Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-08-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία στην αξιολόγηση της τρόικας, δηλώνουν οι Βρυξέλλες
  • [02] Κ. Αρβανιτόπουλος: "Θα καλυφθούν τα κενά στην εκπαίδευση"
  • [03] Συζητά την επιμήκυνση η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών
  • [04] Νέο φορολογικό τον Οκτώβριο, προανήγγειλε ο Σ. Κεδίκογλου
  • [05] Περιφέρεια Πελοποννήσου: Προσφεύγει στη δικαιοσύνη για το PSI
  • [06] Πειρατές κατέλαβαν ελληνικό πετρελαιοφόρο στα ανοικτά του Τόγκο
  • [07] Βαρύς ο πέλεκυς της UEFA στον ΠΑΟΚ
  • [08] Ο νέος διευθυντής της Μόστρα της Βενετίας μιλά αποκλειστικά στο ΑΜΠΕ
  • [09] Ανάκληση ηλιελαίου που ήταν νοθευμένο και "μη ασφαλές"
  • [10] Το ΚΚΕ καταδικάζει τον βασανισμό μετανάστη εργάτη στη Μανωλάδα
  • [11] Η Ισπανία άντλησε 3,607 δισ. ευρώ με ιδιαίτερα μειωμένο κόστος

  • [01] Δεν υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία στην αξιολόγηση της τρόικας, δηλώνουν οι Βρυξέλλες

    «Δεν υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία για την ολοκλήρωση αξιολόγησης του δεύτερου προγράμματος για την Ελλάδα από την τρόικα», τόνισε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν. Ο κ. Κόνορ επανέλαβε ότι το τεχνικό επιτελείο της τρόικας θα επισκεφθεί την Αθήνα αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αξιολογήσει το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας.

    Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες και δεν υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία για την ολοκλήρωσή της, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, προσέθεσε ότι «όταν η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας είναι έτοιμη, το Eurogroup θα τη λάβει υπόψη του και θα βγάλει τα συμπεράσματά του» και κατέληξε:

    «Επικεντρώνουμε στην ουσία. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει τις επόμενες εβδομάδες».

    [02] Κ. Αρβανιτόπουλος: "Θα καλυφθούν τα κενά στην εκπαίδευση"

    Για το σχέδιο εξορθολογισμού της εκπαίδευσης ώστε να αντιμετωπισθούν τα κενά που ενδέχεται να προκύψουν στις θέσεις των εκπαιδευτικών με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, μίλησε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, στη ΝΕΤ.

    «Κενά μπορεί να υπάρξουν τις πρώτες μέρες. Μετά θα καλυφθούν», τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι «όταν έχεις 156.000 καθηγητές σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 15.000 αναπληρωτές και 16.000 σχολικές μονάδες υπάρχει τρόπος εξορθολογισμού χωρίς να υπάρξουν κενά».

    Επίσης, ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της επαναφοράς της βάσης του 10, ως προϋπόθεση για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Εν τω μεταξύ, από το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των ειδικών μαθημάτων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των υποψηφίων που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες των τέκνων Ελλήνων του εξωτερικού και των τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό.

    Το αναλυτικό πρόγραμμα εξετάσεων έχει ως εξής:

    Δευτέρα 10Σεπτεμβρίου - Αγγλικά

    Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου -Γερμανικά καιΕλεύθερο Σχέδιο

    Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου -Γραμμικό ΣχέδιοκαιΈλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων

    Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου -Ισπανικά και Αρμονία

    Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου -Γαλλικά

    Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται για όλα τα μαθήματα η 15.30 μ.μ εκτός των μαθημάτων του Ελεύθερου Σχεδίου και του Γραμμικού Σχεδίου για τα οποία ορίζεται ως ώρα έναρξης η 12.30 μ.μ.

    [03] Συζητά την επιμήκυνση η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών

    Πρόθυμη να συζητήσει μια επιμήκυνση του χρόνου υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, αν χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τον σκοπό αυτό, δηλώνει η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, σε σημερινή της συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse» (Ντι Πρέσε), αποκλείοντας, όμως, κάθε συζήτηση για επιπλέον χρήματα.

    Συγχρόνως, επισημαίνει πως μια αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη μπορεί να ζητείται εύκολα σε συζητήσεις καφενείου, θα απέβαινε όμως σε βάρος των φορολογούμενων. Για το λόγο αυτό και υπάρχει η βούληση να διατηρηθεί η ενότητα της ευρωζώνης και να εξαναγκασθούν οι προβληματικές χώρες σε υλοποίηση των μεταρρυθμίσεών τους, λέει η κ. Φέκτερ.

    Απαντώντας σε ερώτηση, κατά πόσον είναι αναγκαίο ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, η κ. Φέκτερ παρατηρεί πως δεν είναι δυνατό να αναιρούνται κάθε τρεις μήνες τα σχέδια και, για το λόγο αυτό, θα ζητηθεί επιτακτικά από την Ελλάδα η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο δεύτερο πακέτο.

    [04] Νέο φορολογικό τον Οκτώβριο, προανήγγειλε ο Σ. Κεδίκογλου

    «Έως τον Οκτώβριο, θα είναι έτοιμο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και, μέσα στο φθινόπωρο, θα γίνει η πρώτη αποκρατικοποίηση», τόνισε, μιλώντας στο MEGA, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.

    «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι γίνεται κάθε προσπάθεια για να βρούμε τον καλύτερο συνδυασμό κατανομής της διαδικασίας με το δικαιότερο τρόπο. Τα 11,5 δισεκατομμύρια είναι για να έχουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, να σταματήσουμε να δημιουργούμε χρέος, κάθε ώρα που περνά. Δεν αρέσει σε κανέναν να είμαστε ικέτες και να παρακαλούμε για νέα δόση δανείου», είπε αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων.

    Σχετικά με τη στάση των βουλευτών στην ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων στη Βουλή, επανέλαβε ότι«προσωπικές στρατηγικές βουλευτών, δεν θα γίνουν ανεκτές», για να προσθέσει ότι «κάθε βουλευτής θα πρέπει να έχει απόλυτη συναίσθηση των περιστάσεων».

    [05] Περιφέρεια Πελοποννήσου: Προσφεύγει στη δικαιοσύνη για το PSI

    Ως «υπεξαίρεση» χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης τη μετατροπή, από την Τράπεζα της Ελλάδος, ποσοστού χρημάτων του καταθετικού λογαριασμού της περιφέρειας Πελοποννήσου σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία έχουν χάσει την αξία τους.

    Ο Πέτρος Τατούλης ανακοίνωσε την προσφυγή της περιφέρειας Πελοποννήσου στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να εξεταστούν οι ποινικές ευθύνες όσων χειρίστηκαν τα χρήματα αυτά, καθώς και του διοικητή της Τράπεζας με απόφαση του οποίου έγινε η πράξη.

    «Έχουμε αποδείξει ότι πρόκειται ξεκάθαρα για υπεξαίρεση χρημάτων από τον καταθετικό λογαριασμό της περιφέρειας και ότι δεν είχαν κανένα νομικό δικαίωμα να το πράξουν» τόνισε ο κ. Τατούλης. Αναφερόμενος μάλιστα στο τραπεζικό σύστημα, και στο πρόβλημα της χώρας που συνδέεται με αυτό, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι οι Δημόσιοι Οργανισμοί ποτέ δεν βρέθηκαν μέτοχοι στα κέρδη των τραπεζών από τις επενδύσεις των χρημάτων τους που αυτές διαχειρίζονταν. Αντιθέτως, σημείωσε, στην πώληση της Αγροτικής Τράπεζας ο όμιλος Πειραιώς επωφελήθηκε με 11,5 δισ. ευρώ από τους καταθετικούς λογαριασμούς της Αγροτικής συν 5,5 δισ. bonus από την ανακεφαλαιοποίηση του καταθετικού κομματιού της ΑΤΕ από την στιγμή που θα ενταχθεί στην κυριότητά της.

    [06] Πειρατές κατέλαβαν ελληνικό πετρελαιοφόρο στα ανοικτά του Τόγκο

    Πειρατές κατέλαβαν σήμερα ένα ελληνικό πετρελαιοφόρο στα ανοικτά του Τόγκο, ανακοίνωσε το Διεθνές Γραφείο Ναυτιλίας (BMI).

    Το πλοίο, το οποίο φέρει σημαία της νήσου Μαν και μεταφέρει ντίζελ, έχει πλήρωμα 24 ναυτικούς. Οι πειρατές το κατέλαβαν σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων στα ανοικτά του Λομέ, της πρωτεύουσας του Τόγκο, σύμφωνα με το BMI. Είναι το δεύτερο επεισόδιο αυτού του τύπου που σημειώνεται μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες στον κόλπο της Γουϊνέας.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [07] Βαρύς ο πέλεκυς της UEFA στον ΠΑΟΚ

    Εγινε γνωστή σήμερα το πρωί η ποινή με την οποία η UEFA τιμώρησε τον ΠΑΟΚ για τα συμβάντα στο γήπεδο Τούμπας την περασμένη Πέμπτη πριν από τον αγώνα με την Ραπίντ Βιένης για το Γιουρόπα Λιγκ.

    Ουσιαστικά πέρασε η πρόταση του εισαγγελέα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας για τρία ματς κεκλεισμένων των θυρών, πρόστιμο 150.000 ευρώ και ετήσιο αποκλεισμό από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση με τριετή αναστολή. Εντός τριών ημερών ο ΠΑΟΚ θα κάνει έφεση.

    Εκτιμάται πως με την παραπάνω ποινή η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα έχει οικονομική ζημία ενός εκατομμυρίου ευρώ άμεσα, πέραν των αγωνιστικών επιπτώσεων.

    [08] Ο νέος διευθυντής της Μόστρα της Βενετίας μιλά αποκλειστικά στο ΑΜΠΕ

    Ο Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, ο νέος διευθυντής του κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας, δεν είναι στην πραγματικότητα νέος στο φεστιβάλ.

    Είχε διατελέσει διευθυντής της Μόστρας και παλιότερα (1998-2002). Ξεκίνησε την καριέρα του ως κριτικός κινηματογράφου σε διάφορες ιταλικές εφημερίδες και περιοδικά πριν αναλάβει τη διεύθυνση του φεστιβάλ του Τορίνο (1989-1998). Από το 2004 ανάλαβε τη διεύθυνση του Μουσείου Κινηματογράφου του Τορίνο. Τον περασμένο Δεκέμβριο ανέλαβε, για την επόμενη τετραετία, τη διεύθυνση του φεστιβάλ της Βενετίας, αντικαθιστώντας τον Μάρκο Μούλερ.

    Στην τηλεφωνική συνέντευξη που ο 62χρονος Μπαρμπέρα παραχώρησε στο ΑΜΠΕ, ο διευθυντής του παλαιότερου κινηματογραφικού φεστιβάλ μίλησε για τις δυσκολίες της επιλογής, τη γυναικεία παρουσία στο φεστιβάλ, για τον ελληνικό κινηματογράφο αλλά και για τα διάφορα αφιερώματα της Μόστρας.

    [09] Ανάκληση ηλιελαίου που ήταν νοθευμένο και "μη ασφαλές"

    Την ανάκληση προϊόντος με την εμπορική επωνυμία "Λιόδεντρο" απαίτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) από την εταιρεία που το διακινεί.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο διερεύνησης αναφοράς του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) και σε συνεργασία με τη Β' Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε τη διακίνηση ηλιέλαιου (τεχνητά κεχρωσμένου), το οποίο διακινούνταν ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

    Το προϊόν που εντοπίστηκε έχει την εμπορική επωνυμία "Λιόδεντρο", σε συσκευασία του 1 λίτρου και με ημερομηνία λήξης 30-12-2014, και παρασκευάζεται από την εταιρία "ΕΛΑΙΑ Π.Γ. ΕΠΕ", 2ο χλμ. Κιλκίς - Πολυκάστρου. Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του ανωτέρου προϊόντος από την εσωτερική αγορά ως "μη κανονικό, νοθευμένο, μη ασφαλές" και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

    [10] Το ΚΚΕ καταδικάζει τον βασανισμό μετανάστη εργάτη στη Μανωλάδα

    «Το ΚΚΕ καταδικάζει την ωμή ρατσιστική βία, το βασανισμό μετανάστη εργάτη στη Μανωλάδα επειδή διεκδίκησε τα δεδουλευμένα του. Αυτή η επίθεση βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην πολιτική της κυβέρνησης που εδώ και σχεδόν ένα μήνα επιδίδεται σε επιχειρήσεις απανθρωπιάς σε βάρος μεταναστών, την ίδια στιγμή που η πολιτική της ΕΕ και με το Δουβλίνο 2 είναι αυτή που έχει μετατρέψει τη χώρα σε στρατόπεδο μεταναστών», αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμία ανοχή στο ρατσισμό και τις δολοφονικές επιθέσεις. Αυτοί που λιντσάρουν μετανάστες έχουν την ίδια λογική με αυτούς που σήμερα κάνουν τραμπουκισμούς και χτυπούν ντόπιους εργάτες. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να πιστεύει ότι δεν θα έρθει και η σειρά του».

    [11] Η Ισπανία άντλησε 3,607 δισ. ευρώ με ιδιαίτερα μειωμένο κόστος

    Η Ισπανία προχώρησε σήμερα στην άντληση ποσού ύψους 3,607 δισ. ευρώ μέσω εντόκων γραμματίων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας, εκμεταλλευόμενη τη σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων στις αγορές υπό το φως των προσδοκιών περί παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, τα επιτόκια των τρίμηνων γραμματίων υποχώρησαν σημαντικά στο επίπεδο του 0,946% έναντι 2,434%, καθώς και αυτά για τα εξάμηνης διάρκειας, που διαμορφώθηκαν σε 2,026%, έναντι 3,691%, αντιστοίχως.

    Τη Δευτέρα, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν είχε τονίσει ότι οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ θα αφορούν κυρίως σε έντοκες εκδόσεις βραχείας διάρκειας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 28 August 2012 - 10:30:51 UTC