Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με Κρόνεμπεργκ...από τα παλιά το Φεστιβάλ Καννών φτάνει στη λήξη του
  • [02] Η πτώση των εσόδων οφείλεται στη μνημονιακή πολιτική καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Οδηγίες προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για απόδοση δαπάνης φαρμάκων
  • [04] "Βουλιάζει" το Χρηματιστήριο της Αθήνας
  • [05] Οι Πορτογάλοι Σοσιαλιστές καταψήφισαν τον προϋπολογισμό
  • [06] Επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Α΄ Θεσσαλονίκης ο Θ. Τζήμερος
  • [07] Επιστημονικά λανθασμένο θέμα βρήκε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών
  • [08] Δύο νεκροί και δύο αγνοούμενοι από πλοίο που αναποδογύρισε στη Ζάκυνθο

  • [01] Με Κρόνεμπεργκ...από τα παλιά το Φεστιβάλ Καννών φτάνει στη λήξη του

    «Όλα αυτά που συμβαίνουν αυτο τον καιρό στην Αμερική και ιδιαίτερα στη Νέα Υόρκη, η ανεργία, οι διαδηλώσεις, η κατάληψη της Γουόλ Στριτ, ήταν, στην πραγματικότητα συμπτώσεις, αλλά σίγουρα επηρέασαν την ταινία μου, δεν μπορούσα να τα παραλείψω», ανάφερε ο Καναδός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, για την ταινία του, «Κοσμόπολις», που προβλήθηκε σήμερα στο διαγωνιστικό τμήμα του 65ου φεστιβάλ των Καννών.

    Πρωταγωνιστής της ταινίας -που τον ερμηνεύει ο Ρόμπερτ Πάτινσον, γνωστός μας από τη σειρά ταινιών τρόμου «Millenium»- είναι ένας νέος γιάπης που περιφέρεται στο Μανχάταν σε μια τεράστια κάτασπρη λιμουζίνα (όπως τη λιμουζίνα στην ταινία "Holy Motors" του Λέος Καράξ), τη στιγμή που την πόλη επισκέπτεται ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Με βάση το ομότιτλο βιβλίο του Ντον ΝτεΛίλο, ο Κρόνενμπεργκ έφτιαξε μια ταινία που μιλάει για την πτώση τη οικονομίας και την καταστροφή του καπιταλιστικού συστήματος. Από πλευράς ύφους, θυμίζει τόσο τις πρώτες του ταινίες (Shivers, Videodrome) όσο και την τελευταία του, «Μια επικίνδυνη μέθοδος», ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ψυχανάλυση που τονίζονται τόσο με τις σκηνές στο εσωτερικό της λιμουζίνας (που μοιάζει με τον καναπέ του ψυχαναλυτή) όσο και με την καρέκλα του κουρέα (το ταξίδι του ήρωα με τη λιμουζίνα γίνεται σε μια περίοδο που το να διασχίζεις τους δρόμους του Μανχάταν είναι πολύ επικίνδυνο).

    Πρόκειται για μια ταινία σκηνοθετημένη με ξεχωριστή έμπνευση, με το κάθε πλάνο τοποθετημένο σωστά στη θέση του, με σοφά μελετημένες τις κινήσεις της κάμερας αλλά και τη χρήση των χρωμάτων και με όλους τους ηθοποιούς να δίνουν έξοχες ερμηνείες.

    Ταινία που σίγουρα θα είναι στα φαβορί για τα βραβεία του φεστιβάλ.

    Παρόλο που σήμερα είναι η προτελευταία μέρα του διαγωνιστικού, με δυό μόνο ακόμη ταινίες να ακολουθούν, η προβολή της ρωσικής ταινίας «Μέσα στην ομίχλη» του Σεργκέι Λοζνίτσα (βραβευμένου για την ταινία του, "Η χαρά μου") έδειξε πως υπάρχουν ακόμη καλές ταινίες στο πρόγραμμα του Διαγωνιστικού που θα είναι στα φαβορί για τα τελικά βραβεία.

    [02] Η πτώση των εσόδων οφείλεται στη μνημονιακή πολιτική καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

    Την καταγγελία ότι η κατακόρυφη πτώση των δημοσίων εσόδων τον μήνα Μάιο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», αλλα είναι , «το αναπόδραστο αποτέλεσμα των ακολουθούμενων, κοινωνικά βάρβαρων, μνημονιακών πολιτικών λιτότητας, που βυθίζουν στην ύφεση την ελληνική οικονομία, ισοπεδώνουν μισθούς, καταβαραθρώνουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών και "κλειδώνουν" τα χιλιάδες "λουκέτα" των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», έκανε με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η κατάσταση διάλυσης, στην οποία έχει περιέλθει ο φορολογικός μηχανισμός, εξαιτίας της δραματικής υποστελέχωσης, της έλλειψης ολοκληρωμένης μηχανοργάνωσης και της ανάδειξης διεφθαρμένων και ανίκανων «ημετέρων» σε θέσεις κορυφαίας ευθύνης, βάζει την οριστική «ταφόπλακα» στα δημόσια έσοδα.

    [03] Οδηγίες προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για απόδοση δαπάνης φαρμάκων

    Οδηγίες σχετικά με την κατάθεση δικαιολογητικών ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), για απόδοση δαπάνης για την αγορά φαρμάκων, εξέδωσε ο Οργανισμός. Οι οδηγίες αφορούν στις περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι κατέβαλαν στο φαρμακείο ολόκληρη την αξία του φαρμάκου, εξαιτίας της μη εκτέλεσης συνταγών με πίστωση από τους φαρμακοποιούς.

    Σε σχετική εγκύκλιο αναφέρεται, ότι μέχρι την έναρξη εκτέλεσης συνταγών από τα ιδιωτικά φαρμακεία για τον ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι θα υποβάλλουν δικαιολογητικά στις υπηρεσίες των ταμείων που υπέβαλαν στο παρελθόν.

    Για τους ασφαλισμένους του Οίκου Ναύτου οι καταθέσεις δαπανών θα πραγματοποιούνται στη Διεύθυνση Παροχών, και Μητρώου Ασφαλισμένων- Τμήμα Παροχών.

    Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για κατάθεση είναι τα εξής:

    1. Πρωτότυπη συνταγή που δεν εκτελέστηκε στο ιδιωτικό φαρμακείο με την υποχρέωση καταχώρησης από τους ιατρούς στο βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου. Οι συνταγές που γίνονται αποδεκτές είναι οι ηλεκτρονικές συνταγές μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ, οι ηλεκτρονικές συνταγές του Οίκου Ναύτου, και οι χειρόγραφες συνταγές που έχουν συνταγογραφηθεί στο ενιαίου τύπου συνταγολόγιο (πράσινες συνταγές ΙΚΑ- ΕΤΑΜ).

    2. Προσκόμιση των αντίστοιχων ταινιών γνησιότητας των φαρμάκων.

    3. Απόδειξη πληρωμής στο φαρμακείο.

    4. Έγκριση από τον ελεγκτή ιατρό (όπου απαιτείται).

    [04] "Βουλιάζει" το Χρηματιστήριο της Αθήνας

    Εντείνονται οι πιέσεις στις τιμές των μετοχών με την αγορά να καταγράφει μεγάλες απώλειες υποχωρώντας κάτω και από τα επίπεδα των 490 μονάδων.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 16:00, υποχωρεί στις 485,94 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 3,30%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 17,135 εκατ. ευρώ.

    [05] Οι Πορτογάλοι Σοσιαλιστές καταψήφισαν τον προϋπολογισμό

    Οι Πορτογάλοι Σοσιαλιστές, που αποτελούν την κυριότερη δύναμη της αντιπολίτευσης, αρνήθηκαν σήμερα να εγκρίνουν τα σχέδια δημοσιονομικής λιτότητας που εισηγείται η κεντροδεξιά κυβέρνηση για την επόμενη 4ετία, αποκλίνοντας από την αρχική τους συγκατάθεση στο σχέδιο βοήθειας που συμφωνήθηκε με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

    Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο, «το Κείμενο Δημοσιονομικής Στρατηγικής», που θέτει τις προτεραιότητες που πρέπει να τηρηθούν στον προϋπολογισμό έως το 2016, εγκρίθηκε εν τέλει, καθώς η κυβερνητική συμμαχία διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

    Μολαταύτα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), που έως σήμερα είχε στηρίξει τα μέτρα λιτότητας που εισήγαγε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέντρου Πάσους Κοέλιου, καταψήφισε τον προϋπολογισμό, ενώ στα μέσα Απριλίου είχε ψηφίσει υπέρ της έγκρισης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας.

    [06] Επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Α΄ Θεσσαλονίκης ο Θ. Τζήμερος

    Επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης θα είναι ο πρόεδροςτης «Δημιουργία Ξανά!», Θάνος Τζήμερος, ο οποίος στις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα συμπράξει με τη «Δράση» του Στέφανου Μάνου.

    Το δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας στην ΕΤ 3, εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι ο συνασπισμός που δημιουργήθηκε θα ξεπεράσει το όριο του 3% και θα μπει στη νέα Βουλή.

    [07] Επιστημονικά λανθασμένο θέμα βρήκε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών

    Επιστημονικά λανθασμένη ήταν η διατύπωση του θέματος Γ4 της Φυσικής Κατεύθυνσης στην οποία διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι, υποστηρίζει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών. Η Ένωση τονίζει ωστόσο ότι τα θέμα της Φυσικής Κατεύθυνσης ήταν εντός διδαχθείσης ύλης.

    «Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών ως ύστατη προσπάθεια να σώσει την τιμή και το κύρος τής επιστήμης, ζητά συγνώμη γι΄ αυτά τα θέματα από τις μαθήτριες και τους μαθητές που διαγωνίστηκαν σήμερα. Καλούμε τους συναδέλφους βαθμολογητές, μέχρι να υπάρξει διορθωτική ανακοίνωση, να μην προχωρήσουν στη διόρθωση των γραπτών».

    [08] Δύο νεκροί και δύο αγνοούμενοι από πλοίο που αναποδογύρισε στη Ζάκυνθο

    Ανασύρθηκε το μεσημέρι από ιδιώτες δύτες, η σορός του Τούρκου υποπλοιάρχου του φορτηγού πλοίου "Erol Senkaya", που αναποδογύρισε, πιθανότατα από μετατόπιση φορτίου, στις 19 Μαΐου, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυλλήνης και Ζακύνθου.

    Η σορός μεταφέρθηκε με πλωτό σκάφος του λιμενικού στη Ζάκυνθο.

    Από το «κουφάρι» του πλοίου, έχει ανασυρθεί νεκρός και ο καπετάνιος του Senkaya, ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται δύο μέλη του πληρώματος, ένας ναύτης και ένας λιπαντής.

    Ρυμουλκό σκάφος έχει απομακρύνει το αναποδογυρισμένο πλοίο από τις ακτές της Ζακύνθου για λόγους ασφαλείας και το έχει οδηγήσει 25 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του νησιού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 May 2012 - 14:30:34 UTC