Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν αποτελεί προθεσμία για λύση του Κυπριακού η 1η Ιουλίου"
  • [02] Αυστηρή προειδοποίηση του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα
  • [03] Ο Αμερικανός Τζιμ Γιονγκ Κιμ ορίστηκε προεδρος της Παγκόμιας Τράπεζας

  • [01] "Δεν αποτελεί προθεσμία για λύση του Κυπριακού η 1η Ιουλίου"

    «Απορρίπτουμε ότι η 1η Ιουλίου, ημέρα που η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, είναι χρονοδιάγραμμα για λύση του κυπριακού», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας νέα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο για εφαρμογή σχεδίου Β? από την Άγκυρα.

    Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι καμιά σχέση δεν υπάρχει μεταξύ της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και του Κυπριακού, ενώ και ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας έχει στείλει πολλάκις το μήνυμα- το έχει πει και κατ' ιδίαν και με άλλους τρόπους- ότι είναι πανέτοιμος να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και μετά την 1η Ιουλίου.

    Το σχέδιο Β', που διαφημίζει η Άγκυρα, αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και παραβιάζει ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Στεφάνου είπε ότι οι αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού είναι πολύ συγκεκριμένες για την Κύπρο με στόχο τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού και του λαού, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας την οποία ορίζει ο διεθνής οργανισμός και άρα η Τουρκία προωθώντας αυτό το σχέδιο, συνεχίζει να παραβιάζει τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

    Προσέθεσε ότι υπάρχουν τοποθετήσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν ξανά διαδικασίες που ακολουθήθηκαν το 2004 και οδήγησαν σε αποτυχία την όλη προσπάθεια για εξεύρεση λύσης. Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά το τί λέει και το τί κάνει η Τουρκία, αντιμετωπίζοντας τις όποιες προθέσεις της και τις όποιες στρατηγικές και τακτικές εφαρμόζει αυτή την περίοδο. Για τα περί διεθνούς ή πολυμερούς διάσκεψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι και σε αυτό το θέμα ο ΟΗΕ έχει συγκεκριμένες αποφάσεις, ότι δηλαδή δεν μπορεί να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού και ότι η διεθνής διάσκεψη θα συγκληθεί για τις πτυχές εκείνες του Κυπριακού που είναι διεθνείς.

    «Άρα, οι απαντήσεις είναι πολύ συγκεκριμένες, δεν είναι μόνο δικές μας απαντήσεις, αλλά είναι και απαντήσεις του ίδιου του ΟΗΕ», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

    [02] Αυστηρή προειδοποίηση του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε σήμερα να εντείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, προειδοποιώντας ότι θα αντιδράσει εκ νέου, στην περίπτωση μιας νέας δοκιμής πυρηνικών ή βαλλιστικών όπλων εκ μέρους της.

    Υπενθυμίζοντας ότι ο ΟΗΕ είχε ήδη επιβάλει κυρώσεις το 2006 και το 2009, το Συμβούλιο αποφάσισε να "προσαρμόσει" τα μέτρα σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ. Για το λόγο αυτό ζήτησε από τον Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ να συμπληρώσει και να ολοκληρώσει τον κατάλογο με τα ονόματα των ατόμων ή των εταιρειών που θα αποτελέσουν αντικείμενο του εμπάργκο. Η Επιτροπή θα πρέπει να παραδώσει τον κατάλογο στο Συμβούλιο Ασφαλείας μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.

    Στο ψήφισμά του, που υιοθετήθηκε ομόφωνα, το Συμβούλιο καταδικάζει την εκτόξευση του πυραύλου, μια πράξη που, όπως σημειώνει, συνιστά "σοβαρή παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ" (της 1718 και της 1874) που απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα να δοκιμάσει πυρηνικούς ή βαλλιστικούς πυραύλους. Ζητά επίσης από την Πιονγκγιάνγκ να σεβαστεί το μορατόριουμ στις εκτοξεύσεις πυραύλων και να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμά της.

    [03] Ο Αμερικανός Τζιμ Γιονγκ Κιμ ορίστηκε προεδρος της Παγκόμιας Τράπεζας

    Το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας επέλεξε σήμερα την υποψηφιότητα του Αμερικανού Τζιμ Γιονγκ Κιμ για την προεδρία του διεθνούς οργανισμού. Ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ ορίστηκε επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας και αναλαμβάνει τα καθήκοντά του την 1η Ιουλίου. Η θητεία του είναι πενταετής, αναφέρει η ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιοποιήθηκε στο τέλος της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της.

    Ο 52χρονος Κιμ, γιατρός στο επάγγελμα και γεννημένος στη Νότια Κορέα, επιλέχθηκε από τα κράτη μέλη του διεθνούς οργανισμού. Αντίπαλό του σε αυτή την αναμέτρηση είχε την υπουργό Οικονομικών της Νιγηρίας, την 57χρονη Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 April 2012 - 18:30:32 UTC