Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μια ώρα πίσω τα ρολόγια την Κυριακή
  • [02] Οι δίδυμοι πλανήτες, Έρις και Πλούτωνας
  • [03] Επικίνδυνη η εξωσωματική γονιμοποίηση
  • [04] "Το Ευρώ δεν έπεισε κανέναν"
  • [05] Δολοφονία 50χρονης στη Νίκαια
  • [06] Συνεχίζονται οι συλλήψεις διαδηλωτών κατά της οικονομικής πολιτικής, στις ΗΠΑ

  • [01] Μια ώρα πίσω τα ρολόγια την Κυριακή

    Στους χειμερινούς ρυθμούς επανέρχεται την Κυριακή η ζωή των Ελλήνων αλλά και των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Συγκεκριμένα, στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω και να δείξουν 3.

    Η χειμερινή ώρα θα διαρκέσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2012.

    [02] Οι δίδυμοι πλανήτες, Έρις και Πλούτωνας

    Αν και η αινιγματική Έρις στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος είναι πολύ πιο πυκνή και ακόμα πιο παγωμένη από τον Πλούτωνα, οι δύο μακρινοί νάνοι πλανήτες αποτελούν σχεδόν τέλειους διδύμους, καθώς έχουν σχεδόν το ίδιο μέγεθος, όπως δείχνουν για πρώτη φορά νέες ακριβέστερες αστρονομικές μετρήσεις.

    Οι ευρωπαίοι αστρονόμοι, με επικεφαλής τον Μπρούνο Σικαρντί του πανεπιστημίου Μαρί Κιουρί και του Αστεροσκοπείου του Παρισιού, κατάφεραν να μετρήσουν τη διάμετρο της Έριδος, χρησιμοποιώντας τα τηλεσκόπια του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου στη Χιλή, καθώς ο μικρός πλανήτης περνούσε μπροστά από ένα αχνό άστρο. Επρόκειτο για τεχνικό άθλο, καθώς η Έρις βρισκόταν σε απόσταση από τη Γη 100 φορές μεγαλύτερη από ό,τι η Γη από τον Ήλιο. Πρόκειται για το πιο μακρινό ουράνιο σώμα στο ηλιακό μας σύστημα, που έχει ποτέ παρατηρηθεί με αυτή την μέθοδο. Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ανατρέπει τις αρχικές εκτιμήσεις των επιστημόνων.

    Όταν η Έρις (η οποία πήρε το όνομα της θεάς της φιλονικίας στην ελληνική μυθολογία) ανακαλύφθηκε το 2005, θεωρήθηκε πολύ μεγαλύτερη από τον Πλούτωνα, τον θεωρούμενο για πολλά χρόνια εξώτατο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, ο οποίος είχε ανακαλυφθεί το 1930. Μάλιστα, η ανακάλυψή της -και η λανθασμένη εκτίμηση για το μέγεθός της- έπαιξε μεγάλο ρόλο που το 2006 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ''υποβάθμισε'' τον Πλούτωνα στην ''μικρή'' κατηγορία των νάνων-πλανητών (μαζί με τον μεγάλο αστεροειδή Δήμητρα και τα ουράνια σώματα Μακεμάκε και Χαουμέα), μία απόφαση που μέχρι σήμερα συναντά αντιδράσεις από αρκετούς αστρονόμους, αλλά και τον πολύ κόσμο.

    Η νέα ακριβέστερη μέτρηση θα βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα τη σύνθεση και την εξελικτική ιστορία της Έριδος, η οποία διαθέτει μια λευκή πολύ αντανακλαστική επιφάνεια, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα είναι καλυμμένη με ένα λεπτό στρώμα παγωμένου αζώτου. Η Έρις αντανακλά περίπου το 96% του προσπίπτοντος φωτός του Ήλιου (έναντι 60% που αντανακλά ο Πλούτων), γεγονός που την καθιστά, μαζί με τον παγωμένο δορυφόρο Εγκέλαδο του Κρόνου, ένα από τα πιο αντανακλαστικά σώματα στο ηλιακό μας σύστημα.

    [03] Επικίνδυνη η εξωσωματική γονιμοποίηση

    Οι γυναίκες που παίρνουν ορμόνες στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για εξωσωματική γονιμοποίηση, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο για εμφάνιση όγκων ή προκαρκινικών αλλοιώσεων στις ωοθήκες τους, σε σχέση με όσες γυναίκες δεν καταφεύγουν στις ορμόνες, σύμφωνα με μία νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα, η οποία πάντως επεσήμανε ότι ο κίνδυνος παραμένει πολύ χαμηλός, καθώς αφορά περίπου επτά γυναίκες στις χίλιες.

    Οι ερευνητές συνέκριναν σε βάθος χρόνου την υγεία 19.000 γυναικών που, στο πλαίσιο της εξωσωματικής, είχαν κάνει ορμονική θεραπεία διέγερσης των ωοθηκών τους ώστε να παραχθούν περισσότερα ωάρια, με 6.000 γυναίκες που είχαν μεν προβλήματα γονιμότητας, αλλά οι οποίες δεν είχαν κάνει ορμονική θεραπεία.

    Από τις συνολικά 25.000 γυναίκες που μελετήθηκαν, 77 ανέπτυξαν καρκίνο των ωοθηκών την επόμενη 15ετία, από αυτές όμως η μεγάλη πλειονότητα (οι 61) προέρχονταν από την πρώτη ομάδα που είχαν κάνει ορμονική θεραπεία, ενώ οι υπόλοιπες 16 από τη δεύτερη ομάδα που δεν είχαν πάρει ορμόνες. Από τις 61 περιπτώσεις κακοήθειας, οι μισές (31) αφορούσαν επιθετικό καρκίνο που απαιτεί χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του όγκου και χημειοθεραπεία, ενώ το ποσοστό επιβίωσης είναι χαμηλό. Οι υπόλοιπες 30 περιπτώσεις αφορούσαν μη επιθετικό καρκίνο, που απαιτεί χειρουργική επέμβαση, αλλά σπάνια αποβαίνει θανατηφόρος.

    Λαμβάνοντας υπόψη κι άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως αν μια γυναίκα είχε γεννήσει ποτέ, την ηλικία της κλπ., οι ερευνητές κατέληξαν ότι η ορμονική θεραπεία κατά μέσο όρο διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Όμως, ο κίνδυνος δεν αυξάνει, αν γίνουν περισσότερες από μία προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης με τη βοήθεια ορμονών, ένα μάλλον απρόσμενο εύρημα που πρόκειται να διερευνηθεί περαιτέρω.

    [04] "Το Ευρώ δεν έπεισε κανέναν"

    Με παρέμβασή του στην "Γενική Συνέλευση για το εμπόριο της Ιταλίας με το εξωτερικό", ο ιταλός πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και στην κρίσιμη περίοδο που διέρχεται.

    "Το ευρώ δεν έπεισε κανέναν, είναι ένα περίεργο νόμισμα, δεν υπάρχει μια κεντρική τράπεζα ως σημείο αναφοράς και δεν έχει μια ενωμένη κυβέρνηση για την οικονομία", δήλωσε ο "Καβαλιέρε", προσθέτοντας ότι "για τον λόγο αυτό, επειδή είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο, βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίθεση της κερδοσκοπίας και είναι προβληματική η διάθεση των ομολόγων που καλύπτουν το δημόσιο χρέος".

    Αμέσως μετά τις δηλώσεις αυτές του ιταλού πρωθυπουργού, αργά χθες το απόγευμα, η κεντροαριστερή αντιπολίτευση τόνισε ότι είναι άκρως επικίνδυνο να χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους τόνοι, την στιγμή που η Ιταλία είναι ακόμη "υπό στενή ευρωπαϊκή παρακολούθηση". Οι σχολιαστές δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν ότι οι δηλώσεις του Μπερλουσκόνι, αποτελούν, πιθανότατα, μια "συμβιβαστική παραχώρηση" στις ευρωσκεπτικιστικές θέσεις της Λέγκα του Βορρά.

    Χθες βράδυ, ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός, προχώρησε στην έκδοση επίσημου ανακοινωθέντος, το οποίο χαρακτηρίσθηκε "βήμα όπισθεν" από τον ιταλικό Τύπο: "πρόκειται για υστερόβουλη πολεμική. Το Ευρώ είναι η σημαία μας. Όπως πάντα, κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν πολεμικές, βασιζόμενοι σε μια φράση μου, την οποία ερμηνεύουν με τρόπο ανακριβή και κακόβουλο", τονίζει ο ιταλός πρωθυπουργός.

    [05] Δολοφονία 50χρονης στη Νίκαια

    Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα της δολοφονίας μιας 50χρονης στη Νίκαια.

    Η άτυχη γυναίκα βρέθηκε, χθες βράδυ, θανάσιμα τραυματισμένη από αιχμηρό αντικείμενο, εντός της οικίας της, στον τρίτο όροφο πολυκατοικίας, στην οδό Μαυρογένους 9.

    Την υπόθεση χειρίζεται η Ασφάλεια Αττικής.

    [06] Συνεχίζονται οι συλλήψεις διαδηλωτών κατά της οικονομικής πολιτικής, στις ΗΠΑ

    Αστυνομικοί συνέλαβαν πάνω από 60 διαδηλωτές εναντίον της "απληστίας της Γουόλ Στριτ" στο Σαν Ντιέγκο χθες, στην διάρκεια της επιχείρησης απομάκρυνσής τους από έναν καταυλισμό, ανέφεραν οι αρχές.

    Αστυνομικοί συνέλαβαν 51 διαδηλωτές σε μια πλατεία στο κέντρο του Σαν Ντιέγκο, όπου οι διαδηλωτές είχαν στήσει έναν καταυλισμό εδώ και τρεις εβδομάδες, και άλλους 11 σε ένα κοντινό πάρκο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ντέιβιντ Στάφορντ.

    Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί στην επιχείρηση, που ολοκληρώθηκε σε περίπου 45' και σημειώθηκε τρεις ημέρες μετά από μια παρόμοια στην πόλη Όκλαντ, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, στην διάρκεια της οποίας ένας διαδηλωτής--ο Σκοτ Όλσεν, πρώην Πεζοναύτης, βετεράνος του πολέμου του Ιράκ--τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ συνελήφθησαν 97.

    Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η αστυνομία του Σαν Ντιέγκο υποστήριξε ότι λάμβανε "πολυάριθμες καταγγελίες" περί ανθυγιεινών συνθηκών λόγω ανθρώπινων περιττωμάτων, χρήσης ναρκωτικών, σκουπιδιών κ.λπ., στον καταυλισμό των διαδηλωτών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 29 October 2011 - 10:29:37 UTC