Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-12-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο αυτόφωρο όσοι χρωστούν στο ΙΚΑ
  • [02] Από 15 Δεκεμβρίου το εορταστικό ωράριο
  • [03] Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας FEST1
  • [04] Χειρόγραφα Νεύτωνα on - line για πρώτη φορά
  • [05] Γιατί αυτό το «παγκόσμιο νησί» που λέγεται Βρετανία παραμένει έξω από την Ευρώπη
  • [06] Την Τρίτη η κηδεία της Σώτιας Τσιώτου
  • [07] Παραιτήθηκε ο Νίκος Μπίστης, από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ
  • [08] Συνελήφθη επιχειρηματίας για οφειλές 7 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο
  • [09] Εγκατάλειψη PSI για ανάκτηση εμπιστοσύνης, ζητά ο διοικητής της ΚΤΚ
  • [10] Δημοτικές εκλογές στη Συρία εν μέσω εξέγερσης "για την αποκέντρωση"
  • [11] Πρωταθλήτρια Αργεντινής η Μπόκα Τζούνιορς
  • [12] Μια περιήγηση στις μεταφράσεις ξένης λογοτεχνίας
  • [13] Κατασκευάστηκε η μικρότερη "ατμομηχανή" του κόσμου
  • [14] Πλωτό εργαστήριο για έλεγχο ποιότητας υδάτων, δρομολογεί ο δήμος Θεσσαλονίκης
  • [15] Συνελήφθη 44χρονος στην Ηλιούπολη κατηγορούμενος για εννέα ένοπλες ληστείες
  • [16] Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για το λαθρεμπόριο καυσίμων
  • [17] Τέσσερις ένοπλες ληστείες, από χθες το βράδυ έως σήμερα το πρωί, στην Αττική
  • [18] "Μια άλλη Ευρώπη γεννιέται", δήλωσε ο Σαρκοζί
  • [19] Ο Μπρέιβικ, δράστης επιθέσεων με 77 νεκρούς στη Νορβηγία, εξακολουθεί "να μην δείχνει ότι έχει τύψεις"
  • [20] Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας
  • [21] Λεύκωμα για τους " Έλληνες κινηματογραφιστές της Πόλης", παρουσιάζεται στην Ταινιοθήκη

  • [01] Στο αυτόφωρο όσοι χρωστούν στο ΙΚΑ

    Στο αυτόφωρο θα οδηγούνται στο εξής, όσοι οφειλέτες του ΙΚΑ έχουν οφειλές άνω των 150.000 ευρώ και δεν προχωρούν σε διακανονισμό. Η ρύθμιση αυτή συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των άτυπων συναντήσεων τις οποίες είχε το Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης με τους κοινωνικούς εταίρους και θα περιληφθεί στο νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, εξετάζει επίσης και την επιβολή έμμεσων φόρων σε είδη και υπηρεσίες, προκειμένου να δημιουργηθούν εναλλακτικοί πόροι, πέραν των εισφορών, για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.

    Το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο ΙΚΑ, το έλλειμμα του οποίου λόγω της ύφεσης (ανεργία, μείωση εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές) της μείωσης της αξίας των τίτλων του ελληνικού δημοσίου και των αυξημένων συνταξιοδοτήσεων, έχει αγγίξει τα 4,5 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα οι βεβαιωμένες αλλά ανείσπρακτες ασφαλιστικές εισφορές από επιχειρήσεις που βρίσκονται σε λειτουργία ανέρχονται στα 9 δισ. ευρώ.

    Για να αντιμετωπίσει το οξυμένο ταμειακό πρόβλημα η διοίκηση του ΙΚΑ,, εξέδωσε εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο με την οποία, ζητά από τις κατά τόπους αρμόδιες διευθύνσεις την "άμεση και απόλυτη εφαρμογή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και του μέτρου της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων σε όσους εργοδότες οφείλουν και με δική τους ευθύνη δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή σε προσωρινό διακανονισμό".

    Σύμφωνα με τον κώδικα εισπράξεως δημοσίων εσόδων, τα αναγκαστικά μέτρα που εφαρμόζονται για την είσπραξη τους είναι η κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεών του, είτε εν γένει στα χέρια τρίτου και η κατάσχεση ακινήτων.

    [02] Από 15 Δεκεμβρίου το εορταστικό ωράριο

    Από τις 15 Δεκεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων. Οι επαγγελματίες ελπίζουν ότι θα αυξηθεί η κίνηση, η οποία σήμερα είναι απογοητευτική. Τις καθημερινές τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 9 το βράδυ.

    Το φιλί της ζωής προσδοκούν να λάβουν κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και οι έμποροι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι και από σήμερα θα λειτουργούν τα καταστήματά τους με βάση το εορταστικό ωράριο που γνωστοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης (ΕΣΘ).

    Σύμφωνα με αυτό, από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα λειτουργούν από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 9 το βράδυ και το Σαββατοκύριακο (17-18 Δεκεμβρίου) θα κλείνουν νωρίτερα το απόγευμα και συγκεκριμένα στις 18.00. Από τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, μέχρι και τις 23 του τρέχοντος μήνα, τα εμπορικά καταστήματα στην πόλη θα λειτουργούν από τις 10 το πρωί, μέχρι και τις 9 το βράδυ, ενώ την παραμονή των Χριστουγέννων θα κλείσουν στις 18.00 το απόγευμα.

    [03] Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας FEST1

    Το Βρετανικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), διοργανώνει το Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας FEST11, από τις 15 έως τις 18 Δεκεμβρίου, στο αμφιθέατρο "Λεωνίδας Ζέρβας" του ΕΙΕ.

    Το FEST11 είναι μια τετραήμερη γιορτή εξοικείωσης με την επιστήμη και την τεχνολογία, ώστε μικροί και μεγάλοι να ανακαλύψουν την ομορφιά, τη φαντασία και τα μυστικά της επιστημονικής σκέψης

    Οι μικροί μαθητές θα μπορούν να προσεγγίσουν με απλό τρόπο τις επιστημονικές έννοιες και να κατανοήσουν την εφαρμογή τους στην καθημερινότητά, ενώ οι μεγαλύτεροι θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες και οι ερευνητές.

    Στο πλαίσιο του FEST11 διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες και ερευνητές θα μιλήσουν για τις τεχνολογίες αιχμής και τις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις, ενώ ειδικοί της επικοινωνίας της επιστήμης θα αναδείξουν τη σύνδεση επιστήμης και κοινωνίας.

    Οι πρωινές εκδηλώσεις απευθύνονται κυρίως σε μαθητές, οι οποίοι μπορούν να συμμετέχουν μέσα από οργανωμένες ξεναγήσεις, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, ερευνητές και φοιτητές. Το πρόγραμμα ακόμα περιλαμβάνει εφαρμοσμένα εργαστήρια, εκπαιδευτικά δρώμενα και πειράματα, καθώς και τη δυνατότητα επίσκεψης στην έκθεση "'Ανθρωποι & Γρανάζια, Κώδικες & Λυχνίες - Πλευρές της ιστορίας των υπολογιστών στην Ελλάδα". Οι απογευματινές παρουσιάσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών διαλέξεων και απευθύνονται σε νέους επιστήμονες, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και το ευρύ κοινό.

    Το πρόγραμμα θα κλείσει με τον τελικό του διαγωνισμού "School Lab" για την επικοινωνία της επιστήμης στα σχολεία, που διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την i-create της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του υπουργείου Παιδείας. Ο τελικός θα λάβει χώρα την Κυριακή το πρωί και από αυτόν θα προκύψει η ελληνική μαθητική ομάδα, η οποία θα ταξιδέψει στο επιστημονικό φεστιβάλ του Τσέλτενχαμ της Βρετανίας.

    Η είσοδος στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι γενικά ελεύθερη για το ευρύ κοινό, εκτός από τα σεμινάρια και τα εκπαιδευτικά προγράμματα της έκθεσης "'Αβαξ", όπου απαιτείται δήλωση συμμετοχής. Οι πρωινές εκδηλώσεις αρχίζουν στις 11:00 και οι απογευματινές διαλέξεις στις 19:00.

    [04] Χειρόγραφα Νεύτωνα on - line για πρώτη φορά

    Το πανεπιστήμιο Κέμπριτζ, όπου δίδασκε ο διάσημος φυσικός και μαθηματικός Ισαάκ Νεύτων, επιτρέπει πλέον για πρώτη φορά τη διαδικτυακή πρόσβαση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου στα ψηφιοποιημένα χειρόγραφα και πρωτότυπα τυπωμένα έργα του μεγάλου επιστήμονα.

    Μεταξύ αυτών βρίσκεται η πρωτότυπη τυπωμένη έκδοση του αριστουργήματός του "Principia Mathematica" (Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας), μαζί με τις εμβόλιμες σχετικές χειρόγραφες σημειώσεις και απαντητικά σχόλια στους επικριτές του, που ο ίδιος είχε κάνει πάνω στο δικό του αντίτυπο.

    Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», περισσότερες από 4.000 σελίδες, δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο του αρχείου του Νεύτωνα, που διατηρεί το φημισμένο πανεπιστήμιο, έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι προσβάσιμα online στο πλαίσιο ενός προγράμματος, το οποίο θα δώσει στο ευρύ κοινό πρόσβαση στο έργο και άλλων «κολοσσών» της επιστήμης, όπως ο Δαρβίνος.

    Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος για την ψηφιοποίηση στη βιβλιοθήκη του Κέμπριτζ, Γκραντ Γιανγκ, τα χειρόγραφα του Νεύτωνα αποκαλύπτουν τον τρόπο που σκεπτόταν και σταδιακά προχωρούσε στις σημαντικές ανακαλύψεις του, που σφράγισαν τη σύγχρονη επιστήμη.

    [05] Γιατί αυτό το «παγκόσμιο νησί» που λέγεται Βρετανία παραμένει έξω από την Ευρώπη

    Η άρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον να υπογράψει τη συμφωνία των Βρυξελλών μαζί με τα άλλα κράτη της ΕΕ ενισχύει την άποψη εκείνων που λένε ότι η Βρετανία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια χώρα της Ευρώπης που είναι πεισμένη ότι δεν είναι ευρωπαϊκή. Και επιβεβαιώνει μια θεμελιώδη παράμετρο της μεταπολεμικής εξωτερικής πολιτικής της Βρετανίας: ότι το Λονδίνο δεν πιστεύει στο ευρωπαϊκό σχέδιο.

    Λίγο μετά το τέλος του πολέμου, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ καλωσόριζε τη σύσφιγξη των δεσμών των ευρωπαϊκών χωρών, αποσαφήνιζε όμως ότι η Βρετανία δεν θα τις ακολουθούσε. Η θέση αυτή είναι ακόμη εμφανής, ιδιαίτερα στους κόλπους της δεξιάς πτέρυγας του Συντηρητικού Κόμματος.

    Τη δεκαετία του '50, γράφει ο Τζόν Λόιντ στη Ρεπούμπλικα, οι διάδοχοι του Τσόρτσιλ εμφανίζονταν πιο ανοιχτοί απέναντι στην Ευρώπη, καθώς μια νέα γενιά των Τόρις τη θεωρούσε αντίβαρο στη Σοβιετική Ενωση και μια μελλοντική αγορά για τις βρετανικές εξαγωγές. Ο ηγέτης που εξέφραζε με μεγαλύτερη θέρμη αυτή την άποψη ήταν ο Εντουαρντ Χιθ, ο οποίος οδήγησε τη χώρα στην Κοινή Αγορά.

    Τη δεκαετία του '70, το Εργατικό Κόμμα έγινε σταδιακά λιγότερο εχθρικό απέναντι στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, καθώς θεωρούσε - μαζί με τον Ζακ Ντελόρ - ότι η Ευρώπη έδειχνε μεγαλύτερη μέριμνα για τα κοινωνικά ζητήματα. Τη δεκαετία του '80, το ρεύμα των Νέων Εργατικών ενισχύθηκε και στελέχη όπως ο Τόνι Μπλερ και ο Πίτερ Μάντελσον υιοθέτησαν φιλοευρωπαϊκές θέσεις. Ακόμη και οι πιο ένθερμοι φιλοευρωπαίοι, όμως, δεν ήταν φεντεραλιστές. Δεν έβλεπαν την ΕΕ ως ένα >>υπερκράτος<<, αλλά ως μια περιοχή όπου ανεξάρτητες χώρες θα μπορούσαν να εμπορεύονται ελεύθερα τα προϊόντα τους. Κι έτσι, ακόμη κι όταν οι υποστηρικτές της Ευρώπης έπαιρναν τα κλειδιά της Ντάουνινγκ Στριτ (όπως συνέβη με τον Χιθ και τον Μπλερ), δεν μπόρεσαν να παρασύρουν τους ευρωσκεπτικιστές ούτε του ίδιου του κόμματός τους.

    Στην περίπτωση του Μπλερ, η εκπλήρωση της επιθυμίας του να ενταχθεί η Βρετανία στην ευρωζώνη εμποδίστηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος θεωρούσε το ευρώ ένα επικίνδυνο ρίσκο.

    Τι βρίσκεται πίσω απ'όλα αυτά; Υπάρχουν κατ'αρχήν γεωγραφικοί λόγοι: η Βρετανία είναι ένα μεγάλο νησί και αυτό υπήρξε πολύ σημαντικό για την προστασία της από τους εισβολείς, ιδιαίτερα κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πάνω από εξήντα χρόνια μετά, αυτός ο παράγων παραμένει σημαντικός. Ενας άλλος παράγων είναι ο Τύπος, και ιδιαίτερα τα ταμπλόιντ, που στην πλειοψηφία τους είναι εχθρικά απέναντι στις Βρυξέλλες και ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο ισχυρότερος όμιλος, που ελέγχεται από τον Ρούπερτ Μέρντοκ, αντανακλά τις έντονα αντιευρωπαϊκές θέσεις του μεγιστάνα, αλλά εξίσου εχθρικές είναι και οι εφημερίδες της Associated Newspapers. Με πρώτη την Ντέιλι Μέιλ. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες εφημερίδες, με πολλά εκατομμύρια αναγνώστες, είναι αντίθετες στην ενίσχυση των εξουσιών της ΕΕ, και μερικές θέλουν ακόμη και την έξοδο της χώρας από την Ενωση.

    Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι η Βρετανία επιδίωκε ανέκαθεν να υπάρχει μια ισορροπία στην Ευρώπη, όπου κανένα κράτος δεν θα ήταν πιο ισχυρό από τα άλλα. Επιπλέον, το Συντηρητικό Κόμμα χαρακτηρίζεται από έναν όλο και μεγαλύτερο ευρωσκεπτικισμό. Σήμερα, μόνον ένας από τους συντηρητικούς υπουργούς αυτής της κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κεν Κλαρκ, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ευρωπαϊστής. Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει προσπαθήσει να μετριάσει τις θέσεις των πιο δεξιών στελεχών, αλλά ο ίδιος είναι σαφώς ευρωσκεπτικιστής και επιδιώκει όχι μόνο να μη δοθούν άλλες εξουσίες στις Βρυξέλλες, αλλά να ανακτήσει μερικές από τις εξουσίες που έχουν ήδη παραχωρηθεί.

    Ο πυρήνας του προβλήματος όμως είναι άλλος: ο βαθύτερος λόγος για τον οποίο κανείς βρετανός πολιτικός δεν μπορεί να συμπεριφερθεί σαν τη γερμανίδα καγκελάριο, τον γάλλο ή τον ιταλό πρωθυπουργό, είναι η απροθυμία των Αγγλων να κυβερνώνται από θεσμούς που δεν εδρεύουν στο Λονδίνο (ή, στην περίπτωση των Σκοτσέζων, από θεσμούς που δεν εδρεύουν στο Εδιμβούργο). Οι δεσμοί ανάμεσα στις χώρες της αγγλόσφαιρας - ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, χώρες της Καραϊβικής - παραμένουν ισχυροί. Η Βρετανία θεωρείται μια παγκόσμια χώρα (αν και όχι πλέον παγκόσμια υπερδύναμη) γιατί, καλώς ή κακώς, απεικονίζεται σε άλλες χώρες του κόσμου. Και αυτή η πεποίθηση ενισχύεται από το γεγονός ότι η αγγλική είναι πάντα μια παγκόσμια γλώσσα.

    Οσο κι αν οι πολιτικοί είναι αντιδημοφιλείς και το κοινοβούλιο του Ουεστμίνστερ είναι αντικείμενο σάτιρας, οι Βρετανοί δεν θέλουν να κυβερνώνται από πολιτικούς τους οποίους δεν γνωρίζουν και δεν έχουν εκλέξει. Οι παραδόσεις είναι ισχυρές, το ίδιο και η προσκόλληση στα σύμβολα του British rule. Οι πολιτικοί και ο Τύπος είναι χλιαροί απέναντι στην ΕΕ, ή ανοιχτά ευρωσκεπτικιστές, επειδή γνωρίζουν ότι έτσι αισθάνονται οι περισσότεροι Βρετανοί.

    [06] Την Τρίτη η κηδεία της Σώτιας Τσιώτου

    Κηδεύεται αύριο, στις 14.30 από το Α΄Νεκροταφείο, η στιχουργός Σώτια Τσιώτου, που έφυγε το Σάββατο στα 69 της χρόνια, έπειτα από διετή μάχη με τον καρκίνο.

    Η γνωστή στιχουργός γεννήθηκε το 1942 στην Λιβαδιά και μετακόμισε στην Αθήνα με την οικογένειά της, σε πολύ μικρή ηλικία. Παράλληλα με τις σπουδές της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στις δραματικές σχολές του Πέλου Κατσέλη και Κωστή Μιχαηλίδη, εργάσθηκε από τα 18 της χρόνια σαν δημοσιογράφος. Η καριέρα της στο επάγγελμα τερματίστηκε από την απριλιανή δικτατορία, όταν έκλεισε η εφημερίδα «Ελευθερία», στην οποία έγραφε.

    Η χούντα συνέλαβε τη Σώτια Τσιώτου αρκετές φορές. Στην απομόνωση και τα κρατητήρια οφείλει την ενασχόληση της με τη στιχουργική, είχε εξομολογηθεί η ίδια σε συνέντευξή της, διευκρινίζοντας χαρακτηριστικά «σε δύο Παπαδόπουλους, τον δικτάτορα και τον στιχουργό - ποιητή Λευτέρη Παπαδόπουλο. Ο Λευτέρης ήταν αυτός που με ενθάρυνε στη στιχουργική».

    Η οικογένεια της Σώτιας Τσιώτου ζήτησε αντί στεφάνων, τα χρήματα να κατατεθούν στην οργάνωση «Χαμόγελο του Παιδιού».

    [07] Παραιτήθηκε ο Νίκος Μπίστης, από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, Ελλάδα 12/12/2011 11:48 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Παραιτήθηκε ο Νίκος Μπίστης, από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    Την παραίτησή του από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο Νίκος Μπίστης, με επιστολή του στον γραμματέα του κόμματος Μιχάλη Καρχιμάκη.

    Ο κ. Μπίστης βρίσκεται σε επαφή με τη Δημοκρατική Αριστερά, της οποίας ηγείται ο Φώτης Κουβέλης.

    [08] Συνελήφθη επιχειρηματίας για οφειλές 7 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο

    Στον εισαγγελέα Αθηνών οδηγήθηκε ένας ακόμη μεγαλοφειλέτης, που χρωστούσε περισσότερα από επτά εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο.

    Πρόκειται για 47χρονο διαχειριστή εταιρείας εμπορίας ειδών διατροφής, ο οποίος έπεσε «στα δίχτυα» της Οικονομικής Αστυνομίας, ύστερα από τον εντοπισμό του από αστυνομικούς του νεοσύστατου τμήματος φορολογικής αστυνόμευσης.

    Ο επιχειρηματίας συνελήφθη, καθώς σε ελέγχους, που πραγματοποιήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι τα εκκρεμή χρέη του προς το Δημόσιο ήταν συνολικού ύψους 7.090.324,88 ευρώ.

    Οι κατηγορίες, που τον βαρύνουν, αφορούν τις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 1882/90, περί μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

    [09] Εγκατάλειψη PSI για ανάκτηση εμπιστοσύνης, ζητά ο διοικητής της ΚΤΚ

    Οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να πουν ότι δεν ενθαρρύνουν πλέον τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, προκειμένου να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), Αθανάσιος Ορφανίδης.

    Οι δράσεις που αναλήφθηκαν στη ζώνη του ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και οι φορείς χάραξης πολιτικής βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με μια σκληρή πρόκληση να την επαναφέρουν, είπε ο διοικητής, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Dow Jones.

    Ο κ. Ορφανίδης συνέδεσε την απώλεια εμπιστοσύνης για την κρίση χρέους, στις συνομιλίες σχετικά με ιδιώτες επενδύτες για το κούρεμα ή απομείωση των ελληνικών ομολόγων.

    [10] Δημοτικές εκλογές στη Συρία εν μέσω εξέγερσης "για την αποκέντρωση"

    Δημοτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στη Συρία, που συγκλονίζεται εδώ και εννέα μήνες από τη λαϊκή εξέγερση, η οποία καταπνίγεται στο αίμα από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας.

    Πρόκειται για την πρώτη ψηφοφορία η οποία οργανώνεται από την έναρξη του κινήματος αμφισβήτησης του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ στις 15 Μαρτίου.

    Σύμφωνα με τις συριακές αρχές, οι δημοτικές εκλογές οργανώθηκαν με βάση τον νέο εκλογικό νόμο που εγκρίθηκε πρόσφατα "για την ενίσχυση της αρχής της αποκέντρωσης".

    Παράλληλα, συγκρούσεις σημειώθηκαν τη νύκτα ανάμεσα σε στρατιώτες που έχουν λιποτακτήσει από τον συριακό στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας στο Ιντλιμπ (βορειο-δυτική Συρία) και την Ντεράα (νότια Συρία), δύο από τις εστίες της λαϊκής εξέγερσης, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Οι δημοκρατικοί ακτιβιστές ξεκίνησαν επίσης χθες εκστρατεία ανυπακοής, αρχίζοντας με γενική απεργία, στην οποία συμμετείχε τμήμα του πληθυσμού, κυρίως στην πόλη Χομς, με στόχο την αύξηση της πίεσης επί του καθεστώτος.

    [11] Πρωταθλήτρια Αργεντινής η Μπόκα Τζούνιορς

    Η Μπόκα Τζούνιορς κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα απερτούρα στην Αργεντινή, καθώς στις 19 αγωνιστικές της διοργάνωσης, πέτυχε 12 νίκες και αναδείχθηκε ισόπαλη επτά φορές.

    Στο πλαίσιο της τελευταίας ημέρας, η Μπόκα επικράτησε 1-0 στο «Μπομπονέρα» της Ολ Μπόις και έφτασε στους 43 βαθμούς, έναντι 31 της Ρασίνγκ, που παίζει απόψε με Βέλεζ στο Σάρσφιλντ.

    [12] Μια περιήγηση στις μεταφράσεις ξένης λογοτεχνίας

    Δεκάδες τίτλοι από μεταφράσεις ξένης λογοτεχνίας καταλαμβάνουν τον τελευταίο καιρό τα ράφια των βιβλιοπωλείων.

    Οι 'Ελληνες εκδότες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κρίση και την πτώση των πωλήσεων με πολλές και καλές επιλογές από το διεθνές λογοτεχνικό στερέωμα: επιλογές που περιλαμβάνουν από σπαρακτικές παρωδίες και σπαρταριστές κωμωδίες μέχρι μυθιστορήματα αναζήτησης της ταυτότητας, αστυνομικές περιπέτειες, αλλά και παλαιότερα, καθιερωμένα έργα, τα οποία έρχονται από το απώτερο ή και το απώτατο παρελθόν.

    Από τον κόσμο της κωμωδίας και της παρωδίας ξεχωρίζουν δύο βιβλία: το πρώτο είναι η "Δουβλινιάδα" (μετάφραση Νάννα Παπανικολάου, εκδόσεις Καστανιώτη, σελ. 308) του καταλανού μυθιστοριογράφου Ενρίκε Βίλα-Μάτας (Βαρκελώνη, 1948), που θέλει να παρωδήσει το τέλος μιας ολόκληρης ιστορικής περιόδου. Ένας συνταξιούχος εκδότης οργανώνει στο Δουβλίνο, την πόλη του "Οδυσσέα" του Τζέιμς Τζόις, μια επικήδεια τελετή για τον θάνατο της τυπογραφίας, που θα αφανιστεί οσονούπω από τη γιγάντωση της ψηφιακής λογοτεχνίας. Ο συγγραφέας δεν κάνει, βέβαια, λόγο μόνο για την τυπογραφία, αλλά και για τη νεότερη εποχή στο σύνολό της (από την καθημερινή ζωή μέχρι τις τέχνες και την πολιτική), που ετοιμάζεται να πορευτεί σ' έναν εντελώς καινούργιο και εν πολλοίς άγνωστο δρόμο.

    Το άλλο βιβλίο είναι μια καταλυτική κωμωδία, με τόπο προέλευσης τη Βρετανία. Τίτλος του, "Η ζωή και οι απόψεις του σκύλου Μαφ και της φίλης του Μαίριλυν Μονρόε" (μετάφραση Δημήτρης Αθηνάκης, θεώρηση μετάφρασης-επιμέλεια Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εκδόσεις Πόλις, σελ. 330). Συγγραφέας είναι ο Andrew O' Hagan (Γλασκώβη, 1968), που διηγείται την ιστορία του σκοτσέζου σκύλου τον οποίο χάρισε το 1960 ο Φρανκ Σινάτρα στη Μονρόε. Ο σκύλος, που ονομάζεται Μαφ, ακολουθεί την κυρία του παντού και ζει μαζί της όλα τα φαινόμενα της αμερικανικής κοινωνίας της δεκαετίας του 1960: από τα τερτίπια της νεοϋρκέζικης διανόησης και το απατηλό σύμπαν του Χόλιγουντ μέχρι την κυριαρχική παρουσία του προέδρου Κένεντι και την ανάδυση της ποπ κουλτούρας. Ο Μαφ περνάει από ψιλό γαζί ό,τι βρεθεί μπροστά του, παραμένοντας μέχρι το τέλος αφοσιωμένος στη Μαίριλυν και την άκρως ευπαθή προσωπικότητά της.

    [13] Κατασκευάστηκε η μικρότερη "ατμομηχανή" του κόσμου

    Γερμανοί ερευνητές πέτυχαν να δημιουργήσουν την μικρότερη "ατμομηχανή" που έχει ποτέ κατασκευαστεί.

    Έχει μήκος μόλις μερικών μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου) και δουλεύει γενικά όπως η μεγάλη "αδελφή" της, αν και τείνει να ρετάρει!

    Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Στουτγάρδης και του Ινστιτούτου Έξυπνων Συστημάτων, Μαξ Πλανκ, με επικεφαλής τον καθηγητή Κλέμενς Μπέχινγκερ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Nature Physics», απέδειξαν με την πειραματική μικρο-μηχανή τους, η οποία προς το παρόν δεν παράγει κάποιο χρήσιμο έργο, ότι κατ' αρχήν δεν υπάρχουν θερμοδυναμικά εμπόδια για να δημιουργηθούν ατμομηχανές τόσο μικρών διαστάσεων. Αυτό, όπως είπαν, προκαλεί αισιοδοξία ότι στο μέλλον θα καταστεί εφικτό να σχεδιασθούν αξιόπιστες και άκρως αποδοτικές από ενεργειακή άποψη νανο-ατμομηχανές, που θα μπορούσαν να έχουν και πρακτικές εφαρμογές.

    Το ρετάρισμα της νανομηχανής οφείλεται στο ότι οι θερμικές κινήσεις των μορίων του νερού, που περιβάλλουν την πλαστική ράβδο, προκαλούν συνεχείς συγκρούσεις με τα σωματίδιά της στον μικρόκοσμο (αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στον μακρόκοσμο) και έτσι δημιουργούν παρεμβολές στη λειτουργία της. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νανομηχανή έχει ενεργειακή αποδοτικότητα ανάλογη μιας κανονικής ατμομηχανής.

    [14] Πλωτό εργαστήριο για έλεγχο ποιότητας υδάτων, δρομολογεί ο δήμος Θεσσαλονίκης

    Ένα πλωτό εργαστήριο για τον έλεγχο της ποιότητας των υδάτων του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης δρομολογεί η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων του κεντρικού δήμου.

    Μάλιστα, για την υλοποίησή του έχει εξασφαλιστεί χορηγία ύψους 50.000 ευρώ από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.

    Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα σύστημα παρακολούθησης της ποιότητας των νερών του Θερμαϊκού Κόλπου, ανάλογο του δικτύου Σταθμών Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του δήμου Θεσσαλονίκης.

    Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην παρακολούθηση του φαινομένου του ευτροφισμού.

    Το πλωτό εργαστήριο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές του 2012 και θα δώσει τη δυνατότητα άμεσης πληροφόρησης στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και άμεσης επέμβασης σε επεισόδια ρύπανσης.

    «Πάγια θέση μας είναι η ανάγκη για έναν ενιαίο και αποφασιστικό φορέα διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου, που θα μπορέσει να επιτελέσει το ουσιαστικό και αναγκαίο έργο της βιώσιμης και αειφόρου διαχείρισης του Θερμαϊκού» δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας.

    Εξάλλου, επιστρέφει στη θάλασσα, μόλις ολοκληρωθούν και οι τυπικές διαδικασίες για τον καθορισμό της σύνθεσης του πληρώματος, από την πλευρά του υπουργείου Ναυτιλίας το αντιρρυπαντικό σκάφος «Ποσειδών», το οποίο είχε σταλεί για επισκευή και συντήρηση.

    [15] Συνελήφθη 44χρονος στην Ηλιούπολη κατηγορούμενος για εννέα ένοπλες ληστείες

    Συνελήφθη 44χρονος στην Ηλιούπολη, ο οποίος λίγο νωρίτερα, είχε πραγματοποιήσει ένοπλη ληστεία σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας, ενώ όπως προέκυψε από την ανάκριση, ο δράστης είχε διαπράξει άλλες εννέα ληστείες.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 44χρονος, μπήκε στο κατάστημα και αφού ακινητοποίησε με την απειλή πιστολιού τους υπαλλήλους αφαίρεσε χρήματα, κινητά τηλέφωνα και πλήθος καρτών κινητής τηλεφωνίας. Στη συνέχεια ο άνδρας προσπάθησε να διαφύγει με κλεμμένη μοτοσικλέτα, καταδιώχθηκε όμως από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, που έσπευσαν στο σημείο και που τελικά κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν και να τον συλλάβουν.Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όλα τα κλοπιμαία,καθώς και ένα οπλισμένο πιστόλι με γεμιστήρα με δεκατέσσερα φυσίγγια

    [16] Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για το λαθρεμπόριο καυσίμων

    Εντολή για εντατικούς ελέγχους στην αγορά υγρών καυσίμων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κρούσματα λαθρεμπορίας ενόψει των Χριστουγέννων, έδωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης στην αρμόδια Διεύθυνση Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΔΕΔΑΚ).

    Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο ΠΕΚΑ, ήδη το 2011 καταγράφεται θεαματική άνοδος τόσο στον αριθμό των ελεγχθέντων εγκαταστάσεων διακίνησης και αποθήκευσης καυσίμων, όσο και έκδοσης Υπουργικών αποφάσεων επιβολής προστίμων στους παραβάτες. Σημειώνεται ότι, το τρέχον έτος τα δείγματα βενζίνης και πετρελαίου που έχουν ελεγχθεί ξεπερνούν τα 14.000, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος συγκριτικά με τα τελευταία εννέα χρόνια.

    Ειδικότερα, ελέγχους σε συνολικά 4.087 πρατήρια υγρών καυσίμων των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης κατά τους οποίους ελέγχθηκαν 14.027 δείγματα, εκ των οποίων τα 4.548 αφορούσαν σε Diesel και τα άλλα 9.479 σε τύπους βενζίνης, διενήργησαν από την αρχή του έτους και μέχρι τις 08.12.2011 τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ), ύστερα από απόφαση του Υφυπουργού ΠΕΚΑ για εντατικοποίηση των προσπαθειών περιορισμού των κρουσμάτων λαθρεμπορίας.

    Βάση ανάλυσης του Γενικού Χημείου του Κράτους, συνολικά 45 δείγματα διαπιστώθηκαν ως μη κανονικά, ενώ εκκρεμεί η απάντηση για άλλα 60. Ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΔΕΔΑΚ) προς τον Υφυπουργό, εκδόθηκαν πενήντα πέντε (55) Υπουργικές αποφάσεις επιβολής προστίμων -για το τρέχον έτος και προηγούμενες χρονιές- οι οποίες απεστάλησαν προς είσπραξη στις Δ.Ο.Υ. Σαράντα εκθέσεις συντάχθηκαν για τα Διοικητικά Δικαστήρια, όπου εκκρεμούν προσφυγές.

    Συνολικά, από το 2003 μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 16.612.332 Ευρώ και έχουν εισπραχθεί 3.972.850 Ευρώ.

    Στοιχεία για τα επιβληθέντα πρόστιμα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ειδικότερα στη διεύθυνση http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=479&language=el-GR. Για την πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών, στη δεξιά πλευρά της ιστοσελίδας αυτής έχουν τοποθετηθεί σύνδεσμοι (links) με τα επιβληθέντα πρόστιμα σε πρατήρια υγρών καυσίμων και σε εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών.

    [17] Τέσσερις ένοπλες ληστείες, από χθες το βράδυ έως σήμερα το πρωί, στην Αττική

    Αθήνα, Ελλάδα 12/12/2011 12:03 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Τέσσερις ένοπλες ληστείες, από χθες το βράδυ έως σήμερα το πρωί, στην Αττική

    Τέσσερις ένοπλες ληστείες σημειώθηκαν, συνολικά, από χθες το βράδυ έως σήμερα το πρωί στην Αττική, σύμφωνα με την αστυνομία.

    Ειδικότερα, στις 20.24, χθες το βράδυ, στην οδό Χατζηδάκη, στο κέντρο της Αθήνας, δύο άγνωστοι εισέβαλαν σε σούπερ μάρκετ και με την απειλή όπλων αφαίρεσαν άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό.

    Στη μία μετά τα μεσάνυχτα, στην Αχαρνών, δύο άγνωστοι εισήλθαν σε ψητοπωλείο, ιδιοκτησίας αλλοδαπού και με την απειλή όπλου αφαίρεσαν τις εισπράξεις της ημέρας, αφού πρώτα ακινητοποίησαν όσους βρίσκονταν εντός του καταστήματος.

    Επιπλέον, τέσσερα λεπτά πριν από τις τέσσερις το πρωί, στου Ζωγράφου, στην οδό 28ης Οκτωβρίου, τρεις άγνωστοι, αφού παραβίασαν την κεντρική είσοδο σπιτιού, εισέβαλαν στο εσωτερικό του και με την απειλή όπλου αφαίρεσαν χρήματα, καθώς και προσωπικά αντικείμενα του αλλοδαπού ιδιοκτήτη.

    Τέλος, πέντε λεπτά πριν τις έξι σήμερα το πρωί, στο 37ο χλμ. της λεωφόρου Πόρτο Ράφτη, δύο άγνωστοι εισήλθαν σε ταχυφαγείο και με την απειλή όπλου αφαίρεσαν άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό. Οι δράστες διέφυγαν με όχημα που έκλεψαν από θαμώνα του καταστήματος, το οποίο, ωστόσο, μετά από λίγο εγκατέλειψαν.

    Και στις άλλες τρεις περιπτώσεις, οι δράστες επίσης διέφυγαν και αναζητούνται.

    [18] "Μια άλλη Ευρώπη γεννιέται", δήλωσε ο Σαρκοζί

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Le Monde πως η επεξεργασία των νομικών πλευρών της νέας συμφωνίας για την επίλυση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.

    Στη συνέντευξή του, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, ο Σαρκοζί τονίζει πως στόχος ήταν το έγγραφο με τις προτεινόμενες αλλαγές της Ευρωπαϊκής Συνθήκης να είναι έτοιμο μέχρι το Μάρτιο.

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Γάλλος πρόεδρος υπογραμμίζει πως "μια άλλη Ευρώπη γεννιέται" μετά την απόφαση των ηγετών της ΕΕ για τη νέα συνθήκη.

    "Πρέπει να δούμε πως μια νέα Ευρώπη γεννιέται: μια Ευρώπη της ευρωζώνης, στην οποία οι λέξεις κλειδιά θα είναι σύγκλιση οικονομιών, δημοσιονομικών κανόνων και φορολογίας", είπε χαρακτηριστικά ο Σαρκοζί.

    [19] Ο Μπρέιβικ, δράστης επιθέσεων με 77 νεκρούς στη Νορβηγία, εξακολουθεί "να μην δείχνει ότι έχει τύψεις"

    Ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, δράστης των επιθέσεων με 77 νεκρούς στις 22 Ιουλίου στη Νορβηγία εξακολουθεί να μην δείχνει ότι έχει τύψεις για τις πράξεις του, δήλωσε ο συνήγορός του.

    "Λέει ότι δεν μετανοιώνει για τις πράξεις του. Φυσικά αυτό είναι ένα μήνυμα πολύ δύσκολο να εκφραστεί, αλλά (ο Μπρέιβικ) είναι πολύ σαφής στο θέμα αυτό. Πιστεύει πως (οι πράξεις του) ήταν αναγκαίες", τόνισε ο Γκέιρ Λίπεσταντ στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2 Nyhetskanalen.

    "Θεωρεί πως οι πράξεις του ήταν φρικτές, αλλά αναγκαίες", πρόσθεσε ο συνήγορός του.

    Ο 32χρονος Μπρέιβικ κρατείται εν αναμονή της δίκης του που θα αρχίσει στις 16 Απριλίου.

    [20] Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας

    Σε ισχύ τέθηκε η συμφωνία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, που υπεγράφη στις 17 Ιουλίου 2011, μεταξύ του τότε Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Σταύρου Λαμπρινίδη και της ομολόγου του των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

    Τα υπουργεία Εθνικής Ασφάλειας και Οικονομικών των ΗΠΑ δημοσίευσαν την 1η Δεκεμβρίου 2011 στην εφημερίδα της αμερικανικής κυβερνήσεως ειδικό κατάλογο με το απαγορευμένο αρχαιολογικό υλικό, που περιλαμβάνει αντικείμενα κατασκευασμένα από πέτρα, μέταλλο, κεραμικό, οστά, ελεφαντόδοντο, γυαλί, ύφασμα, πάπυρο, καθώς και έργα ζωγραφικής (συμπεριλαμβανομένων τοιχογραφιών) και ψηφιδωτά. Τα εν λόγω αντικείμενα χρονολογούνται από την Ανώτερη Παλαιολιθική Εποχή (αρχές του 20000 πΧ) έως το τέλος της Βυζαντινής Περιόδου (15ος αιώνας μΧ), ενώ τα βυζαντινά που εμπίπτουν στους περιορισμούς ανήκουν στην περίοδο από τον 4ο έως και τον 15ο αιώνα μΧ.

    Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που επικυρώθηκε με την ανταλλαγή διπλωματικών διακοινώσεων στις 21 Νοεμβρίου, αφορά στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ελληνικών αρχαιοτήτων, με την επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές στο έδαφος των ΗΠΑ, πολιτιστικών αγαθών που προέρχονται από την Ελλάδα.

    [21] Λεύκωμα για τους " Έλληνες κινηματογραφιστές της Πόλης", παρουσιάζεται στην Ταινιοθήκη

    Αθήνα, Ελλάδα 12/12/2011 12:48 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Το λεύκωμα «Από το Παρίσι στο Πέραν, Έλληνες κινηματογραφιστές της Πόλης», παρουσιάζεται απόψε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

    Ένα αποκαλυπτικό λεύκωμα για την άγνωστη ιστορία των Ελλήνων Κινηματογραφιστών της Κωνσταντινούπολης και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη του ελληνικού, αλλά και του τουρκικού κινηματογράφου ήδη από το 1896, έγραψαν με μεράκι, δύο δημιουργοί της Πόλης, ο κινηματογραφιστής και σεναριογράφος Γιώργου Μπόζη και η σύζυγός του, συγγραφέας (Πολίτικη Κουζίνα) Σούλα Μπόζη.

    Το λεύκωμα με τίτλο «Από το Παρίσι στο Πέραν, Έλληνες Κινηματογραφιστές της Πόλης», παρουσιάζεται απόψε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

    Η δεκαπενταετής έρευνα των συγγραφέων ανέσυρε ντοκουμέντα, που καταγράφουν πλανόδιους κινηματογραφιστές, διορατικούς θεατρικούς επιχειρηματίες που πίστεψαν στον κινηματογράφο, παρά τις αντίξοες συνθήκες της εποχής (πλήρης απουσία ηλεκτρικού δικτύου, λογοκρισία κ.ά.), αιθουσάρχες στην Πόλη, καθώς και τολμηρούς πρωτοπόρους δημιουργούς, που σημάδεψαν στην Τουρκία τις αρχές του κινηματογράφου μέχρι και το 1922.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 December 2011 - 11:29:46 UTC