Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-12-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ύστατη προσπάθεια διάσωσης του ευρώ
  • [02] "Απαιτείται πολιτική βούληση για να προστατεύσουμε όσα έχουμε πετύχει στην ευρωζώνη"
  • [03] Πλήγμα για τον Πούτιν, τα αποτελέσματα των εκλογών στη Ρωσία
  • [04] Πέντε Έλληνες συγγραφείς φιλοτεχνούν μιαν άλλη προοπτική
  • [05] "Δεν θα ζητήσω από τους Ιταλούς θυσίες επειδή το ζητεί η Ευρώπη"
  • [06] Εμπρηστικές επιθέσεις τη νύχτα στην Αττική
  • [07] Ακυρώνονται πτήσεις στο Πεκίνο λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

  • [01] Ύστατη προσπάθεια διάσωσης του ευρώ

    Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ συναντώνται σήμερα στο Παρίσι, πρώτη συνάντησή τους αυτήν την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια διάσωσης της ζώνης του ευρώ.

    Σύμφωνα με τον Σαρκοζί, Παρίσι και Βερολίνο θα διατυπώσουν "προτάσεις" με στόχο την "διασφάλιση του μέλλοντος της Ευρώπη", η οποία απειλείται με κατάρρευση.

    Οι δύο ηγέτες θα ξανασυναντηθούν στο τέλος της εβδομάδας στις Βρυξέλλες με τους άλλους ευρωπαίους εταίρους τους.

    Επίσης θα έχουν άλλη μια ευκαιρία την Πέμπτη στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μασσαλία.

    "Δεν υπάρχει πλέον επιλογή για την Ευρώπη, υπάρχει αναγκαιότητα. Η κρίση έφερε στην επιφάνεια αδυναμίες και αντιπαραθέσεις", τόνισε ο Σαρκοζί την Πέμπτη.

    Την επόμενη ημέρα, η Μέρκελ υπογράμμισε στην Μπούντεσταγκ την πρόθεσή της να μεταρρυθμίσει τις ευρωπαϊκές συνθήκες με στόχο την αλλαγή της ευρωζώνης και την μετατροπή της σε μια πραγματική οικονομική ένωση.

    Αν και οι δύο ηγέτες έχουν τον ίδιο στόχο, την "επανίδρυση" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω τις αναθεώρησης των συνθηκών και μιας μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεν συμφωνούν απολύτως στα μέσα για την επίτευξη του στόχου αυτού.

    Ο Σαρκοζί ήταν αρχικά επιφυλακτικός για την αναθεώρηση των συνθηκών, αλλά τελικά υποχώρησε στην γερμανική απαίτηση.

    Το Παρίσι δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ μιας συνθήκης που θα διευκολύνει την επιβολή κυρώσεων προς τα κράτη που δεν συμμορφώνονται και θα δίνει περισσότερα μέσα ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών από τις ευρωπαϊκές αρχές.

    Σε αντάλλαγμα ο Σαρκοζί περιμένει από το Βερολίνο μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, που θα εκφράζεται με τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εξαγοράζει το χρέος των πιο εύθραυστων χωρών μελών της Ένωσης ή με την δημιουργία ευρωομολόγων.

    Η κ. Μέρκελ έχει απαντήσει ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

    Η έλλειψη ευελιξίας από την πλευρά της επικρίνεται πλέον και στη Γερμανία. Ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ την κατηγόρησε ότι απομονώνει τη χώρα.

    [02] "Απαιτείται πολιτική βούληση για να προστατεύσουμε όσα έχουμε πετύχει στην ευρωζώνη"

    "Έχουμε φθάσει σε ένα σταυροδρόμι και τώρα απαιτείται η πολιτική βούληση να αποφασίσουμε αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια βαθύτερη Ένωση, ώστε να προστατεύσουμε όχι μόνο την Ευρωζώνη αλλά και όλα όσα έχουμε πετύχει στην Ευρώπη, επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN και τον δημοσιογράφο Fareed Zakaria, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη είναι ένα "πρότυπο παγκόσμιας κοινωνίας που στηρίζεται στην δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε στα επιτεύγματα της Ευρώπης την ειρήνη, την ευημερία καθώς και τη συνύπαρξη και συνεργασία πολλών ανθρώπων διαφορετικής γλώσσας και κουλτούρας.

    "Όλα αυτά είναι σπουδαία επιτεύγματα και ιδιαίτερα σημαντικά πιστεύω τώρα, με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, στην περιοχή μας, όπως η Αραβική 'Ανοιξη και οι γείτονες μας στην Ανατολή. Είμαστε ένα πρότυπο και όλα αυτά θα τα χάσουμε, αν δεν προχωρήσουμε σε μια βαθύτερη Ένωση. Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι, αν δεν βρούμε την πολιτική βούληση, τότε, πιστεύω ότι θα δούμε ίσως βραδύτερα, αλλά ίσως και ταχύτερα, την κατάρρευση της Ευρωζώνης", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ερωτηθείς για τον χρόνο που θα απαιτηθεί για να διαπιστωθεί η λειτουργικότητα της εμβάθυνσης της ΕΕ σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα επίλυσης της κρίσης στο άμεσο μέλλον και τους δισταγμούς της Γερμανίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "εφαρμόζουμε αποσπασματικά μέτρα τα τελευταία δύο χρόνια, αρχίζοντας με την ελληνική κρίση, η οποία, όπως έλεγα από την αρχή -και έτσι κατέληξε- δεν ήταν απλώς μια κρίση που αφορούσε την Ελλάδα. Εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας και προβαίνουμε σε ουσιαστικές αλλαγές στην Ελλάδα, αλλά για την Ευρωζώνη, αυτή είναι μια συστημική κρίση".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έγιναν μικρά αλλά και μεγάλα βήματα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, "αλλά αυτά ήταν λίγα και έγιναν πολύ αργά". Σημείωσε ότι δεν γνωρίζει αν η Ευρώπη θα λάβει εκείνα τα μέτρα που"θα ηρεμήσουν τις αγορές", ενώ εκτίμησε ότι "οι αγορές θέλουν τώρα να δουν ισχυρή βούληση και εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Και νομίζω ότι αυτό που χάθηκε τα τελευταία δύο χρόνια ήταν αυτό το αίσθημα εμπιστοσύνης, ότι θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα".

    Σε ερώτηση αν υπάρχει τρόπος να πειστεί η γερμανική κυβέρνηση ότι "η πίεση για αλλαγή θα εξακολουθήσει να υπάρχει ακόμη και όταν λύσουν το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα της κρίσης", ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι αυτός είναι "νόμιμος προβληματισμός" και πρόσθεσε ότι "αν είχε υπάρξει αυστηρότερη παρακολούθηση των κρατών - μελών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και από τους οίκους αξιολόγησης, δεν θα είχα κληρονομήσει, ως πρωθυπουργός, μια κατάσταση με το έλλειμμα να πλησιάζει το 16% και το χρέος να έχει διπλασιαστεί στη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης και κανένας να μην ταράζεται γι' αυτό, να μην αντιλαμβάνεται τι πρόκειται να συμβεί. Γι' αυτό πιστεύω ότι είναι σημαντική η παρακολούθηση".

    "Πληρώνουμε γι' αυτό σήμερα. Πολλοί Έλληνες πληρώνουν άδικα για πράγματα για τα οποία δεν φέρουν καμία ευθύνη", επισήμανε ο κ. Παπανδρέου και υπογράμμισε: "όλοι θέλουμε να ενισχυθεί η διαδικασία παρακολούθησης και ταυτόχρονα να "κολλεκτιβοποιήσουμε" τη διαχείριση του χρέους μας και την διαδικασία των επενδύσεων, χρησιμοποιώντας τα ευρωομόλογα".

    "Το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε τώρα υπόκειται σε πολύ αυστηρή επιτήρηση και πολύ αυστηρές προϋποθέσεις", σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, ενώ κληθείς να τοποθετηθεί επί απόψεων που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη μοίρα αν εγκατέλειπε το ευρώ, υποτιμούσε το νόμισμά της και κήρυσσε πτώχευση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "υπάρχουν ασφαλώς πολλές άλλες παράπλευρες ζημίες, που θα ήταν καταστροφικές, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ίδια την Ευρώπη".

    [03] Πλήγμα για τον Πούτιν, τα αποτελέσματα των εκλογών στη Ρωσία

    Το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν θα πρέπει να μοιραστεί την εξουσία, μετά τα αρνητικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή και σημαδεύτηκαν από πολλές καταγγελίες για νοθεία, εκτιμά ο ρωσικός Τύπος.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 90,01% των ψήφων, που ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, το κόμμα Ενωμένη Ρωσία συγκεντρώνει ποσοστό 49,93%, σημειώνοντας πτώση περίπου 15 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2007 (ποσοστό 64,3%).

    "Η Ενωμένη Ρωσία χάνει την πλειοψηφία (των δύο τρίτων) και δεν είναι σίγουρο αν θα διατηρήσει την απλή πλειοψηφία", γράφει η Kommersant και υπογραμμίζει πως το κυβερνών κόμμα θα πρέπει να αναζητήσει εταίρους στη Δούμα.

    Ενωμένη Ρωσία, "το κόμμα της μειοψηφίας", υπογραμμίζει η Vedomosti, προσθέτοντας πως αν το κόμμα του Πούτιν διατηρήσει την πλειοψηφία των εδρών αυτό θα οφείλεται μόνο "στις ιδιαιτερότητες του εκλογικού νόμου".

    Για τον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό 19,13%, "οι ψηφοφόροι αρνήθηκαν την εμπιστοσύνη τους στις αρχές και το Κρεμλίνο θα πρέπει να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση.

    Τρίτο έρχεται το κόμμα Δίκαιη Ρωσία (κεντροαριστερό) με ποσοστό 13,07% και ακολουθούν οι εθνικιστές με 11,65%.

    [04] Πέντε Έλληνες συγγραφείς φιλοτεχνούν μιαν άλλη προοπτική

    Πλήθος τα έργα της ελληνικής πεζογραφίας που γεμίζουν αυτές τις ημέρες, παρά τις συγγνωστές δυσκολίες της κρίσης, τις προθήκες και τα ράφια των βιβλιοπωλείων. Ανάμεσά τους και πέντε βιβλία που δοκιμάζουν να μας ταξιδέψουν - να μας ταξιδέψουν άλλοτε στην πραγματικότητα του παρελθόντος κι άλλοτε στη φαντασία του μέλλοντος, χωρίς να αγνοούν ποτέ τη σκληρότητα και τα αδιέξοδα του παρόντος.

    Με το αφήγημά του "Οι αλεπούδες του Γκόσπορτ" (Κέδρος, 237 σελ.), ο Μένης Κουμανταρέας επιστρέφει στα θέματα και τα πρόσωπα της νεανικής του ηλικίας. Το βιβλίο είναι εμπνευσμένο από την παραμονή του συγγραφέα σ' ένα παραθαλάσσιο χωριό της Αγγλίας το καλοκαίρι του 1949, όταν στην Ελλάδα κορυφωνόταν ο Εμφύλιος. Στις σελίδες του πρωταγωνιστούν τα αγόρια και τα κορίτσια μιας ανήσυχης συντροφιάς, που ετοιμάζεται να ανακαλύψει τον κόσμο. Το κείμενο δεν είναι σημερινό: γράφτηκε σε μιαν εποχή τρελής νιότης, για να δημοσιευτεί μιαν εξηκονταετία αργότερα και να δοκιμάσει τις αντοχές του μέσα στον χρόνο. Οι ήρωες, θυμίζουν τους ήρωες τους οποίους έχει φιλοτεχνήσει ο Κουμανταρέας στις πρώτες συλλογές διηγημάτων του, αντιμετωπίζοντας τη φιλία και τον έρωτα με μια λοξή μετεφηβική ματιά: μια ματιά που αναδεικνύει τη σύγκρουση του ατόμου με το κατεστημένο του περιβάλλον, επικροτώντας το σθένος της αντίστασής του στις φθαρμένες νόρμες της εποχής του.

    Αν ο Κουμανταρέας ταξιδεύει στο ευρωπαϊκό παρελθόν, η Ευγενία Φακίνου δοκιμάζει με το μυθιστόρημά της "Το τρένο των νεφών" (εκδόσεις Καστανιώτη, σελ. 244) ένα άλλο, υπεράκτιο ταξίδι, που αποτελεί μια διεξοδική περιήγηση στην ήπειρο της Λατινικής Αμερικής. Το ταξίδι της Φακίνου γίνεται με τρένο και είναι ένα διπλό ταξίδι: από τη μια σταθμεύει σε μορφές που σημάδεψαν τη λατινοαμερικάνικη ιστορία (από τον Τσε και τον Σιμόν Μπολίβαρ μέχρι την Εβίτα Περόν) και από την άλλη ψάχνει το άγνωστο εσωτερικό μας τοπίο, αποκτώντας τα χαρακτηριστικά μιας αυτοδιαγνωστικής έρευνας. Το μυθιστορηματικό κείμενο της Φακίνου στηρίζεται σε άλλα μυθιστορηματικά κείμενα: σε βιβλία λατινοαμερικάνων συγγραφέων που διάβασε και ξεχώρισε η ίδια προτού επιβιβαστεί στο τρένο της και αρχίσει την περιδιάβασή της στα μυστικά μιας ηπείρου η οποία έχει τον τρόπο να μεταμορφώσει και τον αναγνώστη σ' ένα είδος νοερού ταξιδευτή, ικανού να αποκρυπτογραφήσει τα πιο απόκρυφα μυστικά της.

    Με τη συλλογή διηγημάτων της "Καιρός σκεπτικός" (εκδόσεις Καστανιώτη, σελ. 200), η Ιωάννα Καρυστιάνη παραμένει στις μελαγχολικές όψεις οι οποίες ταλαιπωρούν την εσωτερική μας επικράτεια. Τα διηγήματά της κάνουν λόγο για τους ανθρώπους των ημερών μας: τους καθημερινούς και τους ανήμπορους ανθρώπους της κρίσης, που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με δυνάμεις οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ τα αποθέματά τους, οδηγώντας τους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην απαξίωση και στο περιθώριο. Το ταξίδι μοιάζει εδώ με ένα ταξίδι εντός των τειχών, που καταστρέφει με ταχύτητα κάθε προοπτική και ελπίδα, χωρίς να προσφέρει την παραμικρή απαντοχή. Οι περισσότεροι πρωταγωνιστές της Καρυστιάνη καταφέρνουν, ωστόσο, να υπομείνουν στο τέλος τις ποικίλες αντιξοότητες οι οποίες βασανίζουν τον βίο τους, επενδύοντας στο φυσικό τους ήθος, που ταυτίζεται με μιαν ολοφάνερη αρετή και ακεραιότητα.

    Υπάρχουν, όμως, κι άλλα ταξίδια, όπως το ταξίδι στη σφαίρα της φαντασίας, που επιχειρεί ο Σωτήρης Δημητρίου με το πεζογράφημά του "Η σιωπή του ξερόχορτου" (εκδόσεις Πατάκη, σελ. 85). Εκείνο το οποίο κυριαρχεί εν προκειμένω είναι το όραμα μιας λυτρωτικής ουτοπίας. Στο σύμπαν του Σουσαμυγδαλόμελου και της Πασατεμποσταροχαλβαδούς οι άνθρωποι έχουν απαλλαγεί από τη δυναστεία του χρήματος και των οικογενειακών δεσμών και, επιπλέον, έχουν κατορθώσει να φτάσουν στο σημείο να αγνοούν τον φόβο του θανάτου ή την τιμωρία του θεού. Αυτό δεν σημαίνει πως οι ήρωες του Δημητρίου ζουν αχαλιναγώγητοι, χωρίς ηθική κρίση και πέρα από τον οιονδήποτε κοινωνικό έλεγχο. Ό,τι πρωτίστως έχουν κερδίσει είναι η ελευθερία και η αυτονομία τους. Ουτοπία; Οπωσδήποτε. Ο συγγραφέας δεν κρύβει, άλλωστε, τις προθέσεις του. Σκοπός του είναι όχι να προσφέρει ένα ελιξίριο για την κρίση, αλλά να θρέψει ένα όνειρο: έστω κι αν ένα τέτοιο όνειρο είναι καταδικασμένο εκ των πραγμάτων να παραμείνει στα χαρτιά.

    Με το μυθιστόρημά του "Ο ερωτευμένος Ελύτης" (εκδόσεις Ψυχογιός, σελ. 371), ο Φίλιππος Φιλίππου ταξιδεύει στην ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας και στη δύσκολη χρονιά του 1937, όταν η δικτατορία του Μεταξά βρίσκεται σε άνοδο και ο Οδυσσέας Ελύτης καταφτάνει, σε ηλικία 26 ετών, στην Κέρκυρα για να φοιτήσει στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών. Μαζί του είναι ο Ευάγγελος Λοΐζος, ένας κύπριος νεαρός δικηγόρος, ο οποίος χρηματοδοτεί τα "Νέα Γράμματα", το λογοτεχνικό περιοδικό που αποτέλεσε το προπύργιο της γενιάς του 1930. Εβδομήντα χρόνια αργότερα ένας δημοσιογράφος πηγαίνει στο νησί για να διερευνήσει τον κύκλο των προσώπων με τα οποία ήλθε σε επαφή ο Ελύτης κατά τη διαμονή του εκεί. Ο δημοσιογράφος ενδιαφέρεται κυρίως για τους έρωτες του Ελύτη στην Κέρκυρα, αλλά στην αφήγηση εμπλέκονται γρήγορα και ποικίλα λογοτεχνικά επώνυμα (από τον Εμπειρίκο και τον Καραγάτση μέχρι τον Λόρενς Ντάρελ), που θα φτιάξουν ένα περίπλοκο pastiche, σ' ένα βιβλίο το οποίο κινείται παιγνιωδώς μεταξύ μυθοπλασίας, ρεπορτάζ και ιστορικού μυθιστορήματος, κλείνοντας με έναν απρόσμενο τρόπο το έτος Ελύτη.

    [05] "Δεν θα ζητήσω από τους Ιταλούς θυσίες επειδή το ζητεί η Ευρώπη"

    Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι τόνισε χθες Κυριακή πως δεν θα ζητήσει ποτέ από τους Ιταλούς να κάνουν θυσίες γιατί τους το ζητεί η Ευρώπη και πως δεν αισθάνεται πίεση από Γαλλία και Γερμανία.

    "Δεν θα πω ποτέ στους Ιταλούς: κάντε κάτι επειδή μας το ζητεί η Ευρώπη", είπε χαρακτηριστικά ο Μόντι.

    "Δεν θα με ακούσετε ποτέ να κατηγορώ την Ευρώπη για αυτό που θα έπρεπε να έχουμε κάνει", πρόσθεσε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τέσσερις υπουργούς του στην οποία παρουσίασε τα μέτρα ανάκαμψης της Ιταλίας.

    Σε ερώτηση αν τα μέτρα αυτά έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Σαρκοζί, ο Μόντι επισήμανε πως αυτή είναι "μια λανθασμένη άποψη", εκφράζοντας την εκτίμησή του για τους δύο ηγέτες, με τους οποίους όπως είπε γνωρίζετε εδώ και πολύ καιρό.

    Η αναγγελία των αυστηρών μέτρων λιτότητας από την ιταλική κυβέρνηση χαρακτηρίστηκε από την έντονη αντίδραση της υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων Ελσα Φορνέρο, η οποία ξέσπασε σε κλάματα όταν άρχισε να μιλά για τις θυσίες ειδικά των συνταξιούχων.

    Επίσης ο ίδιος ο Μόντι ανακοίνωσε πως "είναι καθήκον του να μην λαμβάνει το μισθό του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών".

    [06] Εμπρηστικές επιθέσεις τη νύχτα στην Αττική

    'Αγνωστοι πυρπόλησαν διαμέρισμα που διέρρηξαν χτες 11 το βράδυ στα Καμίνια, ενώ άλλες τέσσερις εμπρηστικές επιθέσεις σημειώθηκαν, κατα τη διάρκεια της νύχτας, στην Αττικη.

    Οι άγνωστοι διαρρήκτες παραβίασαν διαμερισμα του 2ου ορόφου στην οδό Παναγίας Οδηγήτριας στα Καμίνια, το οποίο ήταν ακατοίκητο και έβαλαν φωτιά, άγνωστο για ποιο λόγο, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε μηχανήματα κινητής τηλεφωνίας που ήταν μέσα.

    Για το συμβάν διενεργείται προανάκριση απο την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

    Στις 3 τα ξημερώματα, άγνωστοι τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό που αποτελείτο απο τρία γκαζάκια, στην αυλή σπιτιού στην οδό Αγίας Βαρβάρας στο Κορωπί. Από τα γκαζάκια εξερράγησαν τα δύο, με αποτέλεσμα απο την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, να προκληθούν ζημιές σε ΙΧ αυτοκίνητο.

    Επίσης, εμπρηστές έκαψαν δύο ΙΧ αυτοκίνητα στην οδό Ι. Κοκκώνη στο Παλαιό Ψυχικό και στην συμβολή των οδών Καποδιστρίου και Παρνασσού στη Φιλοθέη, ενω στην συμβολή των οδών Θεσσαλονίκης και Κηφισοδότου στα Πετράλωνα έβαλαν φωτιά σε κάδο απορριμάτων, με αποτέλεσμα να επεκταθεί σε σταθμευμένο ΙΧ αυτοκίνητο, το οποίο υπέστη ζημιές.

    [07] Ακυρώνονται πτήσεις στο Πεκίνο λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

    Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Πεκίνο που χαρακτηρίστηκε "επικίνδυνη" από την πρεσβεία των ΗΠΑ, ανάγκασε τις κινεζικές αρχές να ακυρώσουν μέσα σε 24 ώρες εκατοντάδες πτήσεις, επισήμως λόγω "ομίχλης".

    Το στάδιο αυτό "επικινδυνότητας" είναι το χειρότερο που έχει καταγράψει η αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο, η οποία υπολογίζει με ανεξάρτητα μέσα το επίπεδο ποιότητας του αέρα στην κινεζική πρωτεύουσα. Οι δημοτικές αρχές συνήθως υποβαθμίζουν τις επικίνδυνες επιπτώσεις της ρύπανσης.

    Περισσότερες από 130 εσωτερικές και διεθνείς κλήσεις ακυρώθηκαν σήμερα και περίπου 400 χθες Κυριακή, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Εκατοντάδες επιβάτες έχουν αποκλειστεί στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου.

    Εξαιτίας του νέφους έκλεισαν και οι βασικές οδικές αρτηρίες προς την βόρεια Κίνα.

    Εργοστάσια παραγωγής θερμικής ενέργειας, τεράστιες βιομηχανίες και πέντε εκατομμύρια αυτοκίνητα επιβαρύνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Πεκίνο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 December 2011 - 7:29:33 UTC