Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε διάλογο καλεί του ναυτεργάτες το υπ. Ανάπτυξης, μετά την κήρυξη απεργίας της ΠΝΟ
  • [02] Υποχρεωτικές εξετάσεις σε μετανάστες με λοιμώδη
  • [03] Φωτιά στον υψηλότερο ουρανοξύστη της Ευρώπης
  • [04] Στογιάκοβιτς και Μάρεϊ δίνουν αγώνα στο ΟΑΚΑ κατά του trafficking
  • [05] "Ξύπνησαν" τα δύο ορφανά αρκουδάκια
  • [06] Έξι χιλιάδες λιγότεροι υποψήφιοι στις πανελλαδικές
  • [07] Συνάντηση Λ. Παπαδήμου με τον Ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας
  • [08] Δύο τραυματίες από πυρά αστυνομικών στον Γέρακα
  • [09] Ήπιες ανοδικές τάσεις στο Χρηματιστήριο - Στις 718,58 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
  • [10] Το αυτοκίνητο που πετάει θα βγει στην αγορά σε ένα έτος
  • [11] Αντιπροσωπεία του Κοσόβου στον πρόεδρο Μπ. Ομπάμα
  • [12] Συνεχίζονται τα προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία της Γαλλίας

  • [01] Σε διάλογο καλεί του ναυτεργάτες το υπ. Ανάπτυξης, μετά την κήρυξη απεργίας της ΠΝΟ

    Την έκπληξή του για την προαναγγελθείσα 48ωρη απεργία των ναυτεργατών τη Μεγάλη Εβδομάδα, εξέφρασε το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι θα καλέσει εκ νέου σε διάλογο την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

    «Τα αιτήματα των ναυτεργατών, έχουν συζητηθεί διεξοδικά με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία πριν από 15 ημέρες, ενώ έχουν δοθεί και γραπτές και τεκμηριωμένες απαντήσεις» επισημαίνεται στην ανακοίνωση ενώ γίνεται λόγος για δοκιμασία των πολιτών, του τουρισμού και της αγοράς, από την απεργία των ναυτικών την εβδομάδα του Πάσχα.

    Στο μεταξύ, η απεργιακή κινητοποίησηαναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στην έξοδο των εκδρομέων του Πάσχα, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει να περάσουν τις γιορτές σε κάποιο νησί.

    Σημειώνεται ότι οι επιβάτες που δεν θα μπορέσουν να μετακινηθούν σε κάποιο νησί με άλλο μέσο τις δύο ημέρες της απεργίας, θα πρέπει να απορροφηθούν Μ.Πέμπτη και Μ.Παρασκευή με τα κανονικά δρομολόγια, ενώ ήδη η πληρότητα στα πλοία τις δύο αυτές ημέρες αγγίζει το 80%, τονίζουν στελέχη ακτοπλοϊκών εταιρειών.

    ΗΠΝΟ κήρυξε 48ωρη απεργία για τη Μεγάλη Τρίτη 10/04 και Μεγάλη Τετάρτη 11/04 ζητώντας την απόσυρση δύο διατάξεων νομοσχεδίων που αφορούν την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, αλλά και την ένταξη του Οίκου Ναύτου, του ιατροφαρμακευτικού φορέα των ναυτικών, από 1ης Απριλίου, στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

    [02] Υποχρεωτικές εξετάσεις σε μετανάστες με λοιμώδη

    Τη δυνατότητα κράτησης λαθρομεταναστών που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα και την υποχρεωτική παραπομπή τους σε νοσοκομεία για εξετάσεις προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών που ρυθμίσει θέματα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μεταφορών και δημοσίων έργων.

    Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η μεγάλη συγκέντρωση λαθρομεταναστών στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία «αν ληφθούν υπόψη οι συνθήκες διαβίωσής τους (άθλιοι χώρου διαμονής, πορνεία, χρήση ναρκωτικών κα) καθώς και τα λοιμώδη νοσήματα που κατ? ανάγκη μεταφέρονται από τις χώρες προέλευσής τους».

    [03] Φωτιά στον υψηλότερο ουρανοξύστη της Ευρώπης

    Φωτιά ξέσπασε στην οροφή του υπό κατασκευή ψηλότερου ουρανοξύστη της Ευρώπης, στη Μόσχα, ο οποίος αναμένεται να γίνει το σύμβολο της πόλης όταν και εάν η ρωσική πρωτεύουσα καταστεί, σύμφωνα με τις προσδοκίες του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, παγκόσμιο οικονομικό κέντρο μέχρι το 2020.

    Ελικόπτερα έσπευσαν να σβήσουν τη φωτιά, η οποία, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτητη του κτηρίου, Σεργκέι Πολόνσκι, δεν προκάλεσε υλικές ζημιές, ούτε υπάρχει κίνδυνος για το κτίσμα.

    Ο ουρανοξύστης που θα ονομαστεί Ανατολή, θα έχει 360 μέτρα ύψος, προβλέπεται να ολοκηρωθεί το 2013 και μαζί με τον δίδυμο πύργο Δύση θα αποτελέσει το σύμπλεγμα που θα ονομαστεί Ομοσπονδία.

    [04] Στογιάκοβιτς και Μάρεϊ δίνουν αγώνα στο ΟΑΚΑ κατά του trafficking

    Με σύνθημα «Όχι στη σύγχρονη δουλεία» και «Εμπόριο ανθρώπων - Σπάστε την αλυσίδα», εκπρόσωποι του αθλητισμού, του πολιτισμού και του εθελοντισμού στέλνουν ηχηρό μήνυμα κατά της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων. Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Καρόλου Παπούλια, και με πρωτοβουλία της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αθλητισμού του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και το ΝΒΑ, διοργανώνεται σήμερα ύριο το πρωίαγώνας μπάσκετ στο κλειστό του ΟΑΚΑ, αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση της μαθητικής νεολαίας κατά της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.

    «Στρατευμένοι» σε αυτήν την καμπάνια για την καταπολέμηση της σύγχρονης δουλείας είναι ο πρωταθλητής ΝΒΑ 2011 με τους Ντάλας Μάβερικς και πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ, Πέτζα Στογιάκοβιτς, ο πρώην παίκτης των Χιούστον Ρόκετς, του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ, Τρέισι Μάρεϊ, και η αθλήτρια των Ουάσινγκτον Μίστικς, Άσλεϊ Ρόμπινσον (WNBA).

    Οι τρεις διασημότητες από το αμερικανικό μπάσκετ βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και μαζί με Έλληνες αθλητές και καλλιτέχνες υμμετάσχουν στον σημερινόαγώνα στο ΟΑΚΑ, που διοργανώνεται από την Ειδική Γραμματεία Διατροφής και Άθλησης του υπουργείου Υγείας, το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Παιδείας και το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ, του διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και της UNICEF.

    Κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα, οι Ασλεϊ Ρόμπινσον, Τρέισι Μάρεϊ και Πέτζα Στογιάκοβιτς θα συναντήσουν εκπροσώπους οργανώσεων που ασχολούνται με τον αγώνα κατά της σύγχρονης δουλείας και θα διδάξουν μαθητές δημοτικών και γυμνασίων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε σεμινάρια και προπονήσεις. Στόχος είναι να διδαχθούν τα παιδιά αξίες, όπως ο σεβασμός, η ομαδική εργασία, η ένταξη, η αναγνώριση κανόνων, η πειθαρχία και η αυτοπεποίθηση.

    [05] "Ξύπνησαν" τα δύο ορφανά αρκουδάκια

    Καλά... ξυπνητούρια για τα δύο ορφανά αρκουδάκια που είχε περιθάλψει ο Αρκτούρος και μετά από 9 μήνες περίθαλψής τους, "κοιμήθηκαν" σε ειδικά διαμορφωμένη φωλιά με σκοπό, μόλις ξυπνήσουν, να επανενταχθούν στη φύση.

    Ο Τζον και ο Νικήτας αφού ξύπνησαν από το χειμέριο ύπνο κάνουν ήδη τις πρώτες τους διαδρομές στη φύση ως ελεύθερες και άγριες αρκούδες.

    Από την προηγούμενη εβδομάδα, τα ειδικά κολάρα-πομποί που έχουν τοποθετηθεί πάνω τους και προσφέρουν τη δυνατότητα παρακολούθησης των κινήσεών τους ολόκληρο το 24ωρο, στέλνουν σήματα και δείχνουν ότι ο Τζον με το Νικήτα έχουν εγκαταλείψει τη φωλιά τους οριστικά, όπως κάνουν όλες οι αρκούδες στη φύση όταν ξυπνήσουν. Η φωλιά διαχείμασης είχε κατασκευαστεί από την επιστημονική ομάδα στα πρότυπα πραγματικής φωλιάς αρκούδας με φυσικά υλικά.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακόμη πιο ευχάριστο είναι το γεγονός ότι η πορεία που ακολουθούν οδηγεί βαθιά στο δάσος, σε φυσικό βιότοπο αρκούδας.

    Να σημειωθεί ότι το εγχείρημα της επανένταξής τους στη φύση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Αρκτούρο και ολοκληρώθηκε με επιτυχία γιατί πολλά μικρά αρκουδάκια δεν επιβιώνουν καν τον πρώτο χειμώνα. Υπολογίζεται μάλιστα ότι το ποσοστό θνησιμότητας των νεαρών αρκούδων στη φύση τον πρώτο χειμώνα φτάνει το 50%.

    [06] Έξι χιλιάδες λιγότεροι υποψήφιοι στις πανελλαδικές

    Τον αριθμό των υποψηφίων για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις που αρχίζουν στις 21 Μαΐου, και προέρχονται από Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) και Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ), ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Φέτος υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής 110.851, ενώ πέρυσι είχαν υποβάλει 116.542 (μαθητές και απόφοιτοι).

    Αναλυτικότερα:

    1. Για τις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ υπέβαλαν αίτηση 87.820 υποψήφιοι (πέρυσι ήταν 92.750), εκ των οποίων 15.255 απόφοιτοι (πέρυσι ήταν 15.900).

    2. Για τις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ- Ομάδα Β΄ υπέβαλαν αίτηση 613 υποψήφιοι (πέρυσι 649), εκ των οποίων 78 απόφοιτοι (πέρυσι ήταν 62).

    3. Για τις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ- Ομάδα Α΄ υπέβαλαν αίτηση 22.418 υποψήφιοι (πέρυσι ήταν 23.143), εκ των οποίων 3.019 απόφοιτοι (πέρυσι ήταν 3.047).

    [07] Συνάντηση Λ. Παπαδήμου με τον Ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας

    Στην ειδική ημερίδα για την ενέργεια «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ανάπτυξη υποδομών στη νοτιοανατολική Ευρώπη & το Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ», που συνδιοργανώνεται από το ΥΠΕΚΑ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος,σήμερα τοπρωί.

    Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της ειδικής ημερίδας, ο κ. Παπαδήμος θα συναντηθεί με τον Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έντινγκερ.

    Επιπλέον, στις 12:30, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA).

    Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τους κκ John Grossomanides, Jr (Ύπατος Πρόεδρος), Anthony Kouzounis (Ύπατος Αντιπρόεδρος), George Vassilas (Πρόεδρος AHEPA Καναδά), Philip T. Frangos (Ύπατος Γραμματέας), George E. Loucas, R.Ph. J.D. (Ύπατος Σύμβουλος) και Nicky Stamoulis (Ανώτατη Πρόεδρος - Θυγατέρες Πηνελόπης).

    [08] Δύο τραυματίες από πυρά αστυνομικών στον Γέρακα

    Τρεις άνδρες, 26, 28 και 30 ετών, συνελήφθησαν τις πρωινές ώρες σήμερα, από το πλήρωμα περιπολικού της αστυνομίας που εντόπισε ύποπτο φορτηγάκι (τύπου βαν), στο οποίο επέβαιναν οι τρεις άνδρες, να κινείται στην περιοχή του Γέρακα.

    Όταν οι δύο αστυνομικοί του περιπολικού ακολούθησαν το ύποπτο αυτοκίνητο, ο οδηγός του έκανε αναστροφή και το έφερε μπροστά στο περιπολικό, σταματώντας πολύ κοντά σε αυτό. Οι αστυνομικοί τους έκαναν σήμα να σταματήσουν και τους κάλεσαν να μείνουν ακίνητοι στο όχημα τους, προκειμένου να τους κάνουν έλεγχο.

    Οι τρεις επιβαίνοντες δεν υπάκουσαν και κατέβηκαν από το όχημα κινούμενοι εναντίον των αστυνομικών, πιθανώς για να αποσπάσουν τα όπλα τους. Τότε ένας από τους αστυνομικούς πυροβόλησε για εκφοβισμό, με αποτέλεσμα οι δύο εξ αυτών να τραυματιστούν στα πόδια.

    [09] Ήπιες ανοδικές τάσεις στο Χρηματιστήριο - Στις 718,58 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

    Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να προσπαθεί να αντιδράσει, μετά από έξι συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις.

    Ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 718,58 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,69%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 4,085 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,86%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,12% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,90%.

    Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (+1,31%) και των Τραπεζών (+0,83%).

    Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων (-0,72%) και των Τροφίμων (-0,59%).

    Ανοδικά κινούνται 26 μετοχές, 16 πτωτικά και 15 παραμένουν σταθερές.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: HOL +19,80%, Κυριακούλης +14,71%, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης +7,44% και Γ.Ε. Δημητρίου +6,60%.

    Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: ΑΧΟΝ Συμμετοχών -29,82%, Κορρές -6,13%, Unibios -5,71% και Επιχειρήσεις Παρνασσός -5,16%.

    [10] Το αυτοκίνητο που πετάει θα βγει στην αγορά σε ένα έτος

    Οι οδηγοί όλου του κόσμου μπορούν να αναθαρρήσουν ότι ίσως κάποτε το μόνιμο άγχος τους δεν θα είναι οι μποτιλιαρισμένοι δρόμοι, καθώς η αμερικανική εταιρία Terrafugia δοκίμασε με επιτυχία το αυτοκίνητο-αεροπλάνο της με την ονομασία "Transition" («Μετάβαση»), φέρνοντας ένα όνειρο της επιστημονικής φαντασίας πιο κοντά στην πραγματοποίησή του.

    Το «τεστ-ντράιβ» (ή μάλλον το τεστ πτήσης) διήρκεσε οκτώ λεπτά, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, και η εταιρεία, που έχει εξασφαλίσει τη σχετική άδεια από τις αμερικανικές αρχές, προσδοκά ότι το αυτοκίνητο θα βγει στην αγορά σε ένα χρόνο περίπου.

    «Με το τεστ μας αποδείξαμε ότι είναι εφικτό αυτό που κάποτε εθεωρείτο ένα αδιανόητο όνειρο» δήλωσε ο Καρλ Ντίτριχ, ιδρυτής της εταιρίας που εδρεύει στη Μασαχουσέτη.

    [11] Αντιπροσωπεία του Κοσόβου στον πρόεδρο Μπ. Ομπάμα

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα θα δεχθεί σήμερα τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι στο Λευκό Οίκο, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ στην Πρίστινα.

    Εκτός από Αμερικανό πρόεδρο η αντιπροσωπεία του Κοσόβου με επικεφαλής τον κ. Θάτσι που επισκέπτεται τις ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντε και τη νυν και πρώην υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον και Μαντλίν Ολμπράιτ, με γερουσιαστές και μέλη του κογκρέσου.

    Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου θα μεταβεί και στην έδρα του ΟΗΕ, όπου θα συναντηθεί με τον ΓΓ του οργανισμού, Μπαν Κι-Μουν.

    [12] Συνεχίζονται τα προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία της Γαλλίας

    Συνεχίζονται τα προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία της Γαλλίας με το 20% των πτήσεων να ματαιώνεται στο αεροδρόμιο του Ορλί σήμερα, δεύτερη ημέρα της απεργίας των ελεγκτών της εναέριας κυκλοφορίας, έγινε γνωστό από πηγή του αεροδρομίου.

    Η Γενική Διεύθυνση της Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να ματαιώσουν όπως και χθες, το 20% των πτήσεών τους από και προς το Ορλί εξαιτίας της απεργίας τριών συνδικάτων των εργαζομένων στον ελεγχο της εναέριας κυκλοφορίας.

    Σύμφωνα με την DGAC, 135 από τις 675 προγραμματισμένες πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο αυτό του Παρισιού θα ματαιωθούν. Αντίθετα θα πραγματοποιηθούν όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ-ντε-Γκολ.

    "Η κατάσταση είναι ίδια με τη χθεσινή. Θα υπάρξουν καθυστερήσεις εντός της ημέρας, αλλά τα πράγματα είναι προς το παρόν πολύ ήρεμα", δήλωσε πηγή του αεροδρομίου.

    Τα συνδικάτα CGT, CFDT και Unsa κάλεσαν σε απεργία τους εργαζομένους στον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του κλάδου, που προβλέπει μείωση του ανθρώπινου δυναμικού, κυρίως στα μικρά αεροδρόμια.

    Η απεργία προκάλεσε χθες τη ματαίωση άνω των 100 πτήσεων, καθυστερήσεις ως και τρεις ώρες και το κλείσιμο πολλών μικρών αεροδρομίων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 April 2012 - 8:30:36 UTC