Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-03-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος;
  • [02] Αυστηρότερη νομοθεσία για τις διαδηλώσεις ψήφισαν οι κάτοικοι της Γενεύης
  • [03] Ενισχυμένες από αύριο, Δευτέρα, οι ομάδες ΔΙΑΣ, που θα περιπολούν στην Αθήνα
  • [04] Αισιόδοξος για τερματισμό της αιματοχυσίας στη Συρία, ο Κόφι Ανάν
  • [05] Με μοναδικό στόχο τη νίκη Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κόντρα σε ΑΕΚ και Άρη
  • [06] Οξύτατη φραστική επίθεση Φ. Κουβέλη κατά του ΠΑΣΟΚ και του Ευ. Βενιζέλου
  • [07] Στις εκλογές δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, υποστήριξε η Ντ. Μπακογιάννη
  • [08] Έντονη κριτική ΛΑΟΣ στην ομιλία Αντ. Σαμαρά
  • [09] Καταγγελίες για προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ, έκανε η Αλέκα Παπαρήγα
  • [10] Επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου ζητάει ο Φρ. Ολάντ

  • [01] Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος;

    Ο εγκέφαλος διαθέτει μια αξιοσημείωτη ικανότητα να μαθαίνει νέα πράγματα, ενώ παράλληλα συγκρατεί τις γνώσεις που έχει ήδη αποκτήσει. Με ποιο όμως ακριβώς τρόπο οι νέες πληροφορίες ενσωματώνονται στα νευρωνικά συστήματα του εγκεφάλου, αυτό αποτελεί ακόμα μυστήριο. Σε αυτή τη μυστηριώδη διαδικασία, έρχεται να ρίξει περισσότερο φως μια νέα μελέτη ερευνητών στις ΗΠΑ με τη συμβολή ενός ελληνικής καταγωγής νευροεπιστήμονα.

    Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Wake Forest και του Ινστιτούτου McGovern του πανεπιστημίου ΜΙΤ, με τη συμμετοχή του καθηγητή νευροβιολογίας και ανατομίας του πρώτου, Χρήστο Κωνσταντινίδη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), έδειξαν με ποιό τρόπο οι νέες πληροφορίες από το εξωτερικό περιβάλλον κωδικοποιούνται στους νευρώνες του προμετωπιαίου φλοιού, της ζωτικής εκείνης περιοχής του εγκεφάλου που εμπλέκεται άμεσα στον σχεδιασμό, την λήψη αποφάσεων, την μάθηση και την μνήμη.

    Οι ερευνητές ανέλυσαν την ηλεκτρική δραστηριότητα των νευρώνων (των εγκεφαλικών κυττάρων) πειραματόζωων πριν και μετά την πραγματοποίηση δύο τεστ μνήμης. Αρχικά δύο μαϊμούδες παρακολούθησαν σε μια οθόνη υπολογιστή διάφορα σχήματα, όπως κύκλους και τετράγωνα, και οι επιστήμονες κατέγραψαν τη σχετική ηλεκτρική εγκεφαλική δραστηριότητα. Στη συνέχεια, τα ίδια ζώα εκπαιδεύθηκαν να αναγνωρίζουν τα διάφορα σχήματα και να θυμούνται αν δύο σχήματα ταιριάζουν μεταξύ τους.

    Αναλύοντας και συγκρίνοντας με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή τις καταγραφές της ηλεκτρικής δραστηριότητας των νευρώνων, πριν και μετά τα τεστ μνήμης, οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν ένα μικρό αριθμό συγκεκριμένων νευρώνων που ενεργοποιούνται κατά την μάθηση νέων πραγμάτων και είναι αυτοί οι ίδιοι νευρώνες που διατηρούν τις προϋπάρχουσες σχετικές πληροφορίες, πριν μεσολαβήσει η εκπαίδευση για τη νέα μάθηση.

    [02] Αυστηρότερη νομοθεσία για τις διαδηλώσεις ψήφισαν οι κάτοικοι της Γενεύης

    Οι κατοικοι της Γενεύης ενέκριναν σήμερα δημοψήφισμα που καθιστά αυστηρότερη τη νομοθεσία για τις διαδηλώσεις, η οποία θα επιτρέπει να τιμωρούνται αυστηρότερα οι διοργανωτές τους σε περίπτωση που σημειώνοται εκτροπα, παρά τις επικρίσεις του ΟΗΕ.

    Στο ερώτημα "Αποδέχεστε το κείμενο (νόμου) που τροποποιεί το νόμο για τις διαδηλώσεις για τον δημόσιο τομέα (διαδηλώσεις που δυνητικά μπορεί να γίνουν βίαιες), το 54,9% των ψηφοφόρων έδωσε θετική απάντηση, σύμφωνα με μια πρώτη καταμέτρηση που βασίζεται στο 90% των ψήφων, ανακοίνωσαν οι αρχές σε λογαρισμό τους στο Tweeter

    Η τροποποίηση αυτή, εκτίμησε ένας εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ πριν από την ψηφοφορία, θα έχει "αρνητικές συνέπειες στην άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι".

    Εφόσον γίνει δεκτός, ο νόμος αυτός τίθεται αμέσως σε ισχύ

    [03] Ενισχυμένες από αύριο, Δευτέρα, οι ομάδες ΔΙΑΣ, που θα περιπολούν στην Αθήνα

    Με 195 αστυνομικούς και ειδικους φρουρούς ενισχύονται άμεσα οι ομάδες ΔΙΑΣ στην Αττική, ως εφαρμογή της δέσμευσης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος αμέσως μετά την επιστροφή του στο υπουργείο, πρόβαλε ως προτεραιότητα της νέας του θητείας την ενίσχυση της εμφανούς αστυνόμευσης και την αντιμετώπιση του προβλήματος στο κέντρο της Αθήνας.

    Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, από αύριο Δευτέρα, 12 Μαρτίου, οι δυνάμεις θα αποτελούνται από συνολικά 1.533 αστυνομικούς - ειδικούς φρουρούς και σταδιακά θα αυξάνονται έως ότου φθάσουν συνολικά τους 3.000 άνδρες και γυναίκες.

    Στόχος είναι η καταπολέμηση της εγκληματικότητας σε περιοχές, όπου το τελευταίο διάστημα διαπιστώνονται αυξημένες ανάγκες, βάσει των στατιστικών στοιχείων, που διατηρούν οι αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες.

    [04] Αισιόδοξος για τερματισμό της αιματοχυσίας στη Συρία, ο Κόφι Ανάν

    Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Αναν δήλωσε σήμερα ότι είναι αισιόδοξος μετά τον δεύτερο γύρο των συνομιλιώνμε τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, παραδέχτηκε όμως ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί μια συμφωνία για να σταματήσει η αιματοχυσία.

    "Θα είναι σκληρό. Θα είναι δύσκολο, αλλά εμείς πρέπει να έχουμε ελπίδα", δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Δαμασκό.

    "Είμαι αισιόδοξος για διάφορους λόγους", είπε, επικαλούμενος μια γενικήεπιθυμία για ειρήνη στη Συρία.

    [05] Με μοναδικό στόχο τη νίκη Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κόντρα σε ΑΕΚ και Άρη

    Το ντέρμπι στο Ολυμπιακό στάδιο μεταξύ της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού δεσπόζει από το πρόγραμμα της 24ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ λίγκα. Ο Παναθηναϊκός έχει χάσει την πρώτη θέση της βαθμολογίας και θα παίξει με μοναδικό στόχο τη νίκη. Βέβαια η αποστολή της ομάδας του Ζεσουάλδο Φερέιρα μόνο εύκολη δεν θα είναι, καθώς η ΑΕΚ, παρά τα μεγάλα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα, παραμένει... ΑΕΚ και μπορεί να διεκδικήσει τη νίκη.

    Σημαντικό είναι και το παιχνίδι στο «Καραϊσκάκη» μεταξύ του πρωτοπόρου Ολυμπιακού και του Αρη. Η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε, με ενισχυμένη τη ψυχολογία μετά τη νίκη στην Ουκρανία επί της Μέταλιστ για το Γιουρόπα λιγκ, είναι το λογικό φαβορί για τη νίκη.

    [06] Οξύτατη φραστική επίθεση Φ. Κουβέλη κατά του ΠΑΣΟΚ και του Ευ. Βενιζέλου

    Οξύτατη φραστική επίθεση κατά κυβερνητικών στελεχών, κατά του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά κατά του Ευ. Βενιζέλου, εξαπέλυσε σήμερα από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης τονίζοντας ότι «οι ένοχοι μας κουνούν το δάχτυλο και μας εγκαλούν» και ότι «με τις συγγνώμες και με τις ρητορικές κορώνες δεν ξεγράφονται τα πεπραγμένα τους».

    Στους κολπους της ΔΗΜΑΡ επικρατεί έντονη δυσφορία κυρίως για τη χθεσινή ομιλία του κ. Βενιζέλου και τις έμμεσες αναφορές του στην στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς στις πολιτικές εξελίξεις κάνοντας λόγο για «συμπαθητικές υπεκφυγές». Ο κ. Κουβέλης απαντώντας σήμερα είπε: «Ακούμε από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, που συνέβαλαν καταλυτικά στη διαμόρφωση της σημερινής αδιέξοδης κατάστασης, που διέλυσαν κάθε έννοια κοινωνικού κράτους να μιλούν και πάλι για την επικαιρότητα του σοσιαλισμού. Από το δίλημμα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, περάσαμε τώρα στον διακηρυγμένο στόχο για την επαναθεμελίωση του σοσιαλισμού».

    Οι ένοχοι μας κουνούν το δάκτυλο και μας εγκαλούν, λέει, για υπεκφυγή και μάλιστα συμπαθητική υπεκφυγή, είπε ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε: «Τους απαντούμε: λευκός χάρτης στην πολιτική δεν υπάρχει. Με τις συγγνώμες και με τις ρητορικές κορώνες δεν ξεγράφονται τα πεπραγμένα τους. Ζητάνε από τους πολίτες και τις πολιτικές δυνάμεις να κοιτάξουν προς τα εμπρός. Μιλάνε για μια νέα πολιτική. Πώς πιστεύουν ότι μπορούν να πείσουν τον ελληνικό λαό, όταν το Μνημόνιο 2 και η δανειακή Σύμβαση που μόλις υπέγραψαν, περιγράφουν με ακρίβεια όλα τα επόμενα βήματα; Όταν ήδη στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο συζήτησαν περικοπές ύψους 11 δισ ευρώ που θα γίνουν τον Ιούνιο;».

    Παράλληλα, η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε πρόταση του Φ. Κουβέλη να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ ο γραμματέας της, Σπύρος Λυκούδης, ενώ εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τα ψηφοδέλτια και την προετοιμασία του κόμματος εν΄όψει των εκλογών. Η συζήτηση για το εκλογικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται το απόγευμα

    [07] Στις εκλογές δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, υποστήριξε η Ντ. Μπακογιάννη

    Την πρόβλεψη ότι στις εκλογές δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, αλλά μια κυβέρνηση συνεργασίας πάνω σε συμφωνία υλοποίησης συγκεκριμένου προγράμματος και «όχι εξ ανάγκης όπως αυτή που υπάρχει σήμερα», έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην ΚΕ του κόμματός της.

    Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας είπε ότι το παλιό πολιτικό σύστημα πεθαίνει, ότι γεννιέται κάτι καινούργιο και διαφορετικό και ότι ο λαός στις εκλογές θα απαιτήσει από όλους καθαρό, ουσιαστικό, ειλικρινή και προγραμματικό λόγο.

    «Τα δύο μεγάλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, κατά τα δύο αυτά χρόνια αρνήθηκαν να δουν την πραγματικότητα κατάματα. Αρνήθηκαν ουσιαστικά να αναλάβουν τις ευθύνες, που τους αναλογούσαν, για το γεγονός ότι φτάσαμε ως εδώ. Κατά κύριο λόγο απλώς τις επέρριπταν το ένα στο άλλο» είπε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας και κάλεσε όλα τα κόμματα, εν΄όψει των εκλογών, από σήμερα να πουν στον λαό τι πρόγραμμα θέλουν να κάνουν, πώς θα το υλοποιήσουν, πού θα βρουν λεφτά και με τι όρους θέλουν να συνεργαστούν.

    [08] Έντονη κριτική ΛΑΟΣ στην ομιλία Αντ. Σαμαρά

    Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπολύει ο ΛΑΟΣ σχολιάζοντας την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ. Κατηγόρησε τον πρόεδρο του κόμματος ότι καθυστέρησε να υιοθετήσει το σύνθημα «Ανάκαμψη».

    «Μέσα στα πολλά, που υιοθετεί με χρονο-καθυστέρηση ο κ. Σαμαράς, είναι και το σύνθημα "Ανάκαμψη", υποστηρίζει ο ΛΑΟΣ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Ανάκαμψη της σοβαρότητας, ανάκαμψη της αλήθειας, ανάκαμψη της ηθικής, που από καιρό δείχνει να έχει απωλέσει η ΝΔ».

    [09] Καταγγελίες για προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ, έκανε η Αλέκα Παπαρήγα

    Καταγγελίες για προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ, και όχι μόνον, με αφορμή το εορτασμό της 25ης Μαρτίου, έκανε η γενική γραμματέας του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, από την Καβάλα, όπου βρέθηκε σήμερα περιοδεύοντας στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

    Η κ. Παπαρήγα, αναφερόμενη σε σημερινό δημοσιεύματα της εφημερίδας «Ριζοσπάστης», κατήγγειλε ότι με την ανοχή του πολιτικού συστήματος έχουν αναρτηθεί σε ιστοσελίδες, έχουν διαρρεύσει επιβεβαιωμένες πληροφορίες και διανεμήθηκε έντυπο πληροφοριακό υλικό, σύμφωνα με τα οποία καλούνται σε ανοιχτή δράση οργανώσεις εφέδρων και μάλιστα των ειδικών δυνάμεων, ώστε να προκαλέσουν επεισόδια κατά τη διάρκεια της παρέλασης και να τη «ματαιώσουν», για να δικαιολογηθεί η βία και η αγανάκτηση του λαού.

    Η γγ του Κόμματος είπε ότι οι ομάδες των εφέδρων θα συνεργαστούν και με ειδικές εταιρείες στρατολόγησης μισθοφόρων, που διδάσκουν την τέχνη του σύγχρονου πολέμου και σημείωσε πως «δεν μπορεί να είναι αμέτοχος ο κρατικός μηχανισμός σε αυτά τα σενάρια που έχουν βάση και αν δεν είναι έτσι, θα πρέπει να τα αποτρέψει με κάθε μέσο και τρόπο».

    [10] Επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου ζητάει ο Φρ. Ολάντ

    Ο Φρανσουά Ολάντ υποψήφιος των Σοσιαλιστών για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα, δηλώνει ότι οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να τον ακούσουν για μια επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου εφόσον εκλεγεί.

    Ο κ. Ολάντ έκανε προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία, ανακοινώνοντας μια επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου που μόλις εγκρίθηκε από 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27.

    Το σύμφωνο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2013, υποστηρίχθηκ κυρίως από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί

    Ορισμένες πτυχές του συμφώνου είναι "λογικές", παραδέχθηκε ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, φαβορί των δημοσκοπήσεων για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 22 Απριλίου και 6 Μαΐου. Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν θα αμφισβητήσει τα πάντα, αλλά θα προσθέσει μια ενότητα για την ανάπτυξη χωρίς την οποία είναι πεπεισμένος ότι καμία αναδιάρθρωση των δημόσιων οικονομικών δεν θα είναι δυνατή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 11 March 2012 - 14:30:29 UTC