Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-01-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση
  • [02] Ώρα να γιορτάσουμε το...χιόνι!
  • [03] Στον ανακριτή απολογούνται οι 53 συλληφθέντες στη Θεσσαλονίκη
  • [04] "Η Ευρώπη δεν θα πληρώσει επιπλέον" για την Ελλάδα, λέει ο Ζ. Λεονετί
  • [05] Ο Φέντερερ πέρασε στα προημιτελικά του Open Αυστραλίας
  • [06] Οι Anonymous επιτέθηκαν σε κυβερνητικούς ιστότοπους στις ΗΠΑ
  • [07] Οι ψηλοί κινδυνεύουν λιγότερο από την καρδιά τους σε σχέση με τους κοντούς
  • [08] Η Ουγγαρία "εγκαταλείπει" τη συγχώνευση της κεντρικής τράπεζας

  • [01] Σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση

    Το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος και το βάθος της ύφεσης στην ελληνική οικονομία, αλλά και το αποτέλεσμα των συζητήσεων για το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων (PSI), που θα "ελαφρύνει" το δημόσιο χρέος, αποτελούν τις βασικές παραμέτρους στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα πρόσθετα μέτρα και να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση.

    Οι επικεφαλής των δανειστών επανήλθαν στην Αθήνα και συναντώνται ήδη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ το απόγευμα αναμένεται να συναντηθούν και με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο. Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία έως τις 30 Ιανουαρίου και τη Σύνοδο Κορυφής, όπου η χώρα μας θα πρέπει να παρουσιάσει το προσωρινό Μνημόνιο. Καθώς, με βάση το προσωρινό μνημόνιο, θα δοθεί το "πράσινο φως" για την εκταμίευση 60 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του PSI+, καθώς και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

    Όσον αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι για το 2011 θα διαμορφωθεί μεν κάτω από το 10% του ΑΕΠ, αλλά είναι βέβαιο ότι θα είναι κατά πολύ υψηλότερο του αναθεωρημένου στόχου για 9% του ΑΕΠ. Στο σκέλος της ανάπτυξης, ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ομιλούν πλέον για ύφεση 6% το 2011 (αντί για 5,5% που προβλέπεται στον προϋπολογισμό), ενώ για το τρέχον έτος οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ύφεση της τάξης του 3,8%, αντί για 2,9% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Μάλιστα, οι ίδιοι πιστεύουν ότι και το 2013 θα υπάρχουν στην ελληνική οικονομία αρνητικοί ρυθμοί (εκτιμάται ύφεση της τάξης του 0,5%) και η ανάκαμψη αναβάλλεται για το 2014.

    Έτσι, το μέγεθος της απόκλισης στο έλλειμμα, σε συνδυασμό με την ύφεση, θα υποδείξει και το ύψος των διορθωτικών μέτρων που θα απαιτηθούν. Η τρόικα δηλώνει ότι τα εν λόγω μέτρα πρέπει να εστιαστούν στο σκέλος των δαπανών και, εν προκειμένω, κυρίως στη μείωση του κόστους εργασίας τόσο στον ιδιωτικό (κατώτατος μισθός, 13ος και 14ος μισθός), όσο και στον δημόσιο τομέα της οικονομίας. Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας που για μια περίπου εβδομάδα "προλείανε" το έδαφος για τους επικεφαλής, ζητεί τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και την κατάργηση των λεγόμενων "προνομίων" στους κανονισμούς εργασίας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, που θεωρούν ότι υποκρύπτουν μονιμότητα των υπαλλήλων. Παράλληλα, τίθεται και το ζήτημα της δραστικής περικοπής των επικουρικών συντάξεων για την ελάφρυνση του κόστους στο ασφαλιστικό σύστημα. Επίσης, πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση του ασφαλιστικού συστήματος μετά το PSI και με τα νέα δεδομένα για βαθύτερη ύφεση και υψηλότερη ανεργία. Εκ των πραγμάτων, στο "τραπέζι" θα τεθούν και τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα και συντάξεις, αλλά και οι γενικότερες δαπάνες υγείας.

    Για τον δημόσιο τομέα, η τρόικα ζητεί επιπλέον να υπάρξουν δεσμεύσεις για την κατάργηση - συρρίκνωση ΔΕΚΟ και φορέων του Δημοσίου, καθώς και για τη μείωση κατά 30% συνολικά των κρατικών υπηρεσιών. Οι δανειστές πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα (σε αντικατάσταση της εφεδρείας), προκειμένου να μειωθούν άμεσα κατά 150.000 άτομα οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα (συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και του έκτακτου προσωπικού). Όσον αφορά, τέλος, στο μισθολογικό σκέλος, η έμφαση αναμένεται να δοθεί στα ειδικά μισθολόγια (γιατροί ΕΣΥ, Ένοπλες Δυνάμεις, κ.λπ.), τα οποία πρέπει να προσαρμοστούν, με μείωση αποδοχών, στο νέο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου.

    [02] Ώρα να γιορτάσουμε το...χιόνι!

    Δεκάδες τρόπους απόλαυσης και χρήσης του χιονιού θα έχουν την ευκαιρία να «ανακαλύψουν» την προσεχή Κυριακή, 22 Ιανουαρίου, όσοι βρεθούν στα χιονοδρομικά κέντρα Τρία-Πέντε Πηγάδια της Νάουσας και Παρνασσού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται για την Παγκόσμια Ημέρα Χιονιού.

    Φέτος, για πρώτη χρονιά γιορτάζεται στα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα η Παγκόσμια Ημέρα Χιονιού, που πραγματοποιείται από την Διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (Federation International de Ski), με σλόγκαν «Φέρτε τα παιδιά στο χιόνι».

    Ο θεσμός ξεκίνησε το 2007 και βρήκε μεγάλη ανταπόκριση σε όλον τον κόσμο από τους φίλους του σκι.

    Τα Τρία-Πέντε Πηγάδια της Νάουσας είναι το χιονοδρομικό κέντρο από τη Βόρεια Ελλάδα, που επελέγη για την οργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων που ως σκοπό θα έχουν να δημιουργήσουν καλύτερη επαφή του κοινού με το χιόνι και τις χιονοδρομικές δραστηριότητες.

    Την Κυριακή, από τις 11 το πρωί, θα γίνουν χάπενιγκς πάνω στο χιόνι, με μουσική και εκπλήξεις. Θα συμμετέχουν χιονοδρομικοί σύλλογοι, ακαδημίες, δάσκαλοι του σκι, αθλητές και φίλοι του συγκεκριμένου αθλήματος.

    «Όσοι βρεθούν την Κυριακή στο χιονοδρομικό κέντρο Τρία-Πέντε Πηγάδια της Νάουσας θα δουν όλους τους τρόπους, με τους οποίους μπορούν να απολαύσουν το χιόνι. Θα φτιάξουμε χιονοκατασκευές, χιονανθρώπους και ιγκλού. Τα παιδιά θα κάνουν έλκηθρο και σκι, ενώ θα αναζητήσουμε και άλλα παιχνίδια με το χιόνι που μπορούν να μας δώσουν χαρά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας Χρήστος Παππάς.

    Από την πλευρά του, το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού θα παρέχει έως και την Κυριακή ελεύθερη είσοδο σε όλα τα παιδιά και δωρεάν μαθήματα σκι, σε συγκεκριμένες ώρες.

    [03] Στον ανακριτή απολογούνται οι 53 συλληφθέντες στη Θεσσαλονίκη

    Μετά τις 12 το μεσημέρι θα αρχίσουν οι απολογίες ενώπιον του γ' τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης των 53 συλληφθέντων που κατηγορούνται για συμμετοχή σε τέσσερα κυκλώματα τοκογλυφίας, εκβίασης, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

    Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι αυτές της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της τοκογλυφίας κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, της εκβίασης κατ' εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), της κατάχρησης εξουσίας, της αρπαγής και της οπλοκατοχής. Η δικογραφία είναι ογκώδης και εκτείνεται σε 15 χιλιάδες σελίδες.

    Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι οι "πέντε" εγκέφαλοι των οργανώσεων, ενώ ως μέλη τους δρούσαν, μεταξύ άλλων, ένα διευθυντικό στέλεχος του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης (επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων του Σώματος), δύο ανώτερα τραπεζικά στελέχη κι ένα πρώην στέλεχος χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, δύο δικηγόροι, ένας απότακτος κι ένας εν ενεργεία αστυνομικός, ένας δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης, ένας εφοριακός, ένας γιατρός, ένας ηθοποιός, ένας πρώην ποδοσφαιριστής -σερβικής καταγωγής- του ΠΑΟΚ κι ένας υπάλληλος της ίδιας ΠΑΕ.

    Στη δικογραφία γίνεται αναλυτική αναφορά στον τρόπο δράσης που είχαν οι "εγκέφαλοι" των οργανώσεων και κυρίως ο 58χρονος, γνωστός επιχειρηματίας από το χώρο της νυχτερινής διασκέδασης, που διατηρούσε δεκάδες φακέλους με ονόματα τηλέφωνα και χρηματικά ποσά που του όφειλαν τα θύματά του.

    [04] "Η Ευρώπη δεν θα πληρώσει επιπλέον" για την Ελλάδα, λέει ο Ζ. Λεονετί

    Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Ζαν Λεονετί δήλωσε σήμερα ότι "η Ευρώπη δεν θα πληρώσει επιπλέον" για την Ελλάδα.

    "Η Ευρώπη δεν θα πληρώσει επιπλέον, είναι σαφές, η Γαλλία το είπε, η Γερμανία το είπε και το σύνολο των χωρών που αποφάσισαν να βοηθήσουν την Ελλάδα έχουν ορίσει έναν κανόνα, δεν μπορούμε να υπερβούμε αυτόν τον κανόνα", δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ο Γάλλος υπουργός.

    "Η Γαλλία θα κάνει ακριβώς αυτό που είπε στη συμφωνία που έκανε με το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών. Η Ελλάδα δεν μπορεί να υπολογίζει σε κάτι άλλο εκτός της αλληλεγγύης που συμφωνήθηκε και των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα καταλήξουν με τους ιδιώτες πιστωτές της", πρόσθεσε.

    [05] Ο Φέντερερ πέρασε στα προημιτελικά του Open Αυστραλίας

    Ο Ρότζερ Φέντερερ επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και συνεχίζει την πορεία του προς την κατάκτηση του τουρνουά τένις «Oρen Αυστραλίας», που διεξάγεται στη Μελβούρνη.

    Ο Ελβετός σταρ, Νο 3 στην παγκόσμια κατάταξη του τένις, προκρίθηκε στα προημιτελικά της διοργάνωσης, καθώς επικράτησε εύκολα του Κροάτη, Ιβο Κάρλοβιτς, με 7-6 (8/6), 7-5 και 6-3.

    Στην επόμενη φάση του τουρνουά, ο Φέντερερ θα αντιμετωπίσει το νικητή του ζευγαριού Ντολγκοπόλοφ-Τόμιτς.

    [06] Οι Anonymous επιτέθηκαν σε κυβερνητικούς ιστότοπους στις ΗΠΑ

    Η οργάνωση χάκερ Anonymous ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη ον-λάιν επίθεση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ σε αντίποινα για την κίνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να κλείσει έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο ιστότοπους διανομής αρχείων, τον Megaupload, με κατηγορίες για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων.

    Περισσότερα από 5.000 μέλη της οργάνωσης Anonymous συνεργάσθηκαν για να "κατεβάσουν" τους ιστότοπους του υπουργείου Δικαιοσύνης, της ένωσης της κινηματογραφικής βιομηχανίας Motion Picture Association of America και της ένωσης της δισκογραφικής βιομηχανίας Recording Industry Association of America, ανακοίνωσε χθες η Anonymous. Χθες δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης σ' αυτούς τους τρεις ιστότοπους.

    [07] Οι ψηλοί κινδυνεύουν λιγότερο από την καρδιά τους σε σχέση με τους κοντούς

    Οι ψηλοί άνδρες έχουν μικρότερες πιθανότητες, σε σχέση με τους κοντούς, να εμφανίσουν καρδιολογικό πρόβλημα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Η διαπίστωση αυτή πάντως, κατά τους επιστήμονες, δεν αποδεικνύει ότι το μεγάλο ύψος κατ' ανάγκη προστατεύει την καρδιά, καθώς μπορεί να υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες κινδύνου. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως κάτι στη βιολογία των ψηλότερων ανθρώπων, ίσως η απόσταση της καρδιάς τους από ορισμένες αρτηρίες και αιμοφόρα αγγεία, συνιστά συγκριτικό πλεονέκτημα γι' αυτούς, καθώς μειώνει το στρες που υφίσταται η καρδιά τους

    Σε κάθε περίπτωση, η νέα μελέτη δείχνει ότι -πέρα από τους κλασικούς παράγοντες κινδύνου για την καρδιά, όπως η παχυσαρκία, η πίεση του αίματος και ο διαβήτης- υπάρχουν και άλλες παράμετροι, όπως το ύψος, που θα έπρεπε να συνυπολογίζονται.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Λικ Τζόις της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό καρδιολογίας "American Journal of Cardiology", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν στοιχεία 22.000 ατόμων επί 22 χρόνια κατά μέσο όρο, στη διάρκεια των οποίων περίπου το 7% εμφάνισαν καρδιολογικά προβλήματα.

    [08] Η Ουγγαρία "εγκαταλείπει" τη συγχώνευση της κεντρικής τράπεζας

    Η Ουγγαρία θα εγκαταλείψει τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση της κεντρικής τράπεζας με τη ρυθμιστική αρχή των χρηματαγορών της, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Βίκτωρ Ορμπάν, υποχωρώντας σ' ένα από τα κεντρικά σημεία σύγκρουσής του με την ΕΕ, το οποίο απειλούσε να μπλοκάρει μια συμφωνία για βοήθεια.

    Πρόκειται για την πρώτη συγκεκριμένη δέσμευση που αναλαμβάνει ο Ορμπάν αφότου έδωσε μια γενικόλογη υπόσχεση αυτή την εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο ότι θα υπαναχωρήσει από νόμους που προκάλεσαν κατηγορίες ότι επιδιώκει να πάρει τον έλεγχο των σημαντικότερων ανεξάρτητων θεσμών της χώρας.

    Το φιορίνι σημείωσε άνοδο κατά περίπου 1% και οι τιμές των ουγγρικών ομολόγων αυξήθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη χάρη στις ελπίδες ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταλήξει σ' ένα συμβιβασμό που θα ανοίξει το δρόμο για μια συμφωνία με το ΔΝΤ και την ΕΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 January 2012 - 9:29:09 UTC