Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άνοιξε ξανά τις πύλες του το θέατρο Μπολσόι
  • [02] Έκθεση για το φώς και την ιστορία του
  • [03] Αιματηρή συμπλοκή αλλοδαπών στον 'Αγιο Παντελεήμονα
  • [04] Παραμένει στο "τριπλό Α" η πιστοληπτική ικανότητα του EFSF
  • [05] Δυο νεκροί και δέκα τραυματίες από επίθεση αυτοκτονίας στην Τουρκία

  • [01] Άνοιξε ξανά τις πύλες του το θέατρο Μπολσόι

    Το θρυλικό θέατρο Μπολσόι άνοιξε ξανά τις πύλες του στους φιλότεχνους όλου του κόσμου, μετά από έξι χρόνια που παρέμεινε κλειστό προκειμένου να ανακαινιστεί.

    Στο γκαλά πουοργανώθηκε χθεςγια τα εγκαίνια, συμμετείχανμεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο σταρ της όπερας, τενόρος Πλάθιντο Ντομίνγκο.

    Στο πρόγραμμαπεριλήφθηκαν έργα Ρώσων συνθετών, όπως του Πιοτρ Τσαϊκόφσκι και του Σεργκέι Προκόφιεφ.

    Ο εκσυγχρονισμός και η συντήρηση του θεάτρου, που αποτελεί ορόσημο για τη Μόσχα, στοίχισε περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια. Το Μπολσόι, ένα από τα διασημότερα θέατρα του κόσμου, υπήρξε για χρόνιας το λίκνο και η στέγη του κλασικού μπαλέτου της Ρωσίας. Εδώ δόθηκε η παγκόσμια πρεμιέρα της Λίμνης των Κύκνων του Τσαϊκόφσκι το 1877.

    [02] Έκθεση για το φώς και την ιστορία του

    Μπορεί τα τελευταία χρόνια να μην ? βλέπουμε φως , η κατάκτηση όμως της φωτιάς που σήμανε και την απαρχή του Πολιτισμού του ανθρώπου «μετρά» δεκάδες αιώνες .

    Έτσι, το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού: «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών» για το 2011 , σκέφτηκαν να φέρουν στο φως «μια ιστορία από φως» .

    «Μια ιστορία από φως, στο φως» τιτλοφορείται η έκθεση που εγκαινιάζεται την ερχόμενη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης και θα διαρκέσει ως τον Ιούνιο του ερχόμενου έτους.

    Η έκθεση παρουσιάζει την εξέλιξη των φωτιστικών μέσων από τη βυζαντινή περίοδο (4ος-15ος αι.) έως τις μέρες μας. Σ' αυτούς τους 17 αιώνες καταγράφεται η χρήση της φωτιάς για φωτισμό, όπως συνέβαινε και στην αρχαιότητα, αλλά και η μεγάλη τομή με την επινόηση του ηλεκτροφωτισμού, χάρη στην οποία άλλαξε ριζικά ο τρόπος που ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται και χρησιμοποιεί τον τεχνητό φωτισμό.

    Η ιστορία που «διηγείται» η έκθεση ξεκινά από τους πυρσούς και τα δαδιά, τις εστίες και τα λυχνάρια, τα κεριά και τις καντήλες, συνεχίζεται με τις λάμπες πετρελαίου και φτάνει ως το λαμπτήρα πυράκτωσης, γιατί και αυτός «διά του πυρός» λάμπει.

    Για πρώτη φορά μια έκθεση παρουσιάζει πτυχές του τεχνητού φωτισμού, από το λυχνάρι ως τον ηλεκτρικό λαμπτήρα, προερχόμενα κυρίως από τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της, διερευνώντας πέρα από τη χρηστική και την τεχνολογική, οικονομική, και συμβολική διάστασή τους.

    [03] Αιματηρή συμπλοκή αλλοδαπών στον 'Αγιο Παντελεήμονα

    Αιματηρή συμπλοκή μεταξύ Ρουμάνων έγινε στη 1.30 μετά το μεσημέρι σε διαμέρισμα της οδού Φυλής 250 στον 'Άγιο Παντελεήμονα.

    Τέσσερις Ρουμάνοι που μένουν στο διαμέρισμα δέχτηκαν επίθεση από έξι ομοεθνείς τους, οι οποίοι έφτασαν εκεί από άλλο σημείο, με αποτέλεσμα να γίνει συμπλοκή, κατά την οποία ένας από τούς επιτιθέμενους πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν από τούς ένοικους του διαμερίσματος, στο χέρι και στο πόδι.

    Ο τραυματίας διακομίστηκε για τις πρώτες βοήθειες στην κλινική Παμμακάριστος.

    Οι υπόλοιποι τράπηκαν σε φυγή και αναζητούνται, ενώ διενεργείται προανάκριση από την Αστυνομία, που αποδίδει το επεισόδιο σε προσωπικές διαφορές.

    [04] Παραμένει στο "τριπλό Α" η πιστοληπτική ικανότητα του EFSF

    Οι τρεις οίκοι αξιολόγησης "επιβεβαίωσαν την καλύτερη δυνατή βαθμολογία του ΕΤΧΣ", επισημαίνει το Ταμείο, δηλαδή ΑΑΑ για τη Standard and Poor's, (P)Aaa για τη Moody's και AAA για τη Fitch. Οι οίκοι αξιολόγησης "έδωσαν στο Ταμείο επίσης την καλύτερη βαθμολογία βραχυπρόθεσμα", δηλαδή Α-1+ για τη Standard and Poor's, (Ρ)Ρ-1 για τη Moody's και F1+ για τη Fitch.

    Ο οίκος Standard and Poor's είχε ανακοινώσει από χθες βράδυ ότι διατηρεί τη βαθμολογία ΑΑΑ για την πιστοληπτική ικανότητα του ΕΤΧΣ, σημειώνοντας ότι η προοπτική για το Ταμείο είναι "σταθερή", γεγονός που σημαίνει ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής υποβάθμισής του. "Οι εγγυήσεις των χωρών μελών της ευρωζώνης εξακολουθούν να είναι ο βασικός παράγοντας που στηρίζει τη βαθμολογία του ΕΤΧΣ", είχε τονίσει.

    [05] Δυο νεκροί και δέκα τραυματίες από επίθεση αυτοκτονίας στην Τουρκία

    Γυναίκα καμικάζι ανατινάχθηκε σήμερα κοντά στην έδρα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην πόλη Μπινγκιόλ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 10, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν.

    Ο υπουργός τόνισε ότι το γραφείο του κυβερνώντος κόμματος δεν ήταν ο στόχος της επίθεσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 29 October 2011 - 12:29:35 UTC