Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-12-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λιώνουν οι παγετώνες των Ιμαλαΐων
  • [02] Σαρωτικά μέτρα φέρνει ο Μόντι στην Ιταλία
  • [03] Λάδι με άρωμα... Ελύτη

  • [01] Λιώνουν οι παγετώνες των Ιμαλαΐων

    Νέες επιστημονικές μελέτες για το λιώσιμο των παγετώνων στα Ιμαλάια αποκαλύπτουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή αυτή και την πιθανή απειλή για περίπου 1,3 δισ. ανθρώπους.

    Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές που δημοσιοποιούνται από το Διεθνές Κέντρο Ανάπτυξης των Βουνών (ICIMOD), με έδρα το Κατμαντού, οι παγετώνεςέχουν υποχωρήσει κατά 21% στο Νεπάλ και κατά 22% στο Μπουτάν τα τελευταία τριάντα χρόνια.

    Οι ανακαλύψεις αυτές αποτελούν την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση για το λιώσιμο των παγετώνων.

    Στη διάρκεια των τριών ετών του ερευνητικού προγράμματος που χρηματοδότησε η Σουηδία και εφάρμοσε το ICIMOD, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι οι δέκα παγετώνες που αποτελούσαν αντικείμενα των μελετών του έλιωναν με ταχύτητα που αυξήθηκε από το 2002 ως το 2005.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας από τις μελέτες, ο όγκος του χιονιού που κάλυπτε την περιοχή μειώθηκε σημαντικά την τελευταία δεκαετία.

    Οι 54.000 παγετώνες των Ιμαλαΐων τροφοδοτούν με νερό τους οκτώ μεγαλύτερους ποταμούς της Ασίας, οι πέντε από τους οποίους - Ινδός, Γάγγης, Βραχμαπούτρα, Γιανγκτσέ και Κίτρινος Ποταμός - είναι πιθανό τις επόμενες δεκαετίες να αντιμετωπίσουν σοβαρές ελλείψεις νερού με σοβαρές επιπτώσεις για 1,3 δισεκατομμύριο κατοίκους.

    [02] Σαρωτικά μέτρα φέρνει ο Μόντι στην Ιταλία

    Η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι παρουσίασε χθες βράδυ στην Ρώμη την έκτακτη δέσμη οικονομικών μέτρων, συνολικού ύψους τριάντα δισεκατομμυρίων ευρώ. Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είχε προγραμματισθεί, αρχικά για σήμερα το μεσημέρι, αλλά ο Ιταλός τεχνοκράτης-πρωθυπουργός αποφάσισε να επισπεύσει το χρόνο προώθησης των μέτρων.

    Σε ό,τι αφορά τις κύριες παρεμβάσεις που περιέχονται στο νέο πακέτο μέτρων, βασικής σημασίας θεωρείται η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού: οι γυναίκες, στο εξής, θα μπορούν να συνταξιοδοτούνται στα εξήντα δυο τους χρόνια και οι άνδρες στα εξήντα έξι. Τα απαιτούμενα χρόνια εισφορών θα αυξηθούν σε σαράντα ένα για τις γυναίκες και σαράντα δυο για τους άνδρες.

    Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε, επίσης, την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας από 21% σε 23%, την απαγόρευση της χρήσης ρευστού για πληρωμές άνω των χιλίων ευρώ, την κατάργηση των περιφερειακών συμβουλίων, την επιβολή φόρου της τάξης του 1,5% επί του συνόλου των αδήλωτων κεφαλαίων που επέστρεψαν από το εξωτερικό χάρη σε ευνοϊκά μέτρα νομιμοποίησης. Επιβάλλεται, εκ νέου, τρία χρόνια μετά την κατάργησή του, ο φόρος ακινήτων, ενώ αυξάνεται η φορολόγηση για σκάφη, ιδιωτικά αεροσκάφη και αυτοκίνητα πολυτελείας.

    Ο κ. Μόντι ανακοίνωσε ότι για να συμβάλει στην προσωπικά στην αντιμετώπιση της κατάστασης, θα επιστέφει στο κράτος τον μισθό που αντιστοιχεί στο αξίωμα του πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών. "Είχα σκεφθεί να καταβάλλω το ποσό σε κάποιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό, αλλά κατέληξα στην διαπίστωση ότι ο οργανισμός που τώρα έχει την μεγαλύτερη ανάγκη είναι το ιταλικό δημόσιο", δήλωσε ο Μόντι. Οι υπουργοί του πρόκειται επίσης να αναφέρουν στην φορολογική τους δήλωση και την κατοχή τυχόν ομολόγων, έστω και αν κάτι τέτοιο δεν απαιτείται από τον νόμο.

    [03] Λάδι με άρωμα... Ελύτη

    Το «αναστημένο» ατμοκίνητο ελαιοτριβείο της φαμίλιας των Αλεπουδέληδων, το ελαιοτριβείο δηλαδή της οικογένειας του μεγάλου ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη, στον Παπάδο της Γέρας Λέσβου, γνωστό πια ως «Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά», έδωσε εσχάτως το όνομά του σε ένα ξεχωριστό προϊόν λαδιού, που παραπέμπει τόσο στην ιστορία του, όσο και στην ελαιοκομική παράδοση του νησιού.

    Πρόκειται για το παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο παράγεται στη Λέσβο από την οικογένεια Πρωτούλη και πλέον διανέμεται τόσο στην Ελλάδα όσο στο εξωτερικό από την εταιρεία τροφίμων Gaia A.E. ενώ φέρει τη σφραγίδα της ποιότητας της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αρχιπέλαγος», η οποία διαχειρίζεται το «Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά». Στόχος είναι, η πώληση του ελαιολάδου να αποφέρει σημαντικό έσοδο απαραίτητο για τη λειτουργία και το κόστος των εκδηλώσεων του Ελαιοτριβείου - Μουσείου.

    Σημειώνεται πως το Ελαιοτριβείο Βρανά, χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα από τον παππού του Οδυσσέα Ελύτη (πατέρα της μητέρας του ποιητή), σώθηκε από τη φθορά του χρόνου χάρη στη φροντίδα της εταιρείας «Αρχιπέλαγος», που ιδρύθηκε το 1997 από προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και της επιστήμης. Η εταιρεία αναστήλωσε το υπό κατάρρευση ελαιοτριβείο καθιστώντας το με αυτόν τον τρόπο ως ένα πρότυπο θεματικό μουσείο και ταυτόχρονα και χώρο φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων.

    Το τυποποιημένο λάδι με την επωνυμία «Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά» παρουσιάστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου σε εξειδικευμένους στη γαστρονομία εκπροσώπους του ελληνικού, αλλά και του διεθνούς Τύπου από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gaia AE, Άρη Κεφαλλογιάννη, στον χώρο της βιβλιοθήκης του Ελαιοτριβείου-Μουσείου.

    Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης, με την ιδιότητά του ως ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας Πολιτισμού «Αρχιπέλαγος» αλλά και μέλη της οικογένειας Πρωτούλη, που παράγει το τυποποιούμενο ελαιόλαδο. Ακολούθησε ξενάγηση των δημοσιογράφων σε κτήματα της οικογένειας, όπου παράγεται το συγκεκριμένο ελαιόλαδο από τη μοναδική ποικιλία ελαιοδένδρων «κολοβή» στην ορεινή επαρχία Πλωμαρίου και ακολούθως στο ελαιοτριβείο της οικογένειας, όπου σε συγκεκριμένες συνθήκες παράγεται και τυποποιείται το μοναδικής αξίας προϊόν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 December 2011 - 11:29:29 UTC