Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος
  • [02] Επιστολή Βενιζέλου σε Μπαρόζο για την ανάπτυξη
  • [03] Ο "Ήλιος" κόντρα στην ανεργία
  • [04] Μήνυμα Αβραμόπουλου προς τα στελέχη της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν

  • [01] Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος

    Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την πολύωρη απολογία του ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος, κατηγορούμενος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες αμοιβές, που φέρεται να έλαβε για τις προμήθειες των συστημάτων TOR-M1 και υποβρυχίων. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος απολογήθηκε από τις 12:00 το μεσημέρι και δέχθηκε ερωτήσεις από τον ανακριτή βάσει του υπομνήματος που παρέδωσε.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται την κατηγορία επικαλούμενος απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τις προμήθειες των όπλων, ενώ φέρεται να δηλώνει επιφύλαξη ως προς την υπερασπιστική του γραμμή για τους TOR-M1, υπόθεση της οποίας η δικογραφία είναι ογκωδέσταση.

    Ο Α. Τσοχατζόπουλος αναμένεται να κρατηθεί σήμερα στη ΓΑΔΑ καθώς οι φυλακές παραμένουν κλειστές λόγω αργίας και να οδηγηθεί το πρωί σε σωφρονιστικό κατάστημα.

    [02] Επιστολή Βενιζέλου σε Μπαρόζο για την ανάπτυξη

    Επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Μπαρόζο απέστειλε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, με την οποία εφιστά την προσοχή του σε πέντε κρίσιμα θέματα της χώρας μας, ενόψει της εξαγγελίας του πακέτου αναπτυξιακών πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτή την εβδομάδα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, το πρώτο θέμα που θίγει ο κ. Βενιζέλος, στην επιστολή του, είναι η ανεργία των νέων και ζητεί να διατεθούν περισσότεροι πόροι για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα. Ως δεύτερο σημαντικό θέμα θίγεται η έλλειψη ρευστότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά επίσης και η ανάγκη ευκολότερης πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα και μεγαλύτερης ενίσχυσης του Ταμείου Εγγυήσεων για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις.

    Το μπλοκάρισμα των μεγάλων έργων, λόγω αδυναμιών του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, είναι το τρίτο ζήτημα στο οποίο αναφέρεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Τα μεγάλα έργα, σημειώνεται, πρέπει να ξεμπλοκαριστούν μέσω της καλύτερης λειτουργίας των ευρωπαϊκών τραπεζών και του μηχανισμού κατανομής του χρηματοοικονομικού κινδύνου με τα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων.

    Τέταρτον, αιτείται βοήθεια για να ξεμπλοκαριστούν τα προγράμματα επενδύσεων και τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων που έχουν παραμείνει στάσιμα επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθυστερεί εξετάζοντας τις λεγόμενες «κρατικές ενισχύσεις».

    Πέμπτον, τίθεται το ζήτημα της εμπρόθεσμης εκταμίευσης των πόρων του ΕΣΠΑ και των διαρθρωτικών ταμείων, ιδίως των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που είναι απαραίτητα για τη διαμόρφωση ενός μηχανισμού προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες.

    Κριτική στον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο και κατηγορεί πως θυμήθηκε αργά την ανάγκη ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, ασκεί η ΝΔ με αφορμή την επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον Μ. Μπαρόζο. Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης κατηγορεί τον κ. Βενιζέλο πως όλα αυτά τα θυμήθηκε προεκλογικά και πως πλέον προσχωρεί στις θέσεις της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά.

    Ο κ. Μιχελάκης εκφράζει μάλιστα την απορία γιατί εδώ και δυόμισι χρόνια, ο κ. Βενιζέλος, όχι μόνο δεν υιοθετούσε μέτρα ανάπτυξης, αλλά και ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, δεν εφάρμοζε αυτά που υπόσχεται τώρα;

    "Χρειάστηκε να προκηρυχθούν οι εκλογές για να ομολογήσει, ουσιαστικά, ο κ. Βενιζέλος, αυτό που επίμονα τονίζει, εδώ και καιρό, ο Αντώνης Σαμαράς, από το Ζάππειο Ι και το Ζάππειο ΙΙ, ότι δηλαδή, μόνο με μέτρα ανάταξης και ανάπτυξης μπορούμε να βγούμε από την κρίση", επισημαίνει ο κ. Μιχελάκης, υπενθυμίζοντας πως τα μέτρα τα οποία είχε προτείνει ο κ. Σαμαράς τόσο ο κ. Παπανδρέου, όσο και ο κ. Βενιζέλος τα λοιδορούσαν.

    [03] Ο "Ήλιος" κόντρα στην ανεργία

    Περίπου 60.000 νέες θέσεις εργασίας και κρατικά έσοδα έως και 15 δισεκατομμυρίων ευρώ εκτιμά ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου ότι θα προέλθουν από το πρόγραμμα ηλιακής ενέργειας "Ήλιος", σύμφωνα με δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα "Die Welt".

    Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα επιδιώκει να πάρει η ίδια στα χέρια της το βιομηχανικό της μέλλον και να σταθεί και πάλι στα πόδια της μετά το τέλος του προγράμματος ευρωπαϊκής βοήθειας, το 2015. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει άλλωστε ότι το «Ηλιος» θα στηριχθεί σε κρατικά κεφάλαια μόνο στην αρχική φάση της εφαρμογής του, για τα πρώτα 2000 Μεγαβάτ που πρέπει να παραχθούν ως το 2016-2017. «Μετά η ελληνική ηλιακή ενέργεια θα είναι διαθέσιμη σε τιμές αγοράς υπολογισμένες με μια κανονική αύξηση έναντι των σημερινών τιμών», επισημαίνει.

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρεται ακόμη στην «στατιστική εξαγωγή», η οποία προβλέπεται σε διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2009. «Είναι η πρώτη φορά που κάποιος κάνει χρήση της δυνατότητας εικονικής εξαγωγής. Η ενέργεια θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, αλλά θα υπολογίζεται στον ενεργειακό απολογισμό των χωρών-αγοραστών», εξηγεί ο κ. Παπακωνταντίνου και προσθέτει ότι αυτό συνάδει με την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενέργεια από ανανεώσιμες πήγες, η οποία προβλέπει τη δημιουργία ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Η Ελλάδα, όπως λέει ο υπουργός, βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και το Λουξεμβούργο, οι οποίες δεν μπορούν να πετύχουν τον φιλόδοξο στόχο της Ε.Ε. για αύξηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πήγες στο 20% ως το 2020.

    Διαπραγματεύσεις γίνονται και με την Γερμανία, πρόσθεσε, η οποία «αν και πετυχαίνει τον στόχο της, βλέπει τη δυνατότητα να μειώσει το ενεργειακό κόστος της μέσω της εισαγωγής ελληνικού ηλιακού ρεύματος είτε πραγματικά είτε στατιστικά».

    [04] Μήνυμα Αβραμόπουλου προς τα στελέχη της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν

    "Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μεριμνούν ώστε η εκπλήρωση της αποστολής σας και η εκεί παραμονή σας να συντελείται κάτω από όρους ασφαλούς διαβίωσης, αλλά και διαρκούς βελτίωσης των εκεί συνθηκών". Τη διαβεβαίωση αυτή παρείχε προς τα στελέχη της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, με αφορμή τη χθεσινή επίθεση εναντίον του συμμαχικού στρατοπέδου, όπου στρατωνίζεται και η ΕΛΔΑΦ , η οποία έληξε χωρίς κανέναν απολύτως τραυματισμό.

    Σύμφωνα με πηγές του ΥΕΘΑ, η χθεσινή επίθεση εναντίον του ελληνικού κτιρίου δεν ήταν στοχευμένη αλλά έγινε στο πλαίσιο συντονισμένων επιθέσεων που εξαπέλυσαν οι Ταλιμπάν εναντίον κυβερνητικών κτιρίων, στρατιωτικών στόχων και πρεσβειών, κηρύσσοντας, όπως ανακοίνωσαν οι ίδιοι, την έναρξη των εαρινών εχθροπραξιών.

    Σήμερα στην περιοχή του στρατοπέδου επικρατεί ηρεμία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 April 2012 - 16:30:30 UTC