Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ιταλία δέχεται επιτήρηση του ΔΝΤ και της ΕΕ στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων
  • [02] Η επιλογή επαγγέλματος γίνεται πλέον υπό τον φόβο της ανεργίας
  • [03] Ζημιές 5,20 δισ. ευρώ για την Tepco μετά τη Φουκουσίμα
  • [04] Το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας, ανοικτό τις Κυριακές το πρωί
  • [05] "Η κρίση στην ευρωζώνη θα έχει διάρκεια και μεγάλο αντίκτυπο"
  • [06] Χριστόφιας- Πέρες: Το φυσικό αέριο θα χρησιμοποιηθεί για την ειρήνη
  • [07] Στις 20 Νοεμβρίου η πρώτη σέντρα στο πρωτάθλημα της Γ` Εθνικής κατηγορίας
  • [08] Πάνω από 780.000 οι θάνατοι από σεισμούς την τελευταία δεκαετία
  • [09] Συνάντηση αντιπροσωπειών του ΣΥΡΙΖΑ και του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής

  • [01] Η Ιταλία δέχεται επιτήρηση του ΔΝΤ και της ΕΕ στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

    Η Ιταλία συμφώνησε στην επιτήρηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση της προόδου που καταγράφει στην εκπλήρωση των στόχων της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στους τομείς του συστήματος συνταξιοδότησης, της απασχόλησης και των διαρθρωτικών αλλαγών, δήλωσε σήμερα στις Κάννες πηγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    "Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει αξιοπιστία ως προς τους στόχους της Ιταλίας- ότι θα τους εκπληρώσει. Αποφασίσαμε τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στη διαδικασία επιτήρησης, με τη χρήση της δικής του μεθόδου, και οι Ιταλοί λένε ότι μπορούν να το δεχθούν", πρόσθεσε η ευρωπαϊκή πηγή.

    "Η Ιταλία δεν έχει κανένα πρόβλημα με την επιτήρηση, ακόμη και με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου", είπε προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ θα αναφέρουν κάθε μία την πρόοδο της Ιταλίας στην εκπλήρωση των στόχων.

    Η ίδια πηγή δήλωσε ότι η προληπτική γραμμή πίστωσης δεν θεωρείται αξιόπιστη επιλογή για την Ιταλία, όπου ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η εμπιστοσύνη της αγοράς στα οικονομικά της σχέδια.

    [02] Η επιλογή επαγγέλματος γίνεται πλέον υπό τον φόβο της ανεργίας

    Η επαγγελματική αποκατάσταση, η οικονομική ασφάλεια και η σταθερότητα, αποτελούν πλέον τα βασικά κριτήρια επιλογής επαγγέλματος για τους νέους.

    Όσοι δεν κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο της εισαγωγής τους σε ένα ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, στρέφονται στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (δημόσια ή ιδιωτικά). Αν και οι δυνατότητες που προσφέρουν τα ΙΕΚ είναι πολλές, με περισσότερες από 50 ειδικότητες, τη «μερίδα του λέοντος» φαίνεται να κερδίζουν τα τουριστικά, τα υγειονομικά και τα επαγγέλματα επισιτισμού, καθώς είναι αυτά που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά εργασίας.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία από δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, οι ειδικότητες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη άνοδο είναι αυτές που έχουν να κάνουν με τουριστικά και επαγγέλματα που υπάγονται στον χώρο της υγείας και κυρίως τη φυσικοθεραπεία. Ραγδαία είναι, επίσης, η άνοδος στα επισιτιστικά επαγγέλματα, δηλαδή μάγειρες και σεφ γεγονός που φανερώνει ότι η τηλεοπτική πραγματικότητα εξακολουθεί να παίζει μεγάλο ρόλο, καθώς οι εκπομπές γύρω από αυτόν τον τομέα έχουν κατακλύσει τα τηλεοπτικά προγράμματα. Σημαντική είναι και η άνοδος των παιδαγωγικών επαγγελμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ινστιτούτο, στο οποίο 80 από τους 220 μαθητές έχουν εγγραφεί για να παρακολουθήσουν τμήματα προσχολικής αγωγής.

    Αρκετά δημοφιλή σε κορίτσια και αγόρια είναι και τα επαγγέλματα που ασχολούνται με το χώρο της μόδας.

    Στην αντίπερα όχθη, στην κατηγορία των ειδικοτήτων με τη μεγαλύτερη πτώση στις προτιμήσεις των νέων, ανήκει η γραφιστική, αν και τα «αρνητικά» πρωτεία καταλαμβάνει η πάλαι ποτέ κραταιά ειδικότητα για σπουδές στα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης.

    [03] Ζημιές 5,20 δισ. ευρώ για την Tepco μετά τη Φουκουσίμα

    Η ιαπωνική εταιρία Tepco ανακοίνωσε σήμερα πως για τη χρονιά 2011-2012 θα καταγράψει ζημιές ύψους 576,3 δισεκατομμυρίων γεν (5,20 δισεκατομμύρια ευρώ) εξαιτίας των εξόδων που συνδέονται με τον πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα.

    Η Tepco θα πρέπει να πληρώσει σημαντικά ποσά σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για την λειτουργία των θερμικών εργοστασίων μετά την διακοπή της λειτουργίας των περισσότερων πυρηνικών αντιδραστήρων και να καταβάλει μεγάλα ποσά ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο συγκρότημα Φουκουσίμα Νταΐτσι.

    Εκτός από το γεγονός ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί και τα έσοδά της θα είναι λιγότερα, η εταιρία αντιμετωπίζει και άλλα απρόβλεπτα έξοδα που προκάλεσε η απότομη διακοπή της λειτουργίας των δέκα αντιδραστήρων στα εργοστάσια Φουκουσίμα Νταΐτσι και Φουκουσίμα Νταΐνι, μετά τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου

    Οι προβλέψεις για τα οικονομικά αποτελέσματα της χρονιάς αυτής ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο πολυετούς σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο η εταιρία θα λάβει και κρατική βοήθεια για να αποζημιώσει τα θύματα της πυρηνικής καταστροφής της χειρότερης των τελευταίων 25 χρόνων.

    Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα πως συμφώνησε στην παροχή βοήθειας 900 δισεκατομμυρίων γεν (8,3 δισεκατομμύρια ευρώ) για να καλυφθεί μέρος της αποζημίωσης των θυμάτων του δυστυχήματος.

    Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, η Tepco χρειάζεται επειγόντως τα χρήματα αυτά για να συνεχίσει να καταβάλει τις αποζημιώσεις. Επιτροπή ειδικών εκτιμά πως οι αποζημιώσεις αυτές που θα πρέπει να δοθούν ως τον Μάρτιο του 2013 φτάνουν τα 4.540 δισεκατομμύρια γεν (42 δισεκατομμύρια ευρώ).

    [04] Το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας, ανοικτό τις Κυριακές το πρωί

    Το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως ανακοινώθηκε, θα είναι πιλοτικά ανοικτό για το κοινό τις Κυριακές και κατά τις ώρες 10.00 -13.00, από τις 13 Νοεμβρίου έως και τις 18 Δεκεμβρίου 2011.

    Το Μουσείο, με την μακρά ιστορία του, φιλοξενεί και εκθέτει μοναδικούς παλαιοντολογικούς θησαυρούς από την Ελλάδα, απολιθώματα της χλωρίδας και της πανίδας, καθώς και ορισμένα πολύτιμα εκθέματα προερχόμενα από το εξωτερικό. Ανάμεσά τους, είναι τα απολιθώματα και οι αναπαραστάσεις του νάνου ελέφαντα της Τήλου, του κρητικού ελαφιού, του νάνου ιπποπόταμου της Κρήτης και της Κύπρου, του γιγαντιαίου ποντικού της Κρήτης και της κρητικής ενυδρίδας.

    Οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις παλαιοντολογικές ανασκαφές, να δουν όσα βλέπουν οι επιστήμονες όταν σκύβουν πάνω από ένα μικροσκόπιο, να θαυμάσουν και να αγγίξουν μοναδικά ευρήματα, που μας επιτρέπουν να γνωρίσουμε τη ζωή που υπήρχε στο παρελθόν εδώ και εκατοντάδες ή δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, και το κυριότερο. Θα μπορούν, επίσης, να συνομιλήσουν ελεύθερα με επιστήμονες του Τομέα Ιστορικής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του πανεπιστημίου, που έχουν αφοσιωθεί στην μελέτη της ζωής του παρελθόντος.

    Η ιστορία του Μουσείου ξεκίνησε το 1858 με τη δωρεά των συλλογών της Φυσιογραφικής Εταιρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σταδιακά οι συλλογές του Μουσείου αυξήθηκαν σημαντικά, χάρη στις πολλές δωρεές, τις αγορές αλλά και τη συλλογή υλικού κατά τη διάρκεια επιστημονικών αποστολών στην Ελλάδα. Το 2002, υπήρξε μια πλήρης ανανέωση της έκθεσης, που πλέον παρουσιάζει τα απολιθώματα της πανίδας και χλωρίδας της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 εκατομμυρίων ετών.

    [05] "Η κρίση στην ευρωζώνη θα έχει διάρκεια και μεγάλο αντίκτυπο"

    Η κρίση στην ευρωζώνη είχε μέχρι στιγμής περιορισμένο αντίκτυπο στην Κίνα και την παγκόσμια οικονομία, όμως οι αρνητικές επιπτώσεις της θα αυξηθούν λόγω της προβλεπόμενης διάρκειάς της, δήλωσε από τις Κάνες, ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Τσεν Ντεμίνγκ.

    Τα προβλήματα της ευρωζώνης έχουν "προς το παρόν έναν ως επί το πλείστον μικρό αντίκτυπο στη ζήτηση", επισήμανε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20.

    "Ως εκ τούτου δεν υπάρχει μεγάλος αντίκτυπος στο εμπόριό μας", συνέχισε, όμως "υπάρχει ακόμη μια περίοδος την οποία θα εξακολουθήσουμε να διανύουμε προτού τεθεί πραγματικά υπό έλεγχο η κρίση".

    "Η αίσθησή μου είναι επομένως ότι ο μελλοντικός αντίκτυπος αυτής της κρίσης στον κόσμο και στο κινεζικό εμπόριο θα μεγαλώσει", υπογράμμισε.

    Ο Κινέζος υπουργός παρουσιάστηκε ωστόσο πεπεισμένος για την ικανότητα της Ευρώπης "να θέσει υπό έλεγχο την κρίση και να δώσει τέλος σε αυτήν".

    [06] Χριστόφιας- Πέρες: Το φυσικό αέριο θα χρησιμοποιηθεί για την ειρήνη

    Το φυσικό αέριο που βρίσκεται στις υποθαλάσσιες περιοχές της Κύπρου και του Ισραήλ θα χρησιμοποιηθεί για το καλό της περιοχής και της ειρήνης, δήλωσαν την Πέμπτηοι πρόεδροι της Κύπρου και του Ισραήλ, Δημήτρης Χριστόφιας καιΣιμόν Πέρες, αντίστοιχα,στη διάρκεια επίσημου δείπνου.

    Ο πρόεδρος Δημ. Χριστόφιας, μιλώντας την Πέμπτησε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Ισραηλινού Προέδρου είπε ότι η Κύπρος και το Ισραήλ φαίνεται να διαθέτουν ικανοποιητικά αποθέματα υδρογονανθράκων, που διασφαλίζουν ένα καλύτερο αύριο για τους λαούς των δύο χωρών, δήλωσε.

    Η ευλογία αυτή, είπε, πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να επιτυγχάνεται η ευημερία και να εδραιώνεται η ειρήνη για να διασφαλιστεί ότι οι γενιές που ακολουθούν θα ζήσουν σ΄ ένα καλύτερο αύριο.

    Ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι αυτό το στόχο εξυπηρετεί η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για έναρξη γεωτρήσεων στο οικόπεδο Αφροδίτη, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

    Ο Κύπριος πρόεδρος κατήγγειλε ότι η αντίδραση της Τουρκίας ήταν και συνεχίζει να είναι εκτός των αποδεκτών κανόνων συμπεριφοράς ενός κράτους, που διακηρύττει ότι επιθυμεί την ειρήνη στην περιοχή και ότι προσβλέπει στην ένταξή του στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να επιτευχθεί λύση που θα επιτρέψει σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να πορευθούν μαζί σε μια ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος ενωμένο, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

    Ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και στο Μεσανατολικό και εξέφρασε την ελπίδα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, που θα επιτρέψουν στον Παλαιστινιακό και τον Ισραηλινό λαό να ζήσουν μαζί, σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας.

    Διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να συμβάλει με όποιο τρόπο επιθυμούν οι δύο πλευρές προς την κατεύθυνση αυτή.

    Απαντώντας ο πρόεδρος του Ισραήλ ανέφερε ότι η Μέση Ανατολή λαχταρά την αρμονία και δεν θα ανεχθεί την προσπάθεια άλλων κρατών να καταστούν ηγεμόνες.

    "Κύπρος και Ισραήλ βρίσκονται στο κατώφλι σημαντικών οικονομικών δυνατοτήτων, με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και μπορούν να συνεργασθούν στην παραγωγή αυτής της νεο-ανακαλυφθείσας ενέργειας και να τη χρησιμοποιήσουν προς όφελος ολόκληρης της περιοχής", είπε ο Ισραηλινός πρόεδρος.

    [07] Στις 20 Νοεμβρίου η πρώτη σέντρα στο πρωτάθλημα της Γ` Εθνικής κατηγορίας

    Στις 20 Νοεμβρίου θα γίνει η σέντρα του πρωταθλήματος της Γ` Εθνικής κατηγορίας (Football League 2), ενώ η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα 14 του μήνα. Οι πληροφορίες θέλουν τη Ζάκυνθο να «μετακομίζει» στο Νότιο Όμιλο, ο οποίος θα περιλαμβάνει ακόμη τις ομάδες ΑΟΧ, Απόλλων Σμύρνης, Ηλυσιακό, Αστέρα Μαγούλας, Προοδευτική, ΑΟ Γλυφάδας, Ρούβα, Καλαμάτα, ΠΑΟ Ρουφ και Πανηλειακό.

    Όσον αφορά στον Βόρειο Όμιλο οι ομάδες που θα λάβουν μέρος είναι οι Δόξα Κρανούλας, Βατανιακός, Απόλλων Καλαμαριάς, Οικονόμος, ΑΕ Ποντίων, Εθνικός Γαζώρου, Νίκη Βόλου, Οδυσσέας Αναγέννησης Σερρών, Τηλυκράτης, Μέγας Αλέξανδρος, Τύρναβος και (πιθανότατα) Αετός Σκύδρας.

    [08] Πάνω από 780.000 οι θάνατοι από σεισμούς την τελευταία δεκαετία

    Περισσότεροι από 780.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους άμεσα ή έμμεσα από τους σεισμούς την τελευταία δεκαετία, αναφέρει έρευνα του περιοδικού Lancet. Πρόκειται για το 60% των θανάτων που συνδέονται με φυσικές καταστροφές,

    "Εκτός από αυτούς τους θανάτους, δύο δισεκατομμύρια άτομα επιπλέον έχουν πληγεί από τους σεισμούς αυτήν την περίοδο", το διάστημα 2001- 2010, υπογραμμίζει η έρευνα, που δημοσιεύεται αύριο Παρασκευή.

    Ο πιο καταστροφικός σεισμός είναι εκείνος που έπληξε την Αϊτή στις 12 Ιανουαρίου 2010 και ήταν μεγέθους 7 βαθμών, στοιχίζοντας τη ζωή σε 316.000 ανθρώπους.

    Η σεισμική δόνηση που προκάλεσε το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό στις 26 Δεκεμβρίου 2004, μεγέθους 9,1 βαθμών, στοίχισε τη ζωή 227.000 ανθρώπων.

    Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο σεισμός μεγέθους 7,9 βαθμών που έπληξε την κινεζική επαρχία Σετσουάν στις 12 Μαΐου 2008 και είχε 87.500 νεκρούς.

    Η έρευνα καλεί τους πολιτικούς και τα σωστικά συνεργεία να λαμβάνουν σοβαρά τα ζητήματα δημόσιας υγείας που δημιουργούνται μετά από τέτοιους φονικούς σεισμούς.

    Οι θάνατοι που οφείλονται στις σεισμικές δονήσεις διαχωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Πρώτον, στους ανθρώπους που σκοτώνονται από την κατάρρευση κτιρίων. Δεύτερον, στα άτομα που υποκύπτουν στα τραύματά τους λίγες ώρες αργότερα και τρίτον σε όσους πεθαίνουν στις ημέρες ή στις εβδομάδες που ακολουθούν λόγω επιπλοκών και λοιμώξεων.

    Τα παιδιά είναι η πιο ευάλωτη ομάδα και αποτελούν από το 25% έως το 53% των ασθενών μετά από ένα σεισμό, σύμφωνα με την έρευνα.

    Μακροπρόθεσμα, οι σεισμοί έχουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ανθρώπων καθώς καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων κατάθλιψης μεταξύ των θυμάτων.

    Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και η συγκέντρωσή του σε σεισμογενή αστικά κέντρα ενισχύει τον κίνδυνο των σεισμών στο μέλλον.

    Αρκετές μεγαλουπόλεις είναι χτισμένες σε σεισμικές ζώνες, ανάμεσά τους το Τόκιο (32 εκατομμύρια κάτοικοι), το Μεξικό (20 εκατομμύρια), το Λος Άντζελες (15 εκατομμύρια) και η Κωνσταντινούπολη (9 εκατομμύρια).

    [09] Συνάντηση αντιπροσωπειών του ΣΥΡΙΖΑ και του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής

    Οι πολιτικές εξελίξεις και η ανάγκη συντονισμού της πολιτικής δράσης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ και του Μετώππου Αλληλεγγύης και Ανατροπής του κ. Αλαβάνου.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες και σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που εκδόθηκε τα μεσάνυχτα "η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και η κάθε πλευρά διατύπωσε τις προσεγγίσεις της στα θέματα της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας και ιδιαίτερα στα ζητήματα του χρέους, των ιδιωτικοποιήσεων και των εξελίξεων στην ευρωζώνη".

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι κοινός τόπος, είναι η αναγκαιότητα για κοινή δράση στο λαϊκό κίνημα ενάντια στις πολιτικές του μνημονίου και δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχιστεί ο διάλογος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 November 2011 - 8:29:35 UTC