Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προϋπολογισμός και εφεδρεία στο υπουργικό
  • [02] Το ΚΚΕ αποκαθιστά και επίσημα κομματικά τον Νίκο Ζαχαριάδη
  • [03] Δεύτερη μέρα αναμετρήσεων για την 5η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας

  • [01] Προϋπολογισμός και εφεδρεία στο υπουργικό

    Άρχισε, στη Βουλή, η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία αναμένεται να εξεταστούν, κατά κύριο λόγο, το σχέδιο προϋπολογισμού του 2012, και η εργασιακή εφεδρεία.

    Το σχέδιο του προϋπολογισμού αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή.

    Ως προς το θέμα της εργασιακής εφεδρείας και τους όρους υλοποίησής της, φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί κατ' αρχήν συμφωνία με την τρόικα.

    [02] Το ΚΚΕ αποκαθιστά και επίσημα κομματικά τον Νίκο Ζαχαριάδη

    Με ένα λουλούδι στον τάφο του, στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών και μία δράση έξω από αυτό, πραγματοποιήθηκε, από το ΚΚΕ, εκδήλωση, η πρώτη αφιερωμένη στον Νίκο Ζαχαριάδη, μετά την αποκατάστασή του από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της 16ης Ιουλίου 2011.

    Όπως τόνισε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με την απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Ιουλίου αποκαθίσταται και επίσημα κομματικά ο Νίκος Ζαχαριάδης, ως αφοσιωμένος στην υπόθεση της εργατικής τάξης και του προλεταριακού διεθνισμού και στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση.

    Επισήμανε, επίσης, ότι «με την απόφαση αυτή αποκαθίσταται πλήρως ως γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ καταργώντας τις αποφάσεις που έλαβαν οι ολομέλειες του 1956-57 και τα πορίσματα του 1964 και του 1967», ότι «οι άδικες κατηγορίες, που του αποδόθηκαν, δεν στιγμάτισαν την μνήμη και την προσφορά του» και πως «η αποκατάσταση έπρεπε να γίνει, αφού πρώτα αποτιμηθεί συνολικά το έργο του ως γενικού γραμματέα». Διάβασε, δε, την απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης. Σύμφωνα με αυτήν, οι πράξεις καθαίρεσης του Νίκου Ζαχαριάδη, χαρακτηρίζονται «άδικες», οι κατηγορίες για συνεργασία με τον εχθρό «συκοφαντικές», ενώ οι κατηγορίες για εγκαθίδρυση ξένων στοιχείων στον λαϊκό αγώνα «προπέτασμα καπνού και προσχηματικές». Σημειώνεται, επίσης, ότι τα όποια λάθη ή παραλείψεις έγιναν, ήταν εξαιτίας της κατάστασης που επικρατούσε τόσο στο εσωτερικό της χώρας και του κινήματος, όσο και στις αντιφάσεις του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, έχοντας, στον βαθμό που του αναλογούν, ευθύνες και ο ίδιος ο Ζαχαριάδης, ως γενικός γραμματέας.

    Ο Νίκος Ζαχαριάδης γεννήθηκε στις 27 Απριλίου του 1903 στην Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης. Από τα 15 του χρόνια αναγκάστηκε να δουλέψει στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης, όπου εντάχθηκε στη σοσιαλιστική Διεθνή Πανεργατική Ένωση.

    Επηρεασμένος από την Οκτωβριανή Επανάσταση, ταξίδεψε στη Σοβιετική Ρωσία, το 1921 έγινε μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας και το 1922, μέλος και του Κόμματος των Μπολσεβίκων.

    Το 1924 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και ανέλαβε καθοδηγητική δουλειά στην Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας, την ΟΚΝΕ.

    Το 1926 εντάχθηκε στον καθοδηγητικό μηχανισμό του ΚΚΕ και καταδιωκόμενος και πάλι, έφυγε το 1929 στη Σοβιετική Ένωση, όπου φοίτησε στην Ανώτατη Κομματική Σχολή της Μόσχας.

    Από τη Μόσχα επέστρεψε το 1931 και ανέλαβε την καθοδήγηση του ΚΚΕ.

    Το 1934 εκλέχθηκε γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

    Το 1936, έναν μήνα μετά την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του Μεταξά, φυλακίστηκε και έμεινε στην απομόνωση έως το 1941.

    Με την εισβολή των χιτλερικών στρατευμάτων, μεταφέρθηκε από τη Γκεστάπο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου, όπου έμεινε κρατούμενος ως το 1945.

    Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, στις 30 Μαΐου του 1945, ανέλαβε και πάλι την ηγεσία της ΓΓ του ΚΚΕ.

    Μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας, το 1949, εγκαταστάθηκε ως πολιτικός πρόσφυγας στο Βουκουρέστι.

    Ο Ν. Ζαχαριάδης αρχικά εξορίστηκε στο Μποροβίτσι, της ΕΣΣΔ, όπου έως το 1962 εργάστηκε σε δασική επιχείρηση, συνεχίζοντας την πολιτική του δραστηριότητα και τις επαφές με τα διαγραμμένα μέλη του ΚΚΕ. Τότε ζήτησε από την Ελληνική Πρεσβεία στη Μόσχα να γυρίσει στην Ελλάδα για να αναλάβει την ευθύνη της πολιτικής του ΚΚΕ κατά τον εμφύλιο πόλεμο, αλλά εκτοπίσθηκε στο Σουργκούτ της Σιβηρίας.

    Την 1 Αυγούστου 1973 βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι του στο Σουργκούτ, όπου επί 24ώρου βάσεως ήταν υπό την επιτήρηση των σοβιετικών αρχών, οι οποίες τον υποχρέωσαν να φέρει ταυτότητα με το όνομα Νικολάι Νικολάγιεβιτς Νικολάγιεφ.

    Το 1991, λίγες μόλις μέρες μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, η σορός του Ζαχαριάδη επιστράφηκε στην Ελλάδα και κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

    [03] Δεύτερη μέρα αναμετρήσεων για την 5η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας

    Σημαντική νίκη πέτυχε σήμερα ο ΠΑΣ στα Γιάννινα, καθώς στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, επικράτησε 2-1 της Κέρκυρας.

    Ενώ, χωρίς νικητή έληξε η αναμέτρηση του Αρη με την Ξάνθη στο «Κλεάνθης Βικελίδης», καθώς οι δύο ομάδες έμειναν στην «λευκή» ισοπαλία.

    Στουςαγώνες του Σαββάτουσημειώθηκαν:

    Ατρόμητος-Παναιτωλικός 2-1

    ΟΦΗ-Εργοτέλης 1-0


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 October 2011 - 16:29:36 UTC