Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για εφεδρεία - μισθολόγιο
  • [02] Στην Αθήνα σήμερα ο Γερμανός υπ. Οικονομίας Φ. Ρέσλερ
  • [03] Στο επίκεντρο κυβερνητικής οι εξελίξεις στην οικονομία
  • [04] Έφυγε ο «εγκέφαλος» της Apple
  • [05] Αποκάλυψη αρχαίου αγάλματος στην Επίδαυρο
  • [06] Επανεξετάζονται όλα τα κοινωνικά επιδόματα
  • [07] Η φύση ως έμπνευση, ως κληρονομιά της ανθρωπότητας
  • [08] Τα φαράγγια αναδεικνύουν το φυσικό κάλλος και τον πολιτισμό της Κρήτης
  • [09] Εντοπίστηκε εμπρηστικός μηχανισμός στην Κηφισιά
  • [10] Τα πρώτα σχόλια και εκτιμήσεις για ποβάθμιση Ιταλίας από Moody's
  • [11] Χ. Κλίντον: "Aνεξήγητο" το ψήφισμα Unesco υπέρ ένταξης Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
  • [12] Οι "Άγιοι Έρωτες", το νέο βιβλίο του σκηνοθέτη- συγγραφέα Γ. Μιχαηλίδη
  • [13] Υπό όρους αποφυλάκιση δεύτερου αστυνομικού, για δολοφονία Αλ. Γρηγορόπουλου
  • [14] Στις 24 Οκτωβρίου θα συνεχιστεί η δίκη για τον "Επαναστατικό Αγώνα"
  • [15] Δέκα άτομα οδηγούνται στον εισαγγελέα για τα επεισόδια στο συλλαλητήριο
  • [16] Έρχεται "κούρεμα" στις επικουρικές συντάξεις
  • [17] Δηλώσεις Μπερλουσκόνι για υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας
  • [18] Η Σάρα Πέιλιν δεν θα είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2012

  • [01] Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για εφεδρεία - μισθολόγιο

    Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, το πολυνομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία. Σε 28.000 ως 30.000 ανέρχεται ο αριθμός όσων θα βρεθούν εκτός Δημοσίου σε πρώτη φάση, μέχρι το τέλος του έτους.

    Επίσης, τα πάνω κάτω στις αμοιβές αλλά και στην προαγωγική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων φέρνουν οι διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου- βαθμολογίου.

    Στο μεταξύ, τίθεται σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Νοέμβριο η περικοπή των επικουρικών συντάξεων ακόμη και για τους ήδη συνταξιούχους, σύμφωνα με ρύθμιση η οποία περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

    [02] Στην Αθήνα σήμερα ο Γερμανός υπ. Οικονομίας Φ. Ρέσλερ

    Ανοιχτή στο ενδεχόμενο αναθεώρησης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, εμφανίστηκε η καγκελάριος Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της ΕΕ, ΖοΖέ Μανουέλ Μπαρόζο, στις Βρυξέλλες. Η τελική θέση του Βερολίνου θα εξαρτηθεί από την έκθεση της τρόικας, όπως τόνισε.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου που μετέδωσε το Reuters, πρέπει να εξετασθεί εάν τα μεγέθη πάνω στα οποία ελήφθησαν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου ανταποκρίνονται ακόμα στην τρέχουσα πραγματικότητα στην Ελλάδα, και ότι θα πρέπει στην ανάγκη, να αναπροσαρμοστούν.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι

    Στο μεταξύ, στην Αθήνα φθάνει σήμερα ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, κατόπιν πρόσκλησης του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. ? ιδίαν επαφές με Έλληνες επιχειρηματίες.

    Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινής πρωτοβουλίας των δύο υπουργών για την ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γερμανία, αλλά και την παροχή τεχνογνωσίας και διοικητικής εμπειρίας σε θέματα ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών στην πραγματική οικονομία.

    Επισημαίνεται, ότι ο κ. Ρέσλερ θα είναι επικεφαλής πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής που αποτελείται από Γερμανούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς της ενέργειας, του real estate, της βιομηχανίας κτλ.

    Παράλληλα, οι Γερμανοί επιχειρηματίες θα συμμετάσχουν στο Ελληνογερμανικό business forum που διοργανώνει από κοινού ο ΣΕΒ με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και τον Γερμανικό Σύνδεσμο Βιομηχανιών (BDI), ενώ θα πραγματοποιήσουν και κατ «θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο» και τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης και να της δοθεί η ευκαιρία να βελτιώσει την κατάστασή της». Ακόμη, η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε πιθανή μια ευρωπαϊκή κίνηση για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εάν χρειαστεί.

    [03] Στο επίκεντρο κυβερνητικής οι εξελίξεις στην οικονομία

    Κυβερνητική σύσκεψη, με θέμα τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

    Στη σύσκεψη αναμένεται να συζητηθούν τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης και προγράμματα κατάρτισης, που θα παρουσιάσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    Αυτή την ώρα συνεδριάζειο ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ.

    Στις 2.15 το μεσημέρι ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, με τον οποίο, στη συνέχεια, θα έχουν γεύμα εργασίας.

    [04] Έφυγε ο «εγκέφαλος» της Apple

    Ο αμερικανικός όμιλος Πληροφορικής Apple ανακοίνωσε το θάνατο του πρώην γενικού διευθυντή του Στιβ Τζομπς σε ηλικία 56 ετών, από καρκίνο του παγκρέατος.

    "Με ιδιαίτερη θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο Στιβ Τζομπς πέθανε σήμερα", τονίζεται στην σύντομη ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

    "Ο λαμπρός χαρακτήρας, το πάθος και η ενέργεια του Στιβ ήταν η πηγή των αναρίθμητων καινοτομιών που εμπλουτίζουν και βελτιώνουν τη ζωή όλων μας", επισημαίνει ο όμιλος της Καλιφόρνιας.

    Ο Τζομπς, εμβληματική προσωπικότητα της Silicon Valley, είχε συνιδρύσει την εταιρία το 1976 και υπήρξε ο εμπνευστής των υπολογιστών Macintosh, του iPod, του iphone και του iPad.

    [05] Αποκάλυψη αρχαίου αγάλματος στην Επίδαυρο

    'Aγαλμα που παρίστανε τον θεό Ερμή, αντίγραφο έργου του 4ου π.Χ. αιώνα, εμπνευσμένου από την παράδοση του μεγάλου Αργείου γλύπτη Πολυκλείτου, αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου του θεάτρου της αρχαίας πόλης της Επιδαύρου ( «Μικρό θέατρο Επιδαύρου»).

    Πρόκειται για κορμό μαρμάρινου αγάλματος, σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το φυσικό, που παρίστανε όρθιο γυμνό άνδρα με ριγμένο πάνω από τον αριστερό ώμο και τυλιγμένο γύρω από τον βραχίονα ιμάτιο και το οποίο βρέθηκε σε πολύ κατάσταση.

    Το άγαλμα της Επιδαύρου με τη μαλακή διάπλαση του σώματος, αλλά και με την υπερβολή στην καθαρή δομή και το φούσκωμα των μυών, εκτιμάται ότι κατασκευάσθηκε στους αυτοκρατορικούς ρωμαϊκούς χρόνους, ίσως τον 2ο μ.Χ. αιώνα, την εποχή που η επίσκεψη του Αυτοκράτορα Αδριανού στην Επίδαυρο δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες στην πόλη. Προς το παρόν οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν αν το άγαλμα παρίστανε τον θεό, ή όπως συμβαίνει με πολλά άλλα αντίγραφα του ίδιου τύπου, με την προσαρμογή της κεφαλής και του προσώπου αποτελούσε το πορτραίτο ενός σημαντικού αξιωματούχου της εποχής.

    Η περιοχή στην οποία βρέθηκε το άγαλμα και εντάσσεται και το θέατρο, πρέπει να περιελάμβανε την αγορά της αρχαίας πόλης. Το γλυπτό βρέθηκε εντοιχισμένο σε πρόχειρο κτίσμα που χρονολογείται το νωρίτερο τον 4ο μ.Χ. αιώνα, κοντά όμως σε παλαιότερα οικοδομήματα που στο παρόν στάδιο της έρευνας εικάζεται ότι ανήκουν στο ευρύτερο χώρο της αρχαίας αγοράς της πόλης.

    Οι εργασίες στην περιοχή γίνονται από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

    Το άγαλμα μεταφέρθηκε στο Μουσείο του Ασκληπιείου Επιδαύρου για καθαρισμό και συντήρηση.

    [06] Επανεξετάζονται όλα τα κοινωνικά επιδόματα

    Τη σύσταση ειδικής επιτροπής, η οποία θα επανεξετάσει όλα τα κοινωνικά επιδόματα και τις προϋποθέσεις της χορήγησης τους, προβλέπει απόφαση που εξέδωσε στις 4 Οκτωβρίου ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης.

    Σκοπός του έργου της επιτροπής είναι, η αξιολόγηση των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών με στόχο τον εξορθολογισμό της επιδοματικής πολιτικής, η παρακολούθηση του αντικειμένου της επικείμενης Συμφωνίας Επιχορήγησης με τον ΟΟΣΑ, η επίσπευση των διαδικασιών για τη συλλογή στοιχείων ανά εμπλεκόμενο φορέα, καθώς και ο συντονισμός των υπηρεσιών που θα παράσχουν τα απαιτούμενα στοιχεία στον ΟΟΣΑ

    Ακόμη, η επεξεργασία και αξιολόγηση των δεδομένων και των συμπερασμάτων, σύμφωνα με τις αρχές της επιστημονικής έρευνας και η επιστημονική υποστήριξη και διατύπωση προτάσεων προς την πολιτική ηγεσία.

    Η επιτροπή έχει ως πρόεδρο την Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα και μέλη τους κυρίους Παναγιώτη Τσακλόγλου, Μανώλη Ματσαγγάνη, Αντώνη Βορλόου, Δημήτριο Μπουγιακλή, Κωνσταντίνο Μάγγα, Γιάννη Λεπενιώτη, Δημήτριο Δριτσόπουλο, Παναγιώτη Φίλη, Αγγελίκή Τεντολούρη και Όθωνα Χαραλαμπάκη.

    [07] Η φύση ως έμπνευση, ως κληρονομιά της ανθρωπότητας

    Την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση των πολιτών στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού αποθέματος της χώρας επιδιώκει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και γι' αυτήν τη χρονιά με τον εορτασμό της δράσης "Περιβάλλον και Πολιτισμός 2011". Ο εορτασμός θα διαρκέσει από τις 6 έως τις 9 Οκτωβρίου, με εκδηλώσεις σε χώρους πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα.

    Από τη μακρινή αρχαιότητα έως σήμερα, η φύση λειτουργεί για τον άνθρωπο ως μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης και δημιουργίας ενώ ο Πολιτισμός συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο στην αναγνώριση του φυσικού περιβάλλοντος, ως κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας.

    Στο πλαίσιο της δράσης, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς απευθύνει πρόσκληση σε όλους για μια γιορτή ανοικτών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, εκεί όπου τα μνημεία συμβιώνουν αρμονικά με τη φύση.

    Στη διάρκεια του τετραημέρου 145 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μνημεία της επικράτειας και χώροι πολιτισμού θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό με μια σειρά από ποικίλες εκδηλώσεις, περιηγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τη σημασία, την αξία και τα νοήματα του νερού στη ζωή των ανθρώπων, από την αρχαιότητα έως σήμερα.

    Η είσοδος στα δημόσια μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη για το κοινό στη διάρκεια του Σαββάτου 8 και της Κυριακής 9 Οκτωβρίου 2011, ενώ την Πέμπτη 6 και την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011 οι συμμετέχοντες φορείς θα υποδέχονται σχολικές μονάδες με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους. Ακόμη, στους επισκέπτες θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό.

    Το κεντρικό θέμα του εορτασμού για το 2011, έχει τίτλο "Φωνές νερού μυριάδες".

    Το μοναδικό σωζόμενο Δημόσιο Λουτρό των νεοτέρων χρόνων στην Αθήνα, που λειτουργεί με την ευθύνη του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, τo Λουτρό των Αέρηδων στην Πλάκα, φιλοξενεί την εναρκτήρια εκδήλωση για το 2011 ως ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα μνημεία για την ανάδειξη της θεματικής της δράσης.

    Στους χώρους του Λουτρού, τη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου και ώρα 6 μ.μ., η Διεύθυνση Εικαστικών Τεχνών - Τμήμα Προώθησης Σύγχρονης Τέχνης του ΥΠ.ΠΟ.Τ. θα παρουσιάσει την οπτικοακουστική εγκατάσταση της Δανάης Στράτου "The river of life" (Το ποτάμι της ζωής) με την ευγενική παραχώρηση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

    Πρόκειται για τη βιντεοσκοπημένη εικόνα των εφτά πιο σημαντικών ποταμών της Γης: Δούναβης, Νείλος, Αμαζόνιος, Μισισιπής, Νίγηρας, Γιανγκτσέ και Γάγγης, μέσα από τη ροή των οποίων αναδεικνύεται και ξεδιπλώνεται συνάμα ο αέναος κύκλος της ζωής του πλανήτη.

    Στην πανελλήνια εκστρατεία «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2011. Φωνές νερού μυριάδες», θα συμμετάσχει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

    Οι συμμετέχοντες καλούνται να αναζητήσουν μέσα στο Μουσείο επιλεγμένα εκθέματα που σχετίζονται με το νερό -συμβολικά και μη-, με τη βοήθεια ενημερωτικών φυλλαδίων που θα διανέμονται δωρεάν στην είσοδο του Μουσείου.

    [08] Τα φαράγγια αναδεικνύουν το φυσικό κάλλος και τον πολιτισμό της Κρήτης

    Η ανάπτυξη της ενδοχώρας των Χανίων μέσα από την αξιοποίηση των φυσικών χαρακτηριστικών του και του πολιτισμού είναι η βασική φιλοσοφία του σχεδίου συνεργασίας, ανάπτυξης και πολιτισμού "Ο Κύκλος των Φαραγγιών", που παρουσιάσθηκε στα Χανιά.

    Στην προσπάθεια συμμετέχουν η περιφέρεια Κρήτης, ο δήμος Πλατανιά, ο δήμος Καντάνου - Σελίνου, πολιτιστικοί φορείς και κάτοικοι των περιοχών.

    "Πρόκειται για μια συλλογική δράση για την ανάπτυξη της ενδοχώρας που στηρίζει η περιφέρεια", τόνισε μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης.

    Το σχέδιο περιλαμβάνει 13 χωριά της ενδοχώρας του νομού Χανίων (Μοθιανά, Επισκοπή, Βασιλόπουλο, Άστρικας, Κρύα Βρύση, Πανέθυμος, Δελιανά, Μεσαύλια, Φλώρια, Σπίνα, Παλαιά Ρούματα, Κακόπετρος και Δρομόνερο) που συγκροτούν ένα κύκλο φυσικής διαδρομής με ιστορική, πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική συνέχεια.

    Το σχέδιο έχει στόχο την ανάδειξη του πολιτισμού, της παράδοσης, του φυσικού κάλλους, της κρητικής διατροφής και της φιλοξενίας μέσα από την αυθεντική παραδοσιακή τους μορφή.

    Η διαδρομή περιλαμβάνει μνημεία πολιτισμού: βυζαντινά, ενετικά, οθωμανικά, σύγχρονα μνημεία φυσικού κάλλους όπως τέσσερα φαράγγια, μονοπάτια, μνημειακά δέντρα και πάρκα.

    [09] Εντοπίστηκε εμπρηστικός μηχανισμός στην Κηφισιά

    Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός βρέθηκε χθες, αργά το βράδυ, στο εμπορικό κέντρο της οδού Κολοκοτρώνη 1 στην Κηφισιά.

    Ο μηχανισμός αποτελούνταν απο 4 γκαζάκια και ένα μπουκάλι με εύφλεκτο υγρό και ήταν μέσα σε ένα χάρτινο κουτί, σε παρτέρι απέναντι από υποκατάστημα τράπεζας.

    Τα ευρήματα εξετάζονται στα εργαστήρια της εγκληματικής υπηρεσίας, ενώ οι δράστες αναζητούνται.

    [10] Τα πρώτα σχόλια και εκτιμήσεις για ποβάθμιση Ιταλίας από Moody's

    Αίσθηση προκάλεσε στην Ιταλία η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την βαθμίδα Αa2 στην Α2, από μέρους του οίκου Μοοdy's. Όπως τονίζουν σχολιαστές της δημόσιας τηλεόρασης Rai «η υποβάθμιση ήταν αναμενόμενη, αλλά κανείς δεν περίμενε ότι θα ήταν τόσο έντονη, ότι θα άγγιζε τις τρεις βαθμίδες».

    Yπενθυμίζεται ότι, αναλύοντας τους λόγους που τον ώθησαν να αποφασίσει την συγκεκριμένη υποβάθμιση, α αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, αναφέρεται στην «πιο ευάλωτη θέση της χώρας, έναντι των χρηματιστικών σοκ», ενώ, παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη η εξασφάλιση πολιτικής συναίνεσης για επιπρόσθετες περικοπές των δημοσίων δαπανών» . Σε ότι αφορά, δε, το δημόσιο χρέος της χώρας, ο οίκος Μοοdy΄s, προσθέτει ότι «αντί για το 104% του ΑΕΠ, που είχε υπολογισθεί στην αρχή της κρίσης, πρόκειται τελικός να παραμείνει, μέχρι τον φετινό Δεκέμβριο, στο 120%».

    Σύμφωνα με το κανάλι Rai Tre, μέρος των εσόδων από τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, κινδυνεύει τώρα να εξανεμιστεί, λόγω ενός νέου, πιθανού, κύματος κερδοσκοπίας. Τα κύρια σημεία που θίγει ο οίκος Moody's , κατά την αξιολόγησή του, θέτουν την Ιταλία αντιμέτωπη με σημαντικά προβλήματα προς επίλυση: «η οικονομική εξυγίανση δεν μπορεί να επιτευχθεί με μαζική αύξηση των φόρων, η ανάπτυξη πρέπει να γίνει επιτέλους πράξη και η πολιτική αβεβαιότητα επιβάλλεται να ξεπερασθεί», όπως τονίζει και η δημόσια τηλεόραση της χώρας.

    Η εφημερίδα «Λίμπερο», που πρόσκειται στην κυβερνητική, μπερλουσκονική πλειοψηφία, διερωτάται σήμερα: « μετά την νέα αυτή υποβάθμιση, μας περιμένει μια ακόμη δέσμη έκτακτων οικονομικών μέτρων;». Η νέα αυτή αρνητική εξέλιξη για την ιταλική οικονομία, φθάνει λίγες ώρες μετά από μια απρόσμενη τοποθέτηση του υπουργού οικονομικών της Ιταλίας , Τζούλιο Τρεμόντι, η οποία λειτούργησε σαφώς αποσταθεροποιητικά για την κεντροδεξιά συμπολίτευση. Μετά από τη λήξη της συνεδρίασης του Ecofin στο Λουξεμβούργο, ο Τρεμόντι , ερωτηθείς «για ποιο λόγο η Ισπανία δεν έχει μπει τόσο έντονα στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, όπως συνέβη στην Ιταλία;», απάντησε, με νόημα: « ίσως επειδή στην Ισπανία αποφάσισαν να πάνε να ψηφίσουν».

    Ο Ιταλός «υπερυπουργός οικονομικών», στην συνέχεια, δήλωσε ότι « τα λόγια του παρερμηνεύθηκαν». Σύμφωνα, όμως, με τους πολιτικούς σχολιαστές, «ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, θέλησε να συνδέσει, εμμέσως πλην σαφώς, την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της χώρας, με την παραμονή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην πρωθυπουργία». Μετά από την υποβάθμιση τoυ «Μoody's», ένας δυναμικός τρόπος, με τον οποίο μπορεί να αντιδράσει η Ιταλία, είναι η άμεση έγκριση μέτρων για την ανάπτυξη. Ο «Καβαλιέρε», υποσχέθηκε ότι θα παρουσιάσει όλο το σχετικό «σχέδιο δράσης», μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

    Διαβάστε επίσης:

    Δηλώσεις Μπερλουσκόνι για υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας

    [11] Χ. Κλίντον: "Aνεξήγητο" το ψήφισμα Unesco υπέρ ένταξης Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

    Το ψήφισμα του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Unesco υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως μέλους των Ηνωμένων Εθνών είναι "συγκεχυμένο" και "ανεξήγητο", τόνισε χθες Τετάρτη η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

    Η Χίλαρι Κλίντον ζήτησε να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της Παλαιστίνης και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι Ηνωμένες Πολιτείες να διακόψουν τη συνεισφορά τους στην Unesco, η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Παρίσι.

    "Πρέπει να πω ότι μου φαίνεται συγκεχυμένο και ανεξήγητο, όργανα των Ηνωμένων Εθνών να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις για το καθεστώς ενός κράτους, την ίδια ώρα που το ζήτημα αυτό έχει παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ", υπογράμμισε η Κλίντον από την πρωτεύουσα της Δομινικανής Δημοκρατίας, όπου συμμετείχε σε οικονομικό φόρουμ.

    "Πιστεύω ότι η διαδικασία αυτή είναι αρκετά ασυνήθιστη", πρόσθεσε.

    Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Unesco ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία--40 στις 58 ψήφους--ψήφισμα με το οποίο ζητείται να αποκτήσει η Παλαιστίνη το καθεστώς πλήρους μέλους του ΟΗΕ.

    Το ψήφισμα αυτό προωθήθηκε από την ομάδα των αραβικών χωρών της Unesco και θα υποβληθεί στο τέλος του μήνα για επικύρωση στη Γενική Συνέλευση του επιστημονικού και πολιτιστικού οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

    [12] Οι "Άγιοι Έρωτες", το νέο βιβλίο του σκηνοθέτη- συγγραφέα Γ. Μιχαηλίδη

    Οι "Άγιοι Έρωτες", είναι το νέο μυθιστόρημα, του σκηνοθέτη συγγραφέα και θεατράνθρωπου Γιώργου Μιχαηλίδη, το οποίο εξιστορεί μέσα από ιστορικά γεγονότα την πορεία τριών οικογενειών από το 1890 έως το 1915, που, ενώ έρχονται από διαφορετικά μέρη και διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, οι Βαλκανικοί πόλεμοι διασταυρώνουν τις ζωές τους και διαμορφώνουν αμείλικτα τη μοίρα τους.

    Στην παρουσίαση του βιβλίου που πραγματοποιήθηκε στη Στοά του Βιβλίου μίλησαν ο Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο Χρήστος Αλεξίου και αποσπάσματα διάβασαν η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η Μαριέττα Σγουρδαίου και ο Νίκος Ψαρράς.

    Ο Γιώργος Μιχαηλίδης που χρειάστηκε 7 χρόνια για τη συλλογή του απαραίτητου υλικού για τη συγγραφή του πρώτου τόμου της τριλογίας, «Άγιοι έρωτες» μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι «υπάρχουν και σήμερα «Άγιοι έρωτες», ίσως λιγότεροι αλλά υπάρχουν, υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν την πατρίδα, λιγότεροι αλλά υπάρχουν». Επίσης σχολιάζοντας την κρίση που περνάμε ως χώρα παρατήρησε ότι «η Ελλάδα περνάει πολλά πάθη και σήμερα αλλά όχι όσα πέρασε στο παρελθόν. Η κρίση η οικονομική θα περάσει, θα κρατήσει τρία ή πέντε χρόνια, θα περάσει, είναι νομοτέλεια. Το ερώτημα είναι τι γίνεται όμως με την ηθική κρίση που μαστίζει αυτή τη ώρα την πατρίδα μας; Το λαό που έχει βουλιάξει, που έχει μάθει στον εύκολο βίο.»

    Περισσότερα από τριάντα χρόνια ο Γιώργος Μιχαηλίδης εκδίδει τα βιβλία του, που με το «Άγιοι Έρωτες» έφτασαν τα έντεκα. Άρχισε το γράψιμο από τα χρόνια της δικτατορίας, ενώ το θέατρο είχε πάρει ήδη τη μερίδα του λέοντος στη ζωή του. Με τους «Άγιους έρωτες» επιστρέφει μετά από τρία χρόνια στις εκδόσεις, συνδυάζοντας και πάλι τη λογοτεχνία με τα ιστορικά γεγονότα.

    [13] Υπό όρους αποφυλάκιση δεύτερου αστυνομικού, για δολοφονία Αλ. Γρηγορόπουλου

    Την υπό όρους αποφυλάκιση του αστυνομικού Βασίλη Σαραλιώτη αποφάσισε το Πενταμελές Εφετείο της Λαμίας. Ο Β. Σαραλιώτης που ήταν ο δεύτερος αστυνομικός που είχε καταδικαστεί σε 10ετή κάθειρξη για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, μαζί με τον Επ. Κορκονέα, ζήτησε από το δικαστήριο την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του στις φυλακές της Κασσάνδρας, επικαλούμενος ανεπανόρθωτη βλάβη.

    Το δικαστήριο αποφάσισε την αναστολή με τον όρο της παραμονής του στο νομό της Δράμας.

    [14] Στις 24 Οκτωβρίου θα συνεχιστεί η δίκη για τον "Επαναστατικό Αγώνα"

    Στις 24 Οκτωβρίου θα συνεχιστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η δίκη των οκτώ κατηγορουμένων για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα», που άρχισε χθες στις φυλακές Κορυδαλλού και διεκόπη μετά από αίτημα της υπεράσπισης.

    Αιτία της διακοπής ήταν η αποχή των δικηγόρων, αλλά και το αίτημα των συνηγόρων του Κ.Κατσένου που παραδόθηκε πριν λίγες ημέρες, για να ενημερωθούν επί της δικογραφίας.

    Η επανάληψη της διαδικασίας θα βρει ελεύθερους, λόγω εκπνοής σε λίγες ημέρες του 18μηνου ορίου προσωρινή κράτησης, τους τρεις εκ των κατηγορουμένων που παραμένουν προφυλακισμένοι, Ν. Μαζιώτη, Παναγιώτα Ρούπα και Κ. Γουρνά, οι οποίοι έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την οργάνωση.

    Συγκατηγορούμενοι τους στην υπόθεση είναι οι Χρ. Κορτέσης, Ευ. Σταθόπουλος, Σαρ. Νικητόπουλος, Μαρία Μπεραχά και Κ. Κατσένος, που είναι κρατούμενος μετά την παράδοση του.

    [15] Δέκα άτομα οδηγούνται στον εισαγγελέα για τα επεισόδια στο συλλαλητήριο

    Δέκα άτομα θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα, τα οποία συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

    Συνολικά, έγιναν 20 προσαγωγές από την αστυνομία. Κρατήθηκαν οι 10 και οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι.

    Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε απο το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, διατάχθηκε έρευνα απο τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, για βιαιοπραγίες αστυνομικών σε βάρος δημοσιογράφων και πολιτών, προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν.

    [16] Έρχεται "κούρεμα" στις επικουρικές συντάξεις

    Τίθεται σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Νοέμβριο η περικοπή των επικουρικών συντάξεων ακόμη και για τους ήδη συνταξιούχους, σύμφωνα με ρύθμιση η οποία περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

    Οι περικοπές στις επικουρικές θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, από 10% έως και 50% και κατά μέσο όρο 15%, ενώ θα αφορούν σε συντάξεις από 150 ευρώ και πάνω .

    Η μείωση στο επικουρικό των συντάξεων του ΕΤΕΑΜ, μπορεί να φθάνει και ως 30%, κλιμακωτά και ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, ενώ σε ελλειμματικά ταμεία όπως ορισμένων ΔΕΚΟ και Τραπεζών, ενδέχεται να φθάσει το 50%.

    Περικοπές θα γίνουν και στα Ταμεία τα οποία εντάχθηκαν στο επικουρικό του ΙΚΑ προκειμένου να διασωθούν και συνέχισαν να καταβάλλουν υψηλές συντάξεις, παρ' ότι είχαν χρεοκοπήσει.

    Το ταμείο της ΕΥΔΑΠ, το οποίο χορηγούσε επικουρικές συντάξεις 400 έως 800 ευρώ ακόμη και την περίοδο, όπου ένα εξάμηνο κινδύνευε να κηρύξει στάση πληρωμών.

    Επικουρικές υψηλότερες από τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα χορηγούν τα Ταμεία της Γενικής Τράπεζας, της Εμπορικής, της Τράπεζας Πειραιώς, της Πίστεως, και της πρώην ΕΤΒΑ, αφού ο ισχύων τρόπος υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης αντιστοιχεί στο 36% του συντάξιμου μισθού (περίπου 2.500 ευρώ). Οι επικουρικές του ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ αντίστοιχα, υπολογίζονται με το 20% έως 26% της κύριας σύνταξης.

    Περικοπές θα γίνουν και στα Ταμεία των συνταξιούχων της Ολυμπιακής, των επαγγελματικών και εργατικών οργανώσεων που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ Ταμεία των ηλεκτρολόγων, του τσιμέντου και των γεωργικών συνεταιρισμών.

    Στόχος της ρύθμισης, είναι η αντιστοίχηση τους ύψους των επικουρικών συντάξεων με τις δυνατότητες του ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ για το οποίο η αναλογιστική μελέτη έχει δείξει ότι εμφανίζει ετήσιο ταμειακό έλλειμμα 30 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 15% των παροχών του.

    [17] Δηλώσεις Μπερλουσκόνι για υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας

    Ρώμη, Ιταλία 05/10/2011 00:37 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς)

    Ιταλία: Δηλώσεις Μπερλουσκόνι για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας

    "Αναμενόμενη" χαρακτήρισε o Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, την υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας στην οποία προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody 's.

    "Η κυβέρνηση της Ιταλίας εργάζεται σκληρά προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της σε σχέση με τον προϋπολογισμό της χώρας", δήλωσε Μπερλουσκόνι, διευκρινίζοντας πως ανάμεσα στους στόχους είναι η εξισορρόπηση του προϋπολογισμού μέχρι το 2013, στόχος που έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [18] Η Σάρα Πέιλιν δεν θα είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2012

    Η υπερσυντηρητική Σάρα Πέιλιν ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα είναι υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2012 στις ΗΠΑ με επιστολή της προς του υποστηρικτές της που μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης.

    Η Σάρα Πέιλιν υπήρξε υποψήφια για την αντιπροεδρία στις προηγούμενες εκλογές που έφεραν αντιμέτωπους τον Μπαράκ Ομπάμα με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Τζον ΜακΚέιν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 October 2011 - 6:29:44 UTC