Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-12-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα μείωση στους μισθούς ζητά η τρόικα
  • [02] Από τα δικαστήρια 117 πρώην βουλευτές ζητούν αναδρομικά
  • [03] Η Moody's διατηρεί υπό επιτήρηση την ΕΕ
  • [04] Σε άμεση εφαρμογή των αναγκαστικών μέτρων προχωρεί το ΙΚΑ
  • [05] Σόιμπλε: Οι όροι της συμφωνίας για το ευρώ πρέπει να θεσμοθετηθούν γρήγορα
  • [06] Νέα σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου εντός ημερών

  • [01] Νέα μείωση στους μισθούς ζητά η τρόικα

    Το θέμα της περαιτέρω μείωσης του κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να θέσει το κλιμάκιο των ελεγκτών της τρόικας κατά τη συνάντηση που θα έχει τις επόμενες μέρες με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Οι εκπρόσωποι των δανειστών πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ζητήσουν κατ' αρχάς περικοπές στο 13ο και 14ο μισθό, καθώς και στα επιδόματα αδείας.

    Θα ζητήσουν επίσης την ακύρωση των αυξήσεων που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τον Ιούλιο του 2012. Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2010 περιλαμβάνει αύξηση 1,5% στους κατώτατους μισθούς την 1η Ιουλίου του 2011 και 1,7% την 1η Ιουλίου του 2012.

    Η τρόικα θα ζητήσει επίσης την περιστολή του μη μισθολογικού κόστους, με δραστική περικοπή της εργοδοτικής συμμετοχής στην χρηματοδότηση της Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας.

    Στα θέματα των εργασιακών σχέσεων οι ελεγκτές αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις για την ενίσχυση των επιχειρησιακών και των ατομικών συμβάσεων, της εκ περιτροπής εργασίας και των διαθεσιμοτήτων.

    Θα ζητήσουν ακόμη την άρση της ρήτρας που θέτει η νομοθεσία στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν δεν θα πρέπει να έχουν προχωρήσει προηγουμένως σε μείωση προσωπικού.

    Το αίτημα έχει διατυπώσει άτυπα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, αλλά το υπουργείο Εργασίας αντιδρά υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια ρύθμιση θα μετατρέψει τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας σε προγράμματα ενίσχυσης των απολύσεων.

    Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Σαββατοκύριακο ανεπίσημες επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους, οι οριστικές αποφάσεις όμως αναμένεται να ληφθούν κατά την συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τον πρωθυπουργό η οποία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ίσως και σήμερα.

    Από την πλευρά τους τα συνδικάτα εμφανίζονται κατηγορηματικά αντίθετα στις περικοπές ή την κατάργηση των δώρων, ενώ είναι διατεθειμένα να συζητήσουν την συγχώνευση τους στο σύνολο των αποδοχών. Επίσης αρνούνται κάθε συζήτηση για ακύρωση της αύξησης των αποδοχών που προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση καθώς και σε ενδεχόμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την οποία εκτιμούν ότι θα επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση των Ταμείων.

    [02] Από τα δικαστήρια 117 πρώην βουλευτές ζητούν αναδρομικά

    Τα πρώτα "πακέτα" αγωγών που έχουν καταθέσει 117 πρώην βουλευτές και συνταξιούχοι βουλευτές των δυο μεγάλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) και διεκδικούν αναδρομικά (και με το νόμιμο τόκο) διαφορές αποδοχών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη, αναμένεται να συζητηθούν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, ενώ ήδη η συζήτηση μερικών αγωγών αναβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα για τον Φεβρουάριο του 2012.

    Παράλληλα, ανάλογος μικρός αριθμός αγωγών βουλευτών εκκρεμούν και στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ενώ πολύ μεγαλύτερος αριθμός αγωγών είναι >παγωμένες<< στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Μεταξύ αυτών που έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη (Διοικητικά Δικαστήρια) διεκδικώντας διαφορές αποδοχών είναι ηχηρά ονόματα πρώην βουλευτών που κυριάρχησαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην πολιτική σκηνή της χώρας και διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου, όπως είναι οι 'Ακης Τσοχατζόπουλος, Τάσος Μαντέλης, Γ. Ανωμερίτης, Γ. Δρυς, Ελισάβετ Παπαζώη, Πέτρ. Δούκας, Ελ. Ζαγορίτης, Αν. Καραμάριος, Θ. Κασίμης, Ν. Κατσαρός, Πέτρ. Τατούλης, Αντ. Φούσας κ.ά.

    Από τους 117 , οι 62 είναι πρώην βουλευτές της ΝΔ και 52 πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ .

    Το ακριβές ποσό που ζητούν οι 117 πρώην βουλευτές μέσω των Διοικητικών Δικαστηρίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς οι διεκδικήσεις κυμαίνονται ανάλογα με τα χρόνια που διετέλεσε ο καθένας βουλευτής.

    [03] Η Moody's διατηρεί υπό επιτήρηση την ΕΕ

    Ο οίκος αξιολόγησης Moody's επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα επαναξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα των χωρών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2012 εξαιτίας της απουσίας απόφασης για τη λήψη "αποφασιστικών μέτρων" κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της περασμένης εβδομάδας.

    "Η απουσία μέτρων για τη σταθεροποίηση των αγορών βραχυπρόθεσμα σημαίνει ότι η ευρωζώνη και, ευρύτερα, η Ευρωπαϊκή Ενωση, παραμένουν ευάλωτες σε νέα σόκ και η συνοχή της ευρωζώνης τελεί υπό διαρκή απειλή", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης.

    "Κατά συνέπεια, ο Moody's εμμένει στην επαναξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών της ευρωζώνης και της ΕΕ κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2012".

    Ο οίκος είχε ανακοινώσει στα τέλη του Νοεμβρίου ότι η ταχεία επιδείνωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη απειλεί την αξιολόγηση του αξιόχρεου όλων των ευρωπαϊκών χωρών, στο πλαίσιο "ειδικού σχολίου" για τις ευρωπαϊκές χώρες.

    Σύμφωνα με τον οίκο, καμία χώρα της ευρωζώνης, ούτε η Γαλλία, ούτε όσες θεωρούνται οικονομικά ισχυρές, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία ή η Γερμανία, είναι προστατευμένες απέναντι σε μία υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας.

    Σχετικά με την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, ο Moody's αναφέρει ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν περιέχουν καινούργια στοιχεία και είναι αντίστοιχα με όσα έχουν ανακοινωθεί κατά το παρελθόν.

    "Τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν δεν μεταβάλλουν τη θέση που είχε ανακοινωθεί από τον Moody's, σύμφωνα με την οποία η κρίση βρισκεται σε κρίσιμο και ευμετάβλητο στάδιο".

    [04] Σε άμεση εφαρμογή των αναγκαστικών μέτρων προχωρεί το ΙΚΑ

    Αθήνα, Ελλάδα 12/12/2011 02:11 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Σε άμεση εφαρμογή των αναγκαστικών μέτρων προχωρεί το ΙΚΑ

    Εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο, με την οποία ζητεί από τις κατά τόπους αρμόδιες διευθύνσεις την "άμεση και απόλυτη εφαρμογή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και του μέτρου της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων σε όσους εργοδότες οφείλουν και με δική τους ευθύνη δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή σε προσωρινό διακανονισμό", εξέδωσε η διοίκηση του ΙΚΑ.

    Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξετάζει σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, την επιβολή έμμεσων φόρων σε είδη και υπηρεσίες προκειμένου να εξευρεθούν εναλλακτικοί πόροι για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.

    Το έλλειμμα του ταμείου λόγω της ύφεσης έχει ανέλθει στα 4,5 δισ. ευρώ, ενώ οι βεβαιωμένες αλλά ανείσπρακτες ασφαλιστικές εισφορές από τις εν λειτουργία επιχειρήσεις ανέρχονται στα 9 δισ. ευρώ.

    [05] Σόιμπλε: Οι όροι της συμφωνίας για το ευρώ πρέπει να θεσμοθετηθούν γρήγορα

    Βερολίνο, Γερμανία 12/12/2011 00:02 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γερμ.Πρακτ.)

    Γερμανία: Οι όροι της συμφωνίας για το ευρώ πρέπει να θεσμοθετηθούν γρήγορα, λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

    Οι διατάξεις της συμφωνίας που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα για την διασφάλιση της επιβίωσης του ευρώ πρέπει να θεσμοθετηθούν γρήγορα για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    Σε σχόλιά του σε δυο δελτία ειδήσεων στα κανάλια της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης, ο Σόιμπλε είπε ότι η γρήγορη δράση είναι το κλειδί για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη σε παγκόσμιο επίπεδο, και ότι η γρήγορη δράση μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στις αγορές.

    "Θέλουμε να αρχίσουμε να εργαζόμαστε αμέσως ώστε να προχωρήσει γρήγορα", δήλωσε στο δίκτυο ARD. "Γι 'αυτό δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε. Αντ' αυτού, πρέπει να ακολουθήσουμε τη διαδικασία που άρχισε τώρα".

    Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του δικτύου ZDF, είπε: "Δεν μπορούμε να πάμε στις διακοπές των Χριστουγέννων τώρα".

    "Εάν τα στοιχεία της συμφωνίας τεθούν σε εφαρμογή γρήγορα, θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά ελπίζω ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές και ο κόσμος θα πειστούν γρήγορα ότι μπορούν να επενδύσουν στην Ευρώπη και πάλι", τόνισε ο Σόιμπλε.

    Η Βρετανία, η μόνη χώρα που αρνήθηκε ειδικά να ενταχθεί (στη συμφωνία), θα μπορούσε ακόμη να το πράξει εάν το επιθυμεί, είπε ο Σόιμπλε.

    "Η πόρτα παραμένει ανοικτή για τη Βρετανία", είπε στο ARD. "Ελπίζω ότι οι Βρετανοί θα διαβούν την ανοιχτή πόρτα", σημείωσε.

    [06] Νέα σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου εντός ημερών

    Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσετην Κυριακήότι πρόκειται να πραγματοποιήσει νέα έκτακτη σύνοδο σε "επτά ή δέκα ημέρες" για να συζητήσει ξανά για την κατάσταση στη Συρία, ενώ ακτιβιστές της συριακής αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε νέο κύμα καταστολής χθες.

    "Υπάρχει συμφωνία ως τώρα ότι η συριακή κρίση θα πρέπει να επιλυθεί σε αραβικό πλαίσιο", υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι από την πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα. Πρόσθεσε ότι η ακριβής ημερομηνία της νέας συνόδου δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

    Ο Αλ Αράμπι είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι οι οικονομικές κυρώσεις που συμφώνησε να επιβάλει ο Αραβικός Σύνδεσμος θα αρχίσουν να εφαρμόζονται την 27η Δεκεμβρίου. Ο οργανισμός συμφώνησε να επιβάλει τις κυρώσεις χωρίς προηγούμενο στην Δαμασκό τον περασμένο μήνα και πρόσθεσε ότι θα αρθούν μόλις η Συρία επιτρέψει σε άραβες παρατηρητές να εισέλθουν στη χώρα. Από την πλευρά της η Δαμασκός θέτει ως προϋπόθεση την άρση των κυρώσεων για την είσοδο παρατηρητών.

    Στο μεταξύ συριακές δυνάμεις σκότωσαν σήμερα τουλάχιστον 18 ανθρώπους σε πολλές περιοχές της χώρας εν μέσω της γενικής απεργίας που κηρύχθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων, σύμφωνα με τις Επιτροπές Τοπικού Συντονισμού στη Συρία.

    Οι θάνατοι αναφέρθηκαν στις επαρχίες Χομς, Ιντλίμπ, Χάμα και Ντεράα, σύμφωνα με την οργάνωση.

    Νωρίτερα σήμερα, σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα και αποστάτες του στρατού στη νότια επαρχία Ντεράα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί τραυματισμοί -- ο αριθμός τους δεν έγινε γνωστός -- και να καταστραφούν τρία άρματα μάχης, σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

    Οι εντεινόμενες συγκρούσεις ανάμεσα σε αποστάτες και δυνάμεις του τακτικού στρατού ενδέχεται να οδηγήσουν στο ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου, σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές.

    Η αντιπολίτευση κάλεσε τον πληθυσμό να απόσχει από τις δημοτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένο να γίνουν σήμερα Δευτέρα στη Συρία. Πέραν της απεργίας στην οποία κάλεσε χθες, προανήγγειλε και άλλες ενέργειες, όπως καθιστικές διαμαρτυρίες, αποκλεισμούς δρόμων και παρεμπόδιση της λειτουργίας των δημόσιων συγκοινωνιών.

    Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία από το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στα μέσα του Μαρτίου. Η κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη για τις αιματηρές ταραχές σε "ένοπλες τρομοκρατικές συμμορίες" που ερίζει ότι χρηματοδοτούνται από αραβικές και δυτικές χώρες.

    Τα περισσότερα ανεξάρτητα ΜΜΕ και οι μη κυβερνητικές ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν έχουν πρόσβαση στη Συρία. Επετράπη η είσοδος ορισμένων εξ αυτών στην Δαμασκό μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης αλλά όχι και το να μετακινούνται ελεύθερα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 December 2011 - 9:29:55 UTC