Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη συνάντηση Παπαδήμου - πολιτικών αρχηγών
  • [02] Τα νέα μεταπτυχιακά προγράμματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος
  • [03] Ανακοινώνεται η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τα θύματα στο Δίστομο
  • [04] Σε ένα τρισ. δολάρια ανέρχονται τα έσοδα από τον online τουρισμό
  • [05] Υποχωρεί σταδιακά το κύμα κακοκαιρίας
  • [06] Η Ισπανία μεταρρυθμίζει τις τράπεζές της
  • [07] Πώς το Αλτσχάιμερ εξαπλώνεται σαν ιός στον εγκέφαλο
  • [08] Ο «Θείος Βάνιας» από το θέατρο Βαχτάνγκοφ
  • [09] Κατάληψη στα γραφεία της ΡΑΕ, από συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ
  • [10] Δύο τραυματίες από ισραηλινές επιδρομές στη λωρίδα της Γάζας
  • [11] Έφυγε από τη ζωή ο Aμερικανός εικαστικός Μάικ Κέλι
  • [12] Η πυρηνική ενέργεια, μόνιμος κίνδυνος για την ανθρωπότητα
  • [13] Ισόβια σε δεύτερο βαθμό για τον Ντουκ, βασανιστή των Κόκκινων Χμερ

  • [01] Κρίσιμη συνάντηση Παπαδήμου - πολιτικών αρχηγών

    Αγώνας δρόμου στην κυβέρνηση για το κλείσιμο του λεγόμενου PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση. Σήμερα αναμένεται και η σύσκεψη του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, όπου εκεί θα τεθούν επί τάπητος όλα τα φλέγοντα θέματα.

    Στηχθεσινοβραδυνή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, με τους επικεφαλής της τρόικας τέθηκαν οι απαιτήσεις των δανειστών για ριζικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς (κατώτατος και 13ος- 14ος μισθός, επικουρικές συντάξεις, κλαδικές συμβάσεις, κ.λπ.), από τις οποίες θα προέλθει περαιτέρω μείωση του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων κατά 25%.

    Για τα αποτελέσματα των συζητήσεων θα ενημερωθούν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, οι οποίοι και θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

    Νωρίτερα, σε συνάντηση των κοινωνικών εταίρων υπήρξε συμφωνία για τη διασφάλιση των μισθών και δώρων, ενώ συναποφασίστηκε η καταγραφή των σημείων συμφωνίας και διαφωνίας σε κοινή επιστολή την οποία θα απευθύνουν στον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, την τρόικα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ολα κρίνονται τώρα, έως το βράδυ της Κυριακής, οπότε η Ελλάδα έχει προθεσμία να κερδίσει το στοίχημα της επόμενης δεκαετίας, τόνισε στην ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση για το PSI έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί, συμπληρώνοντας όμως ότι υπάρχουν κάποιοι που περιμένουν να κερδίσουν από ενδεχόμενη αποτυχία.

    [02] Τα νέα μεταπτυχιακά προγράμματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος

    Με θέμα την παρουσίαση του έργου του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) και την παρουσίαση των νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ωνάσειου Ιδρύματος.

    Στην συνέντευξη μίλησε ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου κ. Γραμμένος, ενώ παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, μιλώντας με θερμά λόγια για το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

    Ο κ. Γραμμένος παρουσίασε το έργο που έχει γίνει από την ίδρυση του πανεπιστημίου, ενώ, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι το Διεθνές Πανεπιστήμιο λειτουργεί «με τα πρότυπα πανεπιστημίου με διεθνή παρουσία, διότι έτσι μόνο θα μπορέσει να διεκδικήσει θέση στο διεθνή χώρο».

    Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των σχολών Οικονομίας και Διοίκησης από τον καθηγητή Νικόλαο Μουσιόπουλο, Επιστημών Τεχνολογίας από τον καθηγητή Ιωάννη Βλαχάβα, Ανθρωπιστικών Επιστημών από τον καθηγητή Βασίλη Γούναρη και των Νομικών Μεταπτυχιακών από τον καθηγητή Αθανάσιο Καΐση.

    Να σημειωθεί ότι το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) ιδρύθηκε βάσει του ν. 3391/2005 με αποστολή να παρέχει ανωτάτη εκπαίδευση, ιδίως σε αλλοδαπούς. Η διδασκαλία των μαθημάτων των προγραμμάτων γίνεται στην αγγλική γλώσσα έναντι διδάκτρων. Αποτελείται από τρεις Σχολές: τη Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης, τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και τη Σχολή Επιστημών Τεχνολογίας. Ο κ. Γραμμένος στην ομιλία του αναφέρθηκε λεπτομερώς στην ιστορία του Διεθνούς Πανεπιστημίου και πρόσθεσε: «Η λειτουργία και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου ουσιαστικά καλύπτεται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος ''Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση'', πράξη που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από Εθνικούς Πόρους και θα διατηρηθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2015. Μικρή χρηματοδότηση έχουμε επίσης από τον τακτικό προϋπολογισμό και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ τα δίδακτρα είναι επίσης μία ακόμη πηγή εισοδήματος».

    [03] Ανακοινώνεται η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τα θύματα στο Δίστομο

    Σήμερα,αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την υπόθεση που αφορά στην προσφυγή της Γερμανίας εναντίον της Ιταλίας και η οποία έχει σχέση με την υπόθεση των θυμάτων στο Δίστομο.

    Η απόφαση θα αναγνωστεί στις 11 το πρωί, ώρα Ελλάδος και θα μεταδοθεί ζωντανά από τον ιστότοπο του Δικαστηρίου www.icj-cij.org.

    Εν αναμονή της απόφασης ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής, δικηγόρος, Μιλτιάδης Σφουντούρης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «το καλύτερο που θα θέλαμε να ακούσουμε αύριο είναι ότι τα εγκλήματα πολέμου δεν διέπονται από τους κανόνες συμβάσεως της Χάγης», ωστόσο συμπλήρωσε ότι «ικανοποιητικό θα είναι και αν ανακοινωθεί πως κατά περίπτωση κάμπτεται η ετεροδικία των κρατών, που είναι κάτι ενδιάμεσο».

    Ο δικαστικός αγώνας ξεκίνησε το 1995 από τον νομικό και πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννη Σταμούλη, ο οποίος κατέθεσε αγωγή με την οποία οι κάτοικοι ζητούσαν αποζημιώσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ για ηθική ικανοποίηση για τις θηριωδίες στο Δίστομο.

    [04] Σε ένα τρισ. δολάρια ανέρχονται τα έσοδα από τον online τουρισμό

    Τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν για τον κλάδο του τουρισμού από τη χρήση του Διαδικτύου ανέδειξαν με τις παρεμβάσεις τους εμπειρογνώμονες του τουρισμού, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρία google στην Ελλάδα και στην οποία το "παρών" έδωσε και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε, τα έσοδα από τον online τουρισμό ανέρχονται σε 1 τρισ. δολάρια, τη στιγμή που οκτώ στους δέκα ταξιδιώτες πληροφορούνται μέσω Διαδικτύου, ξεκινώντας από μηχανές αναζήτησης για να βρουν τις πληροφορίες που θέλουν.

    Στην παρέμβαση του ο αρμόδιος υπουργός, Παύλος Γερουλάνος, αφού στάθηκε στα πεπραγμένα της περυσινής χρονιάς, σημείωσε ότι η ανάπτυξη μιας υγιούς και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επανέλθει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι το Διαδίκτυο ανοίγει νέους δρόμους στον ελληνικό τουρισμό, αφού - όπως τόνισε - η online προβολή της χώρας μας σημαίνει αυτόματα προβολή σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό το σημείο ο υπουργός στάθηκε στις πρωτοβουλίες του ΥΠΠΟΤ για τον εκσυγχρονισμό του δικτυακού τόπου του ΕΟΤ, αλλά και στις προσπάθειες διαφήμισης μέσω του Διαδικτύου.

    [05] Υποχωρεί σταδιακά το κύμα κακοκαιρίας

    Υποχωρεί σταδιακά το κύμα κακοκαιρίας από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου από χθες η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει, ενώ βροχή πέφτει κυρίως σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές. Ωστόσο, 20οικισμοί, στο ορεινό σύμπλεγμα των Δήμων Πύλης και Καλαμπάκας Τρικάλων, παρέμειναν αποκλεισμένοι από τα χιόνια, ενώ κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία αρκετών δήμων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

    [06] Η Ισπανία μεταρρυθμίζει τις τράπεζές της

    Η ισπανική κυβέρνηση εξήγγειλε νέα μεταρρύθμιση στον τραπεζικό τομέα, η οποία θα αποτελέσει το βασικό θέμα στοσημερινό υπουργικό συμβούλιο.

    Το βασικό στοιχείο της μεταρρύθμισης αυτής είναι ότι οι τράπεζες της Ισπανίας θα υποχρεωθούν να εξυγιάνουν --"γρήγορα" και "σε βάθος"-- την κατάσταση με τον πολύ μεγάλο αριθμό ακινήτων που έχουν στο ενεργητικό τους αξιοποιώντας τα, αλλά και προβαίνοντας παράλληλα σε ανακεφαλαιοποίησή τους.

    Εκτιμάται ότι υλοποιώντας αυτήν την πτυχή της μεταρρύθμισης οι ισπανικές τράπεζες θα αυξήσουν την κεφαλαιοποίησή τους κατά περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Ένα άλλο στοιχείο της μεταρρύθμισης θα είναι οι συγχωνεύσεις τραπεζών, ώστε να προκύψουν "βιώσιμες πιστωτικές οντότητες".

    Η "φούσκα" της ισπανικής αγοράς ακινήτων είχε "σκάσει" το 2008.

    Είχαν δοθεί αφειδώς τραπεζικά δάνεια που κάλυπταν την τότε υπερτιμημένη αξία των ακινήτων.

    Όμως, από τα δάνεια αυτά ένα πολύ σημαντικό ποσοστό τους, επί του συνόλου, δεν ήταν πλέον δυνατόν να εξυπηρετηθεί.

    Μέσω κατασχέσεων κτιρίων και οικοπέδων, που επακολούθησαν, περιήλθε λίγο μετά στις τράπεζες πολύ μεγάλος αριθμός "προβληματικών", καθώς εχόντων αβέβαιη αξία, ακινήτων.

    Συνολικά η Κεντρική τράπεζα στη Μαδρίτη αποτίμησε την αξία του συνόλου των ακινήτων στα 176 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι τον Ιούνιο.

    [07] Πώς το Αλτσχάιμερ εξαπλώνεται σαν ιός στον εγκέφαλο

    Η νόσος του αλτσχάιμερ εξαπλώνεται από κύτταρο σε κύτταρο του εγκεφάλου, σαν μόλυνση από ιό, όπως δείχνουν δύο νέες ανεξάρτητες μεταξύ τους επιστημονικές έρευνες, οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι η εξάπλωση οφείλεται σε μια ελαττωματική πρωτεΐνη.

    Τα νέα στοιχεία, που βασίστηκαν σε μελέτες σε ποντίκια, δίνει οριστική απάντηση και ξεδιαλύνει τις υπάρχουσες έως τώρα αμφιβολίες για τον μηχανισμό εξάπλωσης της νόσου, ο οποίος είναι πολύ πιθανό ότι είναι ο ίδιος και σε άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως το πάρκινσον. Η ανακάλυψη αναμένεται να βοηθήσει στην επιτάχυνση της αναζήτησης πιο αποτελεσματικών φαρμακευτικών θεραπειών για την ταχέως εξαπλωνόμενη νόσο.

    Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι η νόσος αρχίζει να επεκτείνεται όταν κύτταρα γεμάτα με την πρωτεΐνη "Ταυ", εμφανίζονται στη μικρή περιοχή του εγκεφάλου, όπου οι μνήμες επεξεργάζονται και αποθηκεύονται. Από εκεί, το αλτσχάιμερ αργά επεκτείνεται σε μεγαλύτερες περιοχές που εμπλέκονται στη νόηση. Όμως για πάνω από 25 χρόνια, οι επιστήμονες δεν ήσαν βέβαιοι αν η νόσος εξαπλώνεται επειδή μεταδίδεται σαν μόλυνση από νευρώνα σε νευρώνα, δηλαδή από το ένα εγκεφαλικό κύτταρο στο άλλο, ή αν ξεπηδά ταυτόχρονα σε μερικές περιοχές του εγκεφάλου, ανάλογα με το αν μερικές είναι πιο ανθεκτικές σε σχέση με άλλες και έτσι δεν πέφτουν το ίδιο εύκολα θύμα της νόσου.

    Οι νέες έρευνες, που επιβεβαιώνουν ότι η πρώτη εξήγηση (εξάπλωση σαν μόλυνση) είναι η πιο πιθανή, δείχνουν ότι είναι πιθανώς εφικτό να τεθεί νωρίς ένας φραγμός στην εξάπλωση της νόσου, αν παρεμποδιστεί έγκαιρα η μετάδοσή της από κύτταρο σε κύτταρο, ίσως μέσω ενός αντισώματος που θα μπλοκάρει την πρωτεΐνη "Ταυ". Αν και οι έρευνες έγιναν σε γενετικά τροποποιημένα πειραματόζωα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ίδιος βιολογικός μηχανισμός συμβαίνει και στον εγκέφαλο των ανθρώπων που νοσούν.

    [08] Ο «Θείος Βάνιας» από το θέατρο Βαχτάνγκοφ

    Ήταν η καλύτερη παράσταση της χρονιάς που πέρασε στη Ρωσία, σύμφωνα με τα μεγάλα κρατικά βραβεία Χρυσή Μάσκα. Με μια ανατρεπτική, χιουμοριστική ματιά στο κλασικό αριστούργημα της ρωσικής δραματουργίας, ο «Θείος Βάνιας» καταφθάνει στην Αθήνα από το ιστορικό Θέατρο Βαχτάνγκοφ της Μόσχας και πρωταγωνιστές ορισμένους από τους πλέον διακεκριμένους Ρώσους ηθοποιούς.

    Την παράσταση που θα ανέβει από τις 3 έως τις 5 Φεβρουαρίου στο θέατρο Μπάντμιντον, σκηνοθετεί ο 60χρονος βραβευμένος Λιθουανός καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Ρίμας Τούμινας.

    Στην παράσταση του Τούμινας, τίποτα δεν θυμίζει προηγούμενα σκηνοθετικά ανεβάσματα. Ο σκηνοθέτης ξαναδιάβασε με σεβασμό το κείμενο του Τσέχωφ και προσπάθησε να το αποδώσει σαν να ήταν η πρώτη φορά που ανέβαινε το έργο στο σανίδι.

    [09] Κατάληψη στα γραφεία της ΡΑΕ, από συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ

    Κατάληψη στα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας πραγματοποίησαν, σήμερα το πρωί, συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ.

    Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στη ΔΕΗ καταλογίζει στη ΡΑΕ αδράνεια στην υπόθεση των δύο εναλλακτικών παρόχων ρεύματος (Energa και Hellas Power), με αποτέλεσμα να διογκωθούν οι υποχρέωσεις τους προς το Διαχειριστή του Συστήματος και τη ΔΕΗ. Ζητά επίσης να καταθέσει σχετικά στοιχεία στον εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση.

    [10] Δύο τραυματίες από ισραηλινές επιδρομές στη λωρίδα της Γάζας

    Γάζα, Παλαιστινιακά Εδάφη 03/02/2012 07:48 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτ.)

    Ισραήλ-Παλαιστίνιοι: Δύο τραυματίες, μεταξύ των οποίων ένα κοριτσάκι, από ισραηλινές επιδρομές στη λωρίδα της Γάζας

    Ένα τρίχρονο κοριτσάκι κι ένας άλλος Παλαιστίνιος τραυματίσθηκαν τη νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή στη λωρίδα της Γάζας από ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις, έγινε γνωστό από τις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

    Το κοριτσάκι τραυματίσθηκε σοβαρά ενώ βρισκόταν μέσα στο σπίτι του στην πόλη Μπέιτ Λαχίγια, στο βόρειο τμήμα της λωρίδας της Γάζας, στη διάρκεια βομβαρδισμού κατά τον οποίο τραυματίσθηκε επίσης ένας άνδρας, σύμφωνα με εκπρόσωπο των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών της λωρίδας της Γάζας.

    Συνολικά ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε σε έξι θέσεις μέσα στη λωρίδα, λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

    Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τις επιδρομές με ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρει πως απάντησε "στα πυρά ρουκετών" που είχαν στόχο το Ισραήλ το βράδυ της Τετάρτης.

    [11] Έφυγε από τη ζωή ο Aμερικανός εικαστικός Μάικ Κέλι

    Ο Aμερικανός εικαστικός καλλιτέχνης και μουσικός Μάικ Κέλι, γνωστός παγκοσμίως για τις εγκαταστάσεις και τα βίντεό του, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών στην κατοικία του στην Πασαντίνα (βορείως του Λος Άντζελες), ανακοινώθηκετην Πέμπτηαπό τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες του Λος Άντζελες.

    Τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη, αλλά στις στήλες της η εφημερίδα Τάιμς του Λος Άντζελες κάνει λόγο για αυτοκτονία.

    "Βρήκε τον θάνατο στο διαμέρισμά του στην Πασαντίνα στις 31 Ιανουαρίου στις 7.49. Οι διασώστες διαπίστωσαν τον θάνατό του και χθες πραγματοποιήθηκε νεκροτομή", τονίζει εκπρόσωπος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, τονίζοντας πως ακόμη απομένει να περαιωθούν αρκετές εξετάσεις.

    Ο Κέλι γεννήθηκε το 1954 σε προάστιο του Ντιτρόιτ. Υπήρξε ο ιδρυτής του ροκ συγκροτήματος Destroy All Monsters, προτού εγκατασταθεί το 1976 στην Καλιφόρνια για να σπουδάσει εικαστικές τέχνες.

    Ο Κέλι έγινε ευρύτερα γνωστός για τα βίντεο και τις εγκαταστάσεις που πραγματοποιούσε με τη χρήση έτοιμων αντικειμένων (κούκλες, χρησιμοποιημένα υφάσματα κλπ)

    Ο συντηρητής στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Λος Άντζελες (MOCA) Πολ Σίμελ τονίζει στους Τάιμς πως η πόλη «δεν θα γινόταν ποτέ ένα διεθνές κέντρο για τη σύγχρονη τέχνη» χωρίς τη συμβολή του Κέλι.

    «Από όλους τους καλλιτέχνες της δεκαετίας του ?80, είναι εκείνος που πραγματικά αναδύθηκε από τον σωρό και έπλασε μία νέα και περίπλοκη ταυτότητα για τη γενιά του», τόνισε ο ίδιος.

    Έργα του Κέλι εκτίθενται σε μόνιμες συλλογές στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης , των LACMA και MOCA στο Λος Άντζελες, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Βιέννης και στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στη Νέα Υόρκη.

    [12] Η πυρηνική ενέργεια, μόνιμος κίνδυνος για την ανθρωπότητα

    Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί έναν μόνιμο κίνδυνο για την ανθρωπότητα, είτε χρησιμοποιείται για ειρηνικούς σκοπούς, όπως η εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας, είτε για πολεμικούς, όπως τα πυρηνικά όπλα. Η μόνη λύση είναι η στροφή της κοινωνίας σε μορφές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον, όπως οι ανανεώσιμες πηγές, αιολική, ηλιακή ή υδροηλεκτρική.

    Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η συζήτηση που διοργάνωσε η Επιτροπή κατά των Πυρηνικών Κινδύνων του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ).

    Η Ελλάδα ακολουθεί μια περίεργη στάση, δεδομένου ότι δεν κατέχει πυρηνικά, στις ψηφοφορίες που έχουν διεξαχθεί στις γενικές συνελεύσεις του ΟΗΕ κατά του περιορισμού των πυρηνικών. Τον Δεκέμβριο του 2011 ψήφισε κατά του περιορισμού, το 2009 υπέρ, ενώ το 2007 και το 2008 απείχε, ανέφερε η Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, πρόεδρος του ΙΜΔΑ.

    Μετά τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, "οι καρκινοπάθειες είναι αναρίθμητες, ειδικά στο Κόσοβο. Yπάρχουν κρούσματα και σε Έλληνες στρατιώτες που πολέμησαν εκεί".

    Τα τελευταία χρόνια στο Ιράκ η παιδική λευχαιμία αυξήθηκε 700% και οι τερατογενέσεις 350%, επισήμανε η κ. Μαραγκοπούλου.

    Ο Τακαάκι Νεμότο, πρώτος γραμματέας τη Ιαπωνικής Πρεσβείας στην Ελλάδα αναφέρθηκε στην καταστροφή από το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκοσίμα που στοίχισε τη ζωή σε 15.700 ανθρώπους, ενώ 4.500 ακόμα αγνοούνται, 800.000 εκτοπίστηκαν και όσοι τραυματίστηκαν διατρέχουν μεγάλους κινδύνους από τις ραδιενεργές μολύνσεις. Οι κάτοικοι ζουν στην ανασφάλεια και ακόμα οι επιπτώσεις στο έδαφος και το νερό δεν είναι γνωστές. Δεν μπόρεσε να απαντήσει στο αν το ατύχημα ήταν αναπόφευκτο, αλλά επισήμανε τις ελλείψεις της ιαπωνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπισή του.

    [13] Ισόβια σε δεύτερο βαθμό για τον Ντουκ, βασανιστή των Κόκκινων Χμερ

    Ο Κάινγκ Γκουέκ Εάβ, γνωστός ως "Ντουκ", διευθυντής της φυλακής της Πνομ Πενχ υπό το καθεστώς των Κόκκινων Χμερ στην Καμπότζη, καταδικάσθηκε σήμερα σε δεύτερο βαθμό σε ισόβια κάθειρξη από το δικαστήριο που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στην πρώτη οριστική ετυμηγορία του.

    Ο πρώην επικεφαλής της Τουόλ Σλενγκ ή S21, της κεντρικής φυλακής της πρωτεύουσας από το 1975 ως το 1979, είχε καταδικασθεί πρωτοδίκως σε κάθειρξη 30 ετών τον Ιούλιο του 2010 για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    Ωστόσο το δευτεροβάθμιο σώμα του δικαστηρίου μετέτρεψε την ποινή αυτή σε "ισόβια κάθειρξη" εκτιμώντας πως η πρώτη ετυμηγορία δεν ήταν αντίστοιχη των εγκλημάτων του 69χρονου σήμερα βασανιστή, ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας φυλακής όπου 15.000 άνθρωποι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια πριν εκτελεστούν.

    "Τα εγκλήματα του Κάινγκ Γκουέκ Εάβ είναι αναμφίβολα ανάμεσα στα χειρότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ιστορία. Αξίζουν την μεγαλύτερη δυνατή ποινή", δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Κονγκ Σριμ.

    Η ποινή του θανάτου είχε αποκλειστεί από τον κανονισμό του δικαστηρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 3 February 2012 - 7:28:58 UTC