συμβατικά πλοία, να περιορίσουν δρομολόγια και να μειώσουν επιπλέον ταχύτητες.

    [02] Στον Άρη «χιονίζει»

    Νέα στοιχεία από το δορυφόρο Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) της NASA, που βρίσκεται εδώ και χρόνια σε τροχιά γύρω από τον Άρη, παρέχουν τις καλύτερες ως τώρα ενδείξεις ότι στον πλανήτη πέφτουν νιφάδες διοξειδίου του άνθρακα. Πρόκειται για το μόνο γνωστό παράδειγμα χιονόπτωσης διοξειδίου του άνθρακα οπουδήποτε στο ηλιακό μας σύστημα.

    Το παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα, γνωστό και ως «ξηρός πάγος», απαιτεί θερμοκρασίες της τάξης των μείον 125 βαθμών Κελσίου, πολύ χαμηλότερες από αυτές στις οποίες παγώνει το νερό. Τα νέα στοιχεία υπενθυμίζουν πως όσο κι αν ο Άρης μοιάζει με τη Γη, δεν παύει να έχει αρκετές διαφορές και ιδιομορφίες.

    Ο πάγος στην επιφάνεια του νοτίου πόλου του Άρη είναι το μόνο μέρος στον πλανήτη όπου το παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα παραμένει όλο το έτος. Έως τώρα υπήρχε αμφιβολία για τον τρόπο που το διοξείδιο από την ατμόσφαιρα εναποτίθεται στο έδαφος. Τα νέα στοιχεία συνηγορούν ότι αυτό συμβαίνει με τη μορφή? χιονόπτωσης στη διάρκεια του αρειανού χειμώνα.

    [03] Προσχηματικές οι «κόκκινες γραμμές», τονίζει ο Δ. Στρατούλης

    «Βλέπουμε ότι κάθε φορά που συνεδριάζουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, που στηρίζουν και συμμετέχουν στην κυβέρνηση, φτάνουμε όλο και πιο κοντά, στην τελευταία πράξη ενός κακόγουστου, κατ' εμάς, επικοινωνιακού θεάτρου, ενώ στην ουσία έχουν συμφωνήσει να συνυπογράψουν το πιο κατεδαφιστικό και το πιο απάνθρωπο πακέτο από τα πολλά που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα» σχολίασε, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του κόμματος, Δ. Στρατούλης.

    «Οι κόκκινες γραμμές που βάζουν είναι, κυριολεκτικά, από πολύ λεπτό χαρτί, που με το πρώτο φύσημα του ανέμου πέφτει. Είναι αγκιστρωμένοι οι πολιτικοί αρχηγοί στον κύριο Σαμαρά, που τα έχει δώσει όλα στην τρόικα», ανέφερε ο κ. Στρατούλης.

    [04] Έξω από το υπ.Οικονομικών συγκεντρωμένοι παραπληγικοί

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί αυτή την ώρα έξω από το υπουργείο Οικονομικών ο πανελλήνιος σύλλογος παραπληγικών, ο όποιος έχει ζητήσει να συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό προκειμένου να του εξηγήσουν τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες άνθρωποι εξαιτίας των περικοπών στα προνοιακά επιδόματα.

    Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των παραπληγικών σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτό το αίτημά της συνάντησης με τον υπουργό, θα κατευθυνθούν στη Βουλή προκειμένου να ζητήσουν την παρέμβαση του κοινοβουλίου.

    Στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Οικονομικών θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα σωματεία ατόμων με προβλήματα όρασης.

    [05] Το 48% των Γερμανών εγκρίνει την απόφαση του Δικαστηρίου για το ευρώ

    Το 48% των Γερμανών εγκρίνει την απόφαση του γερμανικου Συνταγματικού Δικαστηρίου να επιτρέψει την υιοθέτηση νέων μηχανισμών στήριξης της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Το ποσοστό αυτών που δεν συμφωνούν με την απόφαση, η οποία ανακοινώθηκε χθες και χαιρετίσθηκε από τους ευρωπαίους ηγέτες, ανέρχεται σε 39%, σύμφωνα με την έρευνα αυτή που παραγγέλθηκε από το δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

    Το 13% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν ξέρει τι να απαντήσει.

    Μόνον 27% των Γερμανών υποστηρίζουν ωστόσο πως αυτή η απόφαση λαμβάνει επαρκώς υπόψη τα συμφέροντα της Γερμανίας, ενώ 61% υποστηρίζουν το αντίθετο.

    Οι Γερμανοί φαίνονται επίσης επιφυλακτικοί όσον αφορά την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη: το 78% αμφιβάλλει πως η δημιουργία των νέων μηχανισμών στήριξης συνιστά ένα αποφασιστικό βήμα προς την επίλυση αυτής της κρίσης.

    [06] Συνελήφθη στο Μεξικό ο φερόμενος ως αρχηγός του καρτέλ του Κόλπου

    Άνδρες του πολεμικού ναυτικού του Μεξικού συνέλαβαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τον Χόρχε Εντουάρντο Κοστίγια Σάντσες, τον φερόμενο ως αρχηγό του καρτέλ του Κόλπου και από τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες στη χώρα του, ανακοίνωσε το υπουργείο Ναυτιλίας.

    'Ενας άνδρας συνελήφθη στη βορειοανατολική πολιτεία Ταμαουλίπας "ο οποίος δηλώνει και δείχνει να είναι ο Χόρχε Εντουάρντο Κοστίγια Σάντσες, ο φερόμενος ως ο μεγάλος αρχηγός του καρτέλ του Κόλπου", αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

    Η σύλληψη του Κοστίγια πραγματοποιείται μετά τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κλεμμένων αυτοκινήτων που ανακαλύφθηκαν στις πόλεις Ραϊνόσα, Νουέβο Λαρέντο και Ματαμόρος, τρεις πόλεις της Ταμαουλίπας, στη μεθόριο με τις ΗΠΑ.

    Οι μεξικανικές αρχές είχαν περιλάβει τον Κοστίγια στον κατάλογο των 37 πλέον καταζητούμενων μελών του οργανωμένου εγκλήματος, προσφέροντας αμοιβή 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων για τη σύλληψή του.

    [07] «Ορέστεια» στη νοηματική γλώσσα, στις 26 Σεπτεμβρίου, στο Θησείο

    Μια ξεχωριστή παράσταση θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012, (Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών), στις 8 μμ, όσοι βρεθούν στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο (Ερμού 134-136).

    Η τριλογία του Αισχύλου "Ορέστεια" ("Αγαμέμνων", "Χοηφόροι", "Ευμενίδες") διασκευάστηκε και αποδόθηκε στην ελληνική νοηματική γλώσσα από το Γυμνάσιο- Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων Αγίας Παρασκευής. Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο πολιτιστικής εκδήλωσης για το τέλος της σχολικής χρονιάς 2011-2012.

    Είναι η πρώτη φορά στην εκπαιδευτική ιστορία της χώρας που ένα σχολείο αναλαμβάνει να παρουσιάσει αυτή την απαιτητική τριλογία του Αισχύλου, ένα διαχρονικό και πανανθρώπινο έργο πολιτισμού, που εκπέμπει το πάντα επίκαιρο μήνυμα της δικαιοσύνης ως αποτελέσματος της κοινωνικής συναίνεσης. Η ελληνική νοηματική γλώσσα αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο το τραγικό στοιχείο, δίνοντας νέα διάσταση στη θεατρική προσέγγιση της κλασικής τραγωδίας.

    [08] Στις προθήκες από 21 Σεπτεμβρίου το iPhone 5 της Apple

    Το iPhone 5 της Apple θα αρχίσει να πωλείται στις 21 Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστραλία και την Ιαπωνία, ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανικός ς όμιλος πληροφορικής.

    Η τιμή του θα αρχίζει από τα 199 δολάρια, ενώ κάποια μοντέλα με επιπλέον μνήμη θα πωλούνται έναντι 299 και 399 δολαρίων.

    [09] Τέθηκε σε λειτουργία το αιολικό πάρκο της ΔΕΗ στα Ακούμια Ρεθύμνου

    Τέθηκε σε λειτουργία το αιολικό πάρκο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στα Ακούμια Ρεθύμνου Κρήτης, προσθέτοντας 7,2ΜW αιολικής ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα της Κρήτης. Το πάρκο αποτελείται από οκτώ ανεμογεννήτριες, ισχύος 900KW η κάθε μία.

    Μέχρι στιγμής έχουν τεθεί σε λειτουργία άλλα πέντε αιολικά πάρκα, στην Πάρο, τη Λέσβο, τη Ρόδο, τη Λήμνο και τη Σάμο ενώ υπολείπεται η ολοκλήρωση των πάρκων στο Κοπρινό Κρήτης, στη Σίφνο και στο Πυθαγόρειο της Σάμου.

    [10] «Η κατάσταση θα χειροτερέψει», εκτιμά η Αλ. Παπαρήγα

    «Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη, θα χειροτερέψει και πρέπει το εργατικό-λαϊκό κίνημα να συγκεντρώσει δυνάμεις ώστε να την αντιπαλέψει», ανέφερε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ.

    Ερωτηθείσα αν ορισμένες μορφές αγώνα «όπως κλείσιμο λιμανιών κλ.π.» έχουν απομακρύνει κόσμο, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «δεν αναγορεύουμε "στο Α και το Ω" ορισμένες μορφές πάλης, ωστόσο όσο οξύνονται τα προβλήματα, αντίστοιχες πρέπει να είναι και οι μορφές πάλης».

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε, ταυτόχρονα, ότι «οι μορφές πάλης από μόνες τους δεν προσφέρουν τίποτα, και το ζήτημα είναι στο περιεχόμενο και την κατεύθυνση της πάλης», ενώ πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή, κάθε γειτονιά και κάθε χώρος δουλειάς, πρέπει να γίνει χώρος συγκέντρωσης δυνάμεων και ανταλλαγής απόψεων με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη λαϊκή συμμετοχή».

    [11] Σ. Κεδίκογλου: Η κυβέρνηση καταβάλλει «κάθε προσπάθεια να μην θιγούν τα εργασιακά»

    Η κυβέρνηση καταβάλλει «κάθε προσπάθεια να μην θιγούν και δεν θα θιγούν τα εργασιακά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας το πρωί στο MEGA, τονίζοντας ότι «έχουμε ήδη κατεβάσει χαμηλά το εργασιακό κόστος και δεν υπάρχει λόγος να τίθενται τέτοια ζητήματα από την τρόικα».

    «Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», επανέλαβε ο κ. Κεδίκογλου, καθώς, όπως σημείωσε, πρόκειται για ένα «σκληρό πακέτο που πρέπει να διαπραγματευτούμε». Υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους εταίρους της ότι το χρέος της μπορεί να καταστεί βιώσιμο, ενώ συμπλήρωσε ότι «οι κυβερνητικοί εταίροι συμμετέχουν γνήσια για να επιτύχουμε την καλύτερη διαπραγμάτευση». Προσέθεσε δε, ότι η μείωση ύψους 6% στους ένστολους, που βρίσκεται μέσα στις προτάσεις, θα πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στη διαμαρτυρία μελών της ΔΑΚΕ, χθες το βράδυ, έξω από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε: «άλλο είναι η γνήσια αγωνία των βουλευτών κι άλλο μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε εισαγωγικά, για την οποία έγινε μεγάλη κινητοποίηση με φτωχά - θα έλεγα- αποτελέσματα. Σε ερώτηση για τη στάση του προέδρου της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα Νίκου Κουτσιούκη, απάντησε: «Να αποφασίσει ο κ. Κουτσιούκης αν είναι ΝΔ ή όχι».

    [12] Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Γιώργος Κατσανεβάκης

    "Έφυγε" στα 80 του χρόνια ο δημοσιογράφος Γιώργος Κατσανεβάκης.

    Γεννήθηκε στον Άγιο Στέφανο Λασιθίου Κρήτης και αφού ολοκλήρωσε εκεί τις γυμνασιακές του σπουδές, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου σπούδασε στην Πάντειο Σχολή. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία το 1968 από την ΥΕΝΕΔ και στη συνέχεια εργάστηκε και στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

    Ο Γιώργος Κατσανεβάκης ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική δράση. Υπήρξε μέλος του Μεικτού Συμβουλίου και των Πειθαρχικών Συμβουλίων της ΕΣΗΕΑ, ενώ για πολλά χρόνια διετέλεσε και πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ.

    Η κηδεία του ευγενούς και ήπιου δημοσιογράφου, του αγαπητού απ΄όλους τους συναδέρφους του, θα γίνει αύριο, Παρασκευή, στις 17:00 από το κοιμητήριο Ζωγράφου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 September 2012 - 6:30:47 UTC