Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Πιο εύκολα το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα παρά η ΝΔ αυτοδύναμη
  • [02] Ενίσχυση του ΔΝΤ με 430 δισ. δολάρια από τη G20
  • [03] Μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε ομογενείς
  • [04] Σχεδόν ένα εκατομμύριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ
  • [05] Μεικτή εικόνα στο κλείσιμο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης
  • [06] Αφγανιστάν: Συνελήφθησαν πέντε αντάρτες με 10 τόνους εκρηκτικών
  • [07] ΝΒΑ: Τα "Σπιρούνια" διέλυσαν 121-97 τους Λέικερς
  • [08] Αρχαίες λιχουδιές... κόντρα στην κρίση, στο βιβλίο "Αρχαίο Φαγοπότι"
  • [09] Ελληνοαμερικανική συνεργασία για φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 30 MW
  • [10] Ο πρώτος έγκυος άνδρας στον κόσμο χώρισε από τη γυναίκα του
  • [11] Ισπανία: "Ψαλίδι" 10 δισ. ευρώ σε υγεία και παιδεία
  • [12] Παρούσα στο Λονδίνο η συγχρονισμένη κολύμβηση

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Πιο εύκολα το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα παρά η ΝΔ αυτοδύναμη

    «Είναι ευκολότερο το ΠΑΣΟΚ να γίνει πρώτο κόμμα παρά η ΝΔ να κερδίσει την αυτοδυναμία» επισήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας προς τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη, με τα οποία συναντήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ηρακλείου μετά το τέλος της ανοικτής συγκέντρωσης.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγησε ότι οι εκλογές της 6ης Μαΐου δεν είναι εκλογές επίδειξης πολιτικής δύναμης και επικοινωνίας, αλλά εκλογές πολιτικού λόγου και στοχασμού. «Πέρασε η εποχή των οπαδών και των εκλογών με σημαίες» υπογράμμισε.

    Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τα στελέχη να μεταφέρουν το μήνυμα της νίκης παντού, με επιχειρήματα και διάλογο, τονίζοντας ότι τώρα στα δύσκολα πρέπει να αποδείξουμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλο και το παιχνίδι ανοικτό.

    Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε προς τα στελέχη του κόμματος ότι μέχρι στιγμής ο κ. Σαμαράς δεν έχει αποδεχθεί διάλογο (ντιμπέιτ) μαζί του, αλλά θα επιμείνει σε αντιπαράθεση με ανταλλαγή επιχειρημάτων.

    [02] Ενίσχυση του ΔΝΤ με 430 δισ. δολάρια από τη G20

    Οι πλούσιες και αναδυόμενες οικονομικά χώρες που συγκροτούν την ομάδα G20 δεσμεύθηκαν την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον να προσφέρουν στα αποθεματικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) περισσότερα από 430 δισεκατομμύρια δολάρια.

    «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και απαραίτητο, μια έκφραση της κοινής αποφασιστικότητας», δήλωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Έπειτα από αυτή την αύξηση, το ΔΝΤ διαθέτει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια», πρόσθεσε.

    Σε ανακοίνωση της η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανέφερε ότι «δεν θα είναι απούσα» από τα σχέδια αύξησης των πόρων του ΔΝΤ, χωρίς όμως να διευκρινίσει το ποσό, ενώ επανέλαβε την εμπιστοσύνη της στην οικονομία των χωρών της ευρωζώνης.

    [03] Μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε ομογενείς

    Μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, λαογραφίας και πολιτισμού θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν νέοι ομογενείς, ηλικίας 18 έως 24 ετών, από όλο τον κόσμο, που θα λάβουν μέρος στο Ελληνικό Θερινό Σχολείο, στην Καλαμάτα, από τις 9 Ιουλίου έως και τις 6 Αυγούστου.

    Η αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, του πανεπιστημίου Πελοποννήσου και προσελκύει το ενδιαφέρων πολλών νέων της Διασποράς, κυρίως, Μεσσηνιακής καταγωγής.

    Σκοπός του σχολείου, που θα λειτουργήσει για έβδομη συνεχή χρονιά, είναι να ενισχυθεί η Ελληνική παιδεία των νέων ομογενών, μέσα από την καθημερινή επαφή με την ελληνική κουλτούρα και την κοινωνικοποίησή τους, σε ένα αμιγές ελληνικό περιβάλλον.

    «Η ζωτικότητα του ελληνισμού εξαρτάται από το πόσο οι νέοι μας αντιλαμβάνονται την αξία και τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού και επιζητούν την καλλιέργειά του», επισημαίνει στο ΑΜΠΕ, από το Σικάγο, ο πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Βασίλης Μπεμπόνης. Και συνεχίζει: «Πιστεύουμε ότι θερινά μαθήματα, όπως αυτά στην Καλαμάτα, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετάδοση του πολιτισμού μας στις επόμενες γενιές και την εθνική μας επιβίωση».

    «Ψυχή» του εγχειρήματος, που αποτελεί τη σημαντικότερη δραστηριότητα της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας και πολιτιστική παρακαταθήκη για το μέλλον των Μεσσηνίων στις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπως επισημαίνει ο κ. Μπεμπόνης, είναι η πρόεδρος των Τμημάτων της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Γεωργία Ξανθάκη- Καραμάνου.

    [04] Σχεδόν ένα εκατομμύριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ

    Το ένα εκατομμύριο πλησιάζουν οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι, οι οποίοι τον μήνα Μάρτιο ανήλθαν σε 968.227 άτομα.

    Η ανεργία απρουσιάζει αύξηση 1,93% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και 9,87% από τον Μάρτιο του 2011.

    Πάνω από το μισό ποσοστό της ανεργίας καταγράφεται στην Αττική και στην κεντρική Μακεδονία.

    [05] Μεικτή εικόνα στο κλείσιμο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης

    Με μεικτά αποτελέσματα έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αντανακλώντας τις διαμετρικές αντιδράσεις από τις καλές αποδόσεις των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών και την παραμένουσα αβεβαιότητα για την κατάσταση στην Ευρώπη.

    Ο γενικός δείκτης Dow Jones με κέρδη 65,16 μονάδων κατέγραψε άνοδο 0,5 % στις 13.029,26 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq με απώλειες 7,11 μονάδων υποχώρησε κατά0,24 στις 3.000,45 μονάδες.

    [06] Αφγανιστάν: Συνελήφθησαν πέντε αντάρτες με 10 τόνους εκρηκτικών

    Οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν συνέλαβαν στην Καμπούλ πέντε αντάρτες που είχαν στην κατοχή τους 10.000 κιλά εκρηκτικά τα οποία σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν σε πολλαπλές επιθέσεις σε πολυσύχναστες περιοχές, όπως δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της αφγανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

    «Αν αυτή η ποσότητα των εκρηκτικών είχε χρησιμοποιηθεί θα μπορούσε να έχει προκαλέσει τεράστια αιματοχυσία», δήλωσε ο Ναζάρι, εκπρόσωπος της Εθνικής Διεύθυνσης Ασφαλείας.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τρεις από τους συλληφθέντες είναι πακιστανοί πολίτες και οι άλλοι δύο Αφγανοί.

    [07] ΝΒΑ: Τα "Σπιρούνια" διέλυσαν 121-97 τους Λέικερς

    Ακόμη μία επίδειξη δύναμης πραγματοποίησε το Σαν Αντόνιο, λίγο πριν την έναρξη των πλέι-οφ του ΝΒΑ.

    Οι Σπερς συνέτριψαν στο Τέξας 121-97 τους Λέικερς και πανηγύρισαν την έκτη διαδοχική τους νίκη, διατηρώντας παράλληλα το καλύτερο ρεκόρ στη Δυτική Περιφέρεια.

    Ο Τιμ Ντάνκαν με 21 πόντους, ο Τόνι Πάρκερ με 20 πόντους και 10 ασίστ και ο Μανού Τζινόμπιλι με 20π. οδήγησαν εκ του ασφαλούς τα «σπιρούνια» στη νίκη, ενώ από τους ηττημένους ο Κόμπι Μπράιαντ επέστρεψε στη δράση μετά από απουσία επτά αγώνων λόγω τραυματισμού και τελείωσε με 18π.

    Η Οκλαχόμα Σίτι πέρασε νικηφόρα (103-92) από το Σακραμέντο και συνεχίζει την... καταδίωξη του Σαν Αντόνιο για το Νο1 της Δύσης. Ο Κέβιν Ντουράντ είχε 29 πόντους, 14 ριμπάουντ και 7 ασίστ, ο Τζέιμς Χάρντεν 20, ο Ράσελ Ουέστμπρουκ 18 και ο Σέρζε Ιμπάκα 12 πόντους και 8 μπλοκ για τους Θάντερ, ενώ από τους Κινγκς πρώτος σκόρερ ήταν ο ΝτεΜάρκους Κάζινς με 18π.

    Στην Ατλάντα οι Χοκς νίκησαν 97-92 τη Βοστώνη και έκαναν αποφασιστικό βήμα για να αποκτήσουν το πλεονέκτημα έδρας στην (πολύ πιθανή) αναμέτρηση των δύο ομάδων στον Α΄ γύρο των πλέι-οφ. Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι Σέλτικς αγωνίστηκαν αποδεκατισμένοι, αφού έλειπαν οι τραυματίες Ρέι Αλεν, Μικαέλ Πιετρούς και Ρέιτζον Ρόντο, ενώ ο Ντοκ Ρίβερς προτίμησε να ξεκουράσει τους Πολ Πιρς και Κέβιν Γκαρνέτ. Ο Τζο Τζόνσον (30π.) και ο Τζος Σμιθ (19π. και 12ρ.) ήταν οι κορυφαίοι των νικητών, ο Εϊβερι Μπράντλεϊ έκανε ρερκόρ καριέρας με 28π. για τους «κέλτες».

    Οι πρωταθλητές Μάβερικς επικράτησαν στο Ντάλας 104-94 του Γκόλντεν Στέιτ, με πρώτο σκόρερ τον Βινς Κάρτερ (19 πόντοι, όλοι στο β΄ ημίχρονο) και τον Ρικ Καρλάιλ να μοιράζει το χρόνο συμμετοχής και να δίνει «ανάσες» σε βασικούς παίκτες.

    Οι Μέμφις Γκρίζλις «αφυπνίστηκαν» στην τελευταία περίοδο και νίκησαν δύσκολα στη Σάρλοτ 85-80 τους Μπόμπκατς, από τους οποίους ο Τζέραλντ Χέντερσον πέτυχε 32 πόντους. Τέλος, το Κλίβελαντ επικράτησε 98-90 της Νέας Υόρκης, με 21 πόντους του Κάιρι Ιρβινγκ και τον Μάνι Χάρις να προσθέτει 19π. και 12 ριμπάουντ.

    [08] Αρχαίες λιχουδιές... κόντρα στην κρίση, στο βιβλίο "Αρχαίο Φαγοπότι"

    Αρχαίες λιχουδιές... κόντρα στην κρίση προτείνει ο συγγραφέας Κώστας Μπούρας με το βιβλίο του «Αρχαίο Φαγοπότι», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αρμονία.

    Συνταγές απλές και συνδυαστικές που απολάμβαναν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ακόμη και στα δύσκολα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου ! Ειδικά τότε -λέει ο συγγραφέας - οι Αθηναίοι έτρωγαν, έπιναν και διασκέδαζαν με τη ψυχή τους, φιλοσοφώντας τη ματαιότητα των εγκοσμίων.

    Έτσι η ζωή τους γινόταν τέχνη και το σώμα τους «ναός απόλαυσης», χωρίς ενοχές και υποκρισίες, με την απαραίτητη όμως αιδώ, την οποία επέβαλε η κοσμιότητα και οι νόμοι του κράτους.

    Το βιβλίο βασίζεται σε σωζόμενα αρχαία κείμενα και με χιουμοριστικό ύφος διαφωτίζει για την προετοιμασία ενός τυπικού συμποσίου, την προμήθεια των υλικών, τα μαγειρικά σκεύη, την υποδοχή των καλεσμένων, τις φάσεις της εκδήλωσης, τα μυστικά μιας καλής κρασοκατάνυξης, τα επιδόρπια, την αποχώρηση των καλεσμένων (και των? ακάλεστων ).

    Σύμφωνα με τα επικρατούντα τότε σλόγκαν, «η μαγειρική τέχνη ήταν επάγγελμα για ελεύθερους ανθρώπους και όχι για δούλους».

    [09] Ελληνοαμερικανική συνεργασία για φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 30 MW

    Μνημόνιο συνεργασίας με την αμερικάνικη εταιρεία «SPI Solar», για τη χρηματοδότηση και κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 30 MW (μεγαβάτ) στην Ελλάδα, υπέγραψαν τα αμοιβαία κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών «Thermi TANEO Venture Capital Fund» (TTVCF) και «Aims TANEO Venture Capital Fund» (AIMS).

    Τα δυο κεφάλαια έχουν συσταθεί με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) και ιδιωτών επενδυτών και τα διαχειρίζονται οι εξής τρεις εταιρείες: «Thermi Ventures», «IBG Management» και «Aims Management».

    Από ελληνικής πλευράς το μνημόνιο υπέγραψαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τριών διαχειριστριών εταιρειών, Βασίλης Τακάς, Σπύρος Παπαδάτος και Γιάννης Μπεθάνης αντίστοιχα. Eκμέρους της αμερικανικής SPI υπέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος, Στιβ Κίρτσερ.

    Για την κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάρκων θα χρησιμοποιηθούν πάνελ της κινεζικής εταιρείας «LDK Solar», με προοπτική η ισχύς ν' αυξηθεί μελλοντικά στα 100 MW. Το μνημόνιο τελεί υπό την αιγίδα του ΤΑΝΕΟ, κύριου συντελεστή στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.

    Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΝΕΟ, Νικόλαος Χαριτάκης, πρέπει «να βοηθήσουμε όλοι ν' αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Ελπίζουμε ότι συμφωνίες όπως αυτές που υπογράφουν τα Venture Capital funds του ΤΑΝΕΟ, για επενδύσεις περίπου 200 εκατ. ευρώ, θα είναι προπομπός για άλλες αντίστοιχες».

    Ο διευθύνων σύμβουλος της SPI, Στιβ Κίρτσερ, διευκρίνισε ότι τα έργα που θα υλοποιηθούν θα απασχολήσουν κατά την κατασκευή τους τοπικό προσωπικό.

    Το TTVCF έχει ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις σε 12 εταιρείες ΑΠΕ. Η διαχειρίστριά του, Thermi Ventures, συζητά ήδη με νέους επενδυτές για να αυξήσει τα υπό διαχείριση κεφάλαια του TTVCF, ώστε να υλοποιήσει μεγάλο μέρος των 100MW φωτοβολταϊκών πάρκων, που προβλέπει η συμφωνία με την SPI.

    Στο πλαίσιο του μνημονίου, το TTVCF αποκτά ακόμη άμεσα, μέσω θυγατρικών του, άδειες ισχύος 7,4MW στην περιοχή του Έβρου. Το TTVCF προχωρά ήδη στην κατασκευή των πάρκων τα οποία αναμένεται να συνδεθούν με το δίκτυο της ΔΕΗ πριν το τέλος Ιουλίου

    [10] Ο πρώτος έγκυος άνδρας στον κόσμο χώρισε από τη γυναίκα του

    Ο Τομ Μπίτι, που έγινε ο πρώτος έγκυος άνδρας στον κόσμο το 2007 μετά την εγχείρηση αλλαγής φύλλου που πραγματοποίησε, χώρισε από τη σύζυγό του Νάνσι, όπως έγινε γνωστό σήμερα.

    Ο 38χρονος Μπίτι, ο οποίος έφερε στον κόσμο άλλα δύο παιδιά, αποκάλυψε την κατάρρευση του γάμου του κατά την εγγραφή της τηλεοπτικής σειράς «Οι γιατροί» (The Doctors), όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα People.com.

    «Όπως όλοι οι γάμοι, είχαμε κι εμείς τα σκαμπανεβάσματά μας και τώρα διανύουμε μία κρίσιμη καμπή. Επί του παρόντος είμαστε εν διαστάσει», τόνισε ο ίδιος.

    Ο Μπίτι ήταν κάποτε γυναίκα και διατήρησε τα γυναικεία αναπαραγωγικά του όργανα όταν υποβλήθηκε σε ορμονοθεραπεία και σε επέμβαση αφαίρεσης μαστών. Μετά το γάμο του με τη Νάνσι, το ζευγάρι ανακάλυψε ότι εκείνη δεν μπορούσε να κυήσει τα παιδιά τους κι έτσι ανέλαβε εκείνος την κύησή τους. Το πρώτο παιδί ήλθε το 2007.

    Ο Μπίτι αποκάλυψε επίσης πως υποβλήθηκε στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας αλλαγής φύλλου, ολοκληρώνοντας τη σχετική θεραπεία που ξεκίνησε με ενέσεις τεστοστερόνης όταν ήταν 24 ετών.

    [11] Ισπανία: "Ψαλίδι" 10 δισ. ευρώ σε υγεία και παιδεία

    Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε δημοσιονομικές περικοπές ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ στους τομείς της υγείας και της παιδείας.

    Τα νέα μέτρα θα αφαιρέσουν περίπου 7 δισ. ευρώ από τον κοινωνικό προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης και των τοπικών διοικήσεων, ενώ άλλα 3 δισ. ευρώ θα αφαιρεθούν από τα διαθέσιμα κονδύλια για την παιδεία.

    [12] Παρούσα στο Λονδίνο η συγχρονισμένη κολύμβηση

    Η ελληνική συγχρονισμένη κολύμβηση θα είναι παρούσα για ακόμη μία φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, φέτοςτο καλοκαίρι στο Λονδίνο.

    Το ντουέτο των Δέσποινας Σολωμού και Ευαγγελίας Πλατανιώτη (αναπληρωματική η Ευαγγελία Κουτίδη) «σφράγισε» το εισιτήριο μέσω του προολυμπιακού αγώνα, που έγινε στη βρετανική πρωτεύουσα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 21 April 2012 - 8:30:31 UTC