Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με Ν. Σαρκοζί
  • [02] Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων στο επίκεντρο
  • [03] Με γραπτό μήνυμα "sms" προς το υπ.Οικονομικών η εξαίρεση από το ειδικό τέλος ακινήτων
  • [04] "Να αναβληθούν οι έρευνες μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό"
  • [05] «Ανοιγοκλείνουν» τα Πανεπιστήμια
  • [06] Προτάσεις της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά των βουλευτών
  • [07] Δέκα χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ξενοδοχεία δημιουργούνται από τον ΟΑΕΔ
  • [08] Η Ουάσινγκτον στηρίζει την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους
  • [09] Ο τυφώνας Νεσάτ στις Φιλιππίνες άφησε πίσω του 43 θύματα
  • [10] Συνελήφθησαν οπαδοί της Παρί Σεν Ζερμέν για συμμετοχή σε επεισόδια
  • [11] H ΕΕ ζήτησε εφαρμογή οδηγίας για περιβαλλοντολογικές εργαστηριακές δοκιμές

  • [01] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με Ν. Σαρκοζί

    Mε τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζίθασυναντηθεί σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέουενώ νωρίτερα θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμπαν Βαν Ρομπάι και την πρωθυπουργό της Σλοβακίας.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος, χθες, βρέθηκε στην Πολωνία, στο δείπνο των ηγετών της ΕΕ και της Ανατολικής Συνεργασίας που έλαβε χώρα στη Βαρσοβία, τάχθηκευπέρ της προώθησης της "Ανατολικής Συνεργασίας" με την ΕΕ μέσω ενός συγκεκριμένου πλαισίου αξιών και κανόνων.

    Στο περιθώριο του δείπνου ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ την οποία και συνεχάρη για την υπερψήφιση από το γερμανικό κοινοβούλιο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τους πρωθυπουργούς της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και Ισπανίας, τον αντιπρόεδρο του Ην. Βασιλείου καθώς και με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν.

    Οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου ήταν στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και το πλαίσιο αυτό και μόνον αυτό, καθορίζει τη δράση μας, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας χθες, στο υπουργικό Συμβούλιο.

    [02] Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων στο επίκεντρο

    Συνάντηση με το κλιμάκιο της Τρόικας θα έχεισήμερα ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Ραγκούσης.

    Το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων που εποπτεύονται από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όπως είναι η απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί και το οδικών μεταφορών, αλλά και η πορεία αναδιοργάνωσης των αστικών συγκοινωνιών, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων του κ. Ραγκούση με τους ελεγκτές της τρόικας.

    Υπενθυμίζεται ότι και στην προηγούμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα, το κλιμάκιο της τρόικα είχε και πάλι συνάντηση με τον κ. Ραγκούση και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία μείωσης των ελλειμμάτων στον τομέα των αστικών συγκοινωνιών.

    [03] Με γραπτό μήνυμα "sms" προς το υπ.Οικονομικών η εξαίρεση από το ειδικό τέλος ακινήτων

    Γραπτό μήνυμα (sms) θα πρέπει να στείλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών οι φορολογούμενοι που εξαιρούνται από το ειδικό τέλος ακινήτων ή όσοι θα επιβαρυνθούν με τον ειδικό χαμηλό συντελεστή 0,5 ευρώ το τμ.

    Και αυτό για να μην φορολογηθούν με την κανονική κλίμακα του ειδικού τέλους. Το μήνυμα θα πρέπει να έχει αποσταλεί έως τις 2 Οκτωβρίου 2011 και η Γενική Γραμματεία αφού επεξεργαστεί τα στοιχεία θα απαντήσει για το αποτέλεσμα της αίτησης. Δηλαδή για το αν πραγματικά ο φορολογούμενους δικαιούται της απαλλαγής ή της ειδικής φορολόγησης.

    Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. Παντελή Οικονόμου. Σ αυτήν διευκρινίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αφού επεξεργαστεί τα στοιχεία, παραδίδει στη ΔΕΗ και στους άλλους εναλλακτικούς παρόχους ρεύματος λίστα με τα ονόματα όσων απαλλάσσονται του ειδικού τέλους ή δικαιούνται να πληρώσουν μειωμένο τέλος.

    Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να στείλουν το sms στον αριθμό 54160 αναγράφοντας ΕΤΑ, τον αριθμό φορολογικού μητρώου τους και τον αριθμό της παροχής τους διαχωριζόμενα με έναν κενό χαρακτήρα.

    Σε περίπτωση που οι παραπάνω φορολογούμενοι δεν υποβάλουν γραπτό μήνυμα μέχρι τις 2 Οκτωβρίου θα καταβάλουν την πρώτη δόση. Μπορούν πάντως να το στείλουν και μετά έως τις 30 Νοεμβρίου. Εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή θα ληφθεί υπόψη στον πρώτο λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς παρόχους μετά την έγκριση της αίτησης. Για ποσά που καταβλήθηκαν επιπλέον θα γίνει συμψηφισμός στους επόμενους λογαριασμούς.

    [04] "Να αναβληθούν οι έρευνες μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό"

    Ο "όρος" της Τουρκίας είναι να αναβληθούν οι έρευνες μέχρι την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, και στο ζήτημα αυτό, σε διάγγελμά του προς τον τουρκικό λαό.

    «Η Ελληνοκυπριακή πλευρά, από το 2003 συμπεριφέρεται σαν να είναι η μοναδική διοίκηση στο νησί και υπογράφει στην ανατολική Μεσόγειο συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Δεν αρκείται σε αυτό και ορίζει περιοχές για αδειοδότηση ερευνών πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα εκφράζει σε όλα τα διεθνή επίπεδα την άποψη ότι οι πρωτοβουλίες αυτές παραβιάζουν τα ίσα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και έρχονται σε αντίθεση με το γράμμα και το πνεύμα των συνομιλιών για το Κυπριακό» είπε ο Ερντογάν και συνέχισε:

    «Ξεκινώντας από το ότι αμφότερες οι πλευρές στο νησί πρέπει να επωφεληθούν από κοινού και επί ίσοις όροις από τις φυσικές πηγές της Κύπρου, ο όρος που θέτουμε είναι, τα θέματα αυτά να παγώσουν μέχρι την επίλυση του Κυπριακού. Το αίτημά μας προς τις ενδιαφερόμενες χώρες και τη διεθνή κοινότητα είναι να μεταπείσουν τους Ελληνοκύπριους».

    Ο Ερντογάν είπε πως γνωστοποίησε ο ίδιος το αίτημα αυτό τόσο στον πρόεδρο των ΗΠΑ όσο και στον ΓΓ του ΟΗΕ.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη «συμφωνία» που υπέγραψε με τα κατεχόμενα και τόνισε «δεν θέλουμε ένταση και προβλήματα. Θέλουμε να υπάρξει λύση το συντομότερο δυνατόν».

    Αναφέρθηκε και στην πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου προς τον ΓΓ του ΟΗΕ σχετικά με τις έρευνες και περί της από κοινού αξιοποίησης των φυσικών πηγών. «Αλλά υπάρχει μία σημαντική λεπτομέρεια», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και συνέχισε: «Τα έσοδα που θα προκύψουν από τις έρευνες αυτές δεν θα χρησιμοποιηθούν για αμυντικές δαπάνες. Είναι μία άκρως δημιουργική και δίκαιη πρόταση που συνιστά καλή ευκαιρία για να ξεπεραστεί η κρίση. Εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση ακόμη και σε αυτήν την καλοπροαίρετη πρόταση, τότε όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε να χάσουν η Τουρκία και η ΤΔΒΚ δικαιώματα, με τετελεσμένα».

    [05] «Ανοιγοκλείνουν» τα Πανεπιστήμια

    «Ανοιγοκλείνουν» οι σχολές και τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, διαιωνίζοντας το κλίμα αναταραχής, ενώ σε ορισμένα Πανεπιστήμια έχει ήδη χαθεί η εξεταστική και «παίζεται» ακόμη και το εξάμηνο.

    Χθες βράδυ,έκλεισαν και πάλι τα τμήματα και οι σχολές του Παντείου, παρά την περί του αντιθέτου απόφαση των φοιτητών, μόλις πριν από λίγες ημέρες.

    Στο Ε.Μ.Πολυτεχνείο, έκλεισε το Τμήμα πολιτικών Μηχανικών πού είχε ανοίξει πριν από λίγες ημέρες, και άνοιξε το Τμήμα Ναυπηγών.

    Η κατάληψη στη Φιλοσοφική Αθηνών σταμάτησε αλλά συνεχίζονται οι καταλήψεις στο Οικονομικό και Νομικό. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δεν έγινε η γενική συνέλευση, καθώς δεν είχε απαρτία.

    Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι οι καταλήψεις έχουν μειωθεί στα 130 τμήματα σε πανελλαδική βάση, αλλά τα Πανεπιστήμια, αναζητούν ακόμη τρόπους αναπλήρωσης των ωρών που χάνονται. Για παράδειγμα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, σύμφωνα με δήλωση του πρύτανη του Γ. Παναγιωτάκη χάθηκε η εξεταστική στα περισσότερα τμήματα, ενώ στο Δημοκρίτειο, η εξεταστική θα διεξαχθεί με τον παλαιό νόμο, που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν τα πανεπιστήμια, συμπτύσσοντας τις εξεταστικές, ακόμη και τις μέρες διδασκαλίας των μαθημάτων.

    Η ΔΑΠ με αποψινή της ανακοίνωση εκφράζει για άλλη μια φορά τη διαφωνία της σε συγκεκριμένα σημεία του νέου νόμου, όμως δηλώνει και πάλι ότι αγωνίζεται «για ανοικτές σχολές ώστε να πραγματοποιηθεί ομαλά η εξεταστική περίοδος».

    Η παράταξη καταγγέλλει ότι όσον αφορά «στον αγώνα για τις ανοιχτές σχολές, άλλες φορές τα καταφέρνουμε άλλες όχι, σεβόμαστε όμως πάντα το αποτέλεσμα. Αντίθετα τις τελευταίες μέρες και παρά την επιτυχημένη προσπάθεια της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να ανοίξουν πολλά Ιδρύματα παρατηρείται το φαινόμενο οργανωμένες μειοψηφίες δια της βίας και χωρίς καμία νομιμοποίηση μαζικών Γενικών Συνελεύσεων να επιβάλλουν την βούλησή τους και να ξανακλείνουν τα Ιδρύματα. Καταγγέλλουμε αυτά τα περιστατικά και καλούμε τους Αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

    Την ίδια ώρα το Συντονιστικό Αγώνα των Μαθητών, καταγγέλλει την εγκύκλιο του υπουργείου για αναπλήρωση των διδακτικών ωρών που χάνονται ως «απαράδεκτη» και επικρίνει την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Α. Πάγου. Τέλος δηλώνει συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 5ης Οκτωβρίου.

    [06] Προτάσεις της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά των βουλευτών

    Tις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση της αποζημίωσης για τη συμμετοχή των βουλευτών στις συνεδριάσεις των επιτροπών της βουλής, την κατάργηση του ιδιαίτερου συνταξιοδοτικού καθεστώτος των βουλευτών και τη μη χορήγηση αυτοκινήτου στους βουλευτές Αθηνών και Πειραιώς, επαναφέρει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος με αφορμή τη σχετική δημόσια συζήτηση

    Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι "οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεγάλο μέρος της αποζημίωσής τους, συνολικά πάνω από το 50%, το παραχωρούν στο κόμμα τους, και επομένως δεν έχουν προσωπικό κίνητρο, παρά μόνο τη δυνατότητα να κάνουν τη δουλειά τους: να μπορούν να μεταφέρουν στη Βουλή τη φωνή και τα αιτήματα των λαϊκών τάξεων που θεωρούν ότι πρέπει να εκπροσωπούν" και προσθέτει:

    "Τον τελευταίο καιρό, με αφορμή τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση εναντίον του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων, υπάρχει πλειοδοσία λαϊκισμού σχετικά με τη λειτουργία της Βουλής και με τους βουλευτές.

    Φτάσαμε μάλιστα στο σημείο τα κόμματα, στελέχη των οποίων έχουν και μεγάλο προσωπικό πλούτο αλλά και πρόσβαση στα μαύρα ταμεία της Ζίμενς, να προτείνουν την κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης των πολιτικών κομμάτων, όπως έκανε το κόμμα της κ. Μπακογιάννη.

    Η άποψη ότι στο καιρό του μνημονίου έχουν δικαίωμα λειτουργίας μόνο τα κόμματα που με ιδιωτικό διάφανο και αδιαφανές χρήμα μπορούν με προσωπικό χρήμα να συντηρούν στρατιές συμβούλων είναι άποψη αντιδραστική.

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι χρειάζεται να αποκρουστούν αυτές οι φωνές του λαϊκισμού, που σε τελική ανάλυση στρέφονται εναντίον του κοινοβουλευτισμού και του δημοκρατικού πολιτεύματος".

    [07] Δέκα χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ξενοδοχεία δημιουργούνται από τον ΟΑΕΔ

    Ξεκινά από τον ΟΑΕΔ η υλοποίηση προγράμματος διατήρησης 10.000 θέσεων απασχόλησης σε συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχειακά καταλύματα, με την επιχορήγηση του 40% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για 12 μήνες.

    Το «πράσινο φως», δόθηκε με κοινή υπουργική απόφαση, που υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 19.000.000 ευρώ και κατανέμεται σε ετήσια βάση ως εξής: Τα 3 εκατ. ευρώ θα δοθούν ως το τέλος του 2011 και τα υπόλοιπα 16 εκατ. ευρώ το 2012.

    Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι να διαθέτουν άδεια λειτουργίας του ΕΟΤ σε ισχύ, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος και να μην έχουν προβεί σε μείωση του προσωπικού 3 μήνες πριν από την ένταξη τους.

    Ως μείωση προσωπικού θεωρείται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας, όπως επίσης και η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου.

    Δεν θεωρείται μείωση προσωπικού η καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης, εφόσον προσκομισθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

    Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι:

    α) Ξενοδοχοϋπάλληλοι οι οποίοι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα απασχολούνται με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και οι οποίοι συνεχίζουν να απασχολούνται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με το ίδιο καθεστώς απασχόλησης που απασχολούνταν κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα, για χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών και,

    β) ξενοδοχοϋπάλληλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, υπό την προϋπόθεση να έχει γίνει έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης επέκταση της σύμβασής τους μέχρι τη λήξη του προγράμματος.

    Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

    Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα: Ξενοδοχεία κλασικού τύπου. Ξενοδοχεία τύπου μοτέλ. Ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων. Ξενοδοχεία κλασικού τύπου και επιπλωμένων διαμερισμάτων. Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις με ή χωρίς οικίσκους (κάμπινγκ).

    [08] Η Ουάσινγκτον στηρίζει την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι στηρίζει τις ενέργειες των Ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και τους κάλεσε να συνεχίσουν προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.

    "Είμαστε πολύ στενοί σύμμαχοι με τους Ευρωπαίους φίλους μας και συνεργαζόμαστε πολύ στενά μαζί τους συζητώντας αυτά τα θέματα και (...) στις συζητήσεις που είχαμε μαζί τους σε όλα τα επίπεδα τους καλέσαμε να αναλάβουν άμεση, αποτελεσματική δράση για να το αντιμετωπίσουν", είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.

    [09] Ο τυφώνας Νεσάτ στις Φιλιππίνες άφησε πίσω του 43 θύματα

    Σαράντα τρεις νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, είναι τα θύματα του τυφώνα Νεσάτ που έπληξε τις Φιλιππίνες στις αρχές της εβδομάδας, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της χώρας, η οποία ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει αύριο, Σάββατο μια νέα καταιγίδα.

    Τριάντα άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους αλιείς που αγνόησαν τις προειδοποιήσεις των αρχών και ταξίδεψαν με τα αλιευτικά τους, εξακολουθούν αγνοούνται, ανακοίνωσε το Συμβούλιο Διαχείρισης και Μείωσης των Κινδύνων σε φυσικές καταστροφές.

    Ο τυφώνας Νεσάτ σάρωσε την Τρίτη τις βορειοανατολικές ακτές του νησιού Λουζόν, του μεγαλύτερου της χώρας όπου κατοικεί σχεδόν το ήμισυ των 90 εκατομμυρίων κατοίκων των Φιλιππίνων. Οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα 170 χλμ. την ώρα, ενώ οι σφοδρές βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες προκάλεσαν σοβαρές ζημιές.

    Σύμφωνα με την κυβέρνηση, σε σχεδόν ένα εκατομμύριο ανέρχεται ο αριθμός των πλημμυροπαθών ενώ ένας ακόμη τυφώνας, ο Νάλγκε, προσεγγίζει σήμερα τις ακτές των Φιλιππίνων.

    "Το πρόβλημά μας είναι ότι τα νερά των βροχών υποχωρούν με αργό ρυθμό, τεράστιες περιοχές, κυρίως αγροτικές, εξακολουθούν να είναι πλημμυρισμένες και τα νερά από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που έπεσαν στα βουνά, ακόμη κατεβαίνουν προς τις πεδιάδες", δήλωσε ο Γκρασιάνο Γιουμούλ αξιωματούχος της κυβέρνησης.

    [10] Συνελήφθησαν οπαδοί της Παρί Σεν Ζερμέν για συμμετοχή σε επεισόδια

    Επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά την κακή φήμη τους οι χούλιγκαν της Παρί Σεν Ζερμέν...

    Επτά οπαδοί της γαλλικής ομάδας συνελήφθησαν την Πέμπτη, στο Μπιλμπάο,λόγω των επεισοδίων που προκάλεσαν πριν την έναρξη του αγώνα κόντρα στην τοπική Αθλέτικ για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Προκάλεσαν ζημιές στο κέντρο της πόλης, συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις και επτά από αυτούς συνελήφθησαν και κατηγορούνται για βανδαλισμό.

    [11] H ΕΕ ζήτησε εφαρμογή οδηγίας για περιβαλλοντολογικές εργαστηριακές δοκιμές

    Βρυξέλλες, Βέλγιο 29/09/2011 23:23 (ΑΠΕ-ΜΠΕ - του ανταποκριτή μας Β. Δεμίρη)

    Βέλγιο - ΕΕ - Ασφάλεια περιβάλλοντος: Η Επιτροπή ζητά από Ελλάδα και Ουγγαρία την εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας για εργαστηριακές δοκιμές

    H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα και την Ουγγαρία να κοινοποιήσουν τα εθνικά μέτρα για την εφαρμογή της οδηγίας όσον αφορά τη μεταβίβαση των καθηκόντων του εργαστηρίου για τη δοκιμή οργανισμών που είναι επιβλαβείς για τα φυτά. Το αίτημα της Επιτροπής διατυπώθηκε με την αποστολή αιτιολογημένης γνώμης, που συνιστά το δεύτερο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, η πλήρης εφαρμογή της οδηγίας από τα κράτη - μέλη έχει ουσιαστική σημασία για την ασφάλεια του περιβάλλοντος στην Ευρώπη.

    Η οδηγία προβλέπει ότι η διενέργεια εργαστηριακών δοκιμών για τον εντοπισμό επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών - καθήκον που, γενικά, εκτελείται από εθνικά διαπιστευμένα εργαστήρια - μπορεί να ανατεθεί, επίσης, σε πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα ή ιδιωτικά εργαστήρια. Με τη διεύρυνση του φάσματος των οργανισμών στους οποίους επιτρέπεται να διενεργούν τις εν λόγω δοκιμές, η οδηγία αποσκοπεί, τελικά, στην αύξηση της ικανότητας της ΕΕ όσον αφορά τον έγκαιρο εντοπισμό επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών.

    Τα κράτη - μέλη έπρεπε να εξασφαλίσουν την εφαρμογή της οδηγίας πριν από την 1η Ιανουαρίου 2011. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα και η Ουγγαρία δεν έχουν κοινοποιήσει στην Επιτροπή τα σχετικά εκτελεστικά μέτρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 September 2011 - 6:29:39 UTC