Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ελληνική δημιουργία "ταξιδεύει" στην Ευρώπη
  • [02] Έκκληση Ομπάμα για ειρήνη στο Σουδάν
  • [03] Ένας "Σοφέρ" στο Βερολίνο
  • [04] Καταδικάζουν τα κυπριακά κόμματα το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου
  • [05] Οι δέκα στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση
  • [06] Από τον Έβρο ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία του Π. Καμμένου
  • [07] Εκδήλωση του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη για την αντιδικτατορική πάλη
  • [08] Οι υποψήφιοι της Δημοκρατικής Συμμαχίας στην Αττική
  • [09] Ανατίναξη αγωγού πετρελαίου στη Συρία

  • [01] Η ελληνική δημιουργία "ταξιδεύει" στην Ευρώπη

    Ένας φωτεινός πίνακας αφιερωμένος στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης. Μια διεθνής εκστρατεία για μία δεύτερη ευκαιρία στην Ελλάδα. Ωστόσο ο τουρισμός δεν είναι το μοναδικό εξαγώγιμο προϊόν μας. Η Ελλάδα συχνά προβάλλεται με όρους φολκλόρ στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να παραγκωνίζεται η σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή της. Αυτή ακριβώς την πτυχή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού αναλαμβάνει να προβάλει στην Ευρώπη η ετήσια πλατφόρμα Σatellart-transmitting Greece.

    Πρόκειται για την επέκταση του φεστιβάλ σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας «Milano incontra la Grecia» (Το Μιλάνο συναντά την Ελλάδα), που ξεκίνησε το 2007 στο Piccolo Teatro του Μιλάνο και φέτος ετοιμάζει βαλίτσες και γι' άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

    Εμπνεύστριές του τρία νεαρά κορίτσια, η Μυρτώ Ρογκά, η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και η Μαριέλλα Κεσίσογλου που, μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία, επιχειρούν να συνδράμουν στην ανατροπή της αρνητικής εικόνας που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια για την χώρα μας, φέρνοντας έναν μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων σε επαφή με τη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή της. Στόχος τους; Να συνδεθεί στο εξωτερικό η Ελλάδα με έννοιες κολακευτικότερες απ' αυτές όπως η κρίση.

    «Είναι μια ευκαιρία να δείξουμε στους ξένους πόσα άλλα πράγματα είναι η Ελλάδα πέρα από τα σκάνδαλα και την κρίση. Οι περισσότεροι έχουν μια ελλιπή εικόνα για τη χώρα μας που την αδικεί. Πολλοί είναι αυτοί που θαυμάζουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, έχουν διαβάσει τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς και έχουν επισκεφτεί τους αρχαιολογικούς μας χώρους. Η Ελλάδα όμως είναι πολύ ζωντανή πολιτιστικά και σήμερα και όχι μόνο στην αρχαιότητα. Και αυτό πρέπει να το προβάλλουμε προς τα έξω» λέει μιλώντας στο ΑΜΠΕ η Μαριέλλα Κεσίσογλου.

    Η ιδέα, με άλλα λόγια, της Σatellart-transmitting Greece είναι να εισάγει την σύγχρονη ελληνική δημιουργία στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας σταθερές συνεργασίες με ευρωπαϊκά θέατρα και πολιτιστικούς φορείς μέσα σε ένα ετήσιο οργανωμένο πλαίσιο: με συγκεκριμένο καλλιτεχνικό προφίλ, με κατάλληλο marketing και στρατηγική προβολής, και στοχευμένες συνεργασίες ανά χώρα.

    [02] Έκκληση Ομπάμα για ειρήνη στο Σουδάν

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε την Παρασκευή το βράδυ να τερματιστούν οι μάχες μεταξύ του Σουδάν και του Νότιου Σουδάν και να ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών για την επίλυση της μεταξύ τους διαμάχης.

    «Η κυβέρνηση του Σουδάν πρέπει να τερματίσει τη στρατιωτική της δράση, περιλαμβανομένων των αεροπορικών βομβαρδισμών», δήλωσε ο Ομπάμα σε ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς το λαό των δύο χωρών.

    «Παράλληλα, η κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν πρέπει να πάψει να υποστηρίζει ένοπλες ομάδες στο εσωτερικό του Σουδάν και πρέπει να τερματίσει τη στρατιωτική της δράση πέρα από τα σύνορά της», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος στο μήνυμά του που μεταδόθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    «Οι πρόεδροι του Σουδάν και του Νότιου Σουδάν πρέπει να έχουν το κουράγιο να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιλύσουν ειρηνικά τα προβλήματα αυτά», υπογράμμισε ο Ομπάμα.

    Η έκκληση αυτή του αμερικανού προέδρου γίνεται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από το Σουδάν ότι «ανακατέλαβε» τη στρατηγική περιοχή Χέγκλιγκ. Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κίιρ είχε ανακοινώσει ότι διέταξε τον στρατό του να υποχωρήσει από την περιοχή αυτή, που είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και την οποία διεκδικούν οι δύο χώρες.

    Μετά την κατάληψη της Χέγκλιγκ από τον στρατό του Νότιου Σουδάν στις 10 Απριλίου ακολούθησαν βίαιες μάχες μεταξύ των δύο χωρών, ενώ το Σουδάν εξαπέλυσε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον του Νότιου Σουδάν.

    [03] Ένας "Σοφέρ" στο Βερολίνο

    Αεροδρόμιο Τέγκελ. "Βεστ Μπερλίν". Μάρτιος του 1980. Ένας νεαρός γιατρός από την Θεσσαλονίκη φτάνει στο (Δυτικό) Βερολίνο για να κάνει ειδικότητα στην Ψυχιατρική, ή, όπως λέει ο ίδιος, 32 χρόνια μετά, "για να ανοίξει ένα παράθυρο στον κόσμο". Ο Πέτρος Αυλίδης είναι εκείνος ο νεαρός που και ψυχίατρος έγινε και τον κόσμο τον είδε και υλικό για συναρπαστικά βιβλία μάζεψε.

    Αν κρίνει κανείς από την κατάμεστη αίθουσα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο την περασμένη Πέμπτη για την παρουσίαση του βιβλίου του Π. Αυλίδη "Σοφέρ" από την μεταφράστρια Άννα Λαζαρίδου, το σημερινό Βερολίνο δεν έπαψε ποτέ να έλκεται από το παλιό, το εναλλακτικό, το μυστήριο, το...γκρι, όπως το περιγράφει με μια λέξη ο συγγραφέας. "Είναι ευκαιρία να μας γνωρίσουν και οι παλιοί Έλληνες του Βερολίνου", αναφέρει ο διευθυντής του Παραρτήματος του Ιδρύματος στο Βερολίνο Ελευθέριος Οικονόμου και προσθέτει ότι "υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον να ξανακοιτάξουμε το Βερολίνο, όπως ήταν".

    Το βιβλίο είναι αυτοβιογραφικό. "Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς", λέει ο κ. Αυλίδης μιλώντας στο ΑΜΠΕ. Τα χρόνια στο Βερολίνο τον καθόρισαν - προσωπικά και επαγγελματικά. Οι νύχτες που πέρασε στο θρυλικό μπαρ "Fofi's" της συζύγου του Αλέξη Ακριθάκη φιλοσοφώντας, τραγουδώντας με την Nico των Velvet Underground και εκτελώντας χρέη "σοφέρ" για τον ζωγράφο, επειδή εκείνος τότε έπινε, είναι μόνο η αρχή των αναμνήσεων του συγγραφέα, ο οποίος από το 1998 έχει εγκαταλείψει την Ψυχιατρική.

    Μήπως η Ψυχιατρική δεν ήταν τελικά αυτό που είχε φανταστεί; "Αντιθέτως. Ήταν και κάτι παραπάνω. Όσο πιο πολλά μάθαινα βέβαια, τόσο πιο σαφές γινόταν ότι ο κύριος ασθενής ήμουν εγώ ο ίδιος", εξηγεί και θεωρεί ότι "και ως ασθενής και ως γιατρός" βγήκε τελικά ωφελημένος. Ένιωθε ωστόσο ότι αυτός ο κύκλος είχε κλείσει. Και ο ίδιος πιστεύει βαθιά στην ανάγκη να κλείνουν οι κύκλοι. Για αυτόν τον λόγο άφησε να περάσουν και τόσα χρόνια πριν γράψει για τα γεγονότα εκείνης της εποχής.

    [04] Καταδικάζουν τα κυπριακά κόμματα το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου

    Με αφορμή τη σημερινή επέτειο της 21ης Απριλίου τα κυπριακά κόμματα με ανακοινώσεις τους καταδίκασαν το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, επισημαίνοντας ότι κατέλυσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα και οδήγησε στο πραξικόπημα και στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

    Σημειώνουν πως, οι πληγές που προκλήθηκαν από τις ενέργειες της χούντας και των συνεργατών της στην Κύπρο θα επουλωθούν οριστικά μόνο όταν απαλλαγεί το νησί από την τουρκική κατοχή και επανενωθεί σε συνθήκες ελευθερίας, δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Τέλος, τα κόμματα τονίζουν την ανάγκη προσήλωσης στο ιδεώδες της δημοκρατίας και άντλησης των αναγκαίων διδαγμάτων από την επταετή τυραννία που είχε επιβληθεί στον ελληνικό λαό.

    [05] Οι δέκα στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση

    Με κεντρικό σύνθημα «για την Ελλάδα και την Ευρώπη η λύση είναι αριστερά», ο ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο με διακήρυξή του, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, δεσμεύεται για την εφαρμογή δέκα στόχων για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

    Η διακήρυξη υπογραμμιζει την κρισιμότητα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης τονίζοντας ότι «θα κριθεί το παρόν και το μέλλον της χώρας» και προσθέτει ότι αυτή είναι η ώρα για να βρουν δικαίωση οι αγώνες του λαού μας, να τιμωρηθεί και να ηττηθεί ο δικομματισμός, να καταδικαστούν τα μνημόνια και η τρόικα και να δημιουργηθεί μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία με πυρήνα την ριζοσπαστική Αριστερά .

    Σε αυτές τις εκλογές, σημειώνει η διακήρυξη, «μπορεί και πρέπει με την ψήφο του ο λαός, να κλείσει μια θλιβερή παρένθεση, να δώσει τέλος στο καθεστώς των μνημονίων και της τρόικας και να ανοίξει μια νέα σελίδα ελπίδας και αισιοδοξίας για το μέλλον».

    Οι δέκα στόχοι «διεκδίκησης και δέσμευσης» του ΣΥΡΙΖΑ-EKM είναι:

    1. Ασπίδα προστασίας για να βγεί η κοινωνία όρθια από την κρίση, να μην υπάρχει πολίτης χωρίς ελάχιστο εισόδημα ή επίδομα ανεργίας, περίθαλψη, κοινωνική προστασία, στέγη, πρόσβαση σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Προστασία και μέτρα ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Έλεγχο και μείωση των τιμών, μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και κατάργησή του στα είδη βασικής ανάγκης.

    2. Να απαλλαγούμε από τον βραχνά του χρέους. Το χρέος είναι ταξικό και απάνθρωπο. Είναι οι φόροι που δεν πλήρωσαν οι πλούσιοι, η λεηλασία των δημόσιων ταμείων, οι υπέρογκοι εξοπλισμοί. Εκφράζει τις ανισότιμες διεθνείς οικονομικές σχέσεις.

    3. Αναδιανομή, φορολογία του πλούτου, κατάργηση περιττών δαπανών.

    4. Παραγωγική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση.

    5. Σταθερή εργασία και αξιοπρεπή μισθό και ασφάλεια.

    6. Δημοκρατία παντού. Δημοκρατικά πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα για όλους τους τομείς.

    7. Ισχυρό κοινωνικό κράτος

    8. Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα όλων.

    9. Προστασία της παιδείας, της έρευνας, του πολιτισμού και του αθλητισμού από την πολιτική των μνημονίων.

    10. Ανεξάρτητη και φιλειρηνική εξωτερική πολιτική

    [06] Από τον Έβρο ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία του Π. Καμμένου

    Από τον Έβρο, όπου είναι υποψήφιος, ξεκίνησε το πρωί την προεκλογική εκστρατεία του ο Πάνος Καμμένος. Τόνισε ότι στόχος του κινήματος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» είναι να εκλεγεί πρώτη δύναμη στον ακριτικό νομό Έβρου, ενώ επισήμανε πως η επιλογή των υποψήφιων βουλευτών, σε όλη τη Θράκη, έγινε ύστερα από διαβούλευση και σύγκλιση ιδεολογικών αρχών.

    Στις πρώτες του δηλώσεις στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, χαρακτήρισε την Θράκη ως μια πολύ ευαίσθητη περιοχή που δέχεται πόλεμο και αποτελεί στόχο, αφού, όπως είπε, οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τις πολιτικές τους, την έχουν θέσει σε κίνδυνο.

    Αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματός του, στον Έβρο, σημείωσε ότι αυτή γίνεται για την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και την προστασία των πολιτών της Θράκης, από την επίθεση που, σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, δέχονται από τα οργανωμένα συμφέροντα του τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή. Εξαπέλυσε επίθεση στο τουρκικό Προξενείο για τον ρόλο που, όπως είπε, επιχειρεί να παίξει στην περιοχή, αλλά και στα κόμματα που επιλέγουν υποψηφίους από τη μειονότητα, με μοναδικό σκοπό να κερδίσουν ψήφους.

    [07] Εκδήλωση του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη για την αντιδικτατορική πάλη

    Εκδήλωση διοργάνωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για την αντιδικτατορική πάλη, με αφορμή την 45η μαύρη επέτειο από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967.

    Η εκδήλωση ξεκίνησε με πορεία από τα γραφεία του ΚΚΕ (Εγνατίας 89) και κατέληξε στον Βαρδάρη, στο παλιό κτίριο της Ασφάλειας, στον τόπο που κρατήθηκαν και βασανίστηκαν εκατοντάδες κομμουνιστές και άλλοι δημοκράτες αντιδικτατορικοί αγωνιστές.

    Ακολούθησε σύντομη ομιλία του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Ζιώγα, και κατάθεση στεφάνων έξω από το κτίριο της πρώην Ασφάλειας.

    [08] Οι υποψήφιοι της Δημοκρατικής Συμμαχίας στην Αττική

    Τους υποψηφίους της Δημοκρατικής Συμμαχίας στις εκλογικές περιφέρειες του λεκανοπεδίου Αττικής παρουσίασε η πρόεδρος του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη.

    Στις δηλώσεις της επεσήμανε ότι οκτώ στους δέκα δεν έχουν πολιτευτεί ξανά και έστειλε το μήνυμα ότι το κόμμα της είναι δύναμη αλήθειας, ανατροπής και συνέπειας.

    "Η παρουσία μας αύριο στη Βουλή των Ελλήνων θα κάνει τη διαφορά. Οι δύο είναι αδιόρθωτοι, δεν έχουν πάρει κανένα μήνυμα από την κοινωνία. Οι υπόλοιποι διεκδικούν τον ταχύτερο δρόμο επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή. Εμείς είμαστε εδώ για να δώσουμε τη μάχη για τον τρίτο ευρωπαϊκό δρόμο", δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

    [09] Ανατίναξη αγωγού πετρελαίου στη Συρία

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, μετεδωσε ότι μια "ένοπλη τρομοκρατική" ομάδα ανατίναξε σήμερα έναν αγωγό πετρελαίου στην ανατολική επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ της Συρίας κοντά στα σύνορα με Ιράκ.

    "Μια ένοπλη τρομοκρατική ομάδα πυροδότησε έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε έναν αγωγό πετρελαίου κοντά στο Αμπού Χαμάμ, στην επαρχία του Ντέιρ αλ Ζορ, η οποία προκάλεσε πυρκαγιά", μετεδωσε το SANA, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 21 April 2012 - 10:30:31 UTC