Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-08-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α. Σαμαράς: Δίνουμε μάχη για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ
  • [02] Αναθέρμανση της οικονομίας με δέσμη δέκα παρεμβάσεων
  • [03] Με "αιφνιδιαστικές" απεργίες προειδοποιεί η Lufthansa
  • [04] Τον κώδωνα του κινδύνου για τα οικονομικά των δήμων, έκρουσε ο Αλ. Τσίπρας
  • [05] Αρχίζει 3 Σεπτεμβρίου η απογραφή των συνταξιούχων του ΝΑΤ
  • [06] Περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Ιούλιο
  • [07] Α. Παπαρήγα: Το ΚΚΕ καλεί το λαό να «υποδεχτεί» τα νέα μέτρα με απεργίες
  • [08] Ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στο Παλαιό Φαληρο
  • [09] Στην πρώτη γραμμή των αποκρατικοποιήσεων ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ
  • [10] Με τον Μπαρόζο θα συναντηθεί σήμερα ο Μ. Μόντι

  • [01] Α. Σαμαράς: Δίνουμε μάχη για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ

    Δίνουμε μια μάχη για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος της εξόδου της χώρας από το ευρώ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά την ενημέρωση που έκανε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα ταξίδια του σε Βερολίνο και Παρίσι.

    «Δίνεται η μάχη για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «για να φέρουμε», όπως χαρακτηριστικά είπε, «αυτό που έχουμε υποσχεθεί και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, την ανάκαμψη».

    Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ακόμη ότι «το λόμπι της δραχμής έχασε έναν αποφασιστικό γύρο» και κατέληξε: «έχουμε ακόμα πολλή δουλεία μπροστά μας».

    [02] Αναθέρμανση της οικονομίας με δέσμη δέκα παρεμβάσεων

    Με δέκα παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων επιχειρεί την προσέλκυση επενδύσεων και την αναθέρμανση της αναπτυξιακής πορείας.

    Μεταξύ των δράσεων που προωθεί το Υπουργείο είναι η επιτάχυνση ή επανέναρξη υλοποίησης σημαντικών έργων υποδομών, μεταφορών και δικτύων, η επικαιροποίηση και εξορθολογισμός του πλαισίου για τους δανειολήπτες, αλλαγές στον επενδυτικό νόμο με ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές και η δημιουργία ενός Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.

    Αυτά περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πακέτο των 10 προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη που παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστής Χατζηδάκης.

    Παράλληλα το πακέτο των προτεραιοτήτων περιλαμβάνει το ξεμπλοκάρισμα σημαντικών έργων όπως οι επεκτάσεις του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας, οδικοί άξονες και λιμένες, αναδιάταξη του μηχανισμού ελέγχων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προκειμένου να περιορισθεί 50% η μη καταβολή κομίστρου προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση των τιμών των εισιτηρίων που προβλέπεται στο Μνημόνιο. Επίσης προβλέπει τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών η τύχη των οποίων βρίσκεται στον «αέρα». Συγκεκριμένα ο υπουργός σημείωσε ότι θα ξεκινήσει η προετοιμασία σχετικών οικονομοτεχνικών μελετών που πρόκειται να υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για την έκβαση αυτής της μάχης διότι υπάρχουν αντιδράσεις από το εξωτερικό. Πάντως ξεκαθάρισε ότι οι ΕΟΖ οι οποίες μπορεί να είναι θεματικές, δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά θα παρέχονται φορολογικά και διοικητικά κίνητρα.

    Σε ό,τι αφορά στη δημιουργία ενός Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, ο υπουργός ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Ο ίδιος σημείωσε ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου αναμένονται τα συμπεράσματα ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί ήδη από την περασμένη Άνοιξη με τη συμμετοχή της ΕΤΕπ, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της KFW και του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.

    Σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό για την επικαιροποίηση και τον εξορθολογισμό του πλαισίου για τους δανειολήπτες, ο υπουργός ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τους εμπλεκόμενους φορείς σε συνεννόηση με την Τρόικα. Ο ίδιος αναγνώρισε το πρόβλημα που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, σημειώνοντας ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια. «Η άσκηση είναι δύσκολη», ανέφερε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι ο στόχος να γίνει το καλύτερο δυνατό σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    [03] Με "αιφνιδιαστικές" απεργίες προειδοποιεί η Lufthansa

    Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο εκατοντάδων ματαιώσεων πτήσεων βρίσκονται όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν με τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία της Γερμανίας, τη Lufthansa, μετά την αποτυχία αργά χθες το βράδυ της τελευταίας προσπάθειας ύστερα από 13 μήνες διαπραγματεύσεων προκειμένου να αποφευχθεί απεργία των ιπταμένων κατά τις επόμενες εβδομάδες.

    Το συνδικάτο Ufo, το οποίο εκπροσωπεί τους περίπου 19.000 ιπτάμενους της Lufthansa, δεν έχει ωστόσο δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες της απεργιακής δράσης που προγραμματίζει ως συμπαράσταση στα αιτήματα των πληρωμάτων αεροσκαφών για αύξηση του μισθού τους κατά 5%--μετά το τριετές "πάγωμά" του--και κατάργηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Αρκέστηκε μόνο στο να δηλώσει ότι τις περισσότερες φορές θα ανακοινώνει τις απεργίες την τελευταία στιγμή, ενώ απέκλεισε να προχωρήσει σήμερα σε απεργία.

    Η απεργιακή κινητοποίηση προγραμματίζεται σε μια δύσκολη περίοδο για τον τομέα των αερομεταφορών, ο οποίος έχει πληγεί από την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας και την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η κρίση χρέους στην Ευρώπη καθώς και από την άνοδο στις τιμές των καυσίμων και τον ανταγωνισμό από χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρίες και εταιρίες χωρών της Μέσης Ανατολής.

    [04] Τον κώδωνα του κινδύνου για τα οικονομικά των δήμων, έκρουσε ο Αλ. Τσίπρας

    Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι της χώρας, έκρουσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη σημερινή συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το προεδρείο της ΚΕΔΕ τού μετέφερε τη ζοφερή εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η περικοπή κατά 60% των κρατικών εσόδων, των πόρων των λεγόμενων ΚΑΠ και η επιπλέον μείωση 30% από το φετινό προϋπολογισμό, οδηγεί στην πραγματικότητα τους δήμους σε χρεωκοπία, είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι οι δήμοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα από τον Σεπτέμβρη και μετά να εκπληρώνουν τις ανελαστικές τους υποχρεώσεις ούτε να παρέχουν την ανταποδοτική στήριξη στους πολίτες, αλλά, βεβαίως, ούτε και να πληρώνουν τους μισθούς στους εργαζομένους τους.

    Απευθύνουμε έκκληση για τα στοιχειώδη και τα αυτονόητα, είπε ο κ. Τσίπρας εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στην ΚΕΔΕ, η οποία θα πάρει τις αποφάσεις της σύντομα. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «η χώρα βυθίζεται και αν δεν αλλάξουμε ρότα, αν δεν αλλάξουμε κατεύθυνση, πολύ σύντομα θα βρεθούμε μέσα σε μία απερίγραπτη κοινωνική ένταση».

    [05] Αρχίζει 3 Σεπτεμβρίου η απογραφή των συνταξιούχων του ΝΑΤ

    Αρχίζει στις 3 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 31 Οκτωβρίου, η απογραφή των τραπεζικών λογαριασμών των συνταξιούχων του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του ΝΑΤ, όλοι οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ υποχρεούνται να έχουν αριθμό Τραπεζικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ) για να μπορούν να πληρωθούν τις συντάξεις τους (κύρια και επικουρική).

    Αυτοί που πληρώνονται σε λογαριασμό της Εμπορικής Τράπεζας και δεν θέλουν να αλλάξουν δεν χρειάζεται να κάνουν καμία ενέργεια, ο λογαριασμός τους θα μετατραπεί σε IBAN ο οποίος θα αναγράφεται πάνω στο απογραφικό δελτίο που θα παραλάβουν ταχυδρομικά. Απαραίτητο όμως είναι να επιβεβαιώσουν ότι είναι ο ίδιος λογαριασμός ΙΒΑΝ με αυτόν του βιβλιαρίου στο οποίο κατατίθεται η σύνταξή τους έως τώρα.

    Αυτοί που πληρώνονται τώρα στα ΕΛ.ΤΑ. και θέλουν να συνεχίσουν, πρέπει να προσέλθουν οπωσδήποτε σε ένα υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ και να κάνουν απογραφή λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

    [06] Περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Ιούλιο

    Περαιτέρω μείωση εμφάνισε η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις τράπεζες τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι χορηγήσεις των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας κατέγραψαν φέτος τον Ιούλιο μείωση κατά 4,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Τον Ιούνιο ο ετήσιος ρυθμός χρηματοδότησης εμφάνισε μικρότερη μείωση κατά 4,3%. Έτσι στο τέλος Ιουλίου το συνολικό χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τις τράπεζες υποχώρησε στα 234,3 δισ.ευρώ από 254,2 δισ. ευρώ που ήταν πριν από ένα χρόνο ακριβώς.

    Η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις εμφάνισε μείωση κατά 5,3% τον Ιούλιο έναντι μείωσης 4,1% τον Ιούνιο.

    Το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια μειώθηκε στο τέλος Ιουλίου στα 108,4 δισ.ευρώ με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός χρηματοδότησης τους να διαμορφωθεί το -4,3% από -4,4% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

    [07] Α. Παπαρήγα: Το ΚΚΕ καλεί το λαό να «υποδεχτεί» τα νέα μέτρα με απεργίες

    Το ΚΚΕ κάλεσε σήμερα τον ελληνικό λαό να «υποδεχτεί» το πακέτο των νέων μέτρων με γενική απεργία και να σταματήσει να το αντιμετωπίζει μοιρολατρικά.

    «Υπάρχει ένα πακέτο το οποίο πέφτει στις πλάτες του λαού και του αφαιρεί ό,τι έχει απομείνει. Από εκεί και πέρα μπορεί να υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της μιας ή της άλλης διαχειριστικής λύσης. Ο λαός δεν πρέπει να περιμένει αν θα κυριαρχήσει η μια ή η άλλη επιλογή, από ποια τσέπη θα του πάρουν και πως θα χειριστούν το ζήτημα. Αυτό που έχει σημασία είναι να υποδεχτεί ο λαός τα μέτρα με γενική απεργία, με κλιμακωμένους αγώνες ανάμεσα σε μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Ο κάθε κλάδος να παλεύει για τα αιτήματά του και ταυτόχρονα να στηρίζει τις γενικές κινητοποιήσεις», δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    «Δεν είναι δυνατόν να ακούσουμε το νέο πακέτο μέτρων, που θα είναι τραγικό, απλώς γκρινιάζοντας μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας με απογοήτευση και μοιρολατρία. Αυτό θα είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης», κατέληξε η κ. Παπαρήγα.

    [08] Ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στο Παλαιό Φαληρο

    Άγνωστο χρηματικό ποσό απέσπασαν δύο άτομα από το υποκατάστημα της Eurobank στο Παλαιό Φάληρο στη λεωφόρο Ποσειδώνος 24, στο οποίο εισέβαλαν με την απειλή όπλου.

    Στη συνέχεια διέφυγαν με ΙΧ μαζί με έναν τρίτο συνεργό τους, ο οποίος τους περίμενε έξω από την τράπεζα, ενώ το αυτοκίνητο εντοπίστηκε, λίγη ώρα αργότερα, καμμένο στην οδό Ναϊάδων, πολύ κοντά από το σημείο που βρίσκεται η τράπεζα.

    [09] Στην πρώτη γραμμή των αποκρατικοποιήσεων ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ

    Οι αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ τίθενται στην «πρώτη γραμμή» και θα προχωρήσουν αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα η νέα διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

    Αυτό ανέφεραν στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, αμέσως μετά τη συνεργασία που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «ξεκινάμε Σεπτέμβριο. Θα έχουμε εξελίξεις και θα έχουμε προχωρήσει αρκετά έως το τέλος του έτους».

    Σύμφωνα με τους ίδιους, οι αποκρατικοποιήσεις των δύο εταιρειών αναμένεται αφ' ενός να συνεισφέρουν σημαντικά στα δημόσια έσοδα και στη μείωση του δημοσίου χρέους και αφ' ετέρου να δώσουν το «στίγμα» της πολιτικής βούλησης για την ταχεία προώθηση του όλου προγράμματος. Αν και, η πιο «ώριμη» αποκρατικοποίηση θεωρείται αυτή του IBC (πρώην Διεθνές Κέντρο Τύπου) και αναμένεται να υλοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

    [10] Με τον Μπαρόζο θα συναντηθεί σήμερα ο Μ. Μόντι

    Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι θα συναντηθεί απόψε στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

    "Ο στόχος αυτής της ανεπίσημης συζήτησης είναι να εξεταστεί η πορεία των οικονομικών και ευρωπαϊκών θεμάτων γενικά", πρόσθεσε.

    Η συζήτηση αυτή θα πραγματοποιηθεί την παραμονή μιας συνάντησης ανάμεσα στον Μόντι και τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, που πρόκειται να γίνει αύριο Τετάρτη στο Βερολίνο.

    Ο ιταλός πρωθυπουργός θα υποδεχθεί στις 4 Σεπτεμβρίου στη Ρώμη τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 28 August 2012 - 12:30:48 UTC