Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-07-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις του πρωθυπουργού με Γ. Προβόπουλο και Δ. Αβραμόπουλο
  • [02] Εγκρίθηκε η ανταλλαγή ελληνοκυπριακής περιουσίας με τουρκοκυπριακή γη
  • [03] Μειώθηκε 31,8% ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας
  • [04] Στο 1,3% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο - Επιβράδυνση έναντι Μαΐου
  • [05] Kατάργηση νόμου Ραγκούση περί ιθαγένειας, προτείνουν Ανεξ. Έλληνες και Χρυσή Αυγή
  • [06] Ανθρωποκυνηγητό στο Αφγανιστάν για τους δράστες εκτέλεσης 22χρονης
  • [07] Η Ρωσία παραδέχεται λάθη μετά το θάνατο 170 ανθρώπων από πλημμύρες

  • [01] Συναντήσεις του πρωθυπουργού με Γ. Προβόπουλο και Δ. Αβραμόπουλο

    Συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο έχει ο πρωθυπουργόςστο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στη συνέχεια, στις 14:30, ο κ. Αντώνης Σαμαράς θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο κλείσιμο της τριήμερης συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων στην Βουλή, πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης, εξαπέλυσε

    σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Απάντησε στις αιτιάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα και απευθύνθηκε προσωπικά, ειδικά για την προειοδπποίησή του ότι θα αναζητηθούν ευθύνες για τις αποκρατικοποιήσεις: "Αφήστε τα παλιά κύριε Τσίπρα, αφήστε τα λόγια και τις απειλές και το παραμύθι του φόβου, αν θέλετε εμένα θα πρέπει να βάλλετε στις φυλακές, έτοιμος είμαι και σας περιμένω. Πρώτη φορά έχει λεχθεί τέτοιο πράγμα από το 1977. Τρομοκρατείτε όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αβανταδόροι του λόμπυ της δραχμής είσαστε. Παίζετε το ίδιο παιχνίδι με εκείνους που θέλουν να διώξουν την χώρα από το ευρώ. Μιλάτε σαν εκπρόσωποι της πάσης φύσεως Φωτόπουλων. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και έχουμε και ενότητα". Έκανε λόγο για "λυσσώδη αντίσταση κομμάτων που εκφράζουν το παλιό. Κανείς δεν είναι αναμάρτητος όλα τα κόμματα έχουν ευθύνες. Το ποιός έχει τις μεγαλύτερες ευθύνες το έκρινε ο λαός προεκλογικά".

    [02] Εγκρίθηκε η ανταλλαγή ελληνοκυπριακής περιουσίας με τουρκοκυπριακή γη

    Το υπουργικό συμβούλιο αποδέχθηκε τον διακανονισμό ανταλλαγής ελληνοκυπριακής περιουσίας στα κατεχόμενα με τουρκοκυπριακή γη στις ελεύθερες περιοχές, η οποία έγινε στη βάση απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η οποία, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, είναι δυνατό να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στο θέμα των κατεχόμενων ελληνοκυπριακών περιουσιών.

    Όπως έγραψε σήμερα η εφημερίδα «Πολίτης», με τον διακανονισμό, η κυβέρνηση αποδέχθηκε τη διευθέτηση που έγινε μέσω της Επιτροπής Περιουσιών της Τουρκίας με την οποία, περιουσία στα κατεχόμενα, αξίας 13 εκ. ευρώ, που ανήκε στον Μάικ Τύμβιο ανταλλάχθηκε με τουρκοκυπριακή γη στη Λάρνακα, όπου έχουν ανεγερθεί σχολεία και άλλα κτίρια για τις ανάγκες προσφύγων.

    Η κυβέρνηση αποδέχθηκε να αγοράσει τη γη στη Λάρνακα και να καταβάλει στον Τύμβιο το αντίτιμο, με βάση γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ότι η επικύρωση της ανταλλαγής και η αγορά του ακινήτου από το κράτος είναι προς το συμφέρον της Δημοκρατίας.

    Ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης χαρακτήρισε «τεράστιας σημασίας» την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για υλοποίηση του διακανονισμού Μάϊκ Τύμβιο και Τουρκίας.

    Ο κ. Δημητριάδης, που έχει χειρισθεί δεκάδες προσφυγές Ελληνοκυπρίων για τις περιουσίες στα κατεχόμενα εναντίον της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ, μιλώντας στο ΡΙΚ, είπε ότι με τη συμβιβαστική λύση έχει σηματοδοτηθεί η αρχή της ανταλλαγής περιουσιών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που έχουν επηρεασθεί από την εισβολή.

    Σημειώνεται ότι η υπόθεση είχε αρχίσει εναντίον της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά συνεχίστηκε και διευθετήθηκε στην Επιτροπή Περιουσιών που δημιούργησε η Τουρκία στα κατεχόμενα και εξελίχθηκε σε δικαστικό αγώνα του Μάικ Τύμβιου στα κυπριακά δικαστήρια εναντίον της Δημοκρατίας και τέλος στο ΕΔΑΔ για υλοποίηση του διακανονισμού.

    [03] Μειώθηκε 31,8% ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας

    Μεγάλη μείωση 31,8% σημείωσε ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Απρίλιο εφέτος, ενώ και η πτώση κατά 28,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν προοιωνίζεται αρνητικά για την πορεία της πάλαι ποτέ «ατμομηχανής της οικονομίας» τους επόμενους μήνες.

    Ειδικότερα, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), δημοσιοποιήθηκαν τα εξής:

    Το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε τον Απρίλιο 2012 σε 1.988 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 360,6 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.259,3 χιλιάδες m3 όγκου. Παρουσίασε, δηλαδή, μείωση κατά 28,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 24,3% στην επιφάνεια και κατά 31,8% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011.

    Ενώ, το α΄τετράμηνο εφέτος, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, εμφανίζει μείωση κατά 4,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 10,2% στην επιφάνεια και κατά 8,2% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου- Απριλίου 2011.

    [04] Στο 1,3% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο - Επιβράδυνση έναντι Μαΐου

    Αύξηση 1,3% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο εφέτος, από 1,4% τον Μάιο και έναντι 3,3% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο 2011.

    Η νέα επιβράδυνση στον ρυθμό ανόδου του πληθωρισμού, οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στις μειώσεις των τιμών, στις οποίες προχώρησαν επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα (π.χ. έξοδα ξενοδοχείων -8,2%, είδη ταξιδίου -2,6%, τηλεφωνικές υπηρεσίες -1,9%, αυτοκίνητα -2,5%). Στον αντίποδα, υπήρξαν ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες που επιβαρύνονται από την αύξηση των ΕΦΚ και άλλων φόρων (π.χ. ηλεκτρισμός +13,9%, πετρέλαιο θέρμανσης +15,6%, φυσικό αέριο +13,7%, τέλη κυκλοφορίας- διόδια +9,7%). Αλλά και το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» έγινε ακριβότερο, παρά την περαιτέρω πτώση της κατανάλωσης (π.χ. δημητριακά +1,4%, γαλακτοκομικά +2%, νωπά λαχανικά +3,8%, νωπά φρούτα +7,2%, καφές +6,2%, αναψυκτικά +9,3%, χυμοί φρούτων +8,8%, ζάχαρη- γλυκά- παγωτά +2%), με εξαίρεση τις νωπές πατάτες (-12,8%).

    Ειδικότερα, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), δημοσιοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ότι από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του Ιουνίου 2012, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2011, προκύπτει αύξηση 1,3% έναντι αύξησης 3,3% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση το 2011 προς το 2010.

    [05] Kατάργηση νόμου Ραγκούση περί ιθαγένειας, προτείνουν Ανεξ. Έλληνες και Χρυσή Αυγή

    Δύο προτάσεις νόμου για την κατάργηση του νόμου Ραγκούση που αφορά στην απόδοση της ιθαγένειας κατατέθηκαν στη Βουλή. Η πρώτη κατατέθηκε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Η πρωτοβουλία αυτή, όπως αναφέρουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αποτελεί προεκλογική δέσμευση του κόμματος και του προέδρου του Κινήματος Πάνου Καμμένου.

    Πρόταση για την κατάργηση του νόμου Ραγκούση κατέθεσαν και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, επισημαίνοντας ότι το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις για την ελληνική ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών.

    [06] Ανθρωποκυνηγητό στο Αφγανιστάν για τους δράστες εκτέλεσης 22χρονης

    Οι αφγανικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να βρουν τους ενόχους,Ταλιμπάν, όπως υποστηρίζουν, της εκτέλεσης με συνοπτικές διαδικασίες μιας γυναίκας ύποπτης για μοιχεία, το συγκλονιστικό βίντεο της οποίας προκάλεσε σοκ στη Δύση, έγινε σήμερα γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

    Η διεθνής δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF) δήλωσε από την πλευρά της "έτοιμη να βοηθήσει τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας στην αναζήτηση των δραστών αυτής της πράξης μίσους", δήλωσε ο διοικητής της, ο αμερικανός στρατηγός Τζον Άλεν.

    Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι "διέταξε" τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας "να μην φεισθούν προσπαθειών" για να "συλλάβουν και να τιμωρήσουν τους ενόχους".

    Οι εικόνες της εκτέλεσης με σφαίρες της 22χρονης Νατζίμπα, όπως την κατονόμασαν οι αρχές, έκαναν χθες Κυριακή τον γύρο του κόσμου.

    Βλέπει κανείς σ' αυτές τη γυναίκα να ακούει στωικά την καταδίκη της σε θάνατο και στη συνέχεια ένας άνδρας, ο οποίος εμφανίζεται ως ο σύζυγός της, να την πυροβολεί 13 φορές, τις τέσσερις τελευταίες το άψυχο σώμα της.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [07] Η Ρωσία παραδέχεται λάθη μετά το θάνατο 170 ανθρώπων από πλημμύρες

    Η ρωσική κυβέρνηση ποαραδέχθηκε σήμερα ότι έγιναν λάθη στο χειρισμό των ξαφνικών πλημμυρών που σημειώθηκαν στη νότια Ρωσία και κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 170 άνθρωποι.

    "Τοπικοί ηγέτες και κυβερνητικές υπηρεσίες έκαναν λάθη", δήλωσε ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Βλαντίμιρ Πούτσκοφ. Οι κάτοικοι που επλήγησαν από τις πλημμύρες, οι οποίες άρχισαν την Παρασκευή, δεν είχαν προειδοποιηθεί επαρκώς, πρόσθεσε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

    Το Κρεμλίνο κήρυξε τη σημερινή ημέρα πένθους μετά τις χειρότερες πλημμύρες στην πρόσφατη ιστορία της χώρας. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε την πόλη Κριμσκ, όπου το νερό έφτασε το Σάββατο σε ύψος δυόμιση μέτρων και πνίγηκαν τουλάχιστον 140 άνθρωποι. Τμήματα της πόλης εξακολουθούν σήμερα να βρίσκονται κάτω από το νερό. Χιλιάδες άνθρωποι, τα σπίτια των οποίων είναι πλημμυρισμένα, εξακολουθούν να περιμένουν την έκτακτη βοήθεια που περιλαμβάνει τρόφιμα και ρουχισμό.

    Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν επίσης την έρευνα για θύματα μέσα και γύρω από τα θέρετρα του Κρασνoντάρ, στη Μαύρη Θάλασσα.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 July 2012 - 10:30:34 UTC