Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-03-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν μειώνονται αποζημιώσεις απόλυσης - κύριες συντάξεις, δηλώνει ο Γ. Κουτρουμάνης
  • [02] Μια Κιβωτό των Βιβλίων, δημιουργεί ένας σύγχρονος Νώε
  • [03] Ως το 2015 ο ιός της ηπατίτιδας C θα θεραπεύεται
  • [04] Πάνω από 1 τρισ. ευρώ θα κόστιζε ελληνική χρεοκοπία, σύμφωνα με έκθεση του IIF
  • [05] Ανακοινώθηκε η αποστολή του Ολυμπιακού για το ματς με τη Μέταλιστ
  • [06] Νέο παγκόσμιο ρομποτικό ρεκόρ ταχύτητας από τετράποδη "τσίτα"
  • [07] Να υποστηριχθούν οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες, ζητά ο Φ. Κουβέλης
  • [08] Όλι Ρεν: "Η ευρωζώνη διέρχεται μέτρια ύφεση"

  • [01] Δεν μειώνονται αποζημιώσεις απόλυσης - κύριες συντάξεις, δηλώνει ο Γ. Κουτρουμάνης

    Για προσπάθεια να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση του εφάπαξ, έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης.

    Επανέλαβε, εξάλλου, ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σενάριο για μείωση των κύριων συντάξεων.

    Για τα καινούργια εφάπαξ, είπε ότι γίνονται μελέτες που θα αποσαφηνίσουν ποιες πρέπει να είναι οι προσεγγίσεις, ωστόσο επισήμανε ότι όλα, σε σχέση με τα Ταμεία, θα κριθούν από το ποια θα είναι η πορεία στην πραγματική οικονομία.

    [02] Μια Κιβωτό των Βιβλίων, δημιουργεί ένας σύγχρονος Νώε

    Οι μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου και τα πιο φημισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα ψηφιοποιούν το υλικό τους για να το προφυλάξουν από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή. Τι θα γινόταν, όμως, όλος αυτός ο πλούτος, εάν η καταστροφή αυτή ήταν ψηφιακή; Πρόκειται για ένα σενάριο «Αποκάλυψης», που δεν αφορά τον υλικό κόσμο αλλά τον κυβερνοχώρο. Αν και σήμερα φαντάζει απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ένας σύγχρονος Νώε προνοεί, κατασκευάζοντας μια «Κιβωτό των Βιβλίων», στην οποία φιλοδοξεί να φιλοξενήσει ένα αντίτυπο από κάθε τυπωμένο έργο που κυκλοφορεί στον πλανήτη.

    Η «Κιβωτός» αυτή είναι μια ξύλινη αποθήκη και βρίσκεται στη βιομηχανική ζώνη του Ρίτσμοντ, μιας μικρής πόλης στην Καλιφόρνια. Ο «Νώε των βιβλίων», είναι ένας Αμερικανός επιχειρηματίας, με σπουδές στο φημισμένο ΜΙΤ, που απέκτησε μια μικρή περιουσία, πουλώντας στο Amazon την εταιρία διαχείρισης δεδομένων που είχε δημιουργήσει. Το επόμενο βήμα του 51χρονου Μπριούστερ Κέιλ ήταν να φτιάξει ένα αρχείο για τις ιστοσελίδες του Ίντερνετ. Όταν έφτασε στα 150 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες, γεννήθηκε ένα ερώτημα: πού θα κατέληγε όλο αυτό το υλικό, αν ζούσε η ανθρωπότητα μια ψηφιακή «Αποκάλυψη»;

    Αγωνιώντας για την αθανασία της πνευματικής παραγωγής, ο σύγχρονος Νώε διέθεσε 3 εκατομμύρια δολάρια για να κατασκευάσει μια νέα Κιβωτό, πραγματική αυτή τη φορά. Έπειτα, άρχισε να την γεμίζει. Έως σήμερα, έχει συγκεντρώσει 500.000 τίτλους, ενώ κάθε βδομάδα φτάνουν στην Κιβωτό του, 20.000 νέοι. Πολλοί από αυτούς προέρχονται από βιβλιοθήκες και πανεπιστημιακά ιδρύματα που θέλουν να ξεφορτωθούν υλικό, το οποίο δεν έχει θέση στην ψηφιακή εποχή.

    Στόχος του Μπριούστερ Κέιλ, σε πρώτη φάση, είναι να φτάσει τους 10 εκατομμύρια τίτλους. «Πρέπει να διατηρήσουμε το παρελθόν, ακόμη κι αν ανακαλύπτουμε ένα καινούργιο μέλλον» δηλώνει στους «Τάιμς της Ν. Γιορκ Υόρκης». «Εάν η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας δημιουργούσε ένα αντίτυπο για κάθε βιβλίο και το έστελνε στην Ινδία ή την Κίνα, θα είχαμε και τα υπόλοιπα έργα του Αριστοτέλη, τα υπόλοιπα θεατρικά έργα του Ευριπίδη. Ένα αντίτυπο σε κάθε ίδρυμα, δεν είναι αρκετό» εξηγεί.

    Η «Κιβωτός των βιβλίων» του 51χρονου Νώε δεν είναι η μοναδική. Η βιβλιοθήκη του αμερικανικού Κογκρέσου έχει συγκεντρώσει 32 εκατομμύρια τίτλους, από 470 διαφορετικές γλώσσες. Εκεί, ωστόσο, η επιλογή γίνεται με ποιοτικά κριτήρια. Αντίθετα, στην Κιβωτό των Βιβλίων δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Στα ράφια της - ή μάλλον στα κιβώτιά της - υπάρχει χώρος για βιβλία όπως «Τι να κάνετε εάν χωρίσει ο γιος σας ή η κόρη σας» ή «Η πολιτική των Ινδιάνων της Αμερικής, τον 20ο αιώνα». Χώρος υπάρχει για όλα τα περιοδικά, τα κόμικς, τις εφημερίδες. Ένας μοναδικός θησαυρός από έναν Νώε, που προτιμά να συστήνεται απλά ως «βιβλιοθηκάριος».

    [03] Ως το 2015 ο ιός της ηπατίτιδας C θα θεραπεύεται

    Την πεποίθηση ότι μέσα στα επόμενα δύο έως τρία χρόνια ο ιός της ηπατίτιδας C θα μπορεί να «απενεργοποιηθεί» πλήρως σε 90% των ασθενών, χάρη στις νεώτερες θεραπείες που εγκρίθηκαν πρόσφατα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αλλά και σε αυτές που βρίσκονται στο τελικό στάδιο δοκιμών και αναμένεται να εφαρμοσθούν έως το 2015, διατύπωσαν οι επιστήμονες συμμετέχοντες στο 22ο διεθνές συνέδριο της Πανασιατικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος, στην Ταϊπέι, με τη συμμετοχή χιλιάδων επιστημόνων από τις χώρες της Ασίας, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

    Ο συνδυασμός αυτών των θεραπειών θα θυμίζει όλο και λιγότερο τις ήδη γνωστές, καθώς έχουν κυρίως τη μορφή χαπιών και όχι ενέσεων. Εξίσου ενθαρρυντικά είναι τα νέα και για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας Β, αφού οι υπάρχουσες θεραπείες, αν ξεκινούν έγκαιρα, μπορούν να «κοιμήσουν» τον ιό για χρόνια, με αποτέλεσμα να προλαμβάνονται πλέον σε πολλές περιπτώσεις η κίρρωση και ο καρκίνος του ήπατος.

    Όπως τόνισαν οι ομιλητές, για την ηπατίτιδα Β υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία, αλλά όχι πλήρη ιάση. Για τη C, παρότι δεν υπάρχει προς το παρόν εμβόλιο, οι νεώτερες θεραπείες φαίνεται ότι θα οδηγήσουν σε ίαση τα επόμενα χρόνια σχεδόν το σύνολο των ασθενών.

    Ιάσιμη θα είναι η ηπατίτιδα C ως το 2015 εκτιμούν οι επιστήμονες

    Αν ο ιός της ηπατίτιδας C δεν ανιχνεύεται στο σώμα, οι επιστήμονες μιλούν για ίαση, επειδή αυτός ο ιός δεν επαναδραστηριοποιείται ποτέ. Αυτό εκτιμούν ότι θα πετύχουν με τα νέα φάρμακα, στο σύνολο σχεδόν των ασθενών, έως το 2015. Οι καλές ειδήσεις που αφορούσαν τα νέα δεδομένα στην ηπατίτιδα C, ακούστηκαν από τον καθηγητή Jacob George του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

    «Δεν είναι μόνο οι φαρμακευτικές ουσίες, που εγκρίθηκαν πρόσφατα, οι οποίες βελτιώνουν σημαντικά τα ποσοστά θεραπείας, αλλά και τα φάρμακα που βρίσκονται στο τελικό στάδιο έρευνας και αναμένεται να έχουμε τα αμέσως επόμενα χρόνια στη διάθεσή μας» σημείωσε ο καθηγητής και διευκρίνισε ότι πρόκειται για συνδυασμούς φαρμακευτικών ουσιών, που υπόσχονται αποτελεσματική θεραπεία σε ποσοστό 25% έως 30% των ασθενών, οι οποίοι έως σήμερα δεν μπορούσαν να ιαθούν, καθώς δεν ανταποκρίνονταν στη φαρμακευτική αγωγή.

    Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει άμεσα αποτελεσματική θεραπεία για όλους τους ασθενείς με ηπατίτιδα C, ο καθηγητής του αυστραλιανού πανεπιστημίου σημείωσε: «Μπορούμε ήδη να θεραπεύσουμε τους μισούς και πλέον. Στην ιατρική δεν υπάρχει 100%, αλλά είμαι βέβαιος ότι η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών -πιθανότατα άνω του 90%- θα καταφέρουν να ιαθούν πλήρως με τα φάρμακα που θα είναι διαθέσιμα τα επόμενα δύο χρόνια».

    [04] Πάνω από 1 τρισ. ευρώ θα κόστιζε ελληνική χρεοκοπία, σύμφωνα με έκθεση του IIF

    Το κόστος που θα προκαλούσε στην Ευρωζώνη μία άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, εάν δεν στηριχθεί η πρόταση για την αναδιάρθρωση του χρέους της (PSI), θα υπερέβαινε το 1 τρισ. ευρώ, εκτιμά το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) σε εμπιστευτική έκθεσή του. «Υπάρχουν μερικές πολύ σημαντικές και επιζήμιες συνέπειες που θα προέκυπταν από μία άτακτη αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους της Ελλάδας. Είναι δύσκολο να υπολογισθούν με κάποιο βαθμό ακρίβειας όλες οι ενδεχόμενες ζημιές, αν και είναι δύσκολο να δει κανείς πώς δεν θα ξεπερνούσαν το 1 τρις. ευρώ» αναφέρεται στην έκθεση, η οποία είναι σε γνώση του Ρόιτερ.

    Σύμφωνα με την έκθεση, σε μία τέτοια περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα υφίστατο πιθανότατα μεγάλες ζημιές, καθώς εκτιμάται ότι η έκθεσή της στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από 177 δισ. ευρώ, πάνω από το 200% της κεφαλαιακής της βάσης. Τόσο η Ιρλανδία όσο και η Πορτογαλία θα χρειάζονταν μεγαλύτερη εξωτερική βοήθεια, η οποία θα κόστιζε 380 δια. ευρώ για μία περίοδο πέντε ετών. Θα απαιτείτο, επίσης, «σημαντική στήριξη στην Ισπανία και την Ιταλία για να σταματήσει εκεί το ντόμινο, η οποία θα στοίχιζε επιπλέον 350 δισ. ευρώ. Τέλος, η έκθεση αναφέρει ότι θα χρειαζόταν μαζική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για την οποία θα χρειάζονταν τουλάχιστον 160 δισ. ευρώ.

    Σημειώνεται ότι το IIF έχει διαπραγματευθεί εκ μέρους των ιδιωτών πιστωτών τη συμφωνία με την Ελλάδα για το PSI και έχει καλέσει τους ομολογιούχους να δηλώσουν συμμετοχή έως την ερχόμενη Πέμπτη που λήγει η σχετική προθεσμία, με στόχο να μπορέσει η Ελλάδα να μειώσει το χρέος της κατά περισσότερο από 100 δισ. ευρώ και να σταθεί σε πιο σταθερή βάση.

    [05] Ανακοινώθηκε η αποστολή του Ολυμπιακού για το ματς με τη Μέταλιστ

    Πρωινή ήταν η σημερινή προπόνηση του Ολυμπιακού, η οποία ήταν και η τελευταία επί ελληνικού εδάφους πριν από την αναμέτρηση της Πέμπτης με τη Μέταλιστ για τη φάση των «16» του Γιουρόπα Λιγκ.

    Απών ήταν ο ο Ντιόγκο, καθώς ταλαιπωρείται από εμπύρετο ιογενή γαστρεντερίτιδα. Ετσι του δόθηκε φαρμακευτική αγωγή και παρέμεινε κλινήρης στο σπίτι του.

    Ο Κάρολ συνέχισε το πρόγραμμα αποκατάστασης.

    Αμέσως μετά το τέλος της προπόνησης, ο Ερνέστο Βαλβέρδε ανακοίνωσε την αποστολή, στην οποία συμπεριέλαβε 21 ποδοφσαιριστές.

    Αυτοί είναι οι: Μέγερι, Μπάμποβιτς, Τοροσίδης, Μοντέστο, Α. Παπαδόπουλος, Παπάζογλου, Μαρκάνο, Μέλμπεργκ, Χολέμπας, Ποτουρίδης, Μανιάτης, Ορμπάιθ, Μακούν, Φέισα, Φουστέρ, Καζίμ Ρίτσαρντς, Αμπντούν, Ιμπαγάσα, Φετφατζίδης, Μιραλάς και Τζιμπούρ.

    Η αποστολή θα αναχωρήσει το απόγευμα για το Χάρκοβο, ενώ οι εκτός αποστολής Κάρολ, Δασκαλάκης, Μόνχε και Ντιόγκο, θα προπονηθούν αύριο στις 10:30.

    [06] Νέο παγκόσμιο ρομποτικό ρεκόρ ταχύτητας από τετράποδη "τσίτα"

    Αθήνα, Ελλάδα 06/03/2012 11:23 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Τεχνολογία: Νέο παγκόσμιο ρομποτικό ρεκόρ ταχύτητας από τετράποδη «τσίτα»

    Ένα ''αιλουροειδές'' τετράποδο ρομπότ, γνωστό με την ονομασία ''Τσίτα'', έσπασε το ρεκόρ ταχύτητας, φθάνοντας τα 29 χιλιόμετρα την ώρα, τρέχοντας μέσα σε ένα ερευνητικό εργαστήριο.

    Το ρομπότ είναι σαφώς πιο γρήγορο από ένα μέσο άνθρωπο που κάνει τζόκινγκ, αλλά πιο αργό από τη μέγιστη ανθρώπινη ταχύτητα των περίπου 45 χιλιομέτρων την ώρα και φυσικά πολύ πιο αργό από την πραγματική τσίτα, το πιο γρήγορο ζώο στη φύση, που ''πιάνει'' τα 112 χιλιόμετρα την ώρα. Το προηγούμενο ρεκόρ, από το 1989, κατείχε ένα δίποδο ρομπότ του πανεπιστημίου ΜΙΤ που είχε τρέξει με περίπου 21 χιλιόμετρα την ώρα.

    Η ''τσίτα'' που κατασκευάσθηκε από την Boston Dynamics, με επικεφαλής τον δρα Αλφρεντ Ρίτσι, με βάση σχέδια του πανεπιστημίου ΜΙΤ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, έχει χρηματοδοτηθεί από την υπηρεσία προώθησης νέων τεχνολογιών DARPA του Πενταγώνου των ΗΠΑ. Ο αμερικανικός στρατός ελπίζει μελλοντικά να θέσει στο πεδίο της μάχης ρομποτικούς στρατιώτες, που δεν θα προχωράνε πάνω σε ροδάκια ή ερπύστριες, αλλά σε πόδια, ώστε να μπορούν να πάνε εκεί που πάνε και οι άνθρωποι στρατιώτες.

    Το ρομπότ μιμείται, όσο μπορεί, τον διασκελισμό της πραγματικής τσίτας λυγίζοντας και τεντώνοντας την πλάτη του σε κάθε βήμα του. Η Boston Dynamics έχει επίσης δημιουργήσει ένα τετράποδο ακέφαλο στρατιωτικό ρομποτικό ''μουλάρι'', που μπορεί να κουβαλήσει γύρω στα 180 κιλά εξοπλισμού για λογαριασμό των στρατιωτών, κάνοντας μια απόσταση περίπου 35 χιλιομέτρων χωρίς ανεφοδιασμό.

    [07] Να υποστηριχθούν οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες, ζητά ο Φ. Κουβέλης

    Είναι επιτακτική κοινωνική ανάγκη να υπάρξουν μέτρα για την υποστήριξη των υπερχρεωμένων δανειοληπτών, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ζητώντας απο την κυβέρνηση να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο κ. Κουβέλης είπε ότι οι τράπεζες πρέπει να υποχρεωθούν να προσέλθουν σε Προγραμματική Σύμβαση για τη λήψη μέτρων όπως: περίοδος χάριτος για μη καταβολή τόκων και κεφαλαίου, για μείωση του επιτοκίου και παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου. Δάνειο για το οποίο έχει ήδη αποπληρωθεί το κεφάλαιο, συν ένα εύλογο κέρδος να διαγράφεται.

    Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση έχει επίσης υποχρέωση να καταρτίσει Προγραμματική Σύμβαση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τις πιστωτικές κάρτες, προκειμένου να διασφαλισθούν επιτόκια, που θα παρακολουθούν τα επιτόκια των «βασικών μαζικών προϊόντων» των πιστωτικών καρτών των τραπεζών των χωρών της ευρωζώνης.

    [08] Όλι Ρεν: "Η ευρωζώνη διέρχεται μέτρια ύφεση"

    Η ευρωζώνη διέρχεται αυτή τη στιγμή μια "μέτρια ύφεση", δήλωσε σήμερα στο Παρίσι ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

    Ο ίδιος είχε ήδη δηλώσει τον Ιανουάριο πως περιμένει μια υποχώρηση της δραστηριότητας στο πρώτο φετινό εξάμηνο, μια πρόβλεψη που όπως λέει τώρα πραγματοποιείται.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με μια δεύτερη εκτίμηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης ήταν 1,4% το 2011, καθώς η Eurosat αναθεώρησε προς τα κάτω την προηγούμενη εκτίμησή της που ήταν 1,5%.

    Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011, το ΑΕΠ της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

    Κατά το τρίτο τρίμηνο, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 0,1% σύμφωνα με τη Eurostat, η οποία είχε αρχικά ανακοινώσει μια άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,2%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 March 2012 - 11:30:35 UTC