Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυξάνονται οι καταλήψεις
  • [02] Ισραήλ - Ελλάδα
  • [03] Νέες ενδείξεις για ύπαρξη νερού στον Άρη

  • [01] Αυξάνονται οι καταλήψεις

    Η πλειοψηφία των πρυτάνεων, που συνεδριάζουν εκτάκτως στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, τάσσεται υπέρ των ανοιχτών Πανεπιστημίων. Ωστόσο, γίνεται λόγος για αντιφάσεις και ασάφειες που υπάρχουν σε διατάξεις του νόμου και αναζητούνται τώρα νομικοί τρόποι αντίδρασης στις διατάξεις που διαφωνούν.

    Το κύριο θέμα, όμως, είναι η συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η σχετική διάταξη προσκρούει στο Σύνταγμα, ενώ στη συζήτηση συμμετέχουν και οι συνταγματολόγοι, Κ.Χρυσόγονος και Χαρ. Ανθόπουλος.

    Πάντως, οι πρυτάνεις δεν έχουν συντάξει τη Διαπιστωτική Πράξη, με την οποία θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή των νέων Συμβουλίων Διοίκησης. Στην περίπτωση που αυτή δεν γίνει, ο νόμος δίδει την αρμοδιότητα στην υπουργό Παιδείας να το κάνει.

    Οι πρυτάνεις συζήτησαν και πρόταση προς το υπουργείο Παιδείας για παράταση ενός χρόνου στην εφαρμογή του νόμου, λόγω της κρίσης και της δύσκολης περιόδου που διανύει η χώρα.

    Στο μεταξύ,αυξάνονται οι καταλήψεις σχολών ΑΕΙκαι ΤΕΙ από τους φοιτητές που αντιδρούν στον νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Τα τμήματα που τελούν υπό κατάληψη στα πανεπιστήμια ξεπερνούν τα 120, ενώ συνεχώς αυξάνεται και ο αριθμός των τμημάτων που καταλαμβάνονται από τους φοιτητές στα Τεχνολογικά Ιδρύματα.

    Οι φοιτητές προγραμματίζουν νέες κινητοποιήσεις και συγκεκριμένα συγκέντρωση αύριο στην πλατεία Συντάγματος, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την επόμενη Πέμπτη και συμμετοχή στις διαδηλώσεις που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, στη Διεθνή Εκθεση.

    [02] Ισραήλ - Ελλάδα

    Η Ελλάδα αντιμετωπίζει, στις 16:00,το Ισραήλ στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Euro 2012 με μοναδικό στόχο τη νίκη που θα τη διατηρήσει στην κορυφή της βαθμολογίας. Δεν θα υπάρξει τηλεοπτική κάλυψη του αγώνα που θα διεξαχθεί στο Τελ Αβίβ.

    [03] Νέες ενδείξεις για ύπαρξη νερού στον Άρη

    Το όχημα «Opportunity» (Ευκαιρία) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας ανακάλυψε νέες γεωλογικές ενδείξεις που ενισχύουν την πιθανότητα το νερό να είχε παίξει σημαντικό ρόλο στο παρελθόν του πλανήτη Άρη, ο οποίος σήμερα είναι πια ξηρός και παγωμένος, αλλά κάποτε φαίνεται πως προσέφερε μια πολύ πιο υγρή εικόνα.

    Το συγκεκριμένο όχημα της NASA, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», μόλις εισήλθε σε ένα νέο μεγάλο κρατήρα πλάτους 22 χιλιομέτρων, με την ονομασία «Endeavour» (Προσπάθεια), όπου και συνάντησε ένα έδαφος με χημική σύσταση ανόμοια με οποιαδήποτε άλλη είχε εντοπιστεί στον «κόκκινο πλανήτη».

    Ο πρώτος βράχος του κρατήρα που το «Opportunity» ανέλυσε με τα φορητά όργανά του και ο οποίος έχει μέγεθος όσο ένα σκαμπό, αποδείχτηκε ότι περιέχει πολύ υψηλά επίπεδα ψευδάργυρου και βρώμιου, δύο μετάλλων που στη Γη συνήθως βρίσκονται σε πετρώματα, τα οποία έχουν εκτεθεί για καιρό σε θερμό νερό, π.χ. σε θερμοπηγές ή σε άλλα υπόγεια υδροθερμικά συστήματα. «Αυτός ο βράχος δεν μοιάζει με τίποτε από ό,τι έχουμε δει ως τώρα. Σκεφτόμαστε πολύ τι μπορεί να σημαίνει», δήλωσε ο καθηγητής αστρονομίας Στιβ Σκουάιρς του πανεπιστημίου Κορνέλ, ο οποίος είναι ο επικεφαλής επιστήμων της αποστολής του οχήματος τύπου ρόβερ (την όλη αποστολή διευθύνει ο ελληνικής καταγωγής Τζον Κάλας).

    Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι πριν από πολύ καιρό, ίσως δισεκατομμύρια χρόνια, μεγάλες ποσότητες νερού με άγνωστη μορφή (υγρή ή υδρατμών) έρρευσαν ή διαπέρασαν (διήθηση) το συγκεκριμένο πέτρωμα, αυξάνοντας σταδιακά τις συγκεντρώσεις ψευδαργύρου και βρωμίου στο εσωτερικό του σε τόσο μεγάλο βαθμό, που ποτέ πριν δεν έχει ανιχνευθεί στον Άρη.Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν- μέσω του αεικίνητου ρόβερ- να αναζητούν και άλλα παρόμοια δείγματα βράχων πλούσιων σε ψευδάργυρο, αλλά και άλλα μέταλλα που, από γεωλογική άποψη, σχετίζονται με την παρουσία νερού.

    Το «Opportunity», το οποίο έως σήμερα έχει «τρέξει» 33,5 χιλιόμετρα και δεν βρίσκεται πια σε πολύ καλή μηχανική κατάσταση λόγω των αναπόφευκτων φθορών του, είναι ένα από τα δύο μικρά οχήματα τύπου ρόβερ που στάλθηκαν σε διαφορετικές πλευρές του πλανήτη Άρη, τον Ιανουάριο του 2004. Το «αδελφό Spirit» (Πνεύμα), παγιδευμένο στην άμμο από τον Μάιο του 2009, τελικά εξέπνευσε πέρυσι τον Μάρτιο μην μπορώντας να τα βγάλει πέρα με τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Έκτοτε, το «Opportunity» περιπλανιέται μόνο του στον Άρη σε αναζήτηση ευκαιριών για νέες ανακαλύψεις, ιδίως σε σχέση με την ύπαρξη νερού, που θεωρείται βασικό συστατικό της ζωής. Το ρόβερ, που έχει μέγεθος όσο ένα αμαξάκι σαν αυτά που χρησιμοποιούνται στα γήπεδα γκολφ, προσγειώθηκε κοντά στον ισημερινό του Άρη και σχεδόν αμέσως ανακάλυψε ενδείξεις ότι η πεδιάδα (Meridiani Plenum) κάποτε καλυπτόταν από ρηχά, αλμυρά και ελαφρώς όξινα νερά. Στη Γη τα υδροθερμικά συστήματα θεωρούνται κατ' εξοχήν ιδανικό περιβάλλον για τα μικρόβια.

    Αν ο Άρης όντως είχε κάποτε νερό, τότε μπορεί να φιλοξενούσε και ζωή. Το 2012, θα καταφτάσει ένα νέο μεγαλύτερο όχημα της NASA στον Άρη, το «Curiosity», μεγέθους όσο ένα κανονικό τζιπ, για να βοηθήσει στις επιστημονικές έρευνες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 September 2011 - 12:29:45 UTC