Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γέφυρα Ισραήλ - Χαμάς η απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ
  • [02] Ισχυρή έκρηξη στο εμπορικό κέντρο της Γλυφάδας
  • [03] Μικρότερο του αναθεωρημένου στόχου το έλλειμμα στο εννιάμηνο
  • [04] Τουλάχιστον 14 νεκροί, 60 τραυματίες σε 2 επιθέσεις αυτοκτονίας στη Βαγδάτη
  • [05] Ο γρηγορότερος υπολογιστής του κόσμου θα αναζητήσει νέες μορφές ενέργειας
  • [06] Σταθμό βιολογικού καθαρισμού εγκαινίασε ο Βαρθολομαίος στον Λαγκαδά
  • [07] Η λήψη πολυβιταμινών μπορεί να "αφαιρέσει" χρόνια
  • [08] Η Ουάσινγκτον κατήγγειλε την "πολιτική" καταδίκη της Γ. Τιμοσένκο
  • [09] Ανοικτή επιστολή του Σόρος και προσωπικοτήτων της Ευρώπης για την ταχεία αντιμετώπιση της κρίσης του ευρώ
  • [10] Περισσότεροι Γερμανοί αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας
  • [11] Σε κινητοποιήσεις διαρκείας οι αρχαιολόγοι

  • [01] Γέφυρα Ισραήλ - Χαμάς η απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ

    Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μια συμφωνία με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς που προβλέπει την απελευθέρωση χιλίων παλαιστινίων κρατουμένων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.

    Η συμφωνία επετεύχθη μετά την πεντάωρη κυβερνητική σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν 26 υπουργοί. Την απόφαση καταψήφισαν οι υπερεθνικιστικές υπουργοί, Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν, Υποδομών Ούζι Λαντάου και Στρατηγικών Υποθέσεων Μοσέ Γιαλόν.

    Οι πλέον υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ισραηλινής ασφάλειας, κυρίως ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Μπένι Γκάντζ, οι επικεφαλής της Σιτ Μπετ, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας και της Μοσάντ, της υπηρεσίας πληροφοριών του εξωτερικού, Γιόραμ Κοέν και Ταμίρ Πάρντο υποστήριξαν τη συμφωνία με το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, υπό τον έλεγχο του οποίου τελεί η Λωρίδα της Γάζας.

    Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε το βράδυ χθες, Τρίτη ότι με βάση τη συμφωνία αυτή, ο Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος έχει και γαλλική υπηκοότητα, μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του "μέσα σε μερικές ημέρες" και να ξαναβρεθεί με την οικογένειά του "σώος". Ο 25χρονος οδηγός άρματος μάχης απήχθη από παλαιστίνιους εξτρεμιστές και κρατείται στη Γάζα από την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς από τον Ιούνιο του 2006.

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε λόγο για "δύσκολες διαπραγματεύσεις" και δήλωσε ότι ήθελε να επωφεληθεί "μιας ευκαιρίας" υπογράφοντας τη συμφωνία αυτή.

    "Η απόφαση ήταν σκληρή. Πιστεύω ότι καταλήξαμε στην καλύτερη δυνατή συμφωνία", υπογράμμισε.

    Ο πατέρας του στρατιώτη, ο Νόαμ Σαλίτ, ευχαρίστησε τον Νετανιάχου "για την απόφασή του", ενώ η μητέρα του, Αβίβα, δήλωσε: "Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσουμε τη χαρά μας. Δεν θέλουμε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας όσο δεν έχουμε στην αγκαλιά μας τον Γκιλάντ".

    Ο παλαιστίνιος Μαρουάν Μπαργούτι, εξέχουσα μορφή της δεύτερης Ιντιφάντα και της παλαιστινιακής οργάνωσης Φάταχ του Μαχμούντ Αμπάς, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε ισραηλινή φυλακή, δεν θα απελευθερωθεί. "Δεν θα αφήσουν ελεύθερο ένα σημαντικό πρόσωπο, τον Μαρουάν Μπαργούτι. Μια σημαντική προσωπικότητα στο εθνικό κίνημα", είπε ο Χάνι αλ-Μάσρι, ένας πολιτικός σχολιαστής από την έδρα του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. "Είναι ήδη μια νίκη, αλλά όχι τόσο σπουδαία", δήλωσε αναφέροντας ότι η νίκη επισκιάστηκε από την άρνηση του Ισραήλ να απελευθερώσει προσωπικότητες αντίπαλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

    Ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ ανακοινώνοντας χθες από τη Δαμασκό τη συμφωνία είπε ότι στους κρατούμενους περιλαμβάνονται τουλάχιστον 300 Παλαιστίνιοι που εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης σε ισραηλινές φυλακές και είναι μέλη όλων των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

    "Η Χαμάς και το Ισραήλ κατέληξαν σε μια συμφωνία, με βάση την οποία 1.027 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 27 γυναίκες, μεταξύ των ηρωικών κρατουμένων μας, θα απελευθερωθούν σε δύο φάσεις", είπε.

    Ο Μεσάαλ κάνοντας λόγο για ένα "εθνικό κατόρθωμα" για τους Παλαιστίνιους, δεν ανέφερε το όνομα κανενός μεταξύ αυτών, συντηρώντας τις φήμες ότι ο Μπαργούτι και ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Άχμαντ Σααντάτ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη τριάντα ετών, μένουν εκτός της συμφωνίας αυτής.

    [02] Ισχυρή έκρηξη στο εμπορικό κέντρο της Γλυφάδας

    Βομβαρδισμένη περιοχή θυμίζει το εμπορικό κέντρο της Γλυφάδας γύρω απο την πλατεία Εσπερίδων, όπου στις 4 τα ξημερώματα εξερράγη ισχυρότατος εκρηκτικός μηχανισμός, έξω απο το κατάστημα ενδυμάτων CELESTINO, στην οδό Ανδρέα Μεταξά 24.

    Η έκρηξη προκάλεσε σοβαρότατες ζημιές σε καταστήματα και διαμερίσματα πολυκατοικιών, μέχρι και τον τρίτο όροφο και σε ακτίνα περίπου 100 μέτρων.

    Το κατάστημα ενδυμάτων ισοπεδώθηκε, ενώ τουλάχιστον άλλα 20 καταστήματα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

    Στην είσοδο του καταστήματος που τοποθετήθηκε η βόμβα άνοιξε κρατήρας βάθους 30 εκατοστών στο πεζοδρόμιο και μόνο λόγω της προχωρημένης ώρας και της απουσίας περαστικών δεν υπήρξαν θύματα.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των πυροτεχνουργών της Ασφάλειας, που ερευνούν το χώρο για τη συλλογή στοιχείων, ενδέχεται στο μηχανισμό να χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και 10 κιλά εκρηκτικής ύλης.

    Τα κίνητρα της βομβιστικής επίθεσης παραμένουν αδιευκρίνιστα , αλλά εξετάζεται κυρίως η εκδοχή να υπάρχει κύκλωμα εκβιαστών.

    Η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη απο τις αστυνομικές δυνάμεις, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα και να απομακρυνθούν τα θραύσματα.

    [03] Μικρότερο του αναθεωρημένου στόχου το έλλειμμα στο εννιάμηνο

    Χαμηλότερο κατά 79 εκ. ευρώ από τον αναθεωρημένο στόχο που θέτει το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2012, αλλά αυξημένο κατά 2,513 δισ. έναντι των μεγεθών της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, εμφανίζεται το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, για το εννιάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους.

    Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, για το εννιάμηνο Ιανουάριου - Σεπτεμβρίου 2011, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 19.163 εκατ. ευρώ, έναντι του νέου στόχου 19.242 εκατ. ευρώ όπως προσδιορίστηκε μετά το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2012 και ελλείμματος 16.650 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

    Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) είναι αυξημένα έναντι του νέου στόχου κατά 5 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 74 εκατ. ευρώ.

    Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34.980 εκατ. ευρώ και περιορίζεται η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 σε 4,2% από 5,3% στο οκτάμηνο . Η υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο εννιαμήνου οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

    Τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 39,2% ή κατά 529 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το εννιάμηνο του 2010.

    Τονίζεται ότι η παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπισθεί στο απομένον τρίμηνο, με την απόδοση των φορολογικών ρυθμίσεων που περιέχονται στους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 - 2015.

    Επισημαίνεται ότι τα έσοδα του εννιαμήνου βάσει του δελτίου εκτέλεσης του Π/Υ είναι σε ταμειακή βάση. Το συνολικό όμως αποτέλεσμα των εσόδων του 2011, σε εθνικολογιστική βάση, καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτο δίμηνο του 2012, ενώ μέρος των εσόδων της τρέχουσας περιόδου λογίζονται εθνικολογιστικά στα έσοδα του 2010.

    Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 7,0% έναντι του 2010. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:

    Β· στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2.381 εκατ. ευρώ.

    Β· στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1.862 εκατ. ευρώ,

    Β· στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 306 εκατ. ευρώ και

    Β· στα νοσοκομεία κατά 834 εκατ. ευρώ (700 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 και 134 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).

    Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 2,9% ή κατά 1.050 εκατ. ?, κυρίως λόγω των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως στον ΟΓΑ κατά 471 εκατ. ευρώ και στο ΙΚΑ κατά 1.307 εκατ. ευρώ), στον ΟΑΕΔ κατά 306 εκατ. ευρώ και στα νοσοκομεία κατά 700 εκατ. ευρώ.

    Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 35,1% ή 1.906 εκατ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται, ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης - κατά τον ορισμό του ESA95 - που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.

    [04] Τουλάχιστον 14 νεκροί, 60 τραυματίες σε 2 επιθέσεις αυτοκτονίας στη Βαγδάτη

    Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 60 τραυματίστηκαν σήμερα σε δύο επιθέσεις αυτοκτονίας που σημειώθηκαν με δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα έξω από αστυνομικά τμήματα στη Βαγδάτη, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εσωτερικών, 'Αμυνας και η αστυνομία.

    Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε διάστημα μερικών λεπτών η μια από την άλλη, γύρω στις 08:30' τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) στη συνοικία αλ-Χουρίγια της βόρειας Βαγδάτης και αλ Ουίγια, στην κεντρική Βαγδάτη.

    Η έκρηξη ενός ακόμη παγιδευμένου αυτοκινήτου, μια επίθεση σε σημείο ελέγχου και η έκρηξη μιας μαγνητικής βόμβας κάτω από ένα αυτοκίνητο στη Βαγδάτη έχουν επίσης προκαλέσει τραυματίες, μεταξύ τους δύο αστυνομικοί και ένας αξιωματικός.

    Οι επιθέσεις δείχνουν την ικανότητα των ανταρτών να πλήξουν πολλαπλούς στόχους στην πρωτεύουσα, παρά την πρόοδο που έχει καταγραφεί στον τομέα της ασφάλειας και τη μείωση των βίαιων επεισοδίων, ενώ τα τελευταία αμερικανικά στρατεύματα ετοιμάζουν την αποχώρησή τους έως τα τέλη του έτους.

    Αν και η βία έχει μειωθεί σε σχέση με την περίοδο 2006/2007, συχνό φαινόμενο παραμένουν οι επιθέσεις σουνιτών ισλαμιστών που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και ριζοσπαστικές σιιτικές ένοπλες οργανώσεις που εξακολουθούν να είναι απειλή στη χώρα μέλος του ΟΠΕΚ. Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, 185 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σεπτέμβριο σε επιθέσεις.

    [05] Ο γρηγορότερος υπολογιστής του κόσμου θα αναζητήσει νέες μορφές ενέργειας

    Η αμερικανική κυβέρνηση ανέθεσε στην εταιρία κατασκευής υπολογιστών Cray τη δημιουργία του γρηγορότερου ηλεκτρονικού υπολογιστή του κόσμου, με το όνομα "Τιτάνας", ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για την αναζήτηση μορφών ενέργειας του μέλλοντος.

    Σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Εργαστήριο του υπουργείο Ενέργειας στο Οούκ Ριτζ του Τενεσί, εξηγεί ότι ζήτησε από την εταιρία να βελτιώσει τις επιδόσεις του υπολογιστή "Τζάγκουαρ" που ήδη διαθέτει.

    Οι επιδόσεις του νέου υπολογιστή, με εξαρτήματα τελευταίας τεχνολογίας από τις εταιρίες AMD και NVIDIA θα ξεπερνούν τα 2,3 εκατομμύρια των δισεκατομμυρίων μαθηματικών πράξεων το δευτερόλεπτο (2,3 petaflops) και θα έχει τη δυνατότητα να φτάσει ως τα 10 με 20 petaflops. Οι μετατροπές αυτές θα ολοκληρωθούν το 2013.

    Με την ταχύτητα αυτή, ο Τιτάνας "θα είναι δύο φορές πιο γρήγορος και τρεις φορές πιο οικονομικός στην κατανάλωση ενέργειας" από τον γρηγορότερο υπολογιστή του κόσμου σήμερα, ο οποίος βρίσκεται στην Ιαπωνία.

    "Όλοι οι τομείς της επιστήμης θα ωφεληθούν από την σημαντική αύξηση της ταχύτητας, η οποία θα ανοίξει το δρόμο σε νέες ανακαλύψεις που μέχρι σήμερα φαίνονταν αδύνατες", τόνισε ο Τζεφ Νίκολς, εκπρόσωπος του Εθνικού Εργαστηρίου.

    "Ο Τιτάνας θα χρησιμοποιηθεί για σημαντικά και διαφορετικά ερευνητικά προγράμματα, την ανάπτυξη βιώσιμων βιοκαυσίμων, καταλληλότερους κινητήρες και πυρηνική ενέργεια, αλλά και αποτελεσματικότερη ηλιακή ενέργεια", επισήμανε ο ίδιος.

    Το εργαστήριο διευκρίνισε πως ο υπολογιστής θα εργάζεται κυρίως για την παραγωγή βιοκαυσίμων, βιομάζας, την εξεύρεση μεθόδων καύσης καυσίμων που θα μολύνουν λιγότερο το περιβάλλον, την δημιουργία νέων υλών για τα φωτοβολταϊκά συστήματα, ακόμα και τους τρόπους επέκτασης της διάρκειας ζωής των πυρηνικών εργοστασίων.

    [06] Σταθμό βιολογικού καθαρισμού εγκαινίασε ο Βαρθολομαίος στον Λαγκαδά

    Τον σταθμό βιολογικού καθαρισμού Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, εγκαινίασε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη μακεδονική πόλη.

    Σύμφωνα με εκπροσώπους φορέων της πόλης, ο σταθμός βιολογικού καθαρισμού αστικών λυμάτων είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που θα λειτουργήσει στην ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά τα τελευταία χρόνια. Παρά το γεγονός όμως ότι η κατασκευή του είχε ολοκληρωθεί το 2002 μέχρι σήμερα δεν λειτουργούσε, καθώς δεν είχε προβλεφθεί η σύνδεσή του με το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρύνεται από τη ρύπανση η περιοχή, και κυρίως η λίμνη Κορώνεια στην οποία κατέληγαν τα αστικά βοθρολύματα.

    Ο κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε τον σταθμό βιολογικού καθαρισμού σημαντικό έργο, που, όπως είπε, θα συμβάλει καθοριστικά στο να αποκτήσει η Κορώνεια την παλιά της αίγλη, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της ρύπανσης επισήμανε ότι οι κάτοικοι της γης θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ζουν σε αρμονία με το Θεό και τη φύση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Τοπρωί της Τετάρτης οΟικουμενικός Πατριάρχηςαναχωρεί από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» για το Φανάρι, ολοκληρώνοντας την πολυήμερη επίσκεψή του στη Βόρεια Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ανάληψη του οικουμενικού θρόνου.

    [07] Η λήψη πολυβιταμινών μπορεί να "αφαιρέσει" χρόνια

    Οι γυναίκες που παίρνουν συμπληρωματικά πολυβιταμίνες για να έχουν καλύτερη υγεία και να ζήσουν περισσότερο, τελικά όχι μόνο δεν ζουν πιο πολλά χρόνια σε σχέση με αυτές που λαμβάνουν βιταμίνες μόνο από την τροφή τους, αλλά επιπλέον κινδυνεύουν ελαφρώς περισσότερο να πεθάνουν νεότερες, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Η μελέτη έρχεται μάλλον να απομυθοποιήσει την χρησιμότητα των συμπληρωματικών βιταμινών, η οποία έχει καταλήξει να αποτελεί μια παγκόσμια βιομηχανία με τεράστιο τζίρο.

    Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Μινεσότα στις ΗΠΑ και της ανατολικής Φινλανδίας, με επικεφαλής τον δρα Τζάακο Μούρσου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Archives of Internal Medicine» του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και το BBC, επισημαίνουν ότι για τους περισσότερους ανθρώπους δεν υπάρχει τελικά κανένας λόγος να παίρνουν συμπληρωματικά συμπλέγματα βιταμινών, συνήθως σε μορφή χαπιών, καθώς όχι μόνο δεν υπάρχει καμία ωφέλεια, αλλά ιδίως οι ηλικιωμένες γυναίκες κινδυνεύουν ελαφρώς περισσότερο να πεθάνουν πιο γρήγορα.

    «Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, βλέπουμε μικρή αιτιολόγηση για τη γενικευμένη εξάπλωση των διατροφικών συμπληρωμάτων», γράφουν οι ερευνητές. Τα συμπληρώματα, που περιέχουν τις βιταμίνες Β, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και χαλκό, φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο σε μεγάλες ποσότητες. Ο σίδηρος είναι το στοιχείο που φαίνεται να προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία από όλα, ενώ αντίθετα μόνο το ασβέστιο συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο θανάτου.

    Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 38.800 γυναικών με μέση ηλικία 62 ετών.

    Παρόλο που όσες έπαιρναν πολυβιταμίνες και άλλα διατροφικά συμπληρώματα, ήσαν γενικά πιο υγιείς, έτρωγαν πιο υγιεινά, κάπνιζαν λιγότερο και ασκούνταν περισσότερο, σε αρκετές περιπτώσεις τελικά πέθαιναν νωρίτερα από όσες δεν έπαιρναν έξτρα βιταμίνες και άλλα συμπληρώματα. Αν και δεν μπορούν να εξάγουν με βεβαιότητα ένα συμπέρασμα (γι' αυτό, άλλωστε, τόνισαν την ανάγκη να γίνουν και άλλες έρευνες πάνω στο ζήτημα), οι ερευνητές δεν αποκλείουν το αυξημένο ποσοστό θανάτων, σε μερικές τουλάχιστον περιπτώσεις, να οφείλεται στις παραπάνω βιταμίνες και στα λοιπά συμπληρώματα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ανάλογα συμπεράσματα θα πρέπει να εξαχθούν και για τους άνδρες.

    Η νοοτροπία «το παραπάνω είναι και καλύτερο» δεν είναι σωστή, επισημαίνουν οι επιστήμονες, που επισημαίνουν πως η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί σε ένα αυξανόμενο αριθμό ενδείξεων ότι ορισμένα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα (όπως η βιταμίνη Α και Ε ή το βήτα-καροτένιο, μπορούν τελικά να αποβούν επιζήμια για τον οργανισμό σε μεγάλες δόσεις. Για αυτό το λόγο, όπως υπογραμμίζουν, «δεν μπορούμε να συστήσουμε την χρήση βιταμινών και άλλων συμπληρωμάτων ως προληπτικό μέτρο, τουλάχιστον όχι σε ένα πληθυσμό που διατρέφεται καλά».

    Μόνο αν κανείς έχει έλλειψη σε κάποια συγκεκριμένη βιταμίνη ή άλλο στοιχείο, έχει ιατρικό νόημα να πάρει συμπληρωματικές ποσότητες.

    [08] Η Ουάσινγκτον κατήγγειλε την "πολιτική" καταδίκη της Γ. Τιμοσένκο

    Η κυβέρνηση Ομπάμα κατήγγειλε την καταδίκη, με "πολιτικά κίνητρα", της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης και πρώην Πρωθυπουργού της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο σε επταετή κάθειρξη.

    "Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι" από την καταδίκη αυτή, που "εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη δέσμευση της ουκρανικής κυβέρνησης υπέρ της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου", δήλωσε η Βικτόρια Νάλαντ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    [09] Ανοικτή επιστολή του Σόρος και προσωπικοτήτων της Ευρώπης για την ταχεία αντιμετώπιση της κρίσης του ευρώ

    Ο Τζορτζ Σόρος και περί τις εκατό ακόμη προσωπικότητες από την Ευρώπη απευθύνουν σήμερα έκκληση προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να επιλύσουν το συντομότερο την κρίση χρέους, για να μη καταστραφεί το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει επιστολή που υπογράφεται από προσωπικότητες της Ευρώπης που συγκέντρωσε ο Τζορτζ Σόρος, ο οποίος έχει επανειλημμένως εκφράσει τους τελευταίους μήνες τις ανησυχίες του για το μέλλον του ευρώ.

    Μεταξύ των προσωπικοτήτων περιλαμβάνονται ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιμο ντ' Αλέμα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, οι πρώην υπουργοί της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ και Χανς Αϊχελ, επιχειρηματίες όπως ο Γάλλος Μπερτράν Κολόν και ο Ελληνας Στέλιος Ζαβός.

    "Το ευρώ απέχει πολύ από το να είναι τέλειο, ... αλλά σε απάντηση αυτού οφείλουμε να επανορθώσουμε τα κατασκευαστικά σφάλματα της ευρωζώνης αντί να επιτρέπουμε στην κρίση να πλήττει, έως και να καταστρέφει, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα", αναφέρεται στην επιστολή.

    Αυτοί "οι ανήσυχοι Ευρωπαίοι" προτείνουν τρεις λύσεις για την έξοδο από την κρίση: τη δημιουργία κοινού χρηματοπιστωτικού θεσμού που θα διαθέτει τους απαραίτητους πόρους και θα έχει την ικανότητα να διασφαλίσει ότι οι χώρες μέλη τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες, την ενίσχυση των ελέγχων και της ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και μία στρατηγική οικονομικής σύγκλισης , "διότι το πρόβλημα του χρέους δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς οικονομική ανάπτυξη".

    "Καλούμε τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης να αναγνωρίσουν ότι το ευρώ έχει ανάγκη από ευρωπαϊκή λύση", καταλήγει η επιστολή. "Η αναζήτηση εθνικών λύσεων θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην κατάρρευση (της ευρωζώνης).

    [10] Περισσότεροι Γερμανοί αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας

    Περισσότεροι Γερμανοί αντιμετωπίζουν σήμερα το φάσμα της φτώχειας, την ίδια ώρα που οι φτωχοί Γερμανοί έχουν ολοένα λιγότερες ευκαιρίες να βελτιώσουν την οικονομική κατάστασή τους: αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα μιας έρευνας την οποία διεξήγαγαν κοινωνιολόγοι σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Στατιστική υπηρεσία Destatis. "Φτωχός σήμερα σημαίνει πάντοτε φτωχός", σχολίασε η κοινωνιολόγος Γιούτα Αλμέντινγκερ.

    Σύμφωνα με την μελέτη, στη Γερμανία το ποσοστό όσων ολισθαίνουν στην φτώχεια από 15,2% του πληθυσμού τη διετία 2007-2008 άγγιξε το 15,5% τη διετία 2008-2009. Η μελέτη αποτυπώνει τη συνεχή άνοδο του ποσοστού μετά την δεκαετία του 1980.

    Φτωχοί θεωρούνται όσοι έχουν μηνιαίο εισόδημα 929 ευρώ και μικρότερο στη Γερμανία.

    Ανάμεσα στους φτωχούς, ποσοστό 57% τη δεκαετία του 1980 έζησε σε κατοικία με επιδοτούμενο από το κράτος ενοίκιο. Σήμερα, όμως, αυτό το ποσοστό έχει πολύ αυξηθεί φθάνοντας στο 65%.

    Ένα ποσοστό 30% που ζει με 929 ευρώ το μήνα ή λιγότερο, δεν μπορεί να προμηθευτεί --σε καθημερινή βάση-- ένα γεύμα. Εξάλλου, ποσοστό 16% δεν μπορεί να θερμάνει κατάλληλα την κατοικία του.

    Αντιστρόφως, οι πλούσιοι παραμένουν διαχρονικά πλούσιοι. Ποσοστό 38% των πλουσίων παρέμειναν εύποροι όλη τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με την μελέτη. Όμως, κατά την τρέχουσα δεκαετία το ποσοστό των διαχρονικά πλούσιων Γερμανών γιγαντώθηκε στο 51%.

    [11] Σε κινητοποιήσεις διαρκείας οι αρχαιολόγοι

    Σε πολύμορφες κινητοποιήσεις διαρκείας (συγκεντρώσεις, καταλήψεις, εκδηλώσεις ενημέρωσης, απεργίες) σε όλη την Ελλάδα, προχωρά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, σε συντονισμό με τα σωματεία εργαζομένων στον πολιτισμό και σε όλο τον δημόσιο τομέα.

    Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με ανακοίνωσή του, ζητά να μην ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο "Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις, που δημοσιοποιήθηκε από την κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς το ως νομοσχέδιο της φτώχειας και της διάλυσης του δημόσιου τομέα.

    Παράλληλα, καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ να εξασφαλίσει άμεσα την εξαίρεση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από τη διαθεσιμότητα και την εφεδρεία (όπως εξαιρέθηκαν οι κλάδοι της υγείας και της παιδείας).

    Σε αντίθετη περίπτωση, αναφέρει η ανακοίνωση, θα είναι υπεύθυνη για την αναγκαστική απόλυση δεκάδων επιστημόνων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και για τη διάλυση της προστασίας των μνημείων με όλες τις συνέπειες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 October 2011 - 8:29:45 UTC