Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ίντερνετ ζυγίζει όσο...μία φράουλα!
  • [02] Kαι στην Αθήνα ο δαιμόνιος ρεπόρτερ Τεν Τεν
  • [03] Επιμένει η ΝΔ στη θέση της για μεταβατική κυβέρνηση
  • [04] Νέα γαλλική προειδοποίηση για αποκλεισμό Ελλάδας από ευρωζώνη
  • [05] Νεάντερταλ οι πρώτοι κάτοικοι στο Μεγανήσι, σύμφωνα με έρευνες
  • [06] Περιήγηση στο διάστημα με τον Γάλλο αστροφυσικό Κριστόφ Γκαλφάρ
  • [07] Όσο περισσότεροι οι φίλοι, τόσο μεγαλύτερος ο εγκέφαλος!
  • [08] Δεν θα ψηφίσω τη δανειακή σύμβαση, λέει ο βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Καμμένος
  • [09] Την πρόθεσή της να απέχει από την ψηφοφορία στη Βουλή, ανακοίνωσε η Έλσα Παπαδημητρίου
  • [10] Σταθεροποιητικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • [11] "Πράσινο φως" από Σόφια για τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης
  • [12] Η παχυσαρκία και το "καθισιό" αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου

  • [01] Το ίντερνετ ζυγίζει όσο...μία φράουλα!

    Όλο το ίντερνετ δεν ζυγίζει παραπάνω από 50 γραμμάρια, δηλαδή όσο μία φράουλα! Σε αυτό το εντυπωσιακό συμπέρασμα κατέληξαν ορισμένοι μαθηματικοί υπολογισμοί, οι οποίοι συμπεριέλαβαν το συνολικό βάρος όλων των κινούμενων ηλεκτρονίων, που αντιπροσωπεύουν το σύνολο των διακινούμενων πληροφοριών, σε οποιαδήποτε στιγμή.

    Η διενέργεια της μέτρησης, σύμφωνα με τις βρετανικές "Τέλεγκραφ" και "Ντέιλι Μέιλ", εμπνεύστηκε μετά την ανακοίνωση του καθηγητή της επιστήμης των υπολογιστών Τζον Κουμπιάτοβις του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ ότι κάθε ηλεκτρονικό βιβλίο που "φορτώνεται" στη συσκευή ψηφιακής ανάγνωσης Amazon Kindle, αυξάνει ανεπαίσθητα το βάρος της.

    Σύμφωνα με τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης", ο Κουμπιάτοβιτς χρησιμοποίησε τη διάσημη εξίσωση E=mc2, για τη σχέση μάζας και ενέργειας, και εκτίμησε ότι το γέμισμα με ηλεκτρονικά βιβλία ενός Kindle χωρητικότητας 4GB, θα αυξήσει το βάρος του κατά ένα δισεκατομμυριοστό του δισεκατομμυριοστού του γραμμαρίου. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν αποθηκεύονται πληροφορίες (όπως ένα ηλεκτρονικό βιβλίο), τα ηλεκτρόνια στην μνήμη έχουν μεν σταθερό αριθμό, αλλά αυξάνουν την ενέργειά τους και αυτή η αυξημένη ενέργεια "μεταφράζεται" σε οριακά μεγαλύτερη μάζα, δηλαδή σε περισσότερο βάρος.

    Με βάση αυτό το σκεπτικό, έγινε το επόμενο βήμα και υπολογίστηκε ότι όλο το διαδίκτυο -με βάση τον όγκο των δεδομένων-πληροφοριών που διακινείται σε αυτό- ζυγίζει περίπου 50 γραμμάρια. Αρχικά, υπολογίστηκε ότι τα ηλεκτρόνια στο σύνολο του ίντερνετ έχουν ενέργεια περίπου 40 δισεκατομμύρια βατ και στη συνέχεια αυτή η ενέργεια μετατράπηκε σε βάρος 50 γραμμαρίων.

    Στην πραγματικότητα, πάντως, το βάρος θα πρέπει να είναι κάπως μεγαλύτερο, αφού οι υπολογισμοί έγιναν με βάση παρωχημένα στοιχεία του 2006, όταν υπολογιζόταν ότι στον πλανήτη μας υπήρχαν 75 έως 100 εκατ. κεντρικοί υπολογιστές (servers). Από τότε όμως, μια σειρά από μεγάλα κέντρα αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων έχουν κατασκευαστεί από εταιρείες όπως η Google, η Amazon και η Microsoft.

    Αν μάλιστα στους υπολογισμούς, εκτός από τους servers, περιληφθούν και οι προσωπικοί υπολογιστές του πλανήτη που χρησιμοποιούν το ίντερνετ, τότε το βάρος του διαδικτύου αυξάνεται σε... τρεις φράουλες!

    Σύμφωνα με υπολογισμούς του επικεφαλής της Google Έρικ Σμιτ, στο παγκόσμιο διαδίκτυο υπάρχουν περίπου 5 εκατομμύρια terabytes πληροφοριών, από τα οποία η εταιρία του ταξινομεί μόλις το 0,04%.

    [02] Kαι στην Αθήνα ο δαιμόνιος ρεπόρτερ Τεν Τεν

    Στη Μεγάλη Βρετανία είναι στην κορυφή των Box Office. Οι νέες περιπέτειες του Τεν Τεν κάνουν τους παραγωγούς να τρίβουν τα χέρια τους, αφού τα έσοδα της ταινίας φτάνουν ήδη τα 6,7 εκατομμύρια λίρες μέσα σε μια εβδομάδα (μόνο στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία), τα μεγαλύτερα έσοδα που έχουν σημειωθεί σε ταινία animation για το 2011.

    Ενώνοντας τις δυνάμεις τους ο Στίβεν Σπίλμπεργκ με τον συνεργάτη του Πίτερ Τζάκσον φέρνουν στη μεγάλη οθόνη «Το μυστικό του Μονόκερου».

    Αυτή είναι η πρώτη απόπειρα για τον Σπίλμπεργκ στον χώρο του animation, όχι όμως για τον Τζάκσον που έχει στο ενεργητικό του τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».

    Στην ταινία ο Τεν τέν (Τζέιμι Μπελ), ένας ριψοκίνδυνος νεαρός ρεπόρτερ που διψά για περιπέτεια, θα βρεθεί στο στόχαστρο του μυστηριώδους, αποφασισμένου για όλα συλλέκτη Ιβάν Ιβάνοβιτς Σακχαρίν (Ντάνιελ Κρεγκ), όταν από καθαρή σύμπτωση θα πέσει στα χέρια του μια ρέπλικα του «Μονόκερου», φημισμένου ιστιοφόρου του 17ου αιώνα.

    Εν αγνοία του Τεν Τεν, στα σπλάχνα της κρύβεται μια περγαμηνή, που αποτελεί το πρώτο από τα στοιχεία που θα οδηγήσουν στην ανακάλυψη του ανεκτίμητου θησαυρού του Κόκκινου Ράκαμ, θρυλικού κουρσάρου που σκορπούσε τον τρόμο στην εποχή του.

    Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο διαβολικός Σακχαρίν, ο οποίος θα επιχειρήσει να βγάλει από τη μέση τον Τεν τέν.

    Τότε, ο λεπτοκαμωμένος δημοσιογράφος με το ατίθασο τσουλούφι οδηγείται σε μια ανεπανάληπτη περιπλάνηση στα πέρατα του κόσμου, με μοναδική συντροφιά του τον θαλασσοδαρμένο φίλο του Καπετάνιο Χάντοκ και τον πιστό του σκύλο Μιλού, το πανέξυπνο λευκό φοξ τεριέ.

    Γάλλοι κριτικοί τόνισαν την παρέκκλιση από τον κλασσικό χαρακτήρα του Τεν Τεν του Ερζέ, αφού απουσιάζει η πολιτική σάτιρα.

    Ο Τεν Τεν, από τα πιο διάσημα κόμικς του 20ου αιώνα έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 80 γλώσσες ενώ έχουν πουληθεί τουλάχιστον 350 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Το κόμικ άρχισε να κυκλοφορεί στο παιδικό περιοδικό της Βελγικής εφημερίδας Le XXe Siecle, το 1929. Μετά την τρομερή επιτυχία ο Τεν Τεν «απέκτησε» το περιοδικό με το όνομα του μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το θέατρο.

    «Το μυστικό του Μονόκερου» σε σενάριο των Στίβεν Μόφατ, Εντγκάρ Ράιτ και Τζο Κόρνις δεν θυμίζει σε τίποτα τις κλασσικές ταινίες που ξεκίνησαν να δημιουργούνται το 1947 σε ένα μικρό βελγικό στούντιο.

    Ο γνωστός ήρωας του Βέλγου κομίστα Ερζέ ζει τώρα τις περιπέτειες του «μέσα» στην 3D φαντασμαγορία. Η ταινία γυρίστηκε με την τεχνολογία performance capture, την ψηφιακή αναπαραγωγή πραγματικών χαρακτήρων, η οποία πρόσφατα εφαρμόστηκε και στο «Άβαταρ». Η ταινία προβάλλεται από χθες σε περίπου 20 αθηναϊκές αίθουσες.

    [03] Επιμένει η ΝΔ στη θέση της για μεταβατική κυβέρνηση

    Επιμένει η ΝΔ στη θέση της για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης με αντικείμενο την κύρωση της δανειακής σύμβασης και στη συνέχεια τη διεξαγωγή εκλογών.

    Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΜEGA, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γ. Μιχελάκης, επανέλαβε τις θέσεις του προέδρου του κόμματος, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως "είναι γαντζωμένος στο τιμόνι ενός αυτοκινήτου που πάει στο γκρεμό".

    [04] Νέα γαλλική προειδοποίηση για αποκλεισμό Ελλάδας από ευρωζώνη

    Η Ελλάδα θα αποκλειστεί από τη ζώνη του ευρώ, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν αποδεχτεί το σχέδιο που αποφάσισαν οι ευρωπαϊκές χώρες στις 27 Οκτωβρίου για την επίλυση της κρίσης χρέους, προειδοποίησε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ζαν Λεονετί.

    "Το να μη γίνει αποδεκτό το σχέδιο, σημαίνει έξοδο από το ευρώ. Το να μην αποδεχτούν οι Έλληνες το σχέδιο σημαίνει έξοδο από την Ευρώπη", τόνισε ο Λεονετί μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, προσθέτοντας όμως πως δεν εύχεται κάτι τέτοιο.

    Ο Γάλλος υπουργός είπε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και την ΕΕ δεν θα αποσταθεροποιήσει την ευρωζώνη, "γιατί σήμερα όχι μόνο έχουμε πει στους Έλληνες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα το κάνουν, αλλά ταυτόχρονα έχουμε πάρει 'αντιπυρικά μέτρα' ".

    "Αυτό που φοβόμαστε αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ και την Ευρώπη είναι το φαινόμενο της μετάδοσης. Έχουμε πάρει 'αντιπυρικά μέτρα'", υπογράμμισε αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αποφασίστηκαν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

    "Αν η Ελλάδα βγει από τη ζώνη του ευρώ και την Ευρώπη, κάτι που ευχόμαστε να μην κάνει, το ευρώ και η Ευρώπη θα έμεναν σταθερά", τόνισε.

    [05] Νεάντερταλ οι πρώτοι κάτοικοι στο Μεγανήσι, σύμφωνα με έρευνες

    Εκπληκτικά αποτελέσματα, με τον εντοπισμό των πρώτων κατοίκων του Μεγανησίου, που δεν ήταν άλλοι από Νεάντερταλ, (ένα προγονικό είδος του ανθρώπου) έχουν ήδη δώσει παλαιοντολογικές έρευνες, που περιλαμβάνονται σε ένα σημαντικό πρόγραμμα που διενεργήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Μεγανησίου, από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με την 36η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

    Πριν από 100.000 χρόνια, σε μια περίοδο που οι αρχαιολόγοι ονομάζουν Μέση Παλαιολιθική εποχή, άνθρωποι του Νεάντερταλ τριγυρνούσαν στις περιοχές του Ιονίου Πελάγους, όταν γεωγραφικό ανάγλυφο, κλίμα και βλάστηση ήταν πολύ διαφορετικά από τα σημερινά.

    Στη μοναδικότητα του προϊστορικού αυτού τοπίου καθοριστικό παράγοντα έπαιξαν και οι μεταβολές της στάθμης της θάλασσας, που προκαλούσαν εναλλάξ την ένωση ή την απομόνωση των νησιών από τις στεριές της Λευκάδας και της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίες απείχαν ελάχιστα από τα νησιά. Το αποτέλεσμα ήταν η επικοινωνία των οργανισμών, από τη χέρσο στα νησιά, άλλοτε να είναι εφικτή και άλλοτε όχι.

    Τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή του Μεγανησίου μαρτυρούν την παρουσία ανθρώπων ήδη από τη Μεσολιθική Εποχή και με μικρές ασυνέχειες ενδιάμεσα καλύπτουν αρκετές χιλιετίες από τη Νεολιθική Εποχή, μέχρι τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους.

    Ο ολιστικός χαρακτήρας της έρευνας εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν επικεντρώθηκε μόνο στα παλαιοντολογικά και αρχαιολογικά δεδομένα, αλλά και σε άλλους επιστημονικούς τομείς, όπως η ιστορία, η γεωφυσική και η ανθρωπολογία, που σπάνια συνδυάζονται στην Ελλάδα.

    [06] Περιήγηση στο διάστημα με τον Γάλλο αστροφυσικό Κριστόφ Γκαλφάρ

    Απολύτως έτοιμος και ακόμη πιο προσηλωμένος στον στόχο του να διαδώσει στο κοινό, με τρόπο απλό και κατανοητό, όλα τα ανεξήγητα φαινόμενα της επιστήμης του ουρανού, του διαστήματος, και του φυσικού μας κόσμου, αλλά και να ευαισθητοποιήσει γύρω από τη σπουδαιότητα της οικολογίας στη ζωή μας, εμφανίστηκε στην Θεσσαλονίκη ο Γάλλος αστροφυσικός Κριστόφ Γκαλφάρ, που έγινε διάσημος σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες ανά τον κόσμο.

    Ο μόλις 35 ετών Γάλλος επιστήμονας, μαθητής του Στίβεν Χόκινγκ στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ύστερα από πολλά χρόνια έρευνας στην αστροφυσική και τις μαύρες τρύπες, αποφάσισε να στραφεί στους πολίτες αυτού του πλανήτη για να διαλύσει «τα νέφη», τους φόβους και τις ανησυχίες τους για το άγνωστο σύμπαν, προσφέροντας μια διαφορετική προοπτική στην καθημερινότητά τους.

    Με αφορμή την παρουσίασή του «Από τη γέννηση των άστρων στα νέφη του ουρανού: ένα κοσμικό ταξίδι για την κατανόηση του κλίματος»,στο Πλανητάριο της Θεσσαλονίκης- με πρωτοβουλία του Γαλλικού Ινστιτούτου, του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας και τις εκδόσεις «Καλέντη» - ο Κριστόφ Γκαλφάρ, μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για την επιτυχία του βιβλίου του, τη συνέχεια της τριλογίας, το ενδιαφέρον για το άγνωστο σύμπαν, αλλά και το μέλλον της ανθρωπότητας και της επιστήμης.

    «Όταν έχεις γνώσεις θέλεις να τις μοιραστείς. Είναι σαν να παίρνεις ένα διαμάντι στο χέρι σου και θέλεις να το δείξεις σε όλους», εξηγεί ο Γάλλος αστροφυσικός για τη διάθεσή του να μεταφέρει στον κόσμο, εκλαϊκευμένα, την επιστήμη του.

    «Οι περισσότεροι ενήλικες πιστεύουν ότι δεν μπορούν να καταλάβουν. Αν γράψεις για παιδιά, τότε οι ενήλικες πιστεύουν ότι μπορούν να καταλάβουν. Όταν οι μεγάλοι διαβάζουν κάτι στις εφημερίδες, φοβούνται αλλά ξεχνούν, ενώ τα παιδιά φοβούνται αλλά δεν ξεχνούν» δηλώνει.

    Μέσα από το μυθιστόρημά του «Ο πρίγκιπας των Νεφών», που αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας, ο Κριστόφ Γκαλφάρ δίνει απαντήσεις, μέσα από τις περιπέτειες των τριών ηρώων του, σε απορίες που έχουμε αναλογιστεί όλοι κατά καιρούς, όπως γιατί ο ουρανός φαίνεται γαλάζιος την ημέρα και κόκκινος το δειλινό, τι κρύβεται μέσα στο μαύρο σκοτάδι της νύχτας, γιατί τα σύννεφα είναι λευκά, με ποιο τρόπο κατανέμεται η ηλιακή ενέργεια στην ατμόσφαιρα, πώς σχηματίζονται οι τροπικοί κυκλώνες.

    OΚριστόφ Γκαλφάρ πιστεύει ότι το μεγαλύτερο επιστημονικό επίτευγμα του μέλλοντος- αν μπορεί να μαντέψει κανείς κάτι τέτοιο- θα ήταν η ανακάλυψη ζωής σε έναν άλλο πλανήτη, θέμα στο οποίο έχει αναφερθεί κατά καιρούς και ο δάσκαλός του Στίβεν Χόκινγκ.

    [07] Όσο περισσότεροι οι φίλοι, τόσο μεγαλύτερος ο εγκέφαλος!

    Η ύπαρξη ενός μεγάλου κοινωνικού δικτύου και πολλών φίλων φαίνεται πως οδηγεί σε μεγέθυνση ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου. Αυτό δείχνουν πειράματα σε πιθήκους μακάκους, που διενήργησαν Bρετανοί επιστήμονες, κάτι που, αν όντως ισχύει και για τους ανθρώπους, σημαίνει ότι όσοι είναι πιο κοινωνικοί και διαθέτουν περισσότερους φίλους, ακόμα και στα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebooκ και το Twitter, επεκτείνουν με ανάλογο τρόπο τον εγκέφαλό τους.

    Ο ερευνητές του Τμήματος Πειραματικής Ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης με επικεφαλής τον Τζερόμ Σάλετ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ» και το «Scientific American», έκαναν μελέτες με 23 μακάκους, από τους οποίους ο ένας κρατήθηκε σε απομόνωση, ενώ οι υπόλοιποι τοποθετήθηκαν σε ομάδες διαφορετικού μεγέθους (δύο επτά ατόμων), επί 15μήνες.

    Οι Bρετανοί επιστήμονες, χρησιμοποιώντας τεχνικές μαγνητικής απεικόνισης του εγκεφάλου, διαπίστωσαν ότι τα πειραματόζωα που ζούσαν σε μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες, είχαν περισσότερη φαιά ουσία σε συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές, που αφορούν την επεξεργασία των κοινωνικών πληροφοριών, όπως π.χ. αυτές που εμπλέκονται στην αναγνώριση προσώπων, στην κατανόηση των χειρονομιών και των κραυγών των άλλων κ.α. Όσο προστίθεντο στο κλουβί περισσότεροι μακάκοι, τόσο αύξανε ο όγκος του εγκεφάλου όλων (αύξηση της μάζας της φαιάς ουσίας σε ποσοστό περίπου 5% για κάθε έξτρα «συγκάτοικο»).

    Σύμφωνα με τον Σάλετ, η νέα μελέτη δείχνει πως «τα νευρωνικά δίκτυα στον εγκέφαλο των ανθρώπων, τα οποία επεξεργάζονται τις κοινωνικές πληροφορίες, εξελίχτηκαν με βάση προϋπάρχοντα δίκτυα που έκαναν ανάλογους κοινωνικούς «υπολογισμούς» στους πιθήκους».

    [08] Δεν θα ψηφίσω τη δανειακή σύμβαση, λέει ο βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Καμμένος

    "'Οχι" στη δανειακή σύμβαση, είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Π. Καμμένος, στην πρωϊνή εκπομπή του MEGA, o οποίος ανέφερε ότι δεν θα την ψηφίσει ακόμα και αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.

    [09] Την πρόθεσή της να απέχει από την ψηφοφορία στη Βουλή, ανακοίνωσε η Έλσα Παπαδημητρίου

    Tην πρόθεσή της να απέχει από την αποψινή ψηφοφορία, αν και αρχικά είχε αποφασίσει να υπερψηφίσει τη κυβέρνηση, ανακοίνωσε η ανεξάρτητη βουλευτής, Έλσα Παπαδημητρίου, μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ.

    Πρόσθεσε όμως ότι αν ο κ Παπανδρέου ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, τότε θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

    [10] Σταθεροποιητικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και την ισοτιμία του ευρώ, καθώς οι επενδυτές περιμένουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που θα γίνει τα μεσάνυχτα στην ελληνική Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην ελληνικήκυβέρνηση και τα στοιχεία για τις θέσεις απασχόλησης στις ΗΠΑ.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 κινήθηκε κινείται με μικρές διακυμάνσεις κοντά στα επίπεδα που έκλεισε χθες, ενώ ο δείκτης μετοχών MSCI για την Ασία και τον Ειρηνικό (εκτός της Ιαπωνίας) σημειώνει μεγάλη άνοδο κατά 3,1%.

    Οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν χθες ανοδικά, όταν έγινε γνωστό ότι δεν θα γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα για την έγκριση του πακέτου διάσωσης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Η εγκατάλειψη της ιδέας για το δημοψήφισμα επηρέασε χθες θετικά και την ισοτιμία του ευρώ, η οποία ξεπέρασε το επίπεδο των 1,38 δολαρίων.

    Σήμερα, ωστόσο, και η ισοτιμία του ευρώ κινείται σταθεροποιητικά, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι μία παρατεταμένη πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα θα προκαλέσει και νέα επεισόδια στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Στην ενίσχυση της ισοτιμίας του ευρώ συνέβαλε και η μείωση στο 1,25% από 1,50% του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, στην πρώτη συνεδρίασή της υπό την προεδρία του κ. Μάριο Ντράγκι.

    [11] "Πράσινο φως" από Σόφια για τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης

    Σόφια, Βουλγαρία 04/11/2011 11:35 (ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Μπ. Μπορίσοφ)

    Βουλγαρία: Το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

    "Πράσινο φως για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη". Υπό το συγκεκριμένο τίτλο η οικονομική εφημερίδα "Κλάσα" προβάλλει την είδηση ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας, ότι το αξιολόγησε θετικά την έκθεση για τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις του έργου του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, την οποία η υπηρεσία Τύπου του βουλγαρικού υπουργείου εξέδωσετο βράδυ της Πέμπτης,"η εκτίμηση των αρμόδιων οργάνων του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι, ότι στη μελέτη που κατατέθηκε έχουν αναλυθεί οι κίνδυνοι για το περιβάλλον, τους οποίους πρέπει να λάβει υπόψη το Ανώτερο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Περιβάλλοντος κατά τη λήψη της απόφασης σχετικά με την υλοποίηση ή της μη υλοποίησης του μέρους του σχεδίου δια μέσου της επικράτειας της Βουλγαρίας".

    Στην ανακοίνωση προστίθεται, ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος έστειλε στη διεθνή κατασκευάστρια εταιρία του έργου «Trans Balkan Pipeline» επιστολή με οδηγίες για τις επόμενες διαδικαστικές κινήσεις: να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση στη μελέτη για τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις του έργου σε όλους τους ενδιαφερομένους, ώστε να αρχίσει η προετοιμασία της δημόσιας συζήτησης για το στρατηγικό έργο στους δήμους, από τους οποίους θα διέλθει ο αγωγός.

    "Σε εφαρμογή των σχετικών συμφωνιών ανάμεσα στη βουλγαρική και στην ελληνική πλευρά, η διοργάνωση παράλληλων δημόσιων διαβουλεύσεων στις δύο χώρες μπορεί να αρχίσει μόνο κατόπιν της επιβεβαίωσης από τις αρμόδιες περιβαλλοντολογικές αρχές τόσο της Βουλγαρίας, όσο και της Ελλάδας, ότι υπάρχουν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη (εκτίμηση της διαδρομής στη βουλγαρική επικράτεια, εκτίμηση της διαδρομής στην ελληνική επικράτεια και περίληψη της έκθεσης για τη συνολική διαδρομή του πετρελαιαγωγού στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα)", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Όπως υπενθυμίζεται στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας "Κλάσα", μέχρι στιγμής το βουλγαρικό υπουργείο είχε επιστρέψει τρεις φορές στην κατασκευάστρια εταιρία για αναθεώρηση και συμπλήρωση την περιβαλλοντολογική μελέτη, επειδή διερευνούσε μόνο την εκδοχή για εκφόρτωση του αργού πετρελαίου σε πλωτό τερματικό στον κόλπο του Μπουργκάς.

    Στην τρίτη και οριστική έκθεση συμπεριλαμβάνεται επίσης η εναλλακτική λύση για εκφόρτωση του πετρελαίου στο λιμάνι του Μπουργκάς, κατόπιν σχετικής υπόδειξης του υπουργείου.

    [12] Η παχυσαρκία και το "καθισιό" αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου

    Οι ενήλικες, ιδίως οι μεσήλικες, που είναι παχύσαρκοι, κυρίως γύρω από την μέση, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ η σωματική άσκηση και η απώλεια βάρους μειώνουν τις πιθανότητες της νόσου, σύμφωνα με μία νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα. Μια άλλη καναδική έρευνα συμπέρανε ότι η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και ιδιαίτερα του εντέρου.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Λάουρα Χιουζ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό επιδημιολογίας «American Journal of Epidemiology», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν επί 16 χρόνια τις περιπτώσεις περισσότερων από 120.000 ενηλίκων ηλικίας 55 έως 69 ετών. Στο διάστημα αυτό, το 2% εμφάνισαν ορθοκολικό καρκίνο (που λέγεται και καρκίνος του παχέος εντέρου).

    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος ήταν κατά μέσο όρο 25% μεγαλύτερος στους άνδρες που ήσαν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σε σχέση με όσους ήσαν κανονικού βάρους. Η περιφέρεια της μέσης φάνηκε να παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο, καθώς όσοι είχαν την μεγαλύτερη κοιλιά, είχαν 63% μεγαλύτερη πιθανότητα ορθοκολικού καρκίνου σε σχέση με όσους είχαν την μικρότερη κοιλιά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 November 2011 - 10:29:38 UTC