Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-07-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο καύσωνας ... μόνιμος κάτοικος Ελλάδος
  • [02] Ο μεγαλύτερος κεραμικός κλίβανος στην Κρήτη
  • [03] Γ. Χαν: Εμπόδιο στην αξιοποίηση κονδυλίων η κάλυψη αρμοδιοτήτων
  • [04] Υπό πίεση οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ενόψει Ολυμπιακών
  • [05] Μείωση λειτουργικών δαπανών και αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής προωθεί ο Ευ.Μεϊμαράκης
  • [06] Σοβαρό πρόβλημα με ΙΚΑ και ΟΑΕΔ, διαπιστώνει η Αλ. Παπαρήγα
  • [07] Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση των παιδιών που παρασύρθηκαν από μοτοσικλέτα
  • [08] Προτάσεις των υπουργείων για τις περικοπές 11,7 δισ.ευρώ
  • [09] Είκοσι αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε διαδηλώσεις καθολικών και προτεσταντών στο Μπέλφαστ
  • [10] Τσάνας: «Φαβορί η Ισπανία»

  • [01] Ο καύσωνας ... μόνιμος κάτοικος Ελλάδος

    Παρά τη μικρή πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας σήμερα, σε υψηλά επίπεδα προβλέπεται να διατηρηθεί αυτή στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα.

    Σταδιακή σημαντική πτώση προβλέπεται από το απόγευμα της Δευτέρας, 16 Ιουλίου και από τα βορειοδυτικά, η οποία θα γίνει αισθητή την Τρίτη με πτώση κατά 6 με 8 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας εκτός από τα Δωδεκάνησα. Παράλληλα αναμένεται επικράτηση βορείων ανεμών 6 με 8 μποφόρ σε όλη τη χώρα.

    Αύριο,η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 38 με 39 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 40 βαθμούς κελσίου, στις Κυκλάδες τους 34 και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές τους 36 με 38 βαθμούς κελσίου.

    Την Κυριακή η θερμοκρασία θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 41 και πιθανώς τοπικά τους 42 βαθμούς, στις Κυκλάδες τους 36 βαθμούς και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές τους 39 βαθμούς κελσίου.

    Τη Δευτέρα μικρή πτώση θα σημειωθεί στην ήπειρο και τα νησιά του Ιονίου, στα ανατολικά και νοτια όμως ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) η θερμοκρασία θα φτάσει τους 42 και πιθανώς τοπικά τους 43 βαθμούς κελσίου και στις νησιωτικές περιοχές τους 38 με 40 βαθμούς.

    Εν τω μεταξύ, γιατρίτη συνεχή ημέρα, εν μέσω καύσωνα, παρατηρήθηκαν υπερβάσεις του ορίου στις τιμές του όζοντος στην πόλη της Αθήνας.Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, η υψηλότερη τιμή παρατηρήθηκε στο σταθμό του Περιστερίου, στις 13:00, φτάνοντας τα 215 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μετρο αέρα. Την ίδια ώρα στον σταθμό της Γεωπονικής, η τιμή έφθασε στα 191 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μετρο αέρα και στο σταθμό της Νέας Σμύρνης, τα 185.Πάντως,ναμένεται η σταδιακή μείωση των τιμών όζοντος από αργά το απόγευμα.

    [02] Ο μεγαλύτερος κεραμικός κλίβανος στην Κρήτη

    Τον μεγαλύτερο και πιο καλοδιατηρημένο κεραμικό κλίβανο της υστερομινωικής περιόδου στην Κρήτη αποκάλυψε η αρχαιολογική ανασκαφή, στον οικισμό «Χαλασμένος» στην περιοχή της Ιεράπετρας Λασιθίου.Πρόκειται για έναν από τους τρείς κεραμικούς κλιβάνους που σώζονται στην Κρήτη και αποτελεί εξαιρετικό εύρημα.

    Τον υστερομινωικό οικισμό «Χαλασμένος», που βρίσκεται πάνω από το Μοναστηράκι και δίπλα από το φαράγγι του Χα, επισκέφθηκε ο δήμαρχος Ιεράπετρας Σήφης Αναστασάκης και ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο, από την αρχαιολόγο Μεταξία Τσιποπούλου.«Πρόκειται», ανέφερε ο δήμαρχος, «για ένα ακόμα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της περιοχής όπου διαπιστώσαμε ότι έχει γίνει εξαιρετική δουλειά και το τελευταίο εύρημα του κεραμικού κλίβανου αποτελεί μια πραγματική επιτυχία της ομάδας που δουλεύει εδώ συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Νομίζω πως τόσο τα ευρήματα του οικισμού όσο και των υπολοίπων επαναφέρουν στο προσκήνιο την ανάγκη για ένα αρχαιολογικό μουσείο στην Ιεράπετρα που θα φιλοξενήσει τον μεγάλο αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής».

    [03] Γ. Χαν: Εμπόδιο στην αξιοποίηση κονδυλίων η κάλυψη αρμοδιοτήτων

    «Για μένα το μεγαλύτερο εμπόδιο για την καθυστέρηση της αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων, που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση, είναι η σύγχυση ευθυνών, δηλαδή οι συναρμοδιότητες μεταξύ υπουργείων, αλλά και μεταξύ τοπικής, περιφερειακής και κεντρικής διοίκησης», δήλωσε στη συνέντευξή του στην Αθήνα, ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, τονίζοντας ότι σ' αυτό μπορεί πολύ να βοηθήσει η Task Force.

    Ο κ. Χαν διαπίστωσε καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η νέα κυβέρνηση δουλεύει σκληρά και είναι αφοσιωμένη στο έργο της.

    Ως κραυγαλέο παράδειγμα καθυστέρησης ανέφερε τη χαμηλή απορρόφηση πόρων από το Κοινωνικό Ταμείο προς όφελος των ανέργων. «Διερωτώμαι», είπε, «μια χώρα που αντιμετωπίζει τόσο μεγάλη ανεργία, πώς έχει ποσοστό απορρόφησης των κοινωνικών ταμείων χαμηλότερο από το μέσον όρο της ΕΕ».

    [04] Υπό πίεση οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ενόψει Ολυμπιακών

    Οι προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου έχουν προκαλέσει έντονη πίεση στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, ανακοίνωσαν χθες Βρετανοί βουλευτές.

    Στην ετήσια έκθεσή της, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Αντικατασκοπείας και Ασφαλείας αναφέρει ότι η αλ Κάιντα καθώς και οργανώσεις που συνδέονται με αυτήν, αλλά και ένοπλες οργανώσεις που αντιτίθενται στην ειρηνευτική συμφωνία στη Βόρεια Ιρλανδία, εξακολουθούν να συνιστούν σημαντική απειλή για τη χώρα.

    Ωστόσο, η επιτροπή ανακοίνωσε ότι τα αντιτρομοκρατικά μέτρα αποφέρουν καρπούς.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [05] Μείωση λειτουργικών δαπανών και αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής προωθεί ο Ευ.Μεϊμαράκης

    «Θα πετύχουμε τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου για τη Βουλή» δηλώνει ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος θέτει σε διάλογο σκέψεις του και προβληματισμούς για την μείωση των λειτουργικών εξόδων της Βουλής αλλά και αλλαγές στη λειτουργία της. Όπως διευκρινίζουν συνεργάτες του, πρόκειται για προτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν με τα κόμματα και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με ευρύτατη συναίνεση.

    Στο πλαίσιο της προσπάθειας για περαιτέρω μειώσεις στα λειτουργικά κόστη του Κοινοβουλίου- και χωρίς αυτό να έχει τεκμηριωθεί και πρακτικά και αποτυπωθεί κοστολογικά, καθόσον είναι προϊόν διαβούλευσης- ο κ. Μεϊμαράκης εισηγείται την κατάργηση της μονάδας εργασιακού αθλητισμού και περικοπές στη χαρτική ύλη, ενώ θα επιδιώξει την εισαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, μεταξύ άλλων.

    [06] Σοβαρό πρόβλημα με ΙΚΑ και ΟΑΕΔ, διαπιστώνει η Αλ. Παπαρήγα

    «Αν δεν εξασφαλιστεί η κρατική χρηματοδότηση του ΙΚΑ, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, και η είσπραξη των εισφορών που πρέπει, τότε οι συντάξεις ?και πριν τον Δεκέμβρη- δεν θα μπορούν να καταβληθούν» υπογράμμισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Η γγ του ΚΚΕ ζήτησε από την κυβέρνηση συγκεκριμένες απαντήσεις και λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την κατάσταση στο ΙΚΑ, καθώς και με αυτή του ΟΑΕΔ, αλλά και με την διαπίστωση ότι τα αποθεματικά του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων είναι κατά 80% «κουρεμένα».

    «Με τον ΟΑΕΔ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, καθώς το ΙΚΑ του χρωστάει και δεν πρόκειται να καταβάλλει, και απειλούνται κυριολεκτικά και αυτά τα πενιχρά επιδόματα ανεργίας», είπε η κ. Παπαρήγα προσθέτοντας ότι «έχουν αυξηθεί οι γνωστές ?μαϊμουδιές' όπου τρέχουν οι δήμοι και ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις, να κάνουν προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ με συμβάσεις δύο μηνών, άρα αυτοί που θα δουλέψουν διαγράφονται από την λίστα των επιδοτούμενων ανέργων».

    «Τι νόημα έχει να δουλέψεις για δύο μήνες με 400 ευρώ και να χάσεις το επίδομα 10 μηνών;» αναρωτήθηκε η κ. Παπαρήγα, επισημαίνοντας ότι «έχει γραφτεί στον Τύπο πως σκέφτονται να κλείσουν τις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ και να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια για τα επιδόματα ανεργίας- αυτό ακριβώς που κάνουν και με το ΙΚΑ, όπου τις εισφορές των ασφαλισμένων δεν τις αποδίδουν στον ΕΟΠΠΥ, αλλά τις χρησιμοποιούν για τις συντάξεις».

    [07] Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση των παιδιών που παρασύρθηκαν από μοτοσικλέτα

    Σημάδια βελτίωσης παρουσιάζει η υγεία του 7χρονου κοριτσιού, ενός εκ των διδύμων, που παρέσυρε χθες οδηγός μοτοσικλέτας μαζί με τη μητέρα τους και τους εγκατέλειψε, ενώ πιο σοβαρή είναι η κατάσταση της υγείας του αγοριού.

    Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, η πρώτη τραυματίας έχει βελτιωθεί και προχωρεί σταδιακά η αποδέσμευσή της από τον αναπνευστήρα, ενώ ο δεύτερος τραυματίας, ο οποίος φέρει πολλαπλές οστικές και παρεγχυματικές κακώσεις βρίσκεται διασωληνωμένος και σε σοβαρή κατάσταση. Ακολουθείται η ενδεδειγμένη θεραπεία και συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων ιατροί αναλόγων ειδικοτήτων.

    [08] Προτάσεις των υπουργείων για τις περικοπές 11,7 δισ.ευρώ

    Οι προτάσεις των υπουργείων για περικοπές δαπανών, ύψους 11,7 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2013- 2014, τέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης, υπό τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, των διευθυντών των υπουργείων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη, στην οποία ήταν παρόντες περισσότεροι από 30 διευθυντές υπουργείων, υπήρξε ενημέρωση για τη μελέτη του ΚΕΠΕ, την οποία είχε ζητήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, για την περικοπή των δαπανών. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανακοινώθηκε ότι εάν οι κινήσεις ανά υπουργείο δεν επαρκούν για την αναγκαία περιστολή των δαπανών, η πρόσθετη περικοπή θα γίνει με εντολές του υπουργείου Οικονομικών.

    Η σημερινή συνάντηση αποτέλεσε συνέχεια της χθεσινής ευρείας διυπουργικής σύσκεψης, στο υπουργείο Οικονομικών. Την προσεχή Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, προκειμένου την Τετάρτη το όλο πλαίσιο να συζητηθεί στη συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.

    Το όλο «πακέτο» πρέπει να επιδοθεί στην τρόικα στις 24 Ιουλίου.

    [09] Είκοσι αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε διαδηλώσεις καθολικών και προτεσταντών στο Μπέλφαστ

    Είκοσι αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με διαδηλωτές που ξέσπασαν χθες Πέμπτη σε συνοικία του βόρειου Μπέλφαστ, όπου πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις προτεσταντών και καθολικών, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της βρετανικής αστυνομίας.

    Η αστυνομία, που είχε αναπτύξει εκατοντάδες άνδρες στην περιοχή, έκανε λόγο για «σημαντικές ταραχές» στην καθολική συνοικία Αρντόιν την ώρα που γινόταν η διαδήλωση των οπαδών της Προτεσταντικής Πορτοκαλί Αδελφότητας.

    Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση για να απωθήσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν σπρώξει ένα φλεγόμενο όχημα προς τις δυνάμεις ασφαλείας και έριχναν βόμβες μολότοφ. Εξάλλου η αστυνομία ανακοίνωσε ότι άνδρες της έγιναν στόχος πυροβολισμών.

    Έξι άνδρες, ηλικίας 18 με 34 ετών, συνελήφθησαν και θα παρουσιαστούν ενώπιον δικαστηρίου του Μπέλφαστ σήμερα.

    Μια ομάδα 15 προτεσταντών, μέλη της Πορτοκαλί Αδελφότητας, διαδήλωσε σε αυτή τη συνοικία του Μπέλφαστ, η πλειοψηφία των κατοίκων της οποίας είναι καθολικοί, ενώ στη συνέχεια ενώθηκαν μαζί τους πολλοί ακόμη.

    Αρκετές εκατοντάδες καθολικοί πραγματοποίησαν στη συνέχεια μια άλλη πορεία.

    Επιμέλεια: Ε. Μορώνη

    [10] Τσάνας: «Φαβορί η Ισπανία»

    Απόλυτα ικανοποιημένος από την πρόκριση της εθνικής Νέων στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου εμφανίστηκε ο Κώστας Τσάνας. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός μιλώντας στο ραδιόφωνο της «ΕΡΑ Σπορ» τόνισε για τον τελικό ότι η Ισπανία είναι το φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, αλλά η εθνική θα κάνει τα πάντα για την ανατροπή των προγνωστικών. «Θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και να μην επαναλάβουμε τα λάθη της πρεμιέρας», πρόσθεσε.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 July 2012 - 12:30:43 UTC