Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-03-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατατέθηκε το ν/σ για τη νέα δανειακή σύμβαση
  • [02] Κατατέθηκαν οι πρώτες προσφυγές κατά του νέου εργασιακού καθεστώτος
  • [03] Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, με τον επίκαιρο λόγο του Νικηφόρου Βρεττάκου
  • [04] Δυναμικές κινητοποιήσεις προαναγγέλουν οι ναυτικοί
  • [05] 24 Φεβρουαρίου τα επόμενα Όσκαρ
  • [06] Μοναστηριακή διατροφή για υγεία
  • [07] "Πράσινες" σχολικές αυλές για τα παιδιά

  • [01] Κατατέθηκε το ν/σ για τη νέα δανειακή σύμβαση

    Κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή, το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εγκρίθηκε στο υπουργικό συμβούλιο για τη νέα δανειακή σύμβαση ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την Ελληνική Δημοκρατία, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύψους 109,1 δισ. ευρώ. Το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

    Μιλώντας στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός τόνισε οτι η χώρα πλησιάζει στο τέλος της μεγάλης προσπάθειας για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης για τα επόμενα χρόνια, και εκτίμησε ότι το ΔΝΤ κατά την σημερινή συνεδρίαση του θα καταλήξει σε θετική απόφαση για τη συμμετοχή του στο δεύτερο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της χώρας μας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες έκθεση που ετοίμασε η «Αποστολή του ΔΝΤ» με επικεφαλής τον Πολ Τόμσεν, εισηγείται στο Ταμείο, την καταβολή του νέου δανειακού προγράμματος των 28 δις ευρώ από το ΔΝΤ σε 17 ισόποσες δόσεις υπο την προϋπόθεση υλοποίησης των συμφωνηθέντων.

    Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι χωρίς αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι για αποτυχία, ακόμη και για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν δέκα και πλέον χρόνια για να λειτουργήσει ουσιαστικά η ανταγωνιστικότητα και ότι η συνολική επίτευξη του στόχου θα συμβεί αν η Ελλάδα πετύχει «μεγάλη εσωτερική υποτίμηση».

    Στο μεταξύ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αποφασίστηκε η αλλαγή του κανονισμού χρηματοδοτικής διευκόλυνσης από τρία σε τέσσερα χρόνια.Επομένως, εκτιμάται ότι το ΔΝΤ θα προχωρήσει σήμερα στην έγκριση της πρότασης Λαγκάρντ για συμμετοχή του Ταμείου στο νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας με 28 δισ. ευρώ για τέσσερα χρόνια.

    [02] Κατατέθηκαν οι πρώτες προσφυγές κατά του νέου εργασιακού καθεστώτος

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και τρεις Σύλλογοι τραπεζοϋπαλλήλων προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ακυρωθεί η υπ. αριθμ. 6/28.2.2012 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (Π.Υ.Σ.), με την οποία (κατ' επιταγή του Μνημονίου ΙΙ) καταργείται η προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις, επέρχονται επιπτώσεις σε βάρος των εργαζομένων μετά τη λήξη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (η λεγόμενη στη νομική επιστήμη «μετενέργεια»), καταργείται ουσιαστικά η Διαιτησία, μειώνεται ο κατώτατος βασικός μισθός κατά 22% και για τους νέους κάτω των 25 ετών κατά 32% κ.λπ.

    Σημειώνεται ότι είναι οι πρώτες προσφυγές (αιτήσεις ακυρώσεως) που κατατέθηκαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και στρέφονται κατά των νέων εργασιακών δεδομένων που προβλέπονται από το Μνημονίου ΙΙ και την επίμαχη Π.Υ.Σ.

    [03] Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, με τον επίκαιρο λόγο του Νικηφόρου Βρεττάκου

    Καλαίσθητες αφίσες με στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου θα πλημμυρίσουν εντός των ημερών τις οθόνες των σταθμών του μετρό, του ηλεκτρικού και του τραμ, φέρνοντας κοντά στο επιβατικό κοινό τον λόγο του ποιητή της «ελεύθερης φαντασίας». Στο πλαίσιο της καθιερωμένης ποιητικής καμπάνιας σε μέσα μαζικής μεταφοράς και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου ποιητή, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) αποφάσισε να αφιερώσει τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης στον Νικηφόρο Βρεττάκο και το έργο του. Ένα έργο που χαρακτηρίζεται από τον επίκαιρο και επιδραστικό του λόγο, με αδιάλειπτη παρουσία στην πνευματική ζωή, που διαβάζεται και εκτιμάται από τις νεότερες γενιές.

    [04] Δυναμικές κινητοποιήσεις προαναγγέλουν οι ναυτικοί

    Αποφασισμένη να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, παρά τις εκκλήσεις φορέων και αγροτών της Κρήτης αλλά και του επιμελητηρίου Κυκλάδων, είναι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), η οποία έχει ήδη εξαγγείλει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει τον ακριβή χρόνο που θα διεξαχθούν αυτές.

    Σήμερασυνεδριάζει εκ νέου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ και δεν αποκλείεται σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακοινώσει τις ημερομηνίες των απεργιών.

    Η ΠΝΟ, που έχει ήδη αποστείλει τα εξώδικα στους αρμόδιους φορείς για την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων, σε ανακοίνωσή της ζητά να παραμείνει αυτοτελής ο Οίκος Ναύτου, μετά την ένταξή του στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από τις αρχές Απριλίου, να μην περικοπούν οι συντάξεις του ΝΑΤ και να υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2012.

    [05] 24 Φεβρουαρίου τα επόμενα Όσκαρ

    Η Ακαδημία Κινηματογράφου και Επιστημών που απονέμει τα Όσκαρ όρισε σήμερα την 24η Φεβρουαρίου για την απονομή των βραβείων το ερχόμενο έτος, συνεχίζοντας την πρακτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια να επιλέγει την τελευταία Κυριακή αυτού του μήνα για την τελετή απονομής των σημαντικότερων κινηματογραφικών βραβείων στον κόσμο.

    Οι υποψηφιότητες για τα επόμενα Όσκαρ θα ανακοινωθούν στις 15 Ιανουαρίου του 2013, προσθέτει σε ανακοίνωσή της η Ακαδημία Κινηματογράφου και Επιστημών.

    [06] Μοναστηριακή διατροφή για υγεία

    Στη μοναστηριακή διατροφή αποδίδεται η μακροζωία των μοναχών οι οποίοι ζουν μέχρι και τα 95 έχοντας καλή ψυχική αλλά και σωματική κατάσταση. Μάλιστα η νηστεία των μοναχών φαίνεται ότι αποτελεί ασπίδα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

    «Η μοναστηριακή διατροφή δεν είναι μόνο αυτό που αποκαλούμε Μεσογειακή Δίαιτα. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι το ότι οι μοναχοί τρώνε ακόμη με τον παραδοσιακό τρόπο. Στους μοναχούς δεν υπάρχει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό φαγητό. Στο μοναστήρι υπάρχει η πρωινή και βραδινή τράπεζα. Δύο γεύματα την ημέρα, απλά και με κανονικά διαλείμματα. Γεύματα που διαρκούν περίπου είκοσι λεπτά, χωρίς θορύβους και συζητήσεις» επισημαίνει ο Αγιορείτης μοναχός Επιφάνιος Μυλοποταμινός.

    Σύμφωνα με τον γέροντα Επιφάνιο αυτό που φαίνεται πως παίζει ρόλο-κλειδί στη μοναστηριακή διατροφή είναι η εναλλαγή ημερών νηστείας και μη, του ελαιολάδου και πολλών φυτικών τροφών. Κατά την Αγία Γραφή η νηστεία, δεν είναι πλήρης αποχή από κάθε τροφή, αλλά αποφυγή ορισμένων τροφών με βάση ειδικές διατάξεις, οι οποίες καθορίζουν, πότε τρώει και πότε νηστεύει ο χριστιανός. Στα εκκλησιαστικά βιβλία γίνεται λόγος: για ξηροφαγία (κατανάλωση ωμών φυτικών τροφών χωρίς λάδι), για νηστεία (κατανάλωση νερόβραστων φυτικών τροφών χωρίς λάδι) , κατάλυση οίνου και ελαίου (κατανάλωση κρασιού και λαδιού), κατάλυση ιχθύος (κατανάλωση φυτικών ουσιών και ψαριών μαγειρεμένων με φυτικά έλαια) κατάλυση αυγών, γάλατος και όλων των προϊόντων που παράγονται από αυτά και κατάλυση στα πάντα (κατανάλωση κάθε είδους φυτικής και ζωικής τροφής).

    [07] "Πράσινες" σχολικές αυλές για τα παιδιά

    Η «πράσινη» διαμόρφωση των σχολικών αυλών επιδρά θετικά στην αντίληψη των μαθητών για τη σωματική τους υγεία και την περιβαλλοντική τους ευαισθητοποίηση, τονίζουν σε έρευνά τους οι ερευνητές του ΤΕΦΑΑ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Γιάννης Γαρίτσης, Αγλαΐα Ζαφειρούδη και Χάρης Κουθούρης.

    Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, στις μέχρι σήμερα προσπάθειες διαμόρφωσης των σχολικών αυλών φαίνεται να λείπει η αναγνώριση των παραπάνω θετικών επιπτώσεων της συνεχούς έκθεσης των μαθητών σε φυσικό περιβάλλον κατά την ώρα των διαλειμμάτων, δηλαδή όταν δεν υποχρεούνται να βρίσκονται εντός της τάξης.

    Τα αποδεικτικά όμως στοιχεία για τα ευρεία οφέλη των πράσινων σχολικών αυλών συνεχώς αυξάνονται σε διεθνές επίπεδο, σημειώνουν.

    Σκοπός της έρευνας ήταν να αξιολογήσει την επίδραση του διαφορετικού βαθμού πράσινης διαμόρφωσης κάθε σχολικής αυλής, αναφορικά με την αντίληψη των μαθητών ως προς τη σωματική τους υγεία και την περιβαλλοντική τους ευαισθητοποίηση.

    Τα επίπεδα πρασινίσματος κάθε σχολικής αυλής αξιολογήθηκαν σε τρία επίπεδα: α)χωρίς καμία πράσινη διαμόρφωση, β)σε προσπάθεια πράσινης διαμόρφωσης/διαφοροποίησης της σχολικής αυλής και γ)σχολική αυλή με μεγάλη -φυσική ή τεχνητή πράσινη διαμόρφωση.

    Στην έρευνα συμμετείχαν 180 μαθητές-τριες (85 αγόρια, 95 κορίτσια), 6ης τάξης, επιλεγμένων δημοτικών σχολείων των νομών Θεσσαλονίκης και Ημαθίας, με διαφορετικό βαθμό πράσινης διαμόρφωσης των αυλών τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 March 2012 - 6:30:28 UTC