Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-08-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επισκέπτοντας το Κουρσούμ Τζαμί
  • [02] Διαγωνισμός ψαρέματος για καλό σκοπό
  • [03] ΣΥΡΙΖΑ: «Το αντισυνταγματικό μέτρο της εφεδρείας οδηγεί σε απολύσεις»
  • [04] Το 7,13% των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ/ΤΕΒΕ δεν έκανε δήλωση
  • [05] Για μέτρα άμεσης απόδοσης στην οικονομία, συζήτησαν Στουρνάρας - Μίχαλος
  • [06] Οι Βρυξέλλες διαψεύδουν ότι η Ισπανία ζήτησε βοήθεια για τις τράπεζές της

  • [01] Επισκέπτοντας το Κουρσούμ Τζαμί

    Μνήμες μιας άλλης εποχής "ξυπνά" στον επισκέπτη των Τρικάλων το Κουρσούμ Τζαμί (ή τέμενος του Οσμάν Σαχ), το μόνο σωζόμενο οθωμανικό τέμενος από τα πολλά που υπήρχαν κάποτε στην πόλη.

    Σημαντικά στοιχεία για την ιστορική εξέλιξη του μεγαλοπρεπούς αυτού μνημείου φέρνει στο φως ενημερωτικό φυλλάδιο, με τίτλο «Το Κουρσούμ Τζαμί και το Χαμάμ της πόλης των Τρικάλων», που επιμελήθηκαν οι Κρ. Μαντζανά (αρχαιολόγος) και Κ. Τσόδουλος.

    «Μπορούμε να τοποθετήσουμε την ανέγερση του μια δεκαετία πριν από την ημερομηνία θανάτου του Οσμάν Σαχ, το έτος 1567/8»δηλώνει στο ΑΜΠΕη προϊσταμένη της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κρ. Μαντζανά.

    Σήμερα το μοναδικό αυτό κτίσμα διατηρεί την παλιά του αίγλη, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανάδειξης και αποκατάστασης του, καθώς και με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

    [02] Διαγωνισμός ψαρέματος για καλό σκοπό

    Ένας ξεχωριστός διαγωνισμός ψαρέματος, που εκτός από ψυχαγωγία θα προσφέρει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να βοηθήσουν φιλανθρωπικά ιδρύματα και άπορες οικογένειες, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Αυγούστου, στη Γρίτσα Λιτοχώρου, στο νομό Πιερίας.

    Ερασιτέχνες ψαράδες θα εφοδιαστούν με αγκιστρωτά εργαλεία (καθετή, συρτή και τσαπαρί) και θα ανοιχτούν, από τις 5:30 τα ξημερώματα ως τις 11 το πρωί, στη θαλάσσια περιοχή Βαρικό Λιτοχώρου για να γεμίσουν τα δίχτυα τους με μουρμούρες, σπάρους, γόπες, λυθρίνια, σαυρίδια, κυνηγούς κ.ά.

    Μια ποσότητα των αλιευμένων ψαριών θα διατεθεί για την προετοιμασία του γεύματος του διαγωνισμού, ενώ τα υπόλοιπα ψάρια θα δοθούν για την κάλυψη αναγκών ιδρυμάτων και άπορων οικογενειών.

    Τη δραστηριότητα διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατικών Ν.Εφέσου «Ο Ηράκλειτος», κατόπιν σχετικής έγκρισης από την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου.

    [03] ΣΥΡΙΖΑ: «Το αντισυνταγματικό μέτρο της εφεδρείας οδηγεί σε απολύσεις»

    Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι επιτίθεται με κάθε τρόπο στα δικαιώματα των εργαζομένων, σημειώνοντας πως «το αντεργατικό και αντισυνταγματικό μέτρο της εφεδρείας θα οδηγήσει σε απολύσεις χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων, ενώ σε συνδυασμό με τις ισοπεδωτικές μειώσεις των δαπανών και τις καταργήσεις- συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο την παροχή δημόσιων υπηρεσιών προς τους πολίτες».

    Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεραίνει, επίσης, ότι αυτό που αποδεικνύεται καθημερινά είναι ότι «το μνημόνιο δεν βγαίνει» και ότι αποτελεί ένα τεράστιο πρόγραμμα ύφεσης με διαλυτικές επιπτώσεις για την κοινωνία. Σημειώνει ακόμη, ότι η ακραία πολιτική λιτότητας επιφέρει περισσότερη λιτότητα και καθόλου νοικοκύρεμα στα δημοσιονομικά με αποτέλεσμα καινούρια και περισσότερα μέτρα να είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης.

    [04] Το 7,13% των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ/ΤΕΒΕ δεν έκανε δήλωση

    Μεγάλο ποσοστό συνταξιούχων με αναπηρία στο ασφαλιστικό ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς επίσης και συνταξιούχων που δεν έχουν υποβάλλει καθόλου φορολογική δήλωση, εντόπισε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, συνεχίζοντας τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις στις καταβολές των συντάξεων που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος που υποβάλλονται στις εφορίες.

    Σήμερα, παραδόθηκαν στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων που πραγματοποιήθηκαν στον ΟΑΕΕ/ΤΕΒΕ όπου ασφαλίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του υπουργείου Εργασίας (δράση «Ηλεκτρονικό Δίχτυ») για τη συστηματική διασύνδεση των βάσεων δεδομένων όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων με τη ΓΓΠΣ.

    Ενδεικτικά τα ευρήματα του ελέγχου αποκάλυψαν ότι:

    - Από τους 230.138 ασφαλισμένους, ένα ποσοστό 0,08% (174 άτομα) είχε λανθασμένο ΑΦΜ και ένα ποσοστό 0,23% (524 άτομα) δεν είχε καθόλου ΑΦΜ.

    - 16.351 ασφαλισμένοι (ποσοστό 7,13%) εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλλει καθόλου φορολογική δήλωση.

    - 6.133 ασφαλισμένοι (ποσοστό 2,67%) δεν υπέβαλαν δήλωση παρότι υποχρεούνταν εφόσον είχαν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 6.000 ευρώ.

    - 5.972 ασφαλισμένοι (ποσοστό 2,80%), δήλωσαν μικρότερη σύνταξη από αυτήν που πραγματικά χορηγεί το ταμείο.

    - 18.048 είναι οι συνταξιούχοι του ταμείου με αναπηρία (ποσοστό 8,5%, ενώ ο γενικός μέσος όρος είναι 7,7%).

    Σημειώνεται ότι ο ΟΑΕΕ/ΤΕΒΕ αποτελεί τον τέταρτο στην σειρά ασφαλιστικό φορέα που παραδίδει στοιχεία συντάξεων των ασφαλισμένων του.

    [05] Για μέτρα άμεσης απόδοσης στην οικονομία, συζήτησαν Στουρνάρας - Μίχαλος

    Την ενεργή συμμετοχή των επιμελητηρίων όλης της χώρας για την άμεση διοχέτευση πόρων του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στις ελληνικές επιχειρήσεις ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα, εστιάζοντας στην προώθηση και υλοποίηση μέτρων άμεσης απόδοσης, που θα συμβάλουν στην έξοδο της οικονομίας από την ύφεση και στην ενίσχυση των προσπαθειών του επιχειρηματικού κόσμου για επενδύσεις και ανάπτυξη. Ιδιαίτερη προσοχή ζήτησε να δοθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής και του παραεμπορίου.

    Αναλυτικότερα ο κ. Μίχαλος τόνισε στον υπουργό την ανάγκη για μεταρρύθμιση του ισχύοντος φορολογικού καθεστώτος, με βασική κατεύθυνση τη μείωση των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και πολιτών. Σύμφωνα και με τις μελέτες που έχει καταθέσει το ΕΒΕΑ, ο κ. Μίχαλος πρότεινε την καθιέρωση φορολογικού συντελεστή 15% για τις επιχειρήσεις και τη διατήρησή του στο επίπεδο αυτό, τουλάχιστον για μία πενταετία. Παράλληλα πρότεινε τη δια νόμου επιβολή της αυτοπληροφόρησης του Δημοσίου, με στόχο να μειωθεί ριζικά η γραφειοκρατία.

    [06] Οι Βρυξέλλες διαψεύδουν ότι η Ισπανία ζήτησε βοήθεια για τις τράπεζές της

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει κανένα αίτημα από την πλευρά της Ισπανίας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού διάσωσης των τραπεζών της μέσω της κατεπείγουσας χορήγησης βοήθειας σε αυτές, ανακοίνωσαν σήμερα οι Βρυξέλλες διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας Ελ Παΐς.

    "Σε αυτή τη φάση δεν έχουμε δεχτεί κανένα αίτημα από τις ισπανικές αρχές (. . .) στο πλαίσιο του σχεδίου βοηθείας για τις ισπανικές τράπεζες", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαϊγί .


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 August 2012 - 12:30:46 UTC