Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απειλείται η άγρια ζωή στην Ευρώπη
  • [02] Ενημερωτικές ημερίδες για το αυστραλιανό μεταναστευτικό πρόγραμμα
  • [03] Ετοιμάζεται συμφωνία εξαγοράς της ΕΝ.ΚΛΩ. από αμερικανικό επενδυτικό όμιλο
  • [04] Δικαιωμένη δήλωσε ότι αισθάνεται η Κ.Θάνου για την αθώωσή της
  • [05] Ο Γιαν Φαμπρ για δύο παραστάσεις του «Προμηθέα Τοπίου ΙΙ» στην Αθήνα
  • [06] Ανακάλυψη υπόσχεται διπλασιασμό της χωρητικότητας των ασύρματων δικτύων
  • [07] Ανακαλύφθηκε το κοντινότερο στη Γη άστρο-βρέφος
  • [08] Tο λίπος ίσως είναι λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας λένε ερευνητές
  • [09] Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Μαίναλο
  • [10] Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι "δυνατή", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας
  • [11] Δύο νέες "ταμπλέτες" από τη Lenovo, που "ξεπέρασε την ύφεση της οικονομίας"
  • [12] Προϊστορικό γονίδιο κατά θανατηφόρων μολύνσεων
  • [13] Νεκρός Ουαλός σε επεισόδια έξω από το Γουέμπλεϊ

  • [01] Απειλείται η άγρια ζωή στην Ευρώπη

    Η χλωρίδα και η πανίδα της Ευρώπης θα προσφερθεί, πιθανά, θυσία στο βωμό της επέκτασης των μεταφορικών δικτύων στη Γηραιά Ήπειρο. Αυτοκινητόδρομοι, σιδηροδρομικές γραμμές, εντατικοποίηση αγροκαλλιεργειών και ανάπτυξη αστικών κέντρων κατακερματίζουν το ευρωπαϊκό φυσικό τοπίο, με αποτέλεσμα οι εκτάσεις γης να αδυνατούν, συχνά, να συντηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο βιοποικιλότητας, όταν τέμνονται σε όλο και μικρότερα τεμάχια.

    Αυτά υποστηρίζει η έκθεση «Κατακερματισμός του φυσικού τοπίου στην Ευρώπη» (http://www.eea.europa.eu/publications/landscape-fragmentation-in-europe), που έδωσαν στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (EEA) και το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Γραφείο για το Περιβάλλον (FOEN).

    Στην έκθεση εφαρμόζεται μέθοδος που πολιτικοποιεί τον βαθμό στον οποίο διακόπτεται η κίνηση των ζωικών πληθυσμών από εμπόδια όπως αυτοκινητόδρομοι και σιδηροδρομικές γραμμές. Διατρέχοντας απ' άκρου εις άκρον την Ευρώπη, οι άξονες μεταφοράς ενισχύουν την απομόνωση των ζωικών πληθυσμών σε όλο και μικρότερες και πιο ευάλωτες ομάδες. Αυξάνουν τον αριθμό των ζώων που σκοτώνονται, συγκρουόμενα με οχήματα. Εμποδίζουν την πρόσβασή τους σε πόρους και στα ταίρια τους για αναπαραγωγή.

    Μικτή εικόνα δίνει η έκθεση για την Ευρώπη

    Οι χώρες της Μεσογείου, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία χαρακτηρίζονται, συνολικά, από μεσαίο επίπεδο κατακερματισμού του φυσικού τοπίου. Μεγαλύτερος κατακερματισμός απαντάται σε πολλές, πυκνά δομημένες παράκτιες περιοχές.

    Τα υψηλότερα επίπεδα κατακερματισμού απαντώνται στο Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, ακολουθούμενο από τη Μάλτα, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Η χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα, τα βουνά και οι απομακρυσμένες περιοχές σημαίνουν ότι η Σκανδιναβία έχει εν γένει χαμηλά επίπεδα κατακερματισμού του φυσικού τοπίου. Ακραίες διαφορές στη Μεγάλη Βρετανία, με ορισμένα από τα υψηλότερα επίπεδα κατακερματισμού κοντά στο Λονδίνο, τη στιγμή που τα Χαλώντας, στη Σκωτία είναι από τις ευρωπαϊκές περιοχές με τα χαμηλότερα επίπεδα.

    Η Ρουμανία, στην οποία κυριαρχούν τα Καρπάθια, έχει αποφύγει τον μεγάλης κλίμακας κατακερματισμό, καθώς με τα 13 εθνικά πάρκα της και τις πάνω από 500 προστατευόμενες περιοχές της, «προσφέρει στέγη» στο 60% των αρκούδων, το 40% των λύκων και το 35% των λιγκών της Ευρώπης. Αντιθέτως, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη εκκρεμεί η υλοποίηση φιλόδοξων σχεδίων ανάπτυξης του δικτύου των αυτοκινητοδρόμων, με την Πολωνία να αντιπροσωπεύει το 40% της συγκεκριμένης αγοράς στην περιοχή, τα επόμενα χρόνια.

    Οι δύο οργανισμοί συνιστούν στις κατασκευαστικές να κατασκευάζουν περισσότερα τούνελ, περάσματα και γέφυρες, επιτρέποντας στα ζώα να μετακινούνται πιο ελεύθερα. Υποστηρίζουν, επιπλέον, ότι οι υπεύθυνοι σχεδιασμού θα πρέπει να στοχεύουν στην αναβάθμιση παλαιών δρόμων αντί στην κατασκευή καινούργιων και να «πακετάρουν» τις νέες υποδομές, κατασκευάζοντας παρακαμπτήριους κοντά σε αστικά κέντρα ή προκρίνοντας χάραξη δρόμων παράλληλα σε σιδηροδρομικές γραμμές. Τέλος, στις περιπτώσεις δρόμων που έχει υποχωρήσει ο κυκλοφοριακός φόρτος, θα πρέπει να μειωθεί το μέγεθος του εν λόγω δρόμου ή ακόμη και να «ξηλωθεί» ο δρόμος.

    «Τα φυσικά τοπία αλλάζουν συνεχώς, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες οι άνθρωποι τα έχουν διαμορφώσει με ελάχιστη φροντίδα για τις σωρευτικές επιπτώσεις και με ρυθμούς που δεν έχουν προηγούμενο. Για πρώτη φορά, η έκθεση αυτή παρουσιάζει το μέγεθος του κατακερματισμού του φυσικού τοπίου μιας ολόκληρης ηπείρου, χρησιμοποιώντας μια επιστημονικά έγκυρη

    [02] Ενημερωτικές ημερίδες για το αυστραλιανό μεταναστευτικό πρόγραμμα

    Tο αυστραλιανό υπουργείο Mετανάστευσης ανακοίνωσε και επισήμως ότι θα διοργανώσει ενημερωτικές ημερίδες στην Αθήνα, για το μεταναστευτικό πρόγραμμα της Aυστραλίας.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των Eλλήνων να μεταναστεύσουν στην μακρινή ήπειρο, το αυστραλιανό υπουργείο θα διοργανώσει στην Aθήνα στις 8 και 9 Oκτωβρίου, στοχευμένες εκδηλώσεις για την πληρέστερη ενημέρωση όσων ενδιαφέρονται να μεταναστεύσουν μέσω του προγράμματος εξειδικευμένης επαγγελματικής μετανάστευσης.

    Ανάλογη εκδήλωση θα γίνει και στο Βερολίνο στις 6 Οκτωβρίου.

    "Οι ενημερωτικές ημερίδες θα δώσουν τη δυνατότητα σε εξειδικευμένους εργαζόμενους στην Ελλάδα και τη Γερμανία να ενημερωθούν για τις επιλογές που έχουν για να πάρουν βίζα εργασίας, καθώς και για το ενδεχόμενο να τους προσφερθεί εργασία και γενικά για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Αυστραλία", τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου.

    Όπως εξήγησε ο ίδιος οι ενημερωτικές ημερίδες γίνονται για να καλυφθούν συγκεκριμένες ανάγκες έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού που παρουσιάζονται στην Αυστραλία.

    Για να έχει δικαίωμα κάποιος να λάβει μέρος σε αυτές τις ημερίδες θα πρέπει να έχει αναγνωρισμένα προσόντα σε τομείς όπου υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού, να ομιλεί καλά αγγλικά και να είναι κάτω των 50 ετών.

    Το υπουργείο, καλεί παράλληλα, τους εργοδότες που έχουν κενές θέσεις εργασίας σε συγκεκριμένους τομείς, να δηλώσουν ενδιαφέρον για να λάβουν μέρος στις ημερίδες.

    Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταφύγουν στην ιστοσελίδα www.immi.gov.au/skillexpos/

    Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα μετανάστευσης της Aυστραλίας προβλέπει την είσοδο περίπου 170.000 νέων μεταναστών ετησίως. Tο υφιστάμενο σύστημα περιλαμβάνει δύο μορφές μετανάστευσης: οικογενειακή επανένωση και εξειδικευμένη εργασία.

    Mέσω του προγράμματος εξειδικευμένης επαγγελματικής μετανάστευσης, η Aυστραλία επιθυμεί να προσελκύσει μετανάστες που θα φέρουν στη χώρα πολύτιμες δεξιότητες και θα ενταχθούν δυναμικά στον κοινωνικό ιστό, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη της χώρας.

    Για να είναι επιλέξιμη μια αίτηση μέσω εξειδικευμένης εργασίας, πρέπει το επάγγελμα του αιτούντος να συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των 183 ειδικών επαγγελμάτων με ζήτηση στην αγορά εργασίας της Aυστραλίας.

    H επιλογή των υποψηφίων γίνεται βάσει μοριοδότησης. Προτεραιότητα δίνεται στους αιτούντες που έχουν εξασφαλίσει προσφορά θέσης εργασίας από Aυστραλό εργοδότη. H πρεσβεία της Aυστραλίας στην Aθήνα δεν είναι αρμόδια για την αξιολόγηση των αιτήσεων.

    [03] Ετοιμάζεται συμφωνία εξαγοράς της ΕΝ.ΚΛΩ. από αμερικανικό επενδυτικό όμιλο

    Από την Αμερική φαίνεται ότι θα δοθεί τελικά το «φιλί της ζωής» στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (ΕΝ.ΚΛΩ.). Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο προσεχές χρονικό διάστημα, ενδεχόμενα και εντός της εβδομάδας, είναι πιθανό να \"κλειδώσει\" και τυπικά η συμφωνία αμερικανικού επενδυτικού ομίλου με τις πιστώτριες τράπεζες, που αφορά στην εξαγορά της ΕΝ.ΚΛΩ. Επισημαίνεται ότι η Εθνική Τράπεζα, που \"κατέχει\" το 45% του χρέους της εταιρείας, έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή με τις υπόλοιπες τράπεζες.

    «Με τον αμερικανικό τρόπο η συμφωνία θα είχε ήδη κλειδώσει, αλλά με τον ελληνικό, θα πάρει άλλη μια εβδομάδα, όπως φαίνεται», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ καλά πληροφορημένη πηγή. Επισημαίνεται ότι οι οφειλές της εταιρείας προς τις πιστώτριες τράπεζες ανέρχονται σε 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα χρέη της ΕΝ.ΚΛΩ. προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μαζί με τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζομένους, φθάνουν στα 75 εκατ. ευρώ.

    Ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος - ο οποίος βάσει της συμφωνίας εξαγοράς που συζητείται, θα αποκτήσει το 90% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας - έχει δεσμευτεί να αποπληρώσει τις οφειλές της ΕΝ.ΚΛΩ. αλλά και να προχωρήσει άμεσα σε επενδύσεις. Επίσης, η συμφωνία προβλέπει την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου για την επιβίωση της εταιρείας, που είχε προετοιμαστεί και παρουσιαστεί παλαιότερα.

    Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει ότι από τους περίπου 600 εργαζομένους της εταιρείας, που υπάρχουν σήμερα, θα παραμείνουν μόνο 220 άτομα. Ωστόσο, υπάρχει και η προοπτική να επαναπροσληφθεί όλο το εργατικό δυναμικό της ΕΝ.ΚΛΩ., όταν αυτή επανακάμψει.

    Επισκέψεις στις μονάδες

    Σε ό,τι αφορά στους πιθανούς, νέους ιδιοκτήτες της, πρόθεσή τους φέρεται πως είναι να επαναλειτουργήσουν - αρχικά - δύο κλωστήρια, στη Ροδόπη, καθώς και το τμήμα ανάπτυξης στην Κομοτηνή. Στη συνέχεια, θα προχωρήσουν στην κατασκευή δύο μονάδων επεξεργασίας ενεργειακών αποβλήτων σε ισάριθμα ακίνητα της εταιρείας.

    Εξάλλου, εκπρόσωποι του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου ξεναγήθηκαν πρόσφατα από στελέχη και εργαζομένους της ΕΝ.ΚΛΩ. σε εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Έβρο, τη Ροδόπη και τη Νάουσα, προκειμένου να διαμορφώσουν ιδία άποψη σχετικά με τους χώρους και τον εξοπλισμό που θα αποκτήσουν, ώστε να τον αξιοποιήσουν κατάλληλα.

    Σύμφωνα μάλιστα με εργαζομένους της ΕΝ.ΚΛΩ., οι Αμερικανοί δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τις κτιριακές εγκαταστάσεις και το μηχανολογικό εξοπλισμό των μονάδων της εταιρείας που επισκέφθηκαν, ενώ εξέφρασαν την απορία τους για τη μη λειτουργία τους.

    Πάντως, εάν τελικά ευοδωθεί η συγκεκριμένη συμφωνία, προβλέπεται να γίνει πράξη και το σχέδιο εισόδου του ομίλου στην αμερικανική αγορά, με τη νέα σειρά ενδυμάτων «Στενή Ritch», η οποία είναι έτοιμη, τόσο σε επίπεδο προϊόντων, όσο και σε ό,τι αφορά σε ζητήματα marketing και διαφήμισης.

    [04] Δικαιωμένη δήλωσε ότι αισθάνεται η Κ.Θάνου για την αθώωσή της

    Δικαιωμένη δήλωσε ότι αισθάνεται η Κατερίνα Θάνου, στη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων της ΕΤ1.

    Μετά τηχθεσινή αθώωσή της για το δηλωθέν τροχαίο του 2004, η Ελληνίδα αθλήτρια τόνισε μεταξύ άλλων ότι «...έχω προσφέρει πολλά στον τόπο και έχω χτυπηθεί άδικα, αλλά δεν έχασα ποτέ τον στόχο μου, που ήταν να δικαιωθώ. Νιώθω ανακουφισμένη και δικαιωμένη για την απόφαση, παρά το γεγονός ότι χρειάστηκε να περάσουν επτά χρόνια για να έρθει».

    Αναφερόμενη στην κοινή γνώμη για τα όσα είχαν συμβεί στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είπε: «Πιστεύω ότι τα κατάλοιπα έχουν σβήσει από τη μνήμη του κόσμου. Τον πρώτο καιρό υπήρξε παραπληροφόρηση, αλλά ο κόσμος κατάλαβε ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι όπως παρουσιάστηκαν. Πιστεύω ότι αυτό που θα μείνει στη μνήμη του είναι ότι τα παιδιά ταλαιπωρήθηκαν, η απόφαση τους δικαίωσε και όλα ήταν ένα στημένο παιχνίδι για να μην αγωνιστούν».

    Επίσης υποστήριξε πως «...μου πρότειναν και μένα να πάρω αναβολικά, αλλά δε θα έβαζα ποτέ σε κίνδυνο την υγεία και την καριέρα μου. Θεώρησα ότι δε χρειαζόταν να χρησιμοποιήσω κάτι για να αποδείξω την αξία μου».

    Δεν έκρυψε, τέλος, την επιθυμία της να επανέλθει: «Πέρασε από το μυαλό μου να επιστρέψω στην αγωνιστική δράση. Είμαι σε αρκετά μεγάλη ηλικία για υψηλό αθλητισμό, αλλά σε πολύ καλή κατάσταση. Δε θα το έκανα γιατί δεν αγαπώ τη μετριότητα, αγαπώ μόνο την κορυφή. Το αφήνω πάντως ανοιχτό ως ενδεχόμενο. Παρά το ότι έχω εισπράξει πολλή πίκρα και κακία, δε θέλησα ποτέ να εγκαταλείψω το χώρο».

    [05] Ο Γιαν Φαμπρ για δύο παραστάσεις του «Προμηθέα Τοπίου ΙΙ» στην Αθήνα

    Μετά το «Όργιο της Ανεκτικότητας», μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Ευρώπης στον χώρο της σύγχρονης τέχνης, ο Γιαν Φαμπρ επιστρέφει στο Παλλάς στις 18 και 19 Νοεμβρίου για να παρουσιάσει ένα εμπρηστικό ποιητικό κείμενο, με άξονα τον μύθο του Προμηθέα, με τίτλο «Προμηθέας Τοπίο ΙΙ».

    Στην τελευταία του παραγωγή, ο Φαμπρ αναζητά την τραγική διάσταση του ελέους και του φόβου, των βασικών συναισθημάτων της αρχαίας τραγωδίας.

    Πρόκειται για ένα μεγάλο οπτικοακουστικό θέαμα, με πρωτότυπη μουσική, ένας καθρέφτης της αισθητικής του σπουδαίου Βέλγου «αιρετικού» καλλιτέχνη.

    Βασικό άξονα της δουλειάς του, εν προκειμένω, αποτελούν οι περιπέτειες του Προμηθέα του Αισχύλου. Εδώ ο Προμηθέας παρουσιάζεται σαν ένας μυθολογικός επαναστάτης χωρίς αιτία. Αντιτάσσεται στον Δία, κλέβει τη φωτιά από τον Ουρανό και την παραδίδει στους ανθρώπους.

    Για τον Φαμπρ, ο Προμηθέας είναι το σύμβολο της υπερηφάνειας και της ανεξαρτησίας. Γυρίζει την πλάτη του στους νόμους των Ολύμπιων Θεών, κινείται αντίθετα στο ρεύμα και ενεργεί με βάση τις δικές του πεποιθήσεις. Σαν αρχηγός της φωτιάς, έχει κάθε δυνατό όπλο στα χέρια του για να την προστατέψει.

    Συνδέοντας τον μύθο του Προμηθέα με τη σύγχρονη επιστήμη, ο Φαμπρ «αποχαιρετά» την επιστήμη της ψυχολογίας. Σύμφωνα με τον ίδιο τον δημιουργό, η τραγική διάσταση του ήρωα δεν μπορεί να «μειωθεί» μέσα από μια ψυχολογική ερμηνεία.

    Ο Φαμπρ αναζητά τον τραγικό του ήρωα, αναρωτιέται φωναχτά πού βρίσκεται και ουρλιάζει ικετεύοντας: «Χρειαζόμαστε έναν ήρωα τώρα!». Έναν ήρωα για να μπορέσει να ζωντανέψει μια κοινωνία, που με τους κανόνες και τους νόμους της έχει εξορίσει τη φωτιά και μαζί με αυτήν και τη φαντασία και αντιστέκεται σε κάθε δυνατή σπίθα, σε κάθε αναλαμπή που μπορεί να γεννήσει κάτι τολμηρό, καινούριο και επικίνδυνο για το κατεστημένο..

    [06] Ανακάλυψη υπόσχεται διπλασιασμό της χωρητικότητας των ασύρματων δικτύων

    Οι μέρες της υπομονής, μέχρι να φορτωθεί ένα βίντεο στο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο, είναι ίσως μετρημένες, καθώς μια νέα τεχνολογική ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο, ώστε οι απανταχού εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να διπλασιάσουν τη χωρητικότητα των δικτύων τους (που σήμερα ασφυκτιούν), χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να προσθέσουν νέους σταθμούς βάσης και κεραίες.

    Μηχανικοί του πανεπιστημίου Ράις των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ασουτός Σαμπχαργουάλ, ανέπτυξαν μια νέα «πλήρως ντούπλεξ» τεχνολογία, η οποία επιτρέπει σε κάθε συσκευή με δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης, όπως τα κινητά και οι υπολογιστές-ταμπλέτες, τόσο να «μιλάνε», όσο και να «ακούνε» στην ίδια συχνότητα, όταν συνδέονται με το δίκτυο ασύρματης τηλεφωνίας, κάτι που σήμερα είναι αδύνατο, καθώς απαιτούνται δύο ξεχωριστές συχνότητες.

    Η νέα τεχνική απαιτεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, ελάχιστες προσθήκες υλικού εξοπλισμού στα δίκτυα και στις κινητές συσκευές, με αποτέλεσμα σχεδόν κάθε εταιρία κινητής τηλεφωνίας του πλανήτη να έχει δείξει ενδιαφέρον για την ανακάλυψη. Η εφαρμογή της νέας «πλήρως ντούμπλεξ» τεχνολογίας θα οδηγήσει μελλοντικά και στην υιοθέτηση νέων διεθνών ασύρματων τεχνικών προτύπων, κάτι που, κατά τον Σαμπχαργουάλ, μπορεί να συμβεί, όταν οι εταιρίες αρχίσουν σε λίγα χρόνια να αναβαθμίζουν τα δίκτυά τους για τις επόμενες γενιές ασύρματης επικοινωνίας (4,5 G ή 5G).

    Οι ερευνητές του Ράις δημοσίευσαν για πρώτη φορά το 2010 μια εργασία όπου έδειξαν ότι η νέα τεχνολογία είναι εφικτή, πυροδοτώντας ένα διεθνή ερευνητικό αγώνα δρόμου για να αποδειχτεί ότι όντως μπορεί να εφαρμοστεί σε πραγματικά δίκτυα. Αυτή τη φορά, οι μηχανικοί του Ράις έδειξαν, σε πραγματικό χρόνο, ότι η καινοτομική τεχνολογία τους μπορεί να παράγει ποιότητα σήματος τουλάχιστον δέκα φορές καλύτερη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια ερευνητών στον κόσμο.

    Μέχρι τώρα θεωρείτο αδύνατη η «πλήρως ντούμπλεξ» τεχνολογία για τον ίδιο λόγο που όταν δύο άνθρωποι στέκονται σε απόσταση μεταξύ τους και μιλούν ταυτόχρονα ο ένας στον άλλο, κανείς δεν μπορεί να ακούσει τον άλλο, οπότε η λύση είναι ο καθένας να μιλάει με τη σειρά του (για αυτό τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν μια συχνότητα για ομιλία και μια για ακρόαση).Το πρόβλημα ξεπεράστηκε τελικά με μια πρόσθετη κεραία και με μερικά υπολογιστικά τρικ. Μάλιστα, οι ερευνητές πήγαν ένα βήμα παραπέρα και για πρώτη φορά διεθνώς πέτυχαν ασύγχρονη «πλήρως-ντούμπλεξ» τεχνολογία, δηλαδή μια ασύρματη συσκευή αρχίζει να λαμβάνει ένα σήμα, ενώ βρίσκεται στην μέση της μετάδοσης άλλου σήματος, κάτι που μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω τις εταιρίες ασύρματης τηλεφωνίας να μεγιστοποιήσουν την κίνηση στα δίκτυά τους και άρα να αυξήσουν κι άλλο την χωρητικότητά τους.

    [07] Ανακαλύφθηκε το κοντινότερο στη Γη άστρο-βρέφος

    Τα πολύ νεαρής ηλικίας άστρα συνήθως βρίσκονται πολύ μακριά από τη Γη στο χώρο και το χρόνο, για αυτό θεωρείται ασυνήθιστη η ανακάλυψη ότι βρέθηκε ένα άστρο-βρέφος σχεδόν στην «πόρτα» του πλανήτη μας, σε απόσταση μόλις 27 ετών φωτός, που θεωρείται ασήμαντη για τα συμπαντικά δεδομένα.

    Οι αστρονόμοι, με επικεφαλής τον Άντρικ Ρίντελ του τμήματος φυσικής και αστρονομίας του πολιτειακού πανεπιστημίου της Τζόρτζια στην Ατλάντα, που παρουσιάζουν την ανακάλυψή τους στο αστρονομικό περιοδικό «The Astronomical Journal», σύμφωνα με το «Science», ονόμασαν το άστρο «AP Columbae».

    Το άστρο είναι τόσο «βρέφος» που δεν έχει ανάψει ακόμα η βασική φλόγα των πυρηνικών καύσεων στο εσωτερικό του, ενώ οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να διακρίνουν τη λάμψη των ευρισκόμενων σε τροχιά γύρω του πλανητών, αν υπάρχουν, οι οποίοι ακόμα θα ψύχονται μετά τη δημιουργία τους. Ένα άστρο, όπως ο ήλιος μας, δημιουργείται όταν ένα ψυχρό νέφος αερίων και σκόνης καταρρέει υπό το δικό του βάρος. Καθώς η βαρύτητα συμπιέζει το νέφος, αυξάνεται η θερμοκρασία του τελευταίου και γίνεται τόσο καυτό που αρχίζει να λάμπει. Γεννιέται έτσι ένα νέο άστρο, το οποίο σε πρώτη φάση τροφοδοτείται ενεργειακά όχι από πυρηνικές αντιδράσεις αλλά από τη βαρύτητά του. Ο ήλιος μας εκτιμάται ότι επί 50 εκατ. χρόνια βρισκόταν σε αυτή την αρχική κατάσταση υπό την πίεση της δικής του βαρύτητας, πριν ο πυρήνας του γίνει τόσο καυτός που τα πρωτόνια άρχισαν να συγκρούονται μεταξύ τους και να σχηματίζουν ήλιο, οπότε πήρε δηλαδή μπρος ο πυρηνικός "κινητήρας", που μέχρι σήμερα τροφοδοτεί με ενέργεια όλο το ηλιακό μας σύστημα. Το νεογέννητο κοντινό άστρο βρίσκεται στο νότιο αστερισμό της Περιστεράς (Columba), στα νότια του λαμπρού αστερισμού του Ωρίωνα. Παρόλο που το άστρο είναι αχνά ερυθρό, είναι αφύσικα φωτεινό για τα δεδομένα του, καθώς έχει τετραπλάσια λαμπρότητα από αυτή που θα έπρεπε να έχει. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το «AP Columbae» έχει ηλικία περίπου 40 εκατ. ετών, δηλαδή δεν έχει καν το 1% της ηλικίας του δικού μας ήλιου. Η νεότητά του επιβεβαιώνεται από το ότι περιέχει αρκετό λίθιο, καθώς το συγκεκριμένο στοιχείο, με το πέρασμα του χρόνου, καταστρέφεται από τις πυρηνικές αντιδράσεις (ο ήλιος μας δεν έχει σχεδόν καθόλου πια). Επειδή όμως το «AP Columbae» έχει μεγάλη ποσότητα λιθίου, θεωρείται ότι είναι ακόμα βρέφος. Ακόμα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις, το άστρο διαθέτει ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο, που εξαπολύει φωτεινές εκλάμψεις στο διάστημα.

    Οι αστρονόμοι σκοπεύουν να ερευνήσουν αν το άστρο συνοδεύεται από πλανήτες, οι οποίοι αναμένεται να είναι ακόμα θερμοί, καθώς ο σχηματισμός τους θα είναι πρόσφατος, με συνέπεια να εκπέμπουν υπέρυθρη ακτινοβολία και να είναι ανιχνεύσιμοι.

    Στο παρελθόν οι αστρονόμοι έχουν βρει μερικά ακόμα νεαρά άστρα σε σχετικά κοντινή απόσταση από τη Γη, όπως το «Beta Pictoris» (63 έτη φωτός) και το «AU Microscopii» (32 έτη φωτός).

    [08] Tο λίπος ίσως είναι λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας λένε ερευνητές

    Αυστραλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν πως το λίπος, ίσως να είναι και η λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας. Αλλά όχι οποιοδήποτε λίπος, παρά το καφέ.

    Ο δρ. Πολ Λι, ενδοκρινολόγος και ερευνητής του Ινστιτούτου Garvan, είπε ότι η ομάδα του έχει καταφέρει επιτυχώς να αναπτύξει καφέ λίπος, έξω από το σώμα.

    \"Το μεγαλύτερο ποσοστό λίπους στο σώμα, το κατέχει το λευκό λίπος, το οποίο λειτουργεί σαν σύστημα αποθήκευσης ενέργειας. Αντίθετα το καφέ λίπος λειτουργεί σαν γεννήτρια, καίει το λίπος και απελευθερώνει ενέργεια ως θερμότητα\", είπε ο δρ. Λι.

    \"Οι ερευνητές πίστευαν ότι τα ζώα και τα μωρά έχουν καφέ λίπος, αλλά έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, απέδειξαν ότι αυτό δεν ισχύει. Τα στοιχεία που έγιναν γνωστά μόλις τον περασμένο μήνα έδειξαν ότι οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) ενήλικοι άνθρωποι έχουν καφέ λίπος στο σώμα τους\", πρόσθεσε.

    Οι ερευνητές πιστεύουν ότι με το σωστό έναυσμα (ορμόνες ή φάρμακα) μπορούν να αυξήσουν το καφέ λίπος στον άνθρωπο, έτσι ώστε να μπορεί να \'\'κάψει\'\' ενέργεια και κατά συνέπεια λευκό λίπος.

    Όμως ο δρ. Λι επισημαίνει ότι έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας, για να ξεκινήσει η διαδικασία αυτής της κλινικής θεραπείας.

    \"Παρ\' ότι είμαστε ενθουσιασμένοι από τα ευρήματά μας, από την θεωρία στην πράξη, μας χωρίζουν πολλά χρόνια\" πρόσθεσε.

    [09] Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Μαίναλο

    Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι δυνάμεις κατάσβεσης στο Μαίναλο. Ύστερα από την μεγάλη αναζωπύρωση χθες το απόγευμα, το πύρινο μέτωπο περιορίστηκε τελικά και σήμερα το πρωί η κατάσταση είναι καλύτερη, με την φωτιά να καίει ακόμα στη θέση Ραπούνι.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε κυρίως κατά τις βραδινές ώρες, με την πυρκαγιά να εξαπλώνεται σε μήκος περίπου 1,5 χιλιομέτρου, ενώ ισχυρές εναέριες και επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν στο έργο της κατάσβεσης.

    Με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν δύο αεροσκάφη τύπου Canadair και δύο ελικόπτερα, πεζοπόρο τμήμα από ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου με 66 άτομα, 8 υδροφόρες του δήμου Τρίπολης και Γορτυνίας. Το εύρος του πύρινου μετώπου έχει περιορισθεί και οι δυνάμεις πυρόσβεσης προσπαθούν να θέσουν την φωτιά υπό πλήρη έλεγχο, καθώς οι άνεμοι έχουν εξασθενήσει.

    [10] Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι "δυνατή", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας

    Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι \"δυνατή\", δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος του κόμματος CSU κ. Χορστ Ζεεχόφερ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, σημεία της οποίας αναμεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

    Ο κ. Ζεεχόφερ πρόσθεσε ότι θα προτιμούσε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ενισχύοντας τις προσπάθειες για τη μείωση του χρέους της.

    Ο πρόεδρος του CSU, ενός από τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, δήλωσε ότι έχει \"σημαντική αμφιβολία\" για το αν η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν πραγματικές προθέσεις να μειώσουν τις δαπάνες.

    [11] Δύο νέες "ταμπλέτες" από τη Lenovo, που "ξεπέρασε την ύφεση της οικονομίας"

    Τη στρατηγική της ανάπτυξη συνεχίζει η Lenovo, που βασίζεται στην κυκλοφορία νέων προϊόντων, ακολουθώντας πιστά τις τάσεις και τις ανάγκες των καταναλωτών.

    Σεσυνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας για Ελλάδα και Κύπρο, Μιχάλης Οικονομάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της εταιρείας, επισημαίνοντας ότι η Lenovo έχει εξελιχθεί σε μια εταιρεία τεχνολογίας, με τζίρο που ξεπερνά τα 21 δισ. δολάρια, καταγράφοντας παγκόσμιο μερίδιο αγοράς 12,2%.

    "Παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση της εγχώριας οικονομίας και τον έντονο ανταγωνισμό του κλάδου, η Lenovo κατάφερε, για 9 συνεχή τρίμηνα, να ξεπεράσει την αγορά", τόνισε και ενδεικτικά ανέφερε ότι η Lenovo είναι, για 7 συνεχή τρίμηνα, η πιο ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία.

    Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας γνωστοποίησε ότι η Lenovo διοργανώνει το road show Lenovo DO Tour, που θα επισκεφτεί αρκετές χώρες. Όπως αναφέρθηκε, στις 29 Σεπτεμβρίου, το ειδικά διαμορφωμένο φορτηγό της Lenovo θα βρίσκεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο McArthurGlen, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα τελευταία προϊόντα και σύγχρονες τεχνολογίες.

    Στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους, ο κ. Οικονομάκης παρουσίασε εκτενώς και τις 2 νέες συσκευές, οι οποίες έρχονται να ενταχθούν στην "οικογένεια" των tablet. Πρόκειται για το IdeaPad Tablet K1 που απευθύνεται στους καταναλωτές και το ThinkPad Tablet για επιχειρηματικούς πελάτες.

    [12] Προϊστορικό γονίδιο κατά θανατηφόρων μολύνσεων

    Γονίδιο 60 εκατομμυρίων ετών που προέρχεται από ένα μικρό θηλαστικό, (από την εποχή των δεινοσαύρων), ίσως βοηθήσει τους επιστήμονες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους θανατηφόρους μολυσματικούς ιούς, γνωστούς ως υπερ-ιούς, που αναπτύσσονται κυρίως στα νοσοκομεία και σκοτώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες ασθενείς στην Αυστραλία.

    Η σπουδαία αυτή ανακάλυψη, που μοιάζει με σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, έγινε από ομάδα επιστημόνων του αυστραλιανού ομοσπονδιακού υπουργείου Πρωτογενούς Βιομηχανίας οι οποίοι με την βοήθεια ενός πανίσχυρου ηλεκτρονικού υπολογιστή, ανακάλυψαν το γονίδιο που συνέλαβε στην παραγωγή ενός φυσικού αντιβιοτικού το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην θεραπεία της μαστίτιδας στις αγελάδες.

    Παράλληλα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η συνθετική παρασκευή του γονιδίου βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας σειράς ιών και βακτηριδίων, που ταλαιπωρούν και οδηγούν στο θάνατο χιλιάδες ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας που ο οργανισμός τους δεν μπορεί να αντισταθεί στις μολύνσεις.

    Αναφερόμενος στο θέμα ο επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων που εντόπισαν το θαυματουργό προϊστορικό γονίδιο, καθηγητής Μπεν Κοκς, δήλωσε ότι τα μέχρι τώρα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι το γονίδιο μπορεί να αντιμετωπίσει πολλά επικίνδυνα βακτηρίδια μεταξύ των οποίων και το επονομαζόμενο golden staph, που είναι και το πιο θανατηφόρο.

    \"Το γεγονός ότι καταφέραμε να ανασκευάσουμε κάτι, το οποίο κατά τους υπολογισμούς μας υπήρξε πριν 60 εκατομμύρια χρόνια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σήμερα για την αντιμετώπιση θανατηφόρων μολύνσεων είναι πολύ ενθαρρυντικό\" πρόσθεσε ο καθηγητής Κοκς.

    [13] Νεκρός Ουαλός σε επεισόδια έξω από το Γουέμπλεϊ

    Τραγική κατάληξη είχαν τα επεισόδια οπαδών πριν από τον χθεσινό αγώνα στο Γουέμπλεϊ, μεταξύ των εθνικών ομάδων της Αγγλίας και της Ουαλίας, στο πλαίσιο των προκριματικών του EURO 2012, καθώς ένας 44χρονος γρονθοκοπήθηκε και υπέστη ανακοπή, αφήνοντας την τελευταία του ανάσα στο δρόμο προς το νοσοκομείο.

    Ο Ουαλός οπαδός δέχθηκε πολλά χτυπήματα στο κεφάλι και σε ολόκληρο το σώμα του, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, που στιγμάτισαν τον αγώνα. Η αστυνομία της βρετανικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έξι οπαδούς στη διάρκεια των ερευνών για τον εντοπισμό των δραστών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 September 2011 - 8:29:45 UTC