Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-01-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα στήριξης στην κυβέρνηση από τον Κ. Παπούλια
  • [02] "'Εμφραγμα" στην Υγεία
  • [03] Μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών
  • [04] Εν μέσω κρίσης το ευρώ γιόρτασε τα δέκατα γενέθλιά του
  • [05] Έως 20 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για λάθη στο τέλος ακινήτων
  • [06] To Ιράν δοκιμάζει πυραύλους
  • [07] Συνελήφθη 60χρονος για ασέλγεια σε βάρος ανήλικου κοριτσιού στην Κρήτη
  • [08] Βία και ρατσισμός στις λαϊκές συνοικίες του Λονδίνου, μέσα από το βιβλίο "Αγρια Παιδιά"

  • [01] Μήνυμα στήριξης στην κυβέρνηση από τον Κ. Παπούλια

    Τη στήριξή του στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, εξέφρασε ο πρόεδρος Κ. Παπούλιας, σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά το τέλος της καθιερωμένης τελετής υποβολής ευχών για το νέο έτος, από την πολιτική, στρατιωτική και δικαστική ηγεσία του τόπου.

    "Αισθάνομαι ότι με την κυβέρνηση Παπαδήμου επικρατεί ύφεση, έχει κατακαθίσει ο κουρνιαχτός", δήλωσε ο κ. Παπούλιας, απαντώντας σε ερώτηση αν βλέπει να αποκαθίσταται το κλίμα εμπιστοσύνης της κοινωνίας απέναντι στο πολιτικό σύστημα, και συμπλήρωσε: "Του γίνεται πόλεμος. Το βλέπω στις εφημερίδες με σχόλια που θα μπορούσαν να μην γίνονται, αφού όλοι δηλώνουμε και ζητάμε τα πολλά χρήματα από την Ευρώπη".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της χώρας λέγοντας ότι τα οικονομικά στοιχεία που έχει υπόψη του, δείχνουν ότι είναι καλύτερες οι συνθήκες για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς επίσης και από το γεγονός ότι στις χριστουγέννιατικες διακοπές του στη Γερμανία, όπου επισκέφθηκε τα παιδιά του, διαπίστωσε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό αρχίζουν να αναπτύσσονται και πρόσθεσε: "Αφού ένας τεχνοκράτης σαν το κ. Παπαδήμο εμφανίζεται αισιόδοξος, θα πρέπει αυτή την αισιοδοξία να την συμμεριστούμε".

    Σε ερώτηση για την ανάγκη να ομονοήσουν οι στηρίζοντες την κυβέρνηση, ο κ. Παπούλιας, ανέφερε πως από τη δική του υπουργική εμπειρία καταλαβαίνει ότι η κυβέρνηση με τέτοιο εύρος έχει δυσκολίες. Αλλωστε, όπως είπε, και η ιταλική κυβέρνηση με μικρότερο μέγεθος αντιμετωπίζει δυσκολίες. 'Οσο για το πότε μπορούν να γίνουν οι εκλογές, πριν ή μετά το πάσχα, ο κ. Παπούλιας απέφυγε να τοποθετηθεί και παρέπεμψε στους πολιτικούς αρχηγούς, τονίζοντας ότι ο ίδιος είναι πρόθυμος να συμβάλλει εφόσον του ζητηθεί και επιβεβαίωσε ότι ο κ. Καρατζαφέρης έχει ζητήσει συνάντηση μαζί του, η οποία θα προγραμματιστεί αμέσως μετά τα Φώτα, για να συζητηθούν όλα τα θέματα.

    Ο κ. Παπούλιας, δεν παρέλειψε να προβεί και σε παραινέσεις προς τα ΜΜΕ, να μην μεταφέρουν τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν, επιδιώκοντας να συγκινήσουν, αλλά στις πραγματικές τους διαστάσεις.

    [02] "'Εμφραγμα" στην Υγεία

    Με απεργιακές κινητοποιήσεις στον χώρο της Υγείας ξεκινά η νέα χρονιά, καθώς γιατροί και φαρμακοποιοί έχουν εξαγγείλει ήδη απεργίες για την πρώτη εβδομάδα.

    Ειδικότερα, σε 48απεργία προχωρούν από σήμερα οι φαρμακοποιοί αντιδρώντας στη μείωση του ποσοστού κέρδους τους, ενώ από χθες σταμάτησαν να χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων.

    Το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 15%, με οριζόντια μείωση 1,5% επί της λιανικής τιμής των φαρμάκων και με επιπλέον κλιμακωτή μείωση 1,5%, σε φαρμακεία που ο μηνιαίος τζίρος τους είναι άνω των 40.000 ευρώ.

    'Εντονες αντιδράσεις όμως υπάρχουν και στον ιατρικό κλάδο με την λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καθώς όπως υποστηρίζουν οι γιατροί καλούνται να συμμετάσχουν στο νέο φορέα, χωρίς να έχει διαμορφωθεί το σχετικό πλαίσιο.

    Τετραήμερη πανιατρική πανελλαδική απεργία, από σήμερα έως και 5 Ιανουαρίου, κήρυξαν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, (ΠΙΣ), οι γιατροί του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), ενώ σε πανελλαδική αποχή από τα εξωτερικά ιατρεία Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων, προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

    Η ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), αναφέρει ότι τις συγκεκριμένες ημέρες οι γιατροί του ΕΣΥ, ειδικοί και ειδικευόμενοι, θα προσέρχονται και θα δηλώνουν παρόντες στην εργασία τους, θα αντιμετωπίζουν τα επείγοντα περιστατικά και θα εκτελούν όλα τα υπόλοιπα καθήκοντά τους, πλην εκείνων που αφορούν στη λειτουργία των τακτικών ιατρείων. Οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων, ειδικευμένοι και υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου, θα τηρήσουν την ίδια πρακτική, παραμένοντας είτε στο ιατρείο ευθύνης τους είτε αποσυρόμενοι στο Κέντρο Υγείας που ανήκουν.

    Οι νοσοκομειακοί γιατροί, σε ανακοινωσή τους αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να επωμιστούν την περίθαλψη όλου του ελληνικού πληθυσμού, "συνεργώντας στην κατάρρευση των εξωτερικών ιατρείων και ασκώντας ιατρική της άσπρης μπλούζας στα εκατομμύρια ασθενών που προσέρχονται στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας" και ζητούν να μην θιγεί το Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο.

    Ο ΠΙΣ ζητά νομοθετική θέσπιση της ελεύθερης συνταγογράφησης για όλους ανεξαιρέτως τους γιατρούς, καθιέρωση γενικής συλλογικής σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τον ΠΙΣ, καθώς και την καταβολή των οφειλών του ΟΠΑΔ στους δικαιούχους γιατρούς.

    [03] Μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών

    "Βελτιωμένη" κατατέθηκε στη Βουλή, από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, η τροπολογία για τα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών, έτσι ώστε να επιτευχθούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στα υπερκορεσμένα σωφρονιστικά ιδρύματα.

    Εκτιμάται ότι επίμαχη τροπολογία, που έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, θα λειτουργήσει ευεργετικά τουλάχιστον για 1.500 κρατούμενους και θα δώσει μία "ανάσα" στις φυλακές της χώρας που είναι χωρητικότητας 9.700 θέσεων, αλλά βρίσκονται σε αυτές 12.586 κρατούμενοι, από τους οποίους οι 7.000 είναι αλλοδαποί (ποσοστό 57,4%).

    Η βασική τροποποίηση που έγινε στην τροπολογία, σε σχέση με το αρχικό κείμενο το οποίο έχει δοθεί στην δημοσιότητα, είναι ότι στις εξαιρέσεις από τις διατάξεις περί αποφυλακίσεων, εκτός από κάποια οικονομικά εγκλήματα (κατάχρηση δημοσίου χρήματος, παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας-φοροδιαφυγή, συμμετοχή σε εγκληματική ή τρομοκρατική οργάνωση), προστέθηκαν και τα εγκλήματα ηθικής απαξίας, όπως είναι ληστείες, βιασμοί, αποπλανήσεις παιδιών, εμπορία ανθρώπων και δούλων, αρπαγές ανηλίκων, κ.λπ.

    Η νέα ρύθμιση αφορά δύο μεγάλες κατηγορίες ατόμων, αυτούς που ήδη έχουν καταδικαστεί και αυτούς που δεν έχουν φυλακισθεί ακόμα, αλλά εκκρεμούν σε βάρος τους διώξεις για ήσσονος σημασίας αδικήματα και ανεκτέλεστες καταδικαστικές αποφάσεις.

    Σε ό,τι αφορά στην πρώτη κατηγορία (δηλαδή όσους έχουν καταδικαστεί), οι κρατούμενοι οι οποίοι εκτίουν ποινή που δεν υπερβαίνει τα 10 χρόνια απολύονται ως εξής:

    1) Εάν η ποινή έχει διάρκεια έως 3 χρόνια, απολύονται εφόσον έχει εκτιθεί το 1/10 της ποινής.

    2) Για ποινές άνω των 3 χρόνων και έως 5 χρόνια, εφόσον έχει εκτιθεί το 1/5 της ποινής, και

    3) Για ποινές μεγαλύτερες των 5 χρόνων και έως 10 χρόνια, εφόσον έχουν εκτίσει ή εκτίουν το 1/3 της ποινής.

    Η απόλυση γίνεται υπό τον όρο ότι, μέσα στην επόμενη τριετία, οι απολυθέντες δεν θα τελέσουν νέο αδίκημα. Σε αντίθετη περίπτωση θα εκτίσουν σωρευτικά τη νέα ποινή μαζί με την παλαιότερη για την οποία απολύθηκαν. Ο όρος αυτός, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει ταυτόχρονα, αντεγκληματικό και προληπτικό χαρακτήρα, αφού κάποιος μετά την απόλυση πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στην καθημερινή του συμπεριφορά.

    Η εξαίρεση από τις παραπάνω ευεργετικές διατάξεις αφορά στους καταδικασθέντες για αδικήματα που σχετίζονται με το δημόσιο οικονομικό συμφέρον, όπως περιπτώσεις καταχραστών δημοσίου χρήματος ή φοροφυγάδων, και όσους έχουν παραβιάσει τα άρθρα 322, 323Α, 324, 336, 339 παράγραφοι 1 α΄ και β΄, καθώς και το άρθρο 380 παράγραφοι 1β και 2 του Ποινικού Κώδικα (ληστείες, βιασμοί, αποπλανήσεις παιδιών, εμπορία ανθρώπων και δούλων, αρπαγές ανηλίκων κ.λπ.). Με άλλα λόγια σε αυτήν την κατηγορία κρατουμένων δεν θα εφαρμόζονται οι ευνοϊκές διατάξεις για τις απολύσεις.

    Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη κατηγορία, δηλαδή όσους εκκρεμούν σε βάρος τους διώξεις, παραγράφονται ποινές μέχρι ενός έτους, μετατρέπονται ποινές φυλάκισης σε χρηματικές και παραγράφεται το αξιόποινο ήσσονος απαξίας πλημμελημάτων και πταισμάτων.

    Παράλληλα, η τροπολογία, με άλλη διάταξή της, επιτρέπει την εξαγορά πλημμεληματικών ποινών, καθώς και την παραγραφή αδικημάτων ήσσονος απαξίας για όσους διώκονται ή έχουν ανεκτέλεστες καταδίκες, ενώ δεν κλείνουν με παραγραφή ή παύση της δίωξης όσοι έχουν παραβιάσει την υποχρέωση για την καταβολή διατροφής ή την εργατική νομοθεσία (μη καταβολή στους εργαζόμενους των κάθε είδους αποδοχών από την πλευρά των εργοδοτών).

    Από το 2005 έως σήμερα έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή τέσσερις τροπολογίες με τις οποίες δόθηκε η δυνατότητα σε κρατούμενους να απολυθούν από τις φυλακές υπό όρους, ενώ προβλέφθηκε και η παραγραφή αδικημάτων. Όλες οι σχετικές ρυθμίσεις αποσκοπούσαν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων.

    Ειδικότερα, ανάλογες ρυθμίσεις έχουν γίνει: α) Με το νόμο 3346/2005 του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Αναστάσιου Παπαληγούρα, β) Με το νόμο 3727/2008 του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη. γ) Με το νόμο 3772/2009 του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Δένδια και δ) Με το νόμο 3904/2010 του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη.

    Να σημειωθεί ότι από το 1998 έως σήμερα τόσο οι θέσεις κρατουμένων σε όλες τις φυλακές της χώρας, όσο και οι κρατούμενοι έχουν διπλασιαστεί. Συγκεκριμένα, το 1998 οι θέσεις κρατουμένων σε όλες τις φυλακές της χώρας ήταν 4.332 και οι κρατούμενοι ήταν 6.150. Το 2005 οι θέσεις ήταν 5.584 και οι κρατούμενοι ήταν 8.725. Το 2008 οι θέσεις ήταν 7.543 και οι κρατούμενοι ήταν 11.243. Το 2009 οι θέσεις ήταν 9.103 και οι κρατούμενοι ήταν 11.736. Το 2010 οι θέσεις ήταν 9.103 και οι κρατούμενοι ήταν 11.364. Σήμερα οι θέσεις είναι 9.223 και οι κρατούμενοι έχουν φτάσει τους 12.586.

    [04] Εν μέσω κρίσης το ευρώ γιόρτασε τα δέκατα γενέθλιά του

    Μακριά από τις μεγάλες ουρές που δημιουργήθηκαν μπροστά στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης την 1η Ιανουαρίου 2002 από ανυπόμονους ανθρώπους που ήθελαν να πάρουν στα χέρια τους να πρώτα νομίσματα του ευρώ, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα γιόρτασε χθες τα δέκατα γενέθλιά του με τη διακριτικότητα που επιβάλει η βαθιά κρίση στην ευρωζώνη.

    Οι επίσημοι εορτασμοί παραμένουν σεμνοί. Οι νομισματικοί κύκλοι περιμένουν το επετειακό νόμισμα των δύο ευρώ, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 17 χώρες της ευρωζώνης από σήμερα Δευτέρα.

    Στη Φρανκφούρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανέβασε στον ιστότοπό της ένα σύντομο βίντεο με το οποίο υπενθυμίζει τα πλεονεκτήματα του ευρώ. "Στη διάρκεια της δεκαετίας που πέρασε το ενιαίο νόμισμα έχει γίνει σύμβολο της ολοκλήρωσης και της συνεργασίας" στην Ευρώπη, δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

    "Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο η Ευρώπη και ο κόσμος, οι πολίτες της ευρωζώνης μπορούν να είναι ήσυχοι ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει πιστή στο καθήκον της να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών", δεσμεύθηκε.

    Όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, αν και ο πληθωρισμός, όπως τον αισθάνονται οι πολίτες, έχει αυξηθεί σχετικά και παρόλο που κάποιοι τομείς της κατανάλωσης έχουν επωφεληθεί από την υιοθέτηση του ευρώ για να προχωρήσουν σε αυξήσεις, ο πραγματικός πληθωρισμός μετά το ευρώ παραμένει στην ευρωζώνη κάθε χρόνο γύρω στο 2%.

    Παράλληλα, προσθέτει το Γαλλικό Πρακτορείο, καταργώντας τα εμποδία του συναλλάγματος το ευρώ βοήθησε στην ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

    Ο απολογισμός των δέκα αυτών ετών πάντως αμαυρώνεται από την οικονομική κρίση. Οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης τις τελευταίες ημέρες στα πρωτοχρονιάτικά μηνύματά τους επέλεξαν να ζητήσουν από τους πολίτες να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις ώστε να τερματιστεί αυτή την "πρωτόγνωρη", όπως την χαρακτήρισε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, κρίση.

    Εξάλλου, όπως είπε και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, το 2012 κινδυνεύει να είναι ακόμη "πιο δύσκολο" από το annus horribilis (χρονιά του τρόμου) που μόλις πέρασε η ευρωζώνη.

    Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι η ισοτιμία του ευρώ έναντι του γεν στο τέλος του 2011 βρέθηκε στο πιο χαμηλό της σημείο εδώ και δέκα χρόνια, ενώ έναντι του δολαρίου στο χαμηλότερο σημείο εδώ και 16 μήνες.

    [05] Έως 20 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για λάθη στο τέλος ακινήτων

    Έως τις 20 Ιανουαρίου πρέπει οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, οι οποίοι έχουν εντοπίσει λάθη στα στοιχεία υπολογισμού του τέλους ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, να προσέλθουν στον αρμόδιο Δήμο για τη διόρθωση των λαθών στην επιφάνεια, την παλαιότητα ή την τιμή ζώνης του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου. Οι φορολογούμενοι, όπως ορίζει η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, πρέπει σε κάθε περίπτωση να πληρώσουν το τέλος που υπολογίσθηκε για εφέτος και μετά τη διόρθωση των στοιχείων, η διαφορά θα αφαιρεθεί από το τέλος ακινήτων του 2012.

    Παράλληλα, η ίδια εγκύκλιος παρέχει οδηγίες για τη διευκόλυνση πληρωμής του τέλους, για όσους φορολογούμενους δηλώνουν αδυναμία πληρωμής.

    Σημειώνεται ότι η εγκύκλιος αυτή εκδόθηκε βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εξόφληση του τέλους του 2012 σε πέντε διμηνιαίες δόσεις, και την 31η Μαρτίου ως ημερομηνία υπολογισμού του τέλους ακινήτων για το 2012.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι φορολογούμενοι για τη διόρθωση των λαθών έχει ως εξής;

    1) Ο Διαχειριστής Δικτύου της ΔΕΗ θα αποστείλει στους Δήμους της χώρας ηλεκτρονικές καταστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τα ακίνητα που βρίσκονται στη διοικητική περιφέρεια του κάθε Δήμου, με τα στοιχεία, βάσει των οποίων υπολογίστηκε το τέλος ακινήτων για το 2011.

    2) Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που έχουν εντοπίσει λάθη στα στοιχεία υπολογισμού του τέλους, θα πρέπει να προσέλθουν στον αρμόδιο Δήμο για τη διόρθωση λαθών στην επιφάνεια, την παλαιότητα ή την τιμή ζώνης του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου. Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις για διόρθωση στον αρμόδιο Δήμο έως την 20η Ιανουαρίου 2012. Επιπλέον, οι Δήμοι όλης της χώρας θα πρέπει να ελέγξουν εάν στις σχετικές καταστάσεις αποτυπώνονται οι ορθές τιμές ζώνης και σε περίπτωση λάθους να προβαίνουν σε διόρθωσή τους.

    3) Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, οι Δήμοι θα πρέπει να αποστείλουν έως την 27η Ιανουαρίου 2012 τις ενημερωμένες καταστάσεις στον Διαχειριστή Δικτύου της ΔΕΗ, ο οποίος, ακολούθως, θα πρέπει να τις αποστείλει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων που θα τις ελέγξει ενδεικτικά ως προς την τιμή ζώνης. Σε περίπτωση που εντοπιστεί λάθος σε τιμή ζώνης, η ΓΓΠΣ διορθώνει την κατάσταση, ενημερώνοντας για τη διόρθωση τον αρμόδιο Δήμο. Στη συνέχεια, έως τη 10η Φεβρουαρίου 2012 η ΓΓΠΣ διαβιβάζει τις καταστάσεις στον Διαχειριστή Δικτύου.

    4) Ο Διαχειριστής Δικτύου της ΔΕΗ, μετά τη λήψη των διορθωμένων καταστάσεων, υπολογίζει, βάσει των νέων στοιχείων, το τέλος ακινήτων που αντιστοιχεί στο ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο και, εφόσον προκύπτει ποσό τέλους χαμηλότερο από αυτό που αρχικά υπολογίσθηκε, βάσει των στοιχείων της 17ης Σεπτεμβρίου 2011, η διαφορά αφαιρείται από το ποσό του τέλους ακινήτων για το έτος 2012. Στις περιπτώσεις που προκύψει αρνητική διαφορά, το ποσό επιστρέφεται στον καταναλωτή από τη ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος.

    Κατά συνέπεια, το τέλος ακινήτων για το έτος 2011 καταβάλλεται όπως έχει υπολογισθεί βάσει των στοιχείων της 17ης Σεπτεμβρίου 2011 και εάν το ποσό τέλους που επανυπολογίζεται βάσει των διορθωμένων στοιχείων είναι μικρότερο από αυτό που υπολογίσθηκε αρχικά, η διαφορά αφαιρείται από το τέλος που αναλογεί στο ακίνητο για το έτος 2012.

    Αδυναμία πληρωμής

    Όσοι φορολογούμενοι επικαλούνται οικονομική αδυναμία πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτων, θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση, συμπληρώνοντας τη φόρμα που βρίσκεται στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://www1.gsis.gr/taxisnet2/eta.

    Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν μόνοι την ηλεκτρονική αίτηση, θα μπορούν να την υποβάλουν χειρόγραφα στην αρμόδια Εφορία, η οποία θα προωθεί στη συνέχεια την καταχώρισή της στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

    Με τη σειρά της, η ΓΓΠΣ, αφού επεξεργαστεί τις αιτήσεις και τα στοιχεία των φορολογουμένων, θα αποστέλλει σχετικό αρχείο στην αρμόδια ΔΟΥ για την οριστική εξέταση των αιτήσεων. Ο προϊστάμενος της Εφορίας θα μπορεί να αποφασίζει, εκτός από την αναστολή διακοπής του ρεύματος, είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις- που είναι δύο για το 2011 και πέντε για το 2012- είτε τον περιορισμό του ποσού του τέλους σε ύψος που κρίνεται αναγκαίο, ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του, χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ιδίου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά.

    Για τη δεύτερη κατηγορία εξαιρέσεων, που αφορά σε φορολογούμενους για τους οποίους συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας του χρήστη του ακινήτου στο οποίο επιβλήθηκε το ειδικό τέλος, ή του προσώπου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά και αποδεικνύεται ότι η διακοπή του ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία τους, δεν απαιτείται ηλεκτρονική αίτηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις αποκλειστικά αρμόδιος να διαπιστώσει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις αναστολής της έκδοσης εντολής διακοπής του ρεύματος και της εκτέλεσής της είναι ο προϊστάμενος της αρμόδιας για τη φορολογία εισοδήματος ΔΟΥ, ο οποίος εκδίδει σχετική πράξη, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου.

    [06] To Ιράν δοκιμάζει πυραύλους

    Δοκιμή πυραύλων μεγάλου και μικρού βεληνεκούς θα πραγματοποιήσει το Ιράν σήμερα, τελευταία ημέρα των στρατιωτικών ασκήσεων στον Κόλπο, ανακοίνωσε ανώτατος αξιωματούχος.

    "Σήμερα θα πραγματοποιήσουμε για πρώτη φορά δοκιμή των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Καντέρ και Νουρ και ενός πυραύλου Νασρ μικρού βεληνεκούς", διευκρίνισε ο υπαρχηγός του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού Μαχμούντ Μουσαβί, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

    Το Ιράν πραγματοποιεί δεκαήμερη στρατιωτική άσκηση στον Περσικό Κόλπο, την ίδια ώρα που αυξάνεται η πίεση της Δύσης για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο Μουσαβί ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι η δοκιμή πυραύλου εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς πραγματοποιήθηκε με επιτυχία.

    Η Τεχεράνη απείλησε την προηγούμενη εβδομάδα να διακόψει τη μεταφορά πετρελαίου μέσω των Στενών του Χορμούζ αν της επιβληθεί πετρελαϊκό εμπάργκο.

    [07] Συνελήφθη 60χρονος για ασέλγεια σε βάρος ανήλικου κοριτσιού στην Κρήτη

    Ένας 60χρόνος από την περιοχή της Μεσαράς Ηράκλειου συνελήφθη κατηγορούμενος για ασέλγεια σε βάρος 11χρόνου κοριτσιού.

    Ο 60χρονος βρίσκονταν καλεσμένος για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς σε σπίτι συγγενικών του προσώπων στο Ηράκλειο, όπου φέρεται να παρέσυρε σε δωμάτιο την ανήλικη και να ασέλγησε σε βάρος της.

    Ο κατηγορούμενος αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα Ηρακλείου.

    [08] Βία και ρατσισμός στις λαϊκές συνοικίες του Λονδίνου, μέσα από το βιβλίο "Αγρια Παιδιά"

    Πώς μπορεί να επιζήσει ένα παιδί αφρικανών μεταναστών στην Αγγλία του 21ου αιώνα; Τι τύχη θα επιφυλάξει στο ίδιο και στην οικογένειά του μια κοινωνία που έχει διακηρύξει κατ' επανάληψη τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα, αλλά δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια όσων αναζητούν καταφύγιο στους κόλπους της;

    Το μυθιστόρημα του Στίβεν Κέλμαν "Τα Άγρια Παιδιά" (μετάφραση, σημειώσεις και επίμετρο Κατερίνα Σχινά, εκδόσεις "Μεταίχμιο", σελ. 366) αποτελεί μια σκληρή ανατομία της καθημερινής ζωής στις λαϊκές συνοικίες του Λονδίνου και αντλεί το υλικό του από ένα πραγματικό περιστατικό: τη δολοφονία ενός παιδιού στις 27 Νοεμβρίου του 2000 στο Πέκαμ. Το παιδί ήταν από τη Νιγηρία, ονομαζόταν Νταμιλόλα Τέιλορ και ως δολοφόνοι του αναγνωρίστηκαν δύο αδέλφια, ο Ρίκι και Ντάνι Πρέντι, δώδεκα και δεκατριών χρόνων αντίστοιχα.

    Ας σημειωθεί ότι παρά το ζοφερό τους θέμα, τα "Άγρια Παιδιά" δεν επιβαρύνουν τον αναγνώστη με το οποιοδήποτε καταθλιπτικό ή αποπνιχτικό στοιχείο. Ο χαρακτήρας του μικρού Χάρι παραμένει μέχρι και την τελευταία σελίδα αστείρευτη πηγή ζωής ενώ οι συνομήλικοι και το σχολείο του προσφέρουν στη δράση μια τεράστια χρωματική ποικιλία: από τους καβγάδες και τις συγκρούσεις τους μέχρι τη γλώσσα, τα παιχνίδια και την ξαφνική (όπως συμβαίνει πάντα με τα παιδιά) εκδήλωση της αφοσίωσης και της αλληλεγγύης τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 January 2012 - 7:29:22 UTC