Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-01-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το PSI
  • [02] Ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου
  • [03] Τσακώνονται οι Ρεπουμπλικάνοι στην κούρσα για το χρίσμα
  • [04] Βιντεοπαιχνίδι ενάντια στη θανατική ποινή
  • [05] Η πρώτη έκθεση για το «Ναυάγιο των Αντικυθήρων»
  • [06] Kodak...ιστορία χωρίς αίσιο τέλος
  • [07] O μαγικός κόσμος των ξωτικών
  • [08] Eπικοινωνία Μπαν Κι Μουν με Στ. Δήμα για Κυπριακό και ονομασία ΠΓΔΜ
  • [09] Απεβίωσε Κουβανός πολιτικός κρατούμενος έπειτα από απεργία πείνας
  • [10] Ο Νάνι Μορέτι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 65ου Φεστιβάλ των Καννών
  • [11] Κίνδυνος διαρροής καυσίμων από φορτηγό πλοίο, κοντά στις ολλανδικές ακτές

  • [01] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το PSI

    Την ικανοποίησή του για τη συνάντηση που είχε με τους κ.κ. Παπανδρέου, Σαμάρα και Καρατζαφέρη, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, τονίζοντας ότι οι πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαίωσαν την πλήρη στήριξητης κυβέρνησηςστην ολοκλήρωση του έργου της.

    «Η συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν σημαντική και ουσιαστική», ανέφερε ο κ. Παπαδήμος και πρόσθεσε ότι «συζητήσαμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τις τρέχουσες εξελίξεις, ειδικότερα τις διαβουλεύσεις με την τρόικα και τη διαδικασία του PSI. Η συζήτηση έγινε μέσα σε ένα πολύ θετικό κλίμα και οι πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαίωσαν την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στην ολοκλήρωση του έργου της».

    Τα κόμματα που στηρίζουμε την κυβέρνηση πρέπει να σεβόμαστε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει και να μιλάμε με ειλικρίνεια και δεν πρέπει να κλείνουμε το μάτι σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας πάντα σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, είπε ακόμα στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ότι «πρέπει να φροντίσουμε να μη διαταραχθεί η πορεία που ακολουθεί η κυβέρνηση», ενώ πρόσθεσε ότι «τώρα είναι η ώρα των διαπραγματεύσεων και όχι μετά τις εκλογές».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε επίσης θέμα σχετικά με την επίσημη εκπροσώπηση της Ν.Δ. σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και εισηγητών του κόμματος, σε νομοσχέδια για τα οποία τα κόμματα έχουν συμφωνήσει.

    Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, στη συνάντηση έγινε συνολική εκτίμηση για το κρίσιμο θέμα του PSI. Επίσης, έγινε συνολική συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν την κυβέρνηση και επιβεβαιώθηκε η στήριξή της.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ετέθη θέμα υπογραφών των αρχηγών σε κοινό κείμενο από τον κ. Παπαδήμο. Όσο για την τοποθέτηση που φέρεται να έκανε ο κ. Παπανδρέου ότι «η ΝΔ πρέπει να ξεκαθαρίσει την στάση της, να στηρίξει πιο καθαρά την κυβέρνηση και να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί» ο κ. Σαμαράς απάντησε κατά την διάρκεια της σύσκεψης ότι «δεν υπάρχει συγκυβέρνηση μακράς πνοής. Τα προβλήματα, όπως γνωρίζουν όλοι, υπάρχουν μέσα στο ΠΑΣΟΚ».

    «Είχαμε μια καλή κουβέντα, είχαμε ένα ωραίο κλίμα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

    IIF:Οι συνομιλίες για τη μείωση του ελληνικού χρέους σημειώνουν πρόοδο

    Οι συνομιλίες με την Αθήνα για την μείωση του ελληνικού χρέους σημειώνουν πρόοδο και συνεχίζονται, ανακοίνωσε το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο διεξάγει τις διαπραγματεύσεις εξ ονόματος των ξένων τραπεζών.

    [02] Ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου

    Με την υπερψήφιση 23 άρθρων και τριών τροπολογιών, αναβολή ψήφισης 11 άρθρων την ερχόμενη Τρίτη. εκ των οποίων τα 10, προκειμένου να εκτεθούν ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος του ΚΚΕ, και την υιοθέτηση τριών τροπολογιών, ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με διαδικασία επείγοντος νομοθετήματος, η κυβέρνηση τροποποίησε επανειλημμένα το σώμα του νομοσχεδίου, προσθέτοντας ρυθμίσεις ακόμη και σήμερα, προκαλώντας γενικότερη δυσφορία.

    Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, πραγματοποίησε έκκληση στον πατριωτισμό των βουλευτών, ζητώντας τουλάχιστον από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου να υπερψηφίσουν τα άρθρα, σε μια προσπάθεια προβολής εικόνας εθνικής συνεννόησης και αποφασιστικότητας να απαλειφθούν νομοθετικά υπολείμματα, που δίνουν στους δανειστές της χώρας την αίσθηση στασιμότητας και αβουλίας.

    Ως τέτοια νοούνταν τα εμπόδια στην άμεση πρόσβαση στην αγορά οδικών μεταφορών και στην συγκρότηση παραρτημάτων δικηγορικών εταιρειών ανά την Ελλάδα χωρίς περιορισμούς -με προχθεσινή ωστόσο ρύθμιση ήρθησαν και οι "στενώς ερμηνευτέες" διατάξεις του ν. 3919/2011, που αναγνώριζαν την δυνατότητα θέσπισης κωλυμάτων στην απρόσκοπτη πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων.

    Με προσθήκη στο άρθρο 30 του νομοσχεδίου, θεσπίστηκε με μορφή νομοτεχνικής προσθήκης, η απελευθέρωση του ωραρίου στα φαρμακεία, χωρίς άλλη υποχρέωση εκ μέρους των ενδιαφερομένων, πλην της ενημέρωσης των οικείων φαρμακευτικών συλλόγων του αρμοδίου περιφερειάρχη.

    [03] Τσακώνονται οι Ρεπουμπλικάνοι στην κούρσα για το χρίσμα

    Οι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων κατέφεραν πλήγματα εναντίον αλλήλων χθες, Πέμπτη, ενώ ο Νιούτ Γκίνγκριτς καταφέρθηκε εναντίον του συντονιστή του CNN σ' ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ, δύο ημέρες πριν από τις προκριματικές εκλογές στη Νότια Καρολίνα, που μπορεί να κρίνουν την κούρσα για το χρίσμα.

    Το δίωρο ντιμπέιτ ήρθε στο τέλος μιας από τις πιο πολυτάραχες ημέρες της εκστρατείας, στη διάρκεια της οποίας ο κυβερνήτης του Τέξας Ρικ Πέρι αποσύρθηκε από την κούρσα και ένας νέος νικητής προέκυψε από τις προκριματικές (caucus) της Άιοβα που είχαν πραγματοποιηθεί πριν από δύο εβδομάδες.

    Η ένταση έχει αυξηθεί καθώς δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κούρσα περιορίζεται πλέον ανάμεσα στον Μιτ Ρόμνεϊ, που έχει το προβάδισμα, και τον Γκίνγκριτς, ο οποίος προσβλήθηκε από μια ερώτηση για ένα προηγούμενο γάμο του που του έκανε ο συντονιστής του CNN Τζον Κινγκ και ξέσπασε.

    Ο Γκίνγκριτς έχει αυξανόμενες πιθανότητες να κερδίσει τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Ρόμνεϊ στη Νότια Καρολίνα και να καταφέρει πλήγμα στην προσπάθειά του να κερδίσει το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και να είναι το Νοέμβριο ο αντίπαλος του Δημοκρατικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

    Μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos έδειξε πως η κούρσα στη Νότια Καρολίνα γίνεται αμφίρροπη, με τον Ρόμνεϊ να έχει το 35% των προτιμήσεων, τον Γκίνγκριτς το 23% και τον πρώην γερουσιαστή της Πενσιλβάνια Ρικ Σαντόρουμ το 15%.

    Ο Ρόμνεϊ απέφυγε και πάλι ερωτήσεις σχετικά με τους φόρους που έχει πληρώσει, αφού πέρασε αρκετές ημέρες της εκστρατείας του προσπαθώντας να απαντήσει στις επικρίσεις ότι καταβάλλει φόρους μόλις 15%.

    Ο Ρόμνεϊ θα κάνει ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στην κούρσα αν κερδίσει αύριο, Σάββατο, μετά τη νίκη του στο Νιου Χαμσάιρ στις 10 Ιανουαρίου και την παραλίγο νίκη του στην Άιοβα στις 3 Ιανουαρίου.

    Όμως ξαφνικά φαίνεται ότι μπορεί να ηττηθεί στη Νότια Καρολίνα, καθώς δέχεται πιέσεις για τα φορολογικά του και επιθέσεις για τη θητεία του ως επικεφαλής επενδυτικού κεφαλαίου, ενώ πασχίζει να πείσει τους Ρεπουμπλικάνους ότι είναι αληθινά συντηρητικός.

    Ο Πέρι αποσύρθηκε από την προεδρική εκστρατεία και ανακοίνωσε πως υποστηρίζει τον Γκίνγκριτς ενώ ο Ρόμνεϊ έχασε τη θέση του νικητή στις προκριματικές της Άιοβα όταν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ανακοίνωσε πως ο Σαντόρουμ είχε κερδίσει στην πραγματικότητα περισσότερες ψήφους.

    Ο Σαντόρουμ πρέπει να κάνει μια πολύ καλή εμφάνιση στη Νότια Καρολίνα για να αναζωογονήσει τις ελπίδες του.

    [04] Βιντεοπαιχνίδι ενάντια στη θανατική ποινή

    Ο 56χρονος Ιμπραήμ Μουχάμαντ αλ Ομάρι καταδικάστηκε σε δημόσιο αποκεφαλισμό στη Σαουδική Αραβία, επειδή διαμαρτυρήθηκε κατά μίας τοπικής αρχής για την τιμή του ψωμιού. Ο 37χρονος Σουκμπατάαρ Κένμπις συνελήφθη και θα εκτελεστεί από την κυβέρνηση της Μογγολίας, με την κατηγορία της συνενοχής σε τρομοκρατική ομάδα κατά της Δημοκρατίας της Κίνας. Η 27χρονη Σάλμα Ζαμσίντι έχει καταδικαστεί σε θάνατο δια απαγχονισμού ή λιθοβολισμού με την κατηγορία της μοιχείας.

    Οι παραπάνω δεν αποτελούν συνήθεις περιπτώσεις θανατοποινιτών, τις καταδίκες των οποίων καλείται να διαχειριστεί και να ανατρέψει η Διεθνής Αμνηστία. Αποτελούν ήρωες ενός βιντεοπαιχνιδιού, που επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη ενάντια στη θανατική ποινή.

    Το παιχνίδι

    Το παιχνίδι (που είναι διαθέσιμο μέσω του ιστοτόπου http://amnestygame.com) έχει βγει ήδη στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα, ενώ ενδιαφέρον για τη μετάφρασή του έχει εκδηλώσει και το δανέζικο τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας. «Amnesty- The Game» δημιούργησαν αφιλοκερδώς για τη Διεθνή Αμνηστία 18 Έλληνες προγραμματιστές, μουσικοί, γραφίστες, σχεδιαστές και κειμενογράφοι, μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Δημιουργών Λογισμικού Ψυχαγωγίας. Στόχος του παιχνιδιού είναι να στηρίξει την παγκόσμια εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάργηση της θανατικής ποινής.

    [05] Η πρώτη έκθεση για το «Ναυάγιο των Αντικυθήρων»

    Η παρουσίαση του Εφήβου των Αντικυθήρων στην ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ως αντικείμενο του Ιανουαρίου -του πρώτου μήνα για το 2012- είναι μόνον η αρχή. Το αριστουργηματικό χάλκινο άγαλμα του 340 - 330 π.Χ., που ανελκύστηκε από το ομώνυμο ναυάγιο στις αρχές του περασμένου αιώνα, δίνει απλώς μια γεύση γι' αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει, την πρώτη έκθεση που έχει ποτέ γίνει για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων.

    «Η νέα περιοδική έκθεση που διοργανώνεται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, θα ξεκινήσει το αργότερο μέχρι τις αρχές Απριλίου 2012 και θα διαρκέσει ένα έτος. Είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιαστούν τα αντικείμενα του Ναυαγίου, κάποια από τα οποία ανήκουν ήδη στην έκθεση του Μουσείου, ενώ άλλα βρίσκονται στις αποθήκες του. Φυσικά θα εκτεθεί και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, με όλα τα νεότερα δεδομένα που προέκυψαν μετά την ψηφιακή ακτινογράφησή του το 2005», πληροφορεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αλεξάνδρα Χριστοπούλου, αναπληρώτρια διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

    Τα αντικείμενα του ναυαγίου δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ ξανά στο σύνολό τους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι στην περιοδική έκθεση θα εκτεθούν τα πάντα. Για παράδειγμα, τα φαγωμένα από τη θάλασσα, τεράστια γλυπτά, που βρέθηκαν στα ανοικτά των Αντικυθήρων και σήμερα εκτίθενται στο αίθριο του Μουσείου, δεν θα μετακινηθούν.

    [06] Kodak...ιστορία χωρίς αίσιο τέλος

    Στην περίπτωση της Kodak, ο λόγος δεν είναι απλά για μια παραδοσιακή εταιρεία, που ζητά προστασία από τους πιστωτές της.

    Πρόκειται, αντίθετα, για βιομηχανική εταιρεία με σταθερό διαχρονικό προβάδισμα έναντι ανταγωνιστών, για εταιρεία που αλλάζει την καθημερινότητα της πελατείας της, όσο λίγες--χάρισε τη Μνήμη.

    Το ρολό του φιλμ είναι δική της πατέντα. Το ίδιο είναι και η θήκη του φιλμ, που αποσύρεται και αντικαθίσταται.

    Το μοντέλο Brownie του 1900, αξίας ενός δολαρίου της εποχής, έκανε τη φωτογράφηση οικεία στα πλήθη των καταναλωτών.

    Το φωτογραφικό φιλμ της Kodak ήταν η βάση για το κινηματογραφικό.

    Επί διαδοχικές δεκαετίες, υπήρξε μία πολύ κερδοφόρα εταιρεία.

    Ο ιδρυτής Τζορτζ Ηστμαν το εξασφάλισε αυτό, παρέχοντας φθηνά τόσο τη φωτογραφική μηχανή, όσο και όλες τις υπηρεσίες για το φιλμ.

    Έτσι, κατά τη δεκαετία του '70 η εταιρεία είχε μερίδιο αγοράς ίσον με 80% .

    Η προηγμένη τεχνολογία ασυναγώνιστη

    Το δίδαγμα είναι ότι, με την προηγμένη τεχνολογία, όπως η φωτογράφηση μέσω του κινητού τηλεφώνου, ανατρέπονται σήμερα ακόμα και τέτοιες επιχειρηματικές διαδρομές.

    Κι όμως...η πρώτη ψηφιακή κινηματογραφική κάμερα, γύρω στο 1975, είναι της Kodak σαφώς πριν να την αποκτήσουν οι ανταγωνιστές.

    Η ίδια η εταιρεία επιλέγει να βάλει την κάμερα αυτή "στην άκρη", για να μην επηρεαστούν αρνητικά οι πωλήσεις της στη φωτογραφία...

    Η ίδια η Kodak αποστέρησε, λοιπόν, από τις δικές της βλέψεις την καινοτομία. Οι μάνατζερ αντελήφθησαν μόνον κατά τη δεκαετία του '90 ότι, το ψηφιακό προϊόν είναι ασυναγώνιστο, αργά όμως, καθώς δεν κατάφεραν τότε να αποκτήσουν καλό μερίδιο αγοράς και δεν μπόρεσαν, συγχρόνως, να βρουν διαθέσιμα κεφάλαια για τις πωλήσεις κινηματογραφικού φιλμ, απέναντι στο ανταγωνιστικότατο Fujifilm. Επίπτωση: χιλιάδες απολύσεις.

    Παλαιότερα, κατά τη δεκαετία του '40, η Kodak κατάφερε να κερδίσει τη δικαστική διαμάχη της με την Polaroid, για την εμπορική εκμετάλλευση της στιγμιαίας φωτογραφίας (σ.σ.:το 2001, η Polaroid ζήτησε δικαστική προστασία από πιστωτές της).

    Οι αστοχίες

    Κατά τη δεκαετία του '80, η εταιρεία σπατάλησε δισεκατομμύρια δολάρια από τα κέρδη της στη φαρμακοβιομηχανία.

    Οταν πλασάρισε στην αγορά το δικό της ακριβό CD για φωτογραφίες, είχε κυριαρχήσει στην αμερικανική αγορά το αντίστοιχο ψηφιακό CD για ηλεκτρονικό υπολογιστή.

    Πολύ αργά, εν τέλει, τελειοποιήθηκε ο εκτυπωτής ηλεκτρονικού υπολογιστή για φωτογραφίες, που παρήγαγε η Kodak.

    Η εμπορία του δεν μείωσε τις ζημιές, ούτε επανέφερε την ακμή της εταιρείας παλαιοτέρων δεκαετιών:

    -πράγματι τη δεκαετία του 1990 η Kodak είχε τζίρο ανώτερο και των 15 δισ.δολαρίων, ενώ τελευταία δεν είχε ούτε τον μισό.

    -Δέκα επτά χιλιάδες ήταν το προσωπικό τελευταία, από 150 χιλιάδες τις "καλές εποχές".

    [07] O μαγικός κόσμος των ξωτικών

    «Απόξω» φώναζε ο λαός μας στα κακά πνεύματα, που κατοικούσαν στα σπήλαια και στα γερασμένα δέντρα, για να τα ξορκίσει, χαρίζοντάς τους την ονομασία «ξωτικά». Πίτα με μέλι πρόσφεραν οι ανύπαντρες κοπέλες για να καλοπιάσουν τις Μοίρες ή Καλοκυράδες, που κατά τη λαϊκή παράδοση ζούσαν στους λόφους και στα σπήλαια, ώστε να καλοπαντρευτούν. Συνήθεια που διατηρήθηκε μέσα στους αιώνες από την αρχαιότητα, όταν οι Ελληνίδες έκαναν θυσία με μέλι στις Νύμφες για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

    Σ' αυτόν τον μαγικό κόσμο των ξωτικών και των θρύλων, στα όρια της μεσαιωνικής και νεότερης Αθήνας, αναφέρεται η διάλεξη της Όλγας Δακουρά-Βογιατζόγλου, αρχαιολόγου της Α΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 19.30 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

    «Ο μαγικός κύκλος της Αθήνας», όπως είναι ο τίτλος της ομιλίας, ρίχνει φως στα μαγικά κέντρα της πόλης όπου, σύμφωνα με τις περιηγητικές πηγές και τις λαογραφικές καταγραφές, κατοικούσαν τα Ξωτικά, οι Μοίρες και οι Καλοκυράδες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το μεγαλύτερο κέντρο των Ξωτικών, που βρίσκεται στους λόφους των Νυμφών, της Πνύκας και των Μουσών, στου Φιλοπάππου.

    Η κ. Βογιατζόγλου έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα, έχοντας πραγματοποιήσει πολλές έρευνες, ομιλίες και ξεναγήσεις για την «άγνωστη» πλευρά του λόφου. Εκεί όπου, όχι πολύ καιρό πριν, κυριαρχούσε στην αντίληψη των απλών ανθρώπων η πεποίθηση ότι υπήρχαν νεράιδες, αλλά και δυνάμεις ικανές να αλλάξουν τη ζωή τους.

    [08] Eπικοινωνία Μπαν Κι Μουν με Στ. Δήμα για Κυπριακό και ονομασία ΠΓΔΜ

    Τις ελληνικές θέσεις στο Κυπριακό και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, Σταύρος Δήμας, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους, εν όψει της πραγματοποίησης «νέου γύρου» διαπραγματεύσεων για επίλυση του προβλήματος της Κύπρου, στο «Γκρίντρι» της Νέας Υόρκης.

    Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συμβολή της Ελλάδας στην προώθηση των στόχων του ΟΗΕ, καθώς και για την «εποικοδομητική συνεργασία» της ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα της Κύπρου και της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Επίσης, συμφώνησαν να συναντηθούν στο «προσεχές μέλλον».

    [09] Απεβίωσε Κουβανός πολιτικός κρατούμενος έπειτα από απεργία πείνας

    Ένας Κουβανός πολιτικός κρατούμενος, ο Βίλμαρ Βιγιάρ, ηλικίας 31 ετών, απεβίωσε την Πέμπτη σε ένα νοσκομείο του Σαντιάγο ντε Κούμπα (ανατολική Κούβα) έπειτα από απεργία πείνας 50 ημερών, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπολιτευόμενος Ελισάρντο Σάντσες.

    Ο Βίλμαρ Βιγιάρ είχε πάψει να δέχεται τροφή για να διαμαρτυρηθεί για μια καταδίκη σε φυλάκιση τεσσάρων ετών που του επιβλήθηκε στις 24 Νοεμβρίου από δικαστήριο, διευκρίνισε ο Σάντσες, ο οποίος διευθύνει την Κουβανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εθνικής Συμφιλίωσης (CCDHRN), μια οργάνωση που είναι παράνομη, αλλά γίνεται ανεκτή από τις αρχές.

    Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και ο Βίλμαρ Βιγιάρ απεβίωσε στις 18.45 (τοπική ώρα, 01.45 ώρα Ελλάδας), πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον Σάντσες, ο Βίλμαρ Βιγιάρ βρισκόταν εδώ και πολλές ημέρες σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου του Σαντιάγο ντε Κούβα, 900 χλμ. νοτιοανατολικά της Αβάνας.

    H CCDHRN "θεωρεί πως η ηθική, πολιτική και νομική ευθύνη για το θάνατο του Βίλμαρ ανήκει στην κουβανική κυβέρνηση", δήλωσε ο Ελισάρντο Σάντσες.

    Πρόκειται για το δεύτερο θάνατο κουβανού πολιτικού κρατουμένου έπειτα από απεργία πείνας.

    [10] Ο Νάνι Μορέτι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 65ου Φεστιβάλ των Καννών

    Ο Ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης Νάνι Μορέτι, ο οποίος είχε τιμηθεί το 2001 με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Κανών, θα είναι ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 65ου Φεστιβάλ των Κανών, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 16 ως τις 27 Μαΐου.

    Ο Νάνι Μορέτι, 58 χρόνων, ο οποίος διαδέχεται στην προεδρία του φεστιβάλ τον Αμερικανό σκηνοθέτη και ηθοποιό Ρόμπερτ Ντε Νίρο, έχει ήδη παρουσιάσει έξι ταινίες στο Φεστιβάλ των Κανών, μεταξύ των οποίων το "Habemus Papam" πέρυσι, ενώ ήταν επίσης μέλος της κριτικής επιτροπής το 1997, στο 50ο Φεστιβάλ των Κανών.

    [11] Κίνδυνος διαρροής καυσίμων από φορτηγό πλοίο, κοντά στις ολλανδικές ακτές

    Το φιλιππινέζικο φορτηγό πλοίο Aztec Maiden προσάραξε έπειτα από ατύχημα ανοικτά των ολλανδικών ακτών και υπάρχει κίνδυνος διαρροής καυσίμων, μετέδωσαν τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης.

    Το Aztec Maiden, με πλήρωμα 21 ατόμων, είναι κενό φορτίου και βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων από την παραλία Βέικ αν Ζεε, κοντά στο λιμάνι Εϊμούντεν, βορειοδυτικά του Άμστερνταμ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANP.

    Δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια του ατυχήματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 January 2012 - 7:29:07 UTC