Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-01-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη
  • [02] "Χάνονται" τα ελληνικά καφέ
  • [03] Συναγερμός στην Κίνα για τη γρίπη των πτηνών
  • [04] Από τις 10 Ιανουαρίου η online χορήγηση βεβαιώσεων από το ΙΚΑ
  • [05] Ο Ντ. Κάμερον δεσμεύθηκε "να κάνει περισσότερα για ανάταξη της οικονομίας"
  • [06] Στον πάγκο της Ολιανένσε ο Κονσεϊσάο
  • [07] Η Ιρλανδία ανέλαβε την προεδρία του ΟΑΣΕ
  • [08] Στο δικαστήριο και πάλι ο Μουμπάρακ

  • [01] Σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη

    Δύο ολόιδια μη επανδρωμένα διαστημικά σκάφη - δορυφόροι της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), έπειτα από ταξίδι 100 ημερών και πλέον, μόλις έφθασαν στο φεγγάρι και τέθηκαν σε ελλειπτικές τροχιές γύρω του, καθώς ετοιμάζονται να καταγράψουν αναλυτικά τις διακυμάνσεις της βαρύτητας της Σελήνης. Ο στόχος είναι να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα για το εσωτερικό του φεγγαριού και να δημιουργηθεί ένας σχετικός χάρτης με τις κοιλότητες και τα πετρώματα που υπάρχουν κάτω από την επιφάνεια. Γι' αυτό, άλλωστε, η αποστολή έχει βαφτιστεί μεταφορικά «ταξίδι στο κέντρο της Σελήνης».

    Κατά τους επόμενους δύο μήνες, τα δίδυμα σκάφη της αποστολής GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory) θα προσαρμοστούν σταδιακά στην καλύτερη δυνατή κυκλική τροχιά πάνω από το φεγγάρι, σε υψόμετρο περίπου 55 χιλιομέτρων, ώστε να αρχίσουν μέσα στον Μάρτιο να καταγράφουν τις αυξομειώσεις της βαρύτητας, βγάζοντας τα ανάλογα συμπεράσματα για το τι υπάρχει στο εσωτερικό της Σελήνης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το BBC.

    Καθώς τα σκάφη θα πετούν πάνω από πιο πυκνές ή πιο αραιές και με μεγαλύτερη ή μικρότερη βαρύτητα περιοχές, η ταχύτητά τους αναγκαστικά θα επιταχύνεται ή θα επιβραδύνεται ανεπαίσθητα, όχι περισσότερο από ένα απειροελάχιστο κλάσμα του δευτερολέπτου, λόγω της άνισης κατανομής της μάζας στο εσωτερικό του φεγγαριού. Συνδυάζοντας αυτές τις μικρές μεταβολές ταχύτητας των δύο σκαφών, που το ένα θα ακολουθεί το άλλο σε απόσταση 100 - 200 χλμ., οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να χαρτογραφήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ τη σεληνιακή βαρύτητα, η οποία είναι περίπου το ένα έκτο της γήινης.

    Ύστερα από περισσότερες από 100 αποστολές στο φεγγάρι (μεταξύ των οποίων οι έξι επανδρωμένες αποστολές του προγράμματος «Απόλλων» κατά την περίοδο 1969-72, στο πλαίσιο των οποίων 12 Αμερικανοί αστροναύτες περπάτησαν πάνω του), οι επιστήμονες έχουν ακόμα ένα σημαντικό κενό στις γνώσεις τους, όσον αφορά τι ακριβώς υπάρχει όχι πάνω, αλλά μέσα στη Σελήνη.

    Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο δορυφόρος της Γης σχηματίστηκε όταν ένα ουράνιο σώμα, μεγάλο όσο ο 'Αρης, προσέκρουσε στον πλανήτη Γη και από την τρομακτική σύγκρουση, λίγο μετά τη δημιουργία του ηλιακού του συστήματος πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, τα απομεινάρια που εκτινάχθηκαν στο διάστημα, άρχισαν να περιφέρονται γύρω από τη Γη, υπό την επίδραση της γήινης βαρύτητας, ώσπου συμπυκνώθηκαν τελικά σε ένα δορυφόρο.

    Στην πραγματικότητα, όμως, οι επιστήμονες ξέρουν περισσότερα για τον μακρινό Άρη παρά για την κοντινή Σελήνη, σύμφωνα με την επικεφαλής επιστήμονα της νέας αποστολής, Μαρία Ζούμπερ, του πανεπιστημίου ΜΙΤ. Όπως τόνισε, παραμένουν ακόμα διάφορα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη γεωλογική εξέλιξη της Σελήνης, όπως π.χ. γιατί η σκοτεινή πλευρά της είναι μορφολογικά τόσο διαφορετική (πιο ορεινή) από αυτήν που μόνιμα «βλέπει» τη Γη (πιο επίπεδη).

    Η Σελήνη χρειάζεται περίπου τον ίδιο χρόνο για να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά της, με τον χρόνο που χρειάζεται για μια πλήρη περιφορά γύρω από τη Γη, κάτι που εξηγεί γιατί βλέπουμε μόνο την ίδια πλευρά της. Το 1959, για πρώτη φορά, το σοβιετικό μη επανδρωμένο σκάφος «Λούνα 3» φωτογράφισε τη μακρινή σκοτεινή πλευρά τής Σελήνης, η επιφάνεια της οποίας έκτοτε φέρει μέχρι σήμερα ουκ ολίγες σοβιετικές ονομασίες.

    Τα σκάφη της αποστολής GRAIL (συνολικού κόστους περίπου 500 εκατ. δολαρίων), τα οποία κατασκευάστηκαν από την αμερικανική εταιρία Lockheed Martin Corp, τροφοδοτούνται με ηλιακή ενέργεια. Εάν οι μπαταρίες τους καταφέρουν να επιβιώσουν από την επόμενη έκλειψη της Σελήνης, που θα συμβεί τον Ιούνιο, όταν θα «κρυφτεί» πίσω από τη σκιά της Γης για μερικές ώρες, τότε θα έχουν την ευκαιρία να επεκτείνουν το έργο τους έως το τέλος του 2012.

    [02] "Χάνονται" τα ελληνικά καφέ

    Στον ρόλο των Ελλήνων που άλλαξαν την ζωή και τις συνήθειες των Αυστραλών σε πολλούς τομείς είναι αφιερωμένο εκτενέστατο άρθρο της εφημερίδας The Sydney Morning Herald, που στέκεται ιδιαίτερα στα ελληνικά καφέ του Σίδνεϊ.

    Ο Νικ Πούλος μάλιστα διαφωνεί με τη θεωρία ότι οι Έλληνες εισήγαγαν την μόδα των καφέ, από την Αμερική στην Αυστραλία. "Ξεκίνησαν από το Σίδνεϊ και ήταν ιδέα των Ελλήνων", λέει ο ίδιος και προσθέτει πως ο πατέρας του, άνοιξε το φημισμένο The Rio και ο ίδιος εργαζόταν εκεί έκτοτε.

    "'Οταν έκλειναν οι παμπς, στις 6 το απόγευμα, όλοι ερχόταν στο The Rio. 'Ακουγαν Έλβις από το Τζουκ Μποξ και εγώ τους σερβίριζα. Ήμουν κάτι σαν τον Φονζ στο Happy Days", θυμάται.

    Τα ελληνικά καφέ είχαν μακρά επιτυχημένη πορεία. Η χρυσή εποχή τους κράτησε από τα μέσα του 1930 μέχρι τα τέλη του 1960.

    "Τα ελληνικά καφέ ήταν το σημεία αναφοράς για όλους εμάς. Ήταν μέρος της ταυτότητάς μας κι ο κοινωνικός ιστός του τόπου. Γι' αυτό, κάθε φορά που χάνουμε ένα ελληνικό καφέ, χάνουμε και ένα μέρος της ιστορίας του τόπου μας", δηλώνει ο Joseph Toms, o οποίος σύχναζε στα καφέ της Ν.Ν.Ουαλίας τη δεκαετία του 1950.

    Η Έφη Αλεξάκη θα πει ότι "σήμερα είναι ζήτημα αν υπάρχει μια φούχτα παλιών αυθεντικών ελληνικών καφέ. Αντικαταστάθηκαν από τα φαστφουντάδικα, τα σουπερμάρκετς, τα χαμπουργκεράδικα".

    [03] Συναγερμός στην Κίνα για τη γρίπη των πτηνών

    Οι υγειονομικές αρχές της Σεντζέν στη νότια Κίνα ζήτησαν από τους κατοίκους να μην πανικοβάλλονται μετά τον πρώτο θάνατο μέσα σε 18 μήνες από τη γρίπη των πτηνών στη χώρα, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Σεντζέν επιβεβαίωσε ότι το θύμα είχε έρθει σε επαφή με πουλερικά, αλλά δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί με ποιον τρόπο μολύνθηκε από τον ιό Η5Ν1 ο 39χρονος οδηγός λεωφορείου, προσθέτει το πρακτορείο.

    "Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και οι πολίτες της Σεντζέν δεν πρέπει να πανικοβάλλονται", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του κέντρου.

    Το επίπεδο συναγερμού για την γρίπη των πτηνών στην Σεντζέν, γειτονική του Χονγκ Κονγκ, είναι "σοβαρό" και οι αρχές ανακοίνωσαν προσωρινό εμπάργκο στις εισαγωγές ζωντανών πουλερικών.

    Η Κίνα θεωρείται ως μια από τις χώρες με το μεγαλύτερο κίνδυνο επιδημίας της γρίπης των πτηνών εξαιτίας του γεγονότος ότι στη χώρα εκτρέφεται ο μεγαλύτερος αριθμός πουλερικών στον κόσμο και στις αγροτικές περιοχές οι άνθρωποι ζουν πολύ κοντά με τα πουλερικά.

    [04] Από τις 10 Ιανουαρίου η online χορήγηση βεβαιώσεων από το ΙΚΑ

    Τίθεται σε λειτουργία από τις 10 Ιανουαρίου η διαδικασία της online χορήγησης από το ΙΚΑ, βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας, με παράλληλη δυνατότητα επιβεβαίωσης της εγκυρότητάς τους μέσω διαδικτύου, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην υπ' αριθμ. Φ. 11321/25754/1695/15-12-2011 απόφαση υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Από την ίδια ημερομηνία καταργείται, η χορήγηση βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας, μέσω fax, και η χορήγησή τους θα γίνεται αποκλειστικά μέσω του ΟΠΣ ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, χρησιμοποιώντας τη νέα υπηρεσία που τίθεται σε εφαρμογή.

    Εναλλακτικά οι συναλλασσόμενοι είναι δυνατόν να εξυπηρετούνται:

    -Μέσω των υπηρεσιών εσόδων των Υποκαταστημάτων και Παραρτημάτων του Ιδρύματος.

    -Μέσω διαδικτύου από πιστοποιημένους φορείς (Δημόσιες Υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., Τραπεζικά Ιδρύματα, Συμβολαιογράφοι κ.λπ.) και απογεγραμμένους εργοδότες, πιστοποιημένους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ..

    Με τη νέα υπηρεσία, παρέχεται δυνατότητα σε πιστοποιημένους φορείς του Δημοσίου και απογεγραμμένους εργοδότες, πιστοποιημένους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, να λαμβάνουν βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας μέσω διαδικτύου με χρήση της αντίστοιχης εφαρμογής, από το δικτυακό τόπο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ( http://www.ika.gr/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ), ακολουθώντας τα βήματα που περιγράφονται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

    [05] Ο Ντ. Κάμερον δεσμεύθηκε "να κάνει περισσότερα για ανάταξη της οικονομίας"

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύθηκε στο μήνυμά του για το Νέο Ετος "να κάνει περισσότερα για την ανάταξη της οικονομίας", θεωρώντας ότι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο Αδαμάντινος Ιωβηλαίος της βασίλισσας Ελισάβετ θα δώσουν την ευκαιρία στους Βρετανούς να αισθανθούν "υπερήφανοι".

    "Γνωρίζω ότι πολλά πράγματα θα αλλάξουν. Οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα για να ανατάξουμε την οικονομία μας...τη στιγμή που ο κορμός της ευρωπαϊκής οικονομίας υποφέρει, άλλες περιοχές του κόσμου αναπτύσσονται. Υπάρχουν εξαιρετικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαι αποφασισμένος να τις εκμεταλλευθώ", δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

    "Φυσικά, υπάρχουν ανησυχίες στον τομέα της απασχόλησης, οι άνθρωποι ανησυχούν πώς θα πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους...Λαμβάνουμε μέτρα σε αυτούς τους τομείς. Γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι να τα καταφέρουμε. Αλλά γνωρίζω επίσης ότι θα τα καταφέρουμε", πρόσθεσε.

    "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο Αδαμάντινος Ιωβηλαίος της βασίλισσας" Ελισάβετ ΙΙ, η οποία θα γιορτάσει αυτή τη χρονιά τα εξήντα της χρόνια στον θρόνο, "μάς δίνουν ένα εξαιρετικό κίνητρο για να κοιτάξουμε μπροστά..., για να είμαστε υπερήφανοι γι΄αυτό που είμαστε και, σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, υπερήφανοι για όσα καταφέραμε", είπε.

    Από την ανάληψη της πρωθυπουργίας τον Μάιο 2010, ο Ντέιβιντ Κάμερον επικέντρωσε τη στρατηγική του στην ανάταξη της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, με τίμημα την εφαρμογή ενός προγράμματος δρακόντειας λιτότητας. Στο τέλος του Νοεμβρίου το Λονδίνο αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη το 2011 και το 2012.

    [06] Στον πάγκο της Ολιανένσε ο Κονσεϊσάο

    Την προπονητική καριέρα ξεκίνησε ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο, καθώς ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ολιανένσε.

    Ο 37χρονος Πορτογάλος, γνωστός στην Ελλάδα από την επιτυχημένη θητεία του με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, πήρε τη θέση του Νταούτο Φακιρά στην ομάδα της χώρας του. Ο Κονσεϊσάο αναμένεται να κάνει ντεμπούτο στις 8 του μηνός και την αναμέτρηση πρωταθλήματος με τη Μαρίτιμο.

    [07] Η Ιρλανδία ανέλαβε την προεδρία του ΟΑΣΕ

    Η Ιρλανδία ανέλαβε από την 1η Ιανουαρίουτην εναλλασσόμενη προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στον οποίο ανήκουν 56 χώρες και έχει την έδρα του στη Βιένη, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Λιθουανία.

    Το Δουβλίνο επιθυμεί στη διάρκεια της προεδρίας του να αφοσιωθεί στην επίλυση των μακροχρόνιων συγκρούσεων που ταλανίζουν την Ευρώπη (το Κόσοβο, η Γεωργία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ), αλλά και να ασχοληθεί με την ελευθερία της πρόσβασης στο διαδίκτυο, όπως ανέφερε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Ίμον Γκίλμορ σε ανακοίνωσή του.

    "Ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας" και γι' αυτό το λόγο "η πολυμερής συνεργασία, η οποία γίνεται πραγματικότητα μέσω του ΟΑΣΕ, είναι πιο απαραίτητη από ποτέ", πρόσθεσε.

    Στο θέμα του διαδικτύου ο Γκίλμορ υπογράμμισε ότι "οι δυνατότητες του ίντερνετ όσον αφορά την πληροφόρηση των πολιτών και τη βοήθεια λήψης αποφάσεων είναι μεγαλύτερες από ποτέ, αλλά, δυστυχώς, είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η ελευθερία έκφρασης στο διαδίκτυο απειλείται όλο και περισσότερο".

    [08] Στο δικαστήριο και πάλι ο Μουμπάρακ

    Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ έφτασε σήμερα το πρωί με ασθενοφόρο στο δικαστήριο του Καΐρου για την επανάληψη της δίκης του, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

    Ο 83χρονος Μουμπάρακ μεταφέρθηκε με φορείο στην αίθουσα του δικαστηρίου, όπως και τις προηγούμενες ημέρες.

    Η δίκη του Μουμπάρακ, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση σε στρατιωτικό νοσοκομείο στα περίχωρα της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, ξανάρχισε στις 28 Δεκεμβρίου μετά μια διακοπή τριών μηνών.

    Ο έκπτωτος πρόεδρος της Αιγύπτου κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας και ηθική αυτουργία στις δολοφονίες διαδηλωτών. Αν κριθεί ένοχος κινδυνεύει με την ποινή του θανάτου.

    Για διαφθορά κατηγορούνται επίσης και οι δύο γιοι του Μουμπάρακ Αλάα και Γκαμάλ, καθώς και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ Αντλι ο οποίος επίσης κατηγορείται και για τους θανάτους των διαδηλωτών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 January 2012 - 9:29:46 UTC