Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαναβεβαίωση της «ισχυρής σχέσης» ΗΠΑ-Ελλάδας

  • [01] Επαναβεβαίωση της «ισχυρής σχέσης» ΗΠΑ-Ελλάδας

    Η σχέση ΗΠΑ και Ελλάδας «είναι ισχυρή», τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, κατά τη σημερινή υποδοχή του Έλληνα ομολόγου της, Σταύρου Λαμπρινίδη, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Αναφερόμενη στην οικονομική κατάσταση, η κ. Κλίντον είπε ότι η χώρα της χαιρετίζει τη δέσμευση της Ελλάδας για «δημοσιονομική και διαρθρωτική μεταρρύθμιση» και χαρακτήρισε ως θετικές εξελίξεις τη σημερινή απόφαση στις Βρυξέλλες.

    Από την πλευρά του, ο κ. Λαμπρινίδης επισήμανε το «σημαντικό ρόλο» που διαδραμάτισαν οι ΗΠΑ, λέγοντας ότι «τα πράγματα πήγαν καλά» για τη χώρα μας.

    Η κ. Κλίντον, καλωσορίζοντας τον κ. Λαμπρινίδη, ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί μαζί του σε αρκετές περιπτώσεις, όπως κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, συζητώντας όχι μόνο για τη συνεργασία στις διμερείς σχέσεις, οι οποίες συνεχίζουν να είναι «ισχυρές», καθώς και σε περιφερειακά και διεθνή θέματα και φυσικά στις διεθνείς οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο.

    Στη συνέχεια, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην 71η εθνική επέτειο του «Όχι», την ημέρα που οι Έλληνες γιορτάζουν την ελευθερία και το θάρρος του ελληνικού λαού, όπως τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι και σήμερα η Ελλάδα καλείται να παλέψει με το ίδιο θάρρος. «Αυτή τη φορά η πρόκληση είναι οικονομική», είπε, αναφέροντας ότι ο Ελληνικός λαός κάνει «μεγάλες αλλαγές, μεγάλες θυσίες», για να γίνει και πάλι η ελληνική οικονομία «υγιής και ανταγωνιστική». Και ενώ αυτές οι αλλαγές και οι θυσίες είναι σίγουρα επώδυνες, σημείωσε, είναι απαραίτητες, προσθέτοντας ότι σε βάθος χρόνου θα ωφελήσουν την Ελλάδα και τους εταίρους της, αλλά ιδιαίτερα τα παιδιά και τις μελλοντικές γενιές των Ελλήνων πολιτών.

    Καταλήγοντας, η κ. Κλίντον αναφέρθηκε στην «πολύχρονη συμμαχία» ΗΠΑ-Ελλάδας, διατυπώνοντας την άποψη ότι η ζωή στη χώρα μας (ΗΠΑ) εμπλουτίζεται με την ενέργεια και τη συμβολή πολλών Ελληνοαμερικανών. Επίσης, όπως είπε, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται «κοινούς στόχους» για τη σταθερότητα και την ευημερία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν στη διεύρυνση, εμβάθυνση και ενίσχυση αυτής της ήδη πολύ ζωτικής σημασίας σχέσης», επισήμανε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Λαμπρινίδης, ευχαριστώντας την κ. Κλίντον για την υποδοχή, ανέφερε ότι είναι μια «θαυμάσια ευκαιρία» για να συζητήσουν μια σειρά από πολύ σημαντικά θέματα, για τις διμερείς σχέσεις, αλλά και για την Ευρώπη. Χθες, όπως τόνισε, ένα νέο φύλλο γύρισε στην Ευρώπη και «ελπιδοφόρες ημέρες» είναι μπροστά μας, για την Ελλάδα, για την Ευρώπη και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και για τις οικονομίες μας και τις τύχες μας, που σ' αυτόν τον κόσμο είναι δεμένα όλα μαζί.

    Στη συνέχεια, ο υπουργός υπογράμμισε τον «εξαιρετικά σημαντικό και χρήσιμο ρόλο» που έχουν διαδραματίσει οι ΗΠΑ, και η Χίλαρι Κλίντον, ιδίως, κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων μηνών. «Λέγεται συχνά ότι οι φιλίες δοκιμάζονται κατά τη διάρκεια δύσκολων καιρών και αυτό έγινε όπως και στην "Ημέρα του ΟΧΙ"«, τόνισε.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν τις δυσκολίες. Είμαστε μαζί, στάθηκε η μία χώρα κοντά στην άλλη, κατά τη διάρκεια δυσκολιών και πολέμων και στεκόμαστε μαζί και σήμερα». Ο κ. Λαμπρινίδης είπε ότι θα συζητήσει με την κ. Κλίντον θέματα της γειτονιάς μας και της περιοχής μας, που μας αφορούν τόσο βαθιά, στην οποία η Ελλάδα έχει μια «πολύ ενεργή συμμετοχή» και μια «μεγάλη επιθυμία» να είναι σε θέση, μαζί με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, να φέρουν την ειρήνη και τη σταθερότητα που όλοι χρειαζόμαστε.

    Τέλος, ο κ. Λαμπρινίδης ευχαρίστησε την Αμερικανίδα ομόλογό του που του δίνει την ευκαιρία να συναντηθούν και πάλι μετά από λίγους μήνες, σημειώνοντας ότι όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα μόλις είχε αναλάβει τα καθήκοντά του και τότε εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψή της θα του έφερνε τύχη. «Μπορώ να πω ότι τώρα τα πράγματα πήγαν καλά για τη χώρα μου» είπε, σημειώνοντας την επισήμανση της κ. Κλίντον για τις «τεράστιες θυσίες» του Ελληνικού λαού. «Ξέρουμε ότι έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας» πρόσθεσε, προσθέτοντας ότι «αλλάζουμε τη χώρα μας και η Ευρώπη δείχνει ότι δεν έχει μόνο την ικανότητα, αλλά και τη θέληση να μας συμπαρασταθεί».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 October 2011 - 20:29:33 UTC