Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον ανακριτή η σύζυγος του Α. Τσοχατζόπουλου
  • [02] H Google κάνει παγκόσμιο τον Θ. Αγγελόπουλο
  • [03] Πιο δεξιά ο Σαρκοζί - "Δεν θα αποφασίζει μόνη της" η Γερμανία λέει ο Ολάντ
  • [04] Το αλάτι "ένοχο" για εγκεφαλικά
  • [05] Επιστροφή στη Γη μετά από έξι μήνες
  • [06] Επεισόδιο μελών της Χρυσής Αυγής με αντιεξουσιαστές στη Λιβαδειά
  • [07] ΣΕΠΕ: Αύξηση της ελαστικής εργασίας και μείωση των αμοιβών
  • [08] Στη δημοσιότητα η εντολή για τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν
  • [09] Ατλέτικο Μαδρίτης και Αθλέτικ Μπιλμπάο διεκδικούν το Γιουρόπα Λιγκ
  • [10] Μέχρι το 2013 θα αποκατασταθεί πλήρως ο Παρθενώνας
  • [11] Η βιολογική γεωργία αποδίδει μικρότερες σοδειές από τη συμβατική
  • [12] Στις 2 Μαΐου η ομιλία Αντ. Σαμαρά σε ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση, στον χώρο της ΔΕΘ
  • [13] Πέντε νεκροί σε συντριβή ελικοπτέρου στη Ρουμανία

  • [01] Στον ανακριτή η σύζυγος του Α. Τσοχατζόπουλου

    Ολοκληρώνονται οι απολογίες για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου, με πρώτη για σήμερα την σύζυγο του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη, προκειμένου να δώσει τη δική της εκδοχή για το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος της.

    Η κ. Σταμάτη υπέβαλε αίτηση εξαίρεσης κατά του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, που χειρίζεται την υπόθεση για «παραβίαση του τεκμηρίου αθωώτητας».

    Όπως αναφέρει, ο ανακριτής μεροληπτεί σε βάρος της καθώς, πριν δύο μέρες και πριν η ίδια απολογηθεί, εξέδωσε διάταξη δέσμευσης των περιουσιακών της στοιχείων στην οποία διατυπώνει την βεβαιότητά του για την διάπραξη των αδικημάτων που της αποδίδονται.

    Σήμερα απολογείται, επίσης, ο αδελφός της συζύγου του κ. Τσοχατζόπουλου, Παναγιώτης Σταμάτης και η δικηγόρος που εμφανίζεται ως νόμιμη εκπρόσωπος και διαχειρίστρια της αμερικανικής εταιρίας NOBILIS.

    Τον Α. Τσοχατζόπουλο με την εξωχώρια εταιρία Torcaso, συνέδεσε με χθεσινό υπόμνημά της η θεία της συζύγου του, η οποία αφέθηκε ελεύθερη.

    Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε «παρωδία κάθαρσης» και «πολιτική ανθρωποφαγία» με στόχο την μεγιστοποίηση των όποιων προεκλογικών οφελών, την προφυλάκιση της κόρης του, Αρετής.

    [02] H Google κάνει παγκόσμιο τον Θ. Αγγελόπουλο

    Στην κεντρική σελίδα της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης, τη Google, κάνει από το πρωί την εμφάνιση του ένα σχέδιο -σε γαλάζιο φόντο- με τη φιγούρα ενός σκηνοθέτη πίσω από την κάμερα.

    Μ' ένα κλικ ο χρήστης "βγαίνει" στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, στη φιλμογραφία, το βιογραφικό του, ακόμα και σε συνεντεύξεις που παραχώρησε στον Τύπο, όλα αυτά τα χρόνια, με αφορμή τα γενέθλια του σκηνοθέτη που σήμερα θα συμπλήρωνε τα 77 του χρόνια.

    Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στις 27 Απριλίου 1935 και έφυγε από τη ζωή ξαφνικά, τη νύχτα της 24ης Ιανουαρίου 2012, σε τροχαίο δυστύχημα, την ώρα των γυρισμάτων της τελευταίας του ταινίας «Η άλλη θάλασσα».

    Σήμερα, στις 7.30 το απόγευμα, η οικογένειά του, οι συνεργάτες, οι γνωστοί και άγνωστοι φίλοι του δίνουν ραντεβού στο αμφιθέατρο του μουσείου για «ένα ταξίδι προς τα πίσω». Ξεκινώντας από την «Αλλη θάλασσα» και φτάνοντας στους «Forminx» -την πρώτη του ανολοκλήρωτη ταινία μικρού μήκους, το φιλμ της οποίας έχει χαθεί- ένας συνεργάτης από κάθε ταινία του θα θυμίσει το κλίμα, το περιβάλλον, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε καρέ καρέ το έργο του σημαντικού Ελληνα σκηνοθέτη.

    [03] Πιο δεξιά ο Σαρκοζί - "Δεν θα αποφασίζει μόνη της" η Γερμανία λέει ο Ολάντ

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί κινήθηκε ακόμα περισσότερο προς τα δεξιά χθες, προτείνοντας να υιοθετηθεί μια νέα πολιτική ώστε να επιτρέπεται σε αστυνομικούς να ανοίγουν πυρ όταν καταδιώκουν υπόπτους, συνεχίζοντας την προσπάθειά του να προσελκύσει ψηφοφόρους του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου ενόψει του αποφασιστικού δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

    Αλλά η νέα αύξηση της ανεργίας, στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 1999, αποτέλεσε νέο πλήγμα για το συντηρητικό Σαρκοζί, ο οποίος προσπαθεί να μειώσει το προβάδισμα του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ.

    Από την πλευρά του, ο Ολάντ στις δηλώσεις του στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο τάχθηκε εναντίον της λεγόμενης πολιτικής της "άδειας καρέκλας" --της αποχής από τις διαδικασίες της ΕΕ-- για την επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου, εκτιμώντας πως αυτή "μπορεί να γίνει" μέσω διαπραγματεύσεων, όχι "απειλών".

    "Δεν είναι η Γερμανία αυτή που πρόκειται να αποφασίζει για όλη την Ευρώπη", υπογράμμισε εξάλλου αναφερόμενος στο ζήτημα της πολιτικής για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών. Ο Ολάντ προέβλεψε ότι θα έχει μια "σκληρή αλλά φιλική" συζήτηση με την Μέρκελ για την επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου".

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος

    [04] Το αλάτι "ένοχο" για εγκεφαλικά

    Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες, η διατροφή των οποίων περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες αλατιού, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη η οποία διεξήχθη σε δείγμα μεγαλύτερο των 2.000 ανθρώπων.

    Παρότι είναι γνωστό ότι όσο αυξάνεται η πρόσληψη νατρίου, τόσο πιθανότερο είναι να αυξάνεται και η αρτηριακή πίεση, δεν είναι εξίσου σαφές αν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό ή έμφραγμα.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Stroke, από τους σχεδόν 2.700 μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες-- κυρίως μειονότητες--οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα, εκείνοι των οποίων η διατροφή περιελάμβανε πολύ μεγαλύτερες από τις προτεινόμενες ποσότητες νατρίου, είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό μέσα σε διάστημα δέκα ετών σε σχέση με εκείνους που ακολουθούσαν τις οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης.

    Σε αντίθεση με την αρτηριακή πίεση, η οποία μεταβάλλεται γρήγορα, το εγκεφαλικό και οι καρδιοπάθειες αποτελούν μακροπρόθεσμες επιπλοκές επομένως η μελέτη της σχέσης ανάμεσα στην πρόσληψη αλατιού των ανθρώπων και τον κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό ή καρδιακό νόσημα είναι δυσκολότερη.

    Η Ένωση συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψης νατρίου σε όχι περισσότερα

    Επιμέλεια: Μαρίνα Μιχαλοπούλου

    [05] Επιστροφή στη Γη μετά από έξι μήνες

    Οι Ρώσοι Αντόν Σκλαπέροφ και Ανατόλι Ιβανίσιν, καθώς και ο Αμερικανός Νταν Μπέρμπανκ πρόκειται να επιστρέψουν σήμερα στη Γη έπειτα από έξι μήνες που παρέμειναν στο Διεθνή Διαστημική Σταθμό (ISS), ανακοινώθηκε από το ρωσικό Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Πτήσεων (TSOUP).

    Το σκάφος τους Σογιούζ TMA-22 πρόκειται να αποκολληθεί από το σταθμό στις 11:18 (ώρα Ελλάδας) και θα προσγειωθεί στις στέππες του Καζακστάν γύρω στις 14:45 (ώρα Ελλάδας), διευκρινίζει το κέντρο στον ιστότοπό του.

    Οι τρεις θα αντικατασταθούν από ένα νέο πλήρωμα που θα απογειωθεί στις 15 Μαΐου από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ (Καζακστάν) για να συναντήσει τον Ρώσο Όλεγκ Κονονένκο, τον Αμερικανό Ντον Πετί και τον Ολλανδό Αντρέ Κάιπερς που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

    Επιμέλεια : Γ. Αγγελόπουλος

    [06] Επεισόδιο μελών της Χρυσής Αυγής με αντιεξουσιαστές στη Λιβαδειά

    Συμπλοκές μεταξύ μελών της Χρυσής Αυγής και αντιεξουσιαστών και αριστεριστών, έγινανχθες το βράδυ στη Λιβαδειά, με 26 προσαγωγές.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την αστυνομία μέλη της Χρυσής Αυγής μοίραζαν φυλλάδια στη Λιβαδειά όταν δέχτηκαν επίθεση, αρχικά φραστική που εξελίχθηκε σε συμπλοκή, από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

    [07] ΣΕΠΕ: Αύξηση της ελαστικής εργασίας και μείωση των αμοιβών

    Με ελαστικές μορφές εργασίας γίνονται πλέον οι μισές από τις νέες προσλήψεις, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία τριμήνου του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), το ποσοστό των συμβάσεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης στις νέες προσλήψεις, αντιστοιχεί πλέον στο 50,1% του συνόλου των συμβάσεων.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το 2009 οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 79% των νέων συμβάσεων, το 2011 αντιπροσώπευαν το 58,92% και το α' τρίμηνο του έτους 2012 το 49,9%.

    Εμφανής είναι και η αύξηση κατά την ίδια χρονική περίοδο των ατομικών συμβάσεων εργασίας με μειώσεις έως και κατά 22%, κατά μέσο όρο, σε σχέση με την κλαδική σύμβαση, καθώς και η σύναψη επιχειρησιακών με ανάλογες μειώσεις.

    [08] Στη δημοσιότητα η εντολή για τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν

    Οι αρχές του Πακιστάν απέλασαν το πρωί της Παρασκευής [τοπική ώρα] στη Σαουδική Αραβία τις τρεις χήρες και τα δώδεκα ορφανά του Οσάμα μπιν Λάντεν, που κρατούνταν μετά το θάνατο του ηγέτη της αλ Κάιντα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο σε μια επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην πόλη Αμποταμπάντ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

    Στο μεταξύ, δόθηκε στη δημοσιότητα από το περιοδικό Time, το "πράσινο φως" που έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την επιδρομή των ειδικών δυνάμεων στο σπίτι όπου κρυβόταν ο μπιν Λάντεν.

    Πρόκειται για ένα χειρόγραφο υπόμνημα του επικεφαλής της CIA Λίον Πανέτα, γραμμένο σε ένα απλό χαρτί με το σήμα της υπηρεσίας, στις 10:35 της 29ης Απριλίου 2011. Το κείμενο υπογράφεται από τον Πανέτα, τον "DCIA", που σημαίνει "Διευθυντής της CIA".

    "Η διαταγή είναι να πάμε εκεί και να συλλάβουμε τον Μπιν Λάντεν και αν δεν είναι εκεί να φύγουμε", συμπληρώνει.

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος, Φ. Γιοβάνογλου

    [09] Ατλέτικο Μαδρίτης και Αθλέτικ Μπιλμπάο διεκδικούν το Γιουρόπα Λιγκ

    Η Ατλέτικο Μαδρίτης νίκησε τη Βαλένθια 1-0 στο "Μεστάγια" και προκρίθηκε στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ.

    Με κληρονομιά το υπέρ τους 4-2 του πρώτου αγώνα, οι "ροχιμπλάνκος" υπερασπίστηκαν άνετα το προβάδισμα που είχαν αποκτήσει. Το εξαιρετικό γκολ του Αντριαν Λόπεθ στο 60΄ "τελείωσε" ουσιαστικά το ματς κι έτσι η κάτοχος του τίτλου του 2010 επιστρέφει σε τελικό δύο χρόνια αργότερα, αφού ενδιάμεσα της είχε φράξει το δρόμο ο Αρης.

    Τον τελικό θα χάσει ο Τιάγκο Μέντες, που αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα στο 79΄.

    [10] Μέχρι το 2013 θα αποκατασταθεί πλήρως ο Παρθενώνας

    Στα αναστηλωτικά έργα που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ακρόπολη, αλλά και σε όσα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στον Ιερό Βράχο, αναφέρθηκε με λεπτομέρεια αλλά και συγκίνηση, χτες, από το αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, η Μαίρη Ιωαννίδου, μέχρι πρότινος διευθύντρια της Υπηρεσίας Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ), που συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα. Σήμερα είναι Επίτιμη Διευθύντρια της Υπηρεσίας.

    «Το μεγαλύτερο έργο στον Παρθενώνα αυτή την περίοδο είναι η επέμβαση στη δυτική πλευρά του μνημείου, που αναστηλώθηκε από τον Νικόλαο Μπαλάνο την πρώτη περίοδο αναστήλωσης του Παρθενώνα (1898-1902). Η πρώτη επέμβαση στο μνημείο από την Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) έγινε το 1976 όταν απομακρύνθηκαν από το δυτικό αέτωμα τα εναπομείναντα σε αυτό γλυπτά του Κέκροπος και της Καλλιρρόης και αντικαταστάθηκαν με αντίγραφα από πολυεθυλαίνιο», πληροφόρησε μεταξύ άλλων η κ. Ιωαννίδου.

    Σύμφωνα με την κ. Ιωαννίδου, στον Παρθενώνα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα άλλο πρόγραμμα που αφορά στη δομική αποκατάσταση και ανατοποθέτηση στην οριστική τους θέση των αρχαίων λίθων της εξωτερικής στρώσης του ορθοστάτη του βόρειου τοίχου του σηκού. Παράλληλα, στα νέα συμπληρώματα των έξι κιόνων της βόρειας κιονοστοιχίας του μνημείου θα λαξευτούν οι ραβδώσεις, μια τελική επεξεργασία που γίνεται στις επιφάνειες των σπονδύλων από νέο μάρμαρο.

    [11] Η βιολογική γεωργία αποδίδει μικρότερες σοδειές από τη συμβατική

    Η παραδοσιακή γεωργία καταφέρνει, στις περισσότερες καλλιέργειες, να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες αγροτικών προϊόντων σε σχέση με την οργανική/βιολογική, σύμφωνα με μία νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα.

    Η μελέτη επισημαίνει ότι σε καμία περίπτωση τα βιολογικά γεωργικά προϊόντα δεν θα επαρκούσαν για να θρέψουν τον πληθυσμό της Γης, όμως, από την άλλη, πρέπει να έχουν τη θέση τους στο χωράφι και στο τραπέζι του καταναλωτή.

    Καναδοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αποδόσεις των βιολογικών- οργανικών καλλιεργειών είναι έως 34% μικρότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες συμβατικές καλλιέργειες των ίδιων προϊόντων σε παρόμοιας έκτασης γη.

    [12] Στις 2 Μαΐου η ομιλία Αντ. Σαμαρά σε ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση, στον χώρο της ΔΕΘ

    Σε ανοιχτό χώρο θα γίνει η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, με ομιλητή τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά.

    Η συγκέντρωση ορίστηκε για την προσεχή Τετάρτη 2 Μαϊου, στις 7.30 το απόγευμα, στον χώρο της Διεθνούς 'Εκθεσης.

    [13] Πέντε νεκροί σε συντριβή ελικοπτέρου στη Ρουμανία

    Συντριβή ελικοπτέρου στο χωριό στην επαρχία Τουλτσέα, στην ανατολική Ρουμανία, είχε αποτέλεσμα το θάνατο πέντε ανθρώπων.

    Το δυστύχημα συνέβη χθες το απόγευμα στο χωριό Όστροβ, όπου έχουν μεταβεί ομάδα της γενικής εισαγγελίας της Ρουμανίας, εγκληματολόγοι με επικεφαλής τον Γκαμπριέλ Τάρου, επιθεωρητή του Εγκληματολογικού Ινστιτούτου της Γενικής Επιθεώρησης της Ρουμανικής Αστυνομίας, καθώς και ομάδα του ρουμανικού υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών για να διαπιστώσουν τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου.

    Στο ελικόπτερο που είχε απογειωθεί από το Μόλδοβα επέβαιναν οκτώ άτομα. Συνοδευόταν από άλλο ελικόπτερο, το οποίο προσγειώθηκε κοντά στον τόπο της συντριβής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 April 2012 - 8:30:32 UTC