Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου με τον Γερμανό αντικαγκελάριο
  • [02] "Βροχή" από πεφταστέρια το Σάββατο

  • [01] Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου με τον Γερμανό αντικαγκελάριο

    Η κρίση στην ευρωζώνη, αλλά και οι προοπτικές γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τονκ. Ρέσλερ, σύμφωνα με δηλώσεις στις οποίες προέβησαν από κοινού.

    Όπως ανέφερε ο κ. Ρέσλερ, οι αιτίες της κρίσης στην ευρωζώνη εντοπίζονται στα προβλήματα χρέους και ανταγωνιστικότητας και τόνισε την αναγκαιότητα σταθερότητας σε όλη την Ευρώπη.

    Επίσης ο Γερμανός αντικαγκελάριος ανέφερε ότι η ανάληψη από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών πρωτοβουλίας για τη λήψη όλων εκείνων των απαραίτητων αποφάσεων που θα δημιουργήσουν ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς τους Γερμανούς βιομηχάνους προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα.

    "Πολύ ενδιαφέρουσα" χαρακτήρισε την συζήτηση που είχε με τον Γερμανό αντικαγκελάριο, ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι μιλήσαμε για το κοινό μας σπίτι την Ευρώπη, την Ευρωζώνη, καθώς και το κοινό μας νόμισμα το ευρώ.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών τόνισε και πάλι την σημασία του μηνύματος για σταθερότητα του ευρώ και της Ευρωζώνης.

    Η Ελλάδα περνά μια πολύ δύσκολη φάση, προχωράμε σε δύσκολες αλλαγές διαρθρωτικού χαρακτήρα και λαμβάνουμε αποφάσεις που μακροπρόθεσμα θα βοηθήσουν τη χώρα και τους πολίτες, είπε ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι η Ελλάδα θέλει να είναι μια φιλοεπενδυτική και φιλοαναπτυξιακή χώρα.

    [02] "Βροχή" από πεφταστέρια το Σάββατο

    Μια ακόμη «βροχή» από πεφταστέρια, που μάλιστα αναμένεται θεαματική, θα σημειωθεί στους ουρανούς της Ελλάδας και του υπολοίπου βορείου ημισφαιρίου στις αρχές Οκτωβρίου.

    Πρόκειται για τις Δρακοντίδες ή Ιακωβινίδες, που αναμένεται να αποκορυφωθούν το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου. Οι αστρονόμοι προβλέπουν για φέτος σημαντική έξαρση δραστηριότητας, ορατή και από την χώρα μας, η οποία μάλιστα θεωρείται ότι έχει προνομιακή διεθνώς γεωγραφική θέση για την παρατήρηση του φαινομένου.

    Οι προβλέψεις των αστρονόμων δείχνουν ότι η έξαρση αυτή θα φτάσει στο ανώτατο σημείο της σε δύο ξεχωριστά «μέγιστα»: κατά τις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδος με ένταση 60-100 διαττόντων την ώρα και, λίγο αργότερα, στις 11 μ.μ. ώρα Ελλάδας, οπότε αναμένονται από 500 μέχρι 800 (ακόμα και 1.000) διάττοντες ανά ώρα, στο βαθμό που οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την παρατήρηση. Κάθε «μέγιστο» θα διαρκέσει περίπου μία ώρα και η έξαρση αναμένεται να έχει λήξει το αργότερο έως την 1 π.μ. το πρωί της Κυριακής.

    Το σημείο προέλευσης των συγκεκριμένων διαττόντων φαίνεται να είναι η κεφαλή του αστερισμού του Δράκοντα, από όπου έχουν πάρει και το όνομά τους. Αντίθετα με άλλες βροχές διαττόντων, οι Δρακοντίδες είναι πιο πιθανό να γίνουν ορατές νωρίς το βράδυ και όχι τα χαράματα. Τα συγκεκριμένα πεφταστέρια είναι γνωστά από το παρελθόν ότι κινούνται με πολύ αργή ταχύτητα (μόλις 18 χλμ/ώρα, δηλαδή το ένα τρίτο περίπου της ταχύτητας των Περσειδών), ενώ είναι πιθανό να είναι αχνά, λόγω και του παρεμβαλλομένου σεληνόφωτος που θα είναι αυξημένο.

    Συνήθως η συγκεκριμένη ετήσια «βροχή» στέλνει στην κατεύθυνση της Γης από λιγοστά έως καθόλου πεφταστέρια, αλλά μερικές φορές «ξυπνάει ο Δράκοντας» και μπορεί να υπάρξουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, διάττοντες μέσα σε μια και μόνο ώρα. Αυτό συνέβη το 1933 και το 1946, όταν υπήρξαν έως 10.000 διάττοντες την ώρα, ενώ εκατοντάδες ανά ώρα υπήρξαν κατά τα έτη 1952, 1985 και 1998. Οι Δρακοντίδες δημιουργούνται, όταν η τροχιά της Γης συναντιέται με την ουρά πυκνής σκόνης και σωματιδίων που αφήνει πίσω του ο μητρικός κομήτης 21/Ρ Τζιακομπίνι-Ζίνερ.

    Ο συγκεκριμένος κομήτης "21P/Giacobini-Zinner" ανακαλύφθηκε το 1900 και ανήκει στην οικογένεια των κομητών του Δία, για αυτό το λόγο επισκέπτεται τη «γειτονιά» μας κάθε 6,6 χρόνια περίπου. Φέτος, σύμφωνα με αρκετές προβλέψεις, αναμένεται σημαντική δραστηριότητα, ενδεχομένως πιο πλούσια και από τη «βροχή» των Λεοντιδών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 October 2011 - 12:29:35 UTC