Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναστολή της έναρξης των μαθημάτων, αποφάσισε το ΤΕΙ Αθήνας
  • [02] Β. Τζότζολα: "Η ΝΔ προτείνει καθαρές λύσεις, δεν κλείνει το μάτι σε κανέναν"
  • [03] Ενέργεια και εμπόριο στο επίκεντρο της επίσκεψης Πούτιν στην Κίνα
  • [04] Την απόκτηση του Γκ. Έντουαρντς ανακοίνωσε το Περιστέρι
  • [05] Παραστάσεις της Μητροπολιτικής Όπερας σε απευθείας μετάδοση
  • [06] Κατάληψη και πάλι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  • [07] Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να κάνουν περισσότερα για την κρίση χρέους, εκτιμά ο Τ. Γκάιτνερ
  • [08] Το Κουβέιτ αναγνώρισε το Κόσοβο
  • [09] Εκτιμητικές επιτροπές για τα αμύθητης αξίας αντικείμενα που κατασχέθηκαν
  • [10] Αυξημένος ο κίνδυνος οικολογικής καταστροφής στη Ν. Ζηλανδία

  • [01] Αναστολή της έναρξης των μαθημάτων, αποφάσισε το ΤΕΙ Αθήνας

    Aναστολή της έναρξης των μαθημάτων που άρχιζαν τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, για μια εβδομάδα, αποφάσισε ομόφωνα το Συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας, στη σημερινή του συνεδρίαση, διότι, παρά το γεγονός ότι έχουν εγκριθεί οι σχετικές πιστώσεις, σε επίπεδο προϋπολογισμού, τόσο το υπουργείο Παιδείας, όσο και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν εγκρίνει ακόμη τον απαραίτητο αριθμό έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού, ώστε το ίδρυμα να λειτουργήσει στοιχειωδώς.

    Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ιδρύματος, "την ευθύνη για την πιθανή απώλεια του χειμερινού εξαμήνου, δεν θα φέρει πλέον το ΤΕΙ Αθήνας". Μάλιστα τονίζεται ιδιαίτερα ότι επιπλέον, δεν έχουν σταλεί ακόμη οι επιχορηγήσεις των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, των εγκεκριμένων, ήδη 'ψαλιδισμένων' προϋπολογισμών, με αποτέλεσμα το ίδρυμα να μην μπορεί να καλύψει τις πάγιες ανάγκες του". Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά τα μέλη του συμβουλίου, αν αυτά τα θέματα δεν αντιμετωπισθούν άμεσα "το ίδρυμά μας θα αναγκαστεί να μην επικυρώσει τις εγγραφές όλων των σπουδαστών που εγγράφηκαν στο ΤΕΙ Αθήνας από μετεγγραφές και άλλες ειδικές κατηγορίες, διότι εισήχθηκαν στο ίδρυμα χωρίς την έγκρισή του και φυσικά δεν μπορεί να τους προσφέρει τις εκπαιδευτικές παροχές του."

    "Δεν μπορεί να πάρει απόφαση αναστολής λειτουργίας κανένα Ιδρυμα". Αυτή είναι η κατηγορηματική απάντηση της υπουργού Παιδείας, σχετικά με την απόφαση αναστολής της λειτουργίας του ΤΕΙ Αθήνας. Οπως σημειώνει η υπουργός "σε εποχές βαριάς κρίσης, οι δάσκαλοι πρέπει να κρατήσουν ανοιχτές τις σχολές, οι γιατροί ανοιχτά τα νοσοκομεία. Οσο είναι δυνατόν να μη θίγεται η νέα γενιά".

    Η υπουργός καλεί τους λειτουργούς του ΤΕΙ Αθήνας, να συμβάλουν μαζί με την Πολιτεία προς αυτή την κατεύθυνση.

    [02] Β. Τζότζολα: "Η ΝΔ προτείνει καθαρές λύσεις, δεν κλείνει το μάτι σε κανέναν"

    «Η ΝΔ δεν κλείνει το μάτι σε κανέναν. Με καθαρό βλέμμα και ορθάνοιχτα μάτια, ο πρόεδρος αυτό που τόνισε προχθές ήταν ότι τα συνδικαλιστικά αιτήματα ή οι συντεχνίες είναι αιτήματα που βολεύουν κάποιους για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά δεν λυτρώνουν τον ελληνικό λαό», τόνισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της ΝΔ Βασιλική Τζότζολα μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

    Η κ. Τζότζολα απέρριψε τα περί συγκυβέρνησης. «Οι δικές μας κουβέντες είναι καθαρές, οι δικές μας λύσεις είναι καθαρές και για αυτό ο ελληνικός λαός, υποθέτω πολύ σύντομα, θα μας δώσει και ποσοστά αυτοδυναμίας, ώστε να εφαρμόσουμε αυτές τις καθαρές λύσεις μας» σημείωσε και ανέφερε πως «θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι κεντρικός άξονας στην πολιτική που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα ως χώρα είναι και η μείωση του δημοσίου τομέα».

    [03] Ενέργεια και εμπόριο στο επίκεντρο της επίσκεψης Πούτιν στην Κίνα

    Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έγινε σήμερα δεκτός στο Πεκίνο από τον Kινέζο πρόεδρο Χου Τζιντάο, ο οποίος χαιρέτισε στον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας έναν "παλιό φίλο της Κίνας", κατά τη δεύτερη ημέρα μιας επίσκεψης στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκαν συμφωνίες ύψους επτά δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    "Η υπογραφή των συμφωνιών συνεργασίας δείχνει ότι η επίσκεψη επέτρεψε να προωθηθεί η σχέση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών", δήλωσε ο πρόεδρος Χου.

    Ο πρόεδρος Χου χαρακτήρισε "παραγωγική" την επίσκεψη του Πούτιν στο Πεκίνο μετά τις συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της υψηλής τεχνολογίας. Η διήμερη επίσκεψη απέφερε "φιλικές και παραγωγικές συνομιλίες", είπε ο Χου πριν αρχίσει σήμερα τις κατ΄ιδίαν συνομιλίες με τον ρώσο επίσημο.

    Νωρίτερα σήμερα ο Πούτιν συνταντήθηκε με τον Γου Μπανγκουό, τον δεύτερο στην ιεραρχία του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος.

    Οι δύο χώρες "είναι κοντά στη τελευταία φάση του έργου για την προμήθεια του φυσικού αερίου στην κινεζική αγορά", δήλωσε χθες Τρίτη ο Πούτιν σε δημοσιογράφους.

    Ο ρωσικός όμιλος Gazprom και ο κινεζικός China National Petroleum Company (CNPC) υπέγραψαν το 2009 μια συμφωνία πλαίσιο για την προμήθεια σχεδόν 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα τα επόμενα 30 χρόνια.

    Ωστόσο καμιά καθοριστική συμφωνία δεν υπογράφηκε ακόμη, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο εξαιτίας διαφωνίας ως προς την τιμή του φυσικού αερίου. Μια επίσκεψη του προέδρου Χου τον περασμένο Ιούνιο στη Μόσχα δεν είχε επιτρέψει την προώθηση του φακέλου αυτού.

    Η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα στην παραγωγή ενέργειας παγκοσμίως και η Κίνα ο πρώτος καταναλωτής της. "Σχεδιάζουμε να ανοίξουμε νέες ενεργειακές οδούς", δήλωσε ο Πούτιν

    "Θα αναπτύξουμε μια στενότερη συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια με βάση τις τελευταίες παγκόσμιες τεχνολογίες, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους κινδύνους που είναι σχεδόν μηδενικοί", πρόσθεσε ο ρώσος πρωθυπουργός επτά μήνες μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

    Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι αξιωματούχοι των δυο χωρών είχαν υπογράψει από τη Δευτέρα 16 οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες του ύψους αυτού "στον τομέα της μεταφοράς τεχνολογίας, της έρευνας και της ανάπτυξης, και της ανάπτυξης των μεταλλευτικών πόρων".

    Στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στις προεδρικές εκλογές του 2012, ο Πούτιν είναι επικεφαλής 160μελούς αντιπροσωπείας, στην οποία μετέχουν διοικητές μεγάλων ρωσικών ομίλων.

    Η Κίνα και η Ρωσία, οι ανταλλαγές των οποίων αναμένεται να φθάσουν τα 70 ίσως τα 80 δισεκατομμύρια, φιλοδοξούν να τις αυξήσουν σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2015 και σε 200 δισεκατομμύρια το 2020, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης.

    [04] Την απόκτηση του Γκ. Έντουαρντς ανακοίνωσε το Περιστέρι

    Με τον 23χρονο Αμερικανό ψηλό Γκέιβιν Εντουαρντς συμφώνησε το Περιστέρι. Ο απόφοιτος του Κονέκτικατ αναμένεται στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες ημέρες για να τεθεί υπό τις οδηγίες του Αργύρη Πεδουλάκη.

    Ο Έντουαρντς γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1988 στην πόλη Γκίλμπερτ της Πολιτείας της Αριζόνα. Προέρχεται από αθλητική οικογένεια καθώς ο πατέρας του Ερλ Εντουαρντς έπαιξε για 11 σεζόν, από το 1969 έως το 1979 στο επαγγελματικό πρωτάθλημα φούτμπολ (NFL) των ΗΠΑ φορώντας τις φανέλες τεσσάρων διαφορετικών ομάδων (Σαν Φρανσίσκο, Μπάφαλο, Κλίβελαντ και Γκριν Μπέι). Πήγε γυμνάσιο στο Μεσκουίτ όπου την τελευταία χρονιά έσπασε το ρεκόρ γυμνασίου στις τάπες και έγινε ο πρώτος με περισσότερες από 100 σε μία σεζόν. Οδήγησε το γυμνάσιο σε ρεκόρ 20-6 έχοντας 17,5 πόντους 8,5 ριμπάουντ και 3,3 τάπες ανά αγώνα και αναδείχθηκε παίκτης της χρονιάς στην περιφέρεια Φιέστα.

    Το 2006 εντάχθηκε στο πρόγραμμα του διάσημου Πανεπιστημίου Κοντέκτικατ από το οποίο αποφοίτησε το 2010. Τις τρεις πρώτες χρονιές είχε σχετικά μικρή συμμετοχή και προσφορά αλλά την τελευταία σεζόν 2009-10 εκτίναξε τους μέσους όρους του. Από τους 3,8 πόντους βρέθηκε στους 10,6 και από τα 3 ριμπάουντ μέσο όρο στα 6,5 όντας βασικός και αναντικατάστατος στους «Χάσκις».

    Το καλοκαίρι του 2010 δεν επιλέχθηκε στο ντραφτ του ΝΒΑ και δοκίμασε τις δυνάμεις του στο Summer League του Λας Βέγκας με τους Φοίνιξ Σανς έχοντας 3,6 πόντους και 2,2 ριμπάουντ μέσο όρο σε πέντε αγώνες αλλά δεν κατάφερε να βρει συμβόλαιο.

    Έτσι, ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στη Νότιο Κορέα και στην ομάδα Ανιάνγκ ΚΤ&G Κάιτς παίζοντας για επτά αγώνες. Ακολούθως πήγε στην Ουκρανία και στην Χιμίκ Γιουζνί παίζοντας άλλους τρεις αγώνες αλλά στα τέλη Δεκεμβρίου 2010 επέστρεψε στις ΗΠΑ. Εντάχθηκε στο δυναμικό των Σπρίνγκφιλντ Αρμορ στο NBDL υπό τις οδηγίες του παλαίμαχου ΝΒΑερ Ντι Μπράουν. «Πρόκειται για έναν αθλητικό και πολυσύνθετο ψηλό» είχε δηλώσει ο Μπράουν για τον Εντουαρντς ο οποίος έπαιξε στους Αρμορ έως το τέλος της σεζόν για 39 αγώνες έχοντας 11 πόντους και 5,6 ριμπάουντ μέσο όρο.

    [05] Παραστάσεις της Μητροπολιτικής Όπερας σε απευθείας μετάδοση

    Με τη διάσημη όπερα του Ντονιτσέτι «Άννα Μπολένα» εγκαινιάζεται η νέα τριετής συνεργασία των Μεγάρων Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης με τη Μetropolitan Opera της Νέας Υόρκης που εξασφάλισε ο Όμιλος Αntenna για την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Πρόκειται για συνεργασία, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και σηματοδοτεί σημείο συνάντησης ανάμεσα στο φιλοθεάμον κοινό και τους πιο καταξιωμένους καλλιτέχνες της παγκόσμιας λυρικής σκηνής.

    Έντεκα υψηλού επιπέδου λυρικές παραγωγές, για τη σεζόν 2011-2012, θα μεταδοθούν απευθείας από τη σκηνή της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, σε 54 χώρες, και θα προβληθούν μέσα από 1.600 επιλεγμένες αίθουσες σε όλο τον κόσμο, σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας (HD).

    Οι παραστάσεις, εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, θα προβάλλονται και σε άλλες 5 πόλεις σε όλη τη χώρα.

    Προσωπικό του «όραμα», όνειρο πολλών ετών, που σήμερα γίνεται πραγματικότητα, χαρακτήρισε την εξασφάλιση των δικαιωμάτων μετάδοσης των παραστάσεων της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα από τον Όμιλο Αntenna, ο πρόεδρός του, Μίνως Κυριακού.

    «Σε μία εποχή γενικότερης έκπτωσης, ισοπέδωσης και συνολικής αμφισβήτησης, η κίνηση αυτή συνδέει τη χώρα μας με τις πιο σύγχρονες και δυναμικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο στον τομέα του λυρικού θεάτρου, αλλά και γενικότερα στον χώρο του λεγόμενου "μεγάλου θεάματος"», ανέφερε ο κ. Κυριακού, σε συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μουσικής.

    Ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ιωάννης Μάνος, χαρακτήρισε πολύ σημαντική, «ιδιαίτερα στις περιόδους, που ζούμε, την ανάληψη πρωτοβουλιών, οι οποίες θα αναδεικνύουν μεγάλες πολιτιστικές δράσεις», τονίζοντας πως αυτό «συνάδει και με τους γενικότερους στόχους του Μεγάρου, όπως είναι το άνοιγμα στον κόσμο, δηλαδή οι συνεργασίες με τα μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα του εξωτερικού, πάντοτε επί της αρχής της αμοιβαιότητας, στηρίζοντας την ελληνική δημιουργία».

    Εκτός από τις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο δίκτυο των αιθουσών προβολής των παραστάσεων, επίσης εντάσσονται: το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, ο Δημοτικός Κινηματογράφος Καβάλας OSCAR, το Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου και το Κινηματοθέατρο ΣΤΑΡ στη Βέροια.

    Η σεζόν του πολυβραβευμένου προγράμματος «The Met: Live in HD» ξεκινάει το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, με τη νέα παραγωγή της ΜΕΤ «Anna Bolena» του Ντονιτσέτι και πρωταγωνίστρια την Άννα Νετρέμπκο.

    Μετά τη «Άννα Μπολένα», τη σκυτάλη θα πάρουν: «Ντον Τζιοβάνι» του Μότσαρτ (29/10), «Ζίγκφριντ» του Βάγκνερ, (5/11 Αθήνα και 10/11 Θεσσαλονίκη), «Satyagraha» του Φίλπ Γκλας (19/11), «Ροντελίντα» του Χέντελ, (3 /12), «Φάουστ» του Γκουνό (10/12), «Το Μαγεμένο Νησί» (Παγκόσμια πρεμιέρα στις 21/1), «Το Λυκόφως των Θεών» του Βάγκνερ (11/2), «Ερνάνι» του Βέρντι (22 /3), «Μανόν» του Μασνέ (7/4 Αθήνα και 10/4), «Τραβιάτα» του Βέρντι (20/4).

    Ν.Μπ.

    [06] Κατάληψη και πάλι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

    Σε κατάληψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησαν από το πρωί οι εργαζόμενοι σ' αυτό, μετά από αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Ομοσπονδιών τους.

    Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, που όπως υποστηρίζουν, "χτυπά για ακόμα μια φορά το σύνολο της μισθωτής εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία."

    [07] Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να κάνουν περισσότερα για την κρίση χρέους, εκτιμά ο Τ. Γκάιτνερ

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να κάνουν περισσότερα από τη σχεδιαζόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τίμοθι Γκάιτνερ, σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg.

    "Το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να διασφαλίσουν τη δυνατότητα δανεισμού με ανεκτά επιτόκια για τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, οι οποίες βρίσκονται τώρα υπό πίεση", είπε ο Αμερικανός υπουργός. Ο κ. Γκάιτνερ σημείωσε ότι η κρίση χρέους της Ευρώπης πλήττει την αμερικανική οικονομία και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ "πρέπει να κάνουν ότι μπορούν για να αυξήσουν την πιθανότητα ότι (η Ευρώπη) θα κινηθεί όσο επιθετικά χρειάζεται".

    Οι Ευρωπαίοι κινούνται, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός, αλλά έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν. "Είδατε τον Πρόεδρο της Γαλλίας και την Καγκελάριο της Γερμανίας να κάνουν κάποιες πολλά υποσχόμενες και πολύ ενθαρρυντικές δηλώσεις", είπε, προσθέτοντας: "Οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να διαμορφώσουν μία πιο ουσιαστική και πιο ισχυρή απάντηση για να επιτύχουν τους στόχους τους, που είναι να βοηθήσουν τις χώρες να κάνουν μεταρρυθμίσεις, έχοντας εξασφαλίσει επαρκές οξυγόνο για να τις φέρουν σε πέρας".

    [08] Το Κουβέιτ αναγνώρισε το Κόσοβο

    Το κράτος του Κουβέιτ αναγνώρισε επίσημα το Κόσοβο ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κοσόβου.

    Η απόφαση ανακοινώθηκε στον υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου Ενβέρ Χοτζάι από τον ομόλογό του Σεϊχ Μοχάμεντ Σαμπάχ Αλ Σαλέμ Αλ Σαμπάχ στη διάρκεια συνάντησής τους στο Κουβέιτ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ ανήγγειλε ότι σύντομα θα τεθεί σε τροχιά εκκίνησης η διμερής οικονομική συνεργασία.

    [09] Εκτιμητικές επιτροπές για τα αμύθητης αξίας αντικείμενα που κατασχέθηκαν

    Με ιδιαίτερα σύντομες διαδικασίες από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, έφτασετηνΤρίτηστο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) το θέμα της συγκρότησης εκτιμητικών επιτροπών σχετικά με τα τελευταία τρία μεγάλα κρούσματα αρχαιοκαπηλίας και κατάσχεσης πίνακα που συγκλόνισαν τον ελληνικό χώρο.

    Συγκεκριμένα, πρόκειται για την υπόθεση του ανεκτίμητου πίνακα του φλαμανδού ζωγράφου Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς «Το κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου», που εκλάπη στις 13 Ιουνίου 2001 από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Γάνδης και κατασχέθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2011 στα χέρια δύο Ελλήνων.

    Ο πιστοποιημένα αυθεντικός πίνακας του μεγάλου καλλιτέχνη με ένα από τα πιο προσφιλή θέματα του κοσμοπολίτη Ρούμπενς αλλά και της αριστοκρατίας της εποχής, το κυνήγι, θα εκτιμηθεί από τη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και του Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου (ΕΠΜΑΣ), η οποία ορίστηκε και πρόεδρος της Εκτιμητικής Επιτροπής, την Όλγα Μεντζαφού, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συλλογών και Μουσειολογικού Προγραμματισμού της ΕΠΜΑΣ και τον Αθανάσιο Σωτηρίου, Ιστορικό της Τέχνης από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΤ.

    Η δεύτερη υπόθεση αφορά στην κατάσχεση τριών προϊστορικών χάλκινων αντικειμένων, μιας μετάλλινης σφραγίδα, ενός χειρογράφου στην αραβική γλώσσα και ενός Κορανιού με χρυσές επιγραφές, η αξία του οποίου ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από το 2ο Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας την 1η Σεπτεμβρίου 2011, με τη σύλληψη έξι ατόμων. Στην εκτιμητική επιτροπή θα συμμετέχουν η Ελένη Παπάζογλου, Προϊσταμένη της Συλλογής Προϊστορικών στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείου, η οποία θα είναι και πρόεδρος της Επιτροπής, η Ελένη Κονδύλη, καθηγήτρια στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Στυλιανή Σαμπανοπούλου, αρχαιολόγος στην 9η ΕΒΑ.

    Η τελευταία υπόθεση αφορά την κατάσχεση του αμύθητου θησαυρού της αρχαίας Μακεδονίας, που εξιχνιάστηκε στις 6 Οκτωβρίου από αστυνομικούς του 2ου Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, οι οποίοι, προσποιούμενοι τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, συνέλαβαν δύο άτομα στην περιοχή Γερακαρού Θεσσαλονίκης. Οι δράστες προσπάθησαν να πουλήσουν τα δεκάδες αρχαία αντικείμενα, που εκτιμάται ότι ανάγονται στα τέλη του 6ου αιώνα π. Χ., στους αστυνομικούς έναντι του ποσού των 10 εκατομμυρίων ευρώ.

    Μεταξύ των αντικειμένων αυτών, ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν τα χρυσά ελάσματα, πιθανόν από τάφο, που κοσμούσαν αρχαίες περικεφαλαίες και όπλα, καθώς και οι χρυσές πατούσες, που τοποθετούνταν τιμητικά στον νεκρό για το αθάνατο βάδισμά του στον 'Αδη. Την εκτιμητική επιτροπή θα συγκροτήσουν η Πολυξένη Βελένη, προϊσταμένη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, που ορίστηκε πρόεδρος της Επιτροπής, η Λίλλιαν Αχειλαρά, προϊσταμένη στην ΙΣΤ΄ ΕΠΚΑ και η Αγγελική Κοτταρίδου, προϊσταμένη στην ΙΖ΄ ΕΠΚΑ.

    [10] Αυξημένος ο κίνδυνος οικολογικής καταστροφής στη Ν. Ζηλανδία

    Ο κίνδυνος οικολογικής καταστροφής ανοικτά των ακτών της Νέας Ζηλανδίας αυξήθηκε σήμερα, καθώς εμφανίσθηκαν νέα ρήγματα στο κύτος του πλοίου Rena, το οποίο προσάραξε πριν από μία εβδομάδα σε ύφαλο ανοικτά της Ταουράνγκα.

    Ο πλοίαρχος του Rena συνελήφθη χθες με την κατηγορία της επικίνδυνης πλοήγησης και οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου της Ταουράνγκα υπό ισχυρή αστυνομική προστασία, ανακοίνωσαν οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας.

    Κατόπιν αιτήματος του δικηγόρου του, ο οποίος εξέφρασε φόβους ότι ο πελάτης του μπορεί να γίνει στόχος πράξεων αυτοδικίας από το κοινό, οι δικαστικές αρχές απαγόρευσαν στα μέσα ενημέρωσης να δημοσιεύσουν το όνομά του ή τη φωτογραφία του.

    Ο πλοίαρχος απελευθερώθηκε με εγγύηση και θα παρουσιασθεί στο δικαστήριο στις 19 Οκτωβρίου. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει επισύρουν ποινή φυλάκισης το πολύ ενός έτους και επιβολή προστίμου 10.000 δολαρίων Νέας Ζηλανδίας.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας της Νέας Ζηλανδίας, και ο πλοηγός του Rena κατηγορείται "για επικίνδυνους χειρισμούς" και θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου αύριο, Πέμπτη.

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Νέας Ζηλανδίας Νικ Σμιθ δήλωσε χθες ότι "πρόκειται για τη "χειρότερη θαλάσσια οικολογική καταστροφή που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα".

    Το Rena προσέκρουσε στις 5 Οκτωβρίου σε έναν ύφαλο στον Κόλπο του Πλέντι, λίγα χιλιόμετρα από τις ακτές. Παρά τις επιχειρήσεις άντλησης του καυσίμου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με δυσκολία χθες εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, καθώς τα κύματα έφθαναν τα πέντε μέτρα, περίπου 300 τόννοι καυσίμου έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής στον Κόλπο του Πλέντι, καταφύγιο φαλαινών, δελφινιών και πτηνών.

    Εάν διαρραγεί το κύτος του πλοίου το οποίο έχει υποστεί ζημιές στην πλώρη, υπάρχει δίνδυνος διαρροής 1.700 τόννων καυσίμου στον ύφαλο Αστρολάβο, ο οποίος είναι γνωστός για την πλούσια πανίδα και χλωρίδα.

    Σε περίπτωση διαρροής στη θάλασσα όλου του καυσίμου που βρίσκεται στις δεξαμενές του πλοίου-αυτό είναι το πιο απαισιόδοξο σενάριο- η καταστροφή στην Ταουράνγκα δεν θα έχει απολύτως καμία σχέση με τις μεγάλες πετρελαιοκηλίδες των τελευταίων δεκαετιών. Θα προκληθεί ανυπολόγιστη ζημιά σε μια περιοχή από τις πλουσιότερες στον κόσμο σε πανίδα και χλωρίδα, σε μια χώρα που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την προστασία των θαλασσίων και χερσαίων περιοχών της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 October 2011 - 10:29:38 UTC