Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η "εικόνα" του Τσε Γκεβάρα συνεχίζει να γοητεύει
  • [02] Ωκεανογραφική έρευνα σε ζωντανή μετάδοση μέσω Internet
  • [03] Τα ασπρόμαυρα χνάρια της ελληνικής ιστορίας
  • [04] Γνωριμία με τέσσερα ιστορικά κτίρια της Θεσσαλονίκης
  • [05] Μήνυμα αισιοδοξίας Ευ. Βενιζέλου για ανάταξη της ελληνικής οικονομίας
  • [06] Γονίδιο βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του μαστού
  • [07] Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχουν γόνιμα πεδία συνεργασίας
  • [08] Επτά νεκροί διαδηλωτές από πυρά της αστυνομίας στη Συρία
  • [09] Βαθύπλουτος Κινέζος θέλει να αγοράσει ένα... κομματάκι της Ισλανδίας
  • [10] Έκθεση "Απολιθωμένων Ενδημικών Θηλαστικών της Κύπρου"
  • [11] Νέες ποικιλίες, χρήσεις και αποδόσεις για το κτηνοτροφικό ρεβίθι
  • [12] Έρευνα της UEFA για παιχνίδι της ελληνικής Φούτμπολ Λιγκ
  • [13] Πρεσβευτής της Unicef ο Τζόκοβιτς
  • [14] Γ. Σνάιντερ: Μένω στην Ίντερ
  • [15] Καρδιακό επεισόδιο υπέστη ο Χρ. Κόντης του ΑΠΟΕΛ

  • [01] Η "εικόνα" του Τσε Γκεβάρα συνεχίζει να γοητεύει

    Ο ίδιος ο Τσε Γκεβάρα δεν είναι πια εδώ. Η μορφή του, όμως, είναι παντού. Είναι, τρόπον τινά, ο "Άγιος" της Κουβανικής Επανάστασης. Δεν το γράφω μόνο μεταφορικά. Συχνά μπορεί κανείς να δει, ακόμα και σήμερα, μέσα στα κουβανέζικα σπίτια, τρία "εικονίσματα", του Τσε, του Φιντέλ και της... Παρθένου Μαρίας!

    Η δολοφονία του Τσε στη Βολιβία, το 1967, παρουσία ανδρών των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, προσέδωσε απαράμιλλο κύρος στη μορφή του, ένα ηθικό κεφάλαιο που λειτουργεί ακόμα ως ασπίδα του καθεστώτος που γέννησε η Επανάσταση. Και συνεχίζει να συνιστά μια από τις βαριές ιστορικές παρακαταθήκες που σκιάζουν πάντα τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους λαούς της Λατινικής Αμερικής, για τους οποίους ο Γκεβάρα πήρε για πάντα μια θέση στο πάνθεο των ηρώων τους, δίπλα στον Σιμόν Μπολίβαρ, τον Χοσέ Μαρτί, τον δολοφονημένο σοσιαλιστή Πρόεδρο της Χιλής Σαλβαδόρ Αλλιέντε και άλλους.

    Ήταν τόσος ο φόβος και το μίσος που ενέπνευσε, όσο ζούσε, ο εμπνευστής του συνθήματος «Ένα, δύο, τρία, πολλά Βιετνάμ!», που έκρυψαν το πτώμα του μετά την εκτέλεση, κάτι που δεν μείωσε, όμως (το αντίθετο, αύξησε) τον αριθμό των νέων, σε όλο τον κόσμο, που κρέμασαν την περίφημη φωτογραφία που του τράβηξε ο Κόρντα στα δωμάτιά τους, μαζί και το σύνθημα Hasta la victoria, sempre (Μέχρι τη νίκη, πάντα).

    Η οικογένειά του Τσε χρειάστηκε να περιμένει τρεις δεκαετίες για να εκταφεί η σορός του, να της παραδοθεί και να μεταφερθεί στην Κούβα, όπου αναπαύεται στο Μαυσωλείο της Σάντα Κλάρα.

    Αν μια μερίδα της κουβανικής, ιδίως αστικής, νεολαίας, μοιάζει να έχει κάπως βαρεθεί την επανάληψη των θριάμβων κατά του Φ. Μπατίστα και των ΗΠΑ, ή να μην ενδιαφέρεται τόσο να συγκρίνει διαρκώς τη μετεπαναστατική με μια προεπαναστατική Κούβα, που δεν γνώρισε ποτέ, για τον Χοσέ Αλγκουντίν, η Επανάσταση παραμένει πάντα πατρίδα και οικογένεια μαζί. Παρά την προχωρημένη ηλικία του δηλώνει έτοιμος να τις υπερασπιστεί με το όπλο στο χέρι, ανά πάσα στιγμή, όπως έκανε κάποτε στη Σιέρρα Μαέστρα.

    Γεμάτος ενδιαφέρον, με ρωτάει τι γίνεται στην Ελλάδα με τα δικά μας προβλήματα, προτού μου διηγηθεί πως ο ίδιος, ένας εικοσάχρονος, φτωχός κι αγράμματος αγρότης, συνάντησε, στις 21 Απριλίου 1958, τον Τσε, μια συνάντηση που άλλαξε όλη του ζωή.

    Ο Γκεβάρα το στρατολόγησε στο αντάρτικο και τον έκανε έναν από τους τρεις συνδέσμους-ταχυδρόμους που χρησιμοποιούσε. ?Ήταν μαζί του όταν "πήρε" την Αβάνα. Αργότερα, μετά τη νίκη της Επανάστασης, τον πήρε μαζί του, ως υπεύθυνο ασφαλείας, στην πρώτη διεθνή περιοδεία που έκανε, με την οποία εξήγησε διεθνώς τη σημασία της Επανάστασης, αναζητώντας στήριξη και αναγνώριση για το νέο καθεστώς της Κούβας.

    Μια μέρα στο βουνό, διηγείται ο Χοσέ, ο Τσε έγραφε μια διαταγή προς τις ανταρτικές ομάδες. Ο Φιντέλ, που τον παρακολουθούσε προσεκτικά, του είπε στο τέλος: «Υπόγραψε κομμαντάντε!». «Τι;», τον ρώτησε ξαφνιασμένος ο Γκεβάρα. «Γράψε, κομμαντάντε!», επανέλαβε ο Κάστρο. "Ήταν η στιγμή που "γεννήθηκε" ένας από τους θρύλους της... παγκόσμιας επανάστασης, o κομμαντάντε (διοικητής) Ερνέστο "Τσε" Γκεβάρα.

    Μαζί με το Χοσέ, είναι μια παρέα τεσσάρων επιζώντων συμπολεμιστών του Τσε, από την «κολόνα 8», που μας διηγούνται ιστορίες από τον αρχηγό τους, καθώς μας οδηγούν σε ένα από τα κρησφύγετά του, όχι μακριά από την πόλη Ματάνζας, γνωστή και ως "Αθήνα της Κούβας", εξαιτίας της πλούσιας πολιτιστικής της παράδοσης. Πως για παράδειγμα επέμενε ο Γκεβάρα να μάθουν να γράφουν και να διαβάζουν, και τι κόλπα χρησιμοποιούσε για να τους αναγκάσει, καθώς μερικοί βαριόνταν την προσπάθεια και κοίταζαν να την αποφύγουν.

    Ο αναλφάβητος Χοσέ, όχι μόνο έμαθε γράμματα, αλλά και υπηρέτησε μετά την Επανάσταση στον κουβανικό στρατό, από τον οποίο αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του συνταγματάρχη. Σήμερα, ασχολείται με ένα πρότυπο οικολογικό κτήμα που χρησιμεύει, μεταξύ άλλων, στις προσπάθειες προστασίας της βιοποικιλότητας.

    Παρών στην κρίσιμη μάχη της Μερτσέντες, στη Σιέρρα Μαέστρα, όταν 300 αντάρτες νίκησαν 10.000 στρατιώτες του Μπατίστα, ο Χοσέ διηγείται πως τους ξεγέλασε και πανικόβαλε ο αρχηγός του, μετακινώντας συνεχώς τους άνδρες του ώστε να δώσει την εντύπωση πολύ υπέρτερων δυνάμεων. «Ο Τσε ήταν πολύ ικανός, είχε μεγάλη καθαρότητα στον σκοπό που επεδίωκε και έδινε πάντα ο ίδιος το παράδειγμα. Δεν φοβόταν.

    Μας έλεγε πάντα δύο φορές τις διαταγές και μας ζητούσε να τις επαναλάβουμε. Παρόλο που δεν ήταν Κουβανός, καταλάβαινε περισσότερο και από τους Κουβανούς τις δυνατότητές τους. Στο ταξίδι που πήγαμε μετά την Επανάσταση πέτυχε να αναγνωρίσουν την κυβέρνηση, που ήταν ακόμα κυριολεκτικά στον αέρα, ακόμα και χώρες που δεν είχαν σχέσεις με την Κούβα, όπως η Ιαπωνία. Στην αρχή που ήρθε, ένοιωθε κάπως διστακτικός, γιατί δεν ήταν Κουβανός, αργότερα όμως το ξεπέρασε. Από την αρχή όμως ήθελε να φύγει από την Κούβα».

    Ο Χοσέ εκτιμά ότι ο Τσε έκανε ίσως λάθος μην αναζητώντας μια συμβιβαστική λύση στο θέμα της διοίκησης του αντάρτικου στη Βολιβία με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚ αυτής της χώρας. Ο Τσε, λέει, είχε περισσότερη συμπάθεια για τους Κινέζους, παρά τους Ρώσους κομμουνιστές, το μοντέλο των οποίων εμπεριείχε, πίστευε, πολλά στοιχεία ανισότητας.

    «Θα ήταν ευχαριστημένος σήμερα ο Γκεβάρα από την Κούβα αν ζούσε; Τι νομίζεις;», ρωτώ τον Χοσέ κι αυτός μου απαντάει: «Αν ζούσε ο Τσε, η Κούβα θα ήταν δυο φορές πιο αναπτυγμένη. Δεν μπορείς να φανταστείς την εξυπνάδα, τη θέληση, το δυναμισμό αυτού του ανθρώπου. Μιλούσε λίγο. Αλλά όταν μιλούσε, ήξερε γιατί μίλαγε, ήξερε ότι μπορούσε να κάνει αυτό που έλεγε. Και έλεγχε τι γινόταν με τις διαταγές του, ερχόταν όταν δεν τον περίμεναν να δει τι κάνουν».

    Ήταν μια εποχή, είναι τελείως φανερό στον παρατηρητή, η οποία σφράγισε βαθιά, ανεξίτηλα όσους την έζησαν. "Δεν μπορώ να σου δώσω να καταλάβεις το κλίμα εκείνης της εποχής" λέει συγκινημένη η ακαδημαϊκός Ιζαμπέλ Μονάλ, απόφοιτος του Χάρβαρντ, αλλά και του, ίσως πιο σημαντικού, "σχολείου" της Επανάστασης, που δεν θεωρεί αντιφατική την αγάπη της για τον Πλάτωνα και τον Μαρξ και τονίζει την τεράστια επιρροή του Αριστοτέλη στις πολιτικές ιδέες του τελευταίου.

    «Δεν μπορείς», μου λέει, «να φανταστείς τι γινόταν όταν μιλούσαν ο Τσε και ο Φιντέλ, την καθαρότητα του λόγου τους, πως είχαν διώξει και την παραμικρή στάλα της δημαγωγίας που επικρατούσε πιο πριν στον πολιτικό λόγο της Κούβας και της Λατινικής Αμερικής. Δεν έβγαζαν λόγους, έκαναν μάθημα, και όσοι τους άκουγαν, ρουφούσαν κυριολεκτικά τα λόγια τους, τόσο πολύτιμα τα ένοιωθαν».

    Φτάνει, όμως, το ηρωικό παρελθόν για να διατηρηθεί και να προοδεύσει ένα καθεστώς; Τι θα γίνει όταν αποχωρήσουν από τη σκηνή οι τελευταίοι της Σιέρρα Μαέστρα; Έχει μέλλον ο "σοσιαλισμός των τροπικών";

    [02] Ωκεανογραφική έρευνα σε ζωντανή μετάδοση μέσω Internet

    Στο πλαίσιο του Ερευνητικού-Εκπαιδευτικού Προγράμματος 'New Frontiers in Ocean Exploration 2011' των Ξένων Πανεπιστημίων-Ινστιτούτων: Institute for Exploration (IFE), Ocean Exploration Trust (OET), University of Rhode Island (URI) και Center for Ocean Exploration and Archaeological Oceanography (COEAO) σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί ωκεανογραφική έρευνα στον υποθαλάσσιο χώρο του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Σαντορίνης και στην Κρητική λεκάνη με το Ω/Κ σκάφος 'Nautilus'.

    Οι έρευνες θα διαρκέσουν από την 1η έως και την 11η Σεπτεμβρίου 2011, ενώ ιδιαίτερη καινοτομία αποτελεί το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν on line σε πραγματικό χρόνο το ερευνητικό ταξίδι του σκάφους, καθώς και τις έρευνες που θα πραγματοποιούνται σε αυτό.

    Σημειώνεται ότι το Ω/Κ Nautilus έχει ξεκινήσει την έρευνα στην περιοχή της Σαντορίνης από το 2010 κυρίως στην περιοχή του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου, μελετώντας το ενεργό υδροθερμικό πεδίο στη βόρεια πλευρά του κρατήρα του. Επιστημονικοί Υπεύθυνοι της ωκεανογραφικής έρευνας είναι οι καθηγητές Dr. Robert Ballard (OET), Dr Katherine Croff Bell (OET) και η Λέκτορας Δρ. Νομικού Παρασκευή (ΕΚΠΑ), η οποία και συμμετείχε σε προηγούμενους ωκεανογραφικούς πλόες το 2006 με το Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ του ΕΛΚΕΘΕ και το 2010 με το Ε/V ΝΑUTILUS.

    Το Ω/Κ σκάφος 'Nautilus' του O.E.T. διαθέτει τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια ρομπότ (ROVs), τα Hercules και Argus, τα οποία και θα εξερευνήσουν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου, την περιοχή των νησίδων Χριστιανά και την Κρητική Λεκάνη. Τα τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ διαθέτουν κάμερες υψηλής ευκρίνειας για την συλλογή άριστης ποιότητας φωτογραφικού και κινηματογραφικού υλικού, ειδικά όργανα δειγματοληψίας γεωλογικού και βιολογικού υλικού, θερμόμετρο και όργανα χαρτογράφησης του πυθμένα με μεγάλη λεπτομέρεια.

    Επίσης το πλοίο διαθέτει ένα υψηλού εύρους ζώνης δορυφορικό σύστημα, το οποίο κατά τη διάρκεια του ωκεανογραφικού πλόα θα διευκολύνει την εξ' αποστάσεως εκπαίδευση και έρευνα μέσω του Inner Space Center (ISC) του URI Graduate School of Oceanography and Exploration. Όπως και το 2010, θα παρέχεται η δυνατότητα της on-line πρόσβασης της ωκεανογραφικής έρευνας στο δικτυακό χώρο του ταξιδιού www.nautiluslive.org στο οποίο ήδη μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθούν τις διεργασίες που γίνονται πάνω στο πλοίο και να συμμετέχουν στις συζητήσεις των ερευνητών. Καθημερινά θα γίνονται συνδέσεις με σχολεία της Αμερικής, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας και του Ισραήλ και με το Nautilus Live Theater at Mystic Aquarium στο Connecticut της Αμερικής.

    Το ωκεανογραφικό ταξίδι του 'Nautilus' ξεκίνησε στις 21 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Νοεμβρίου, ερευνώντας περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, του Αιγαίου, της Μεσογείου και του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, οι οποίες παρουσιάζουν αρχαιολογικό, βιολογικό και γεωλογικό ενδιαφέρον, σε συνεργασία με το National Geographic.

    [03] Τα ασπρόμαυρα χνάρια της ελληνικής ιστορίας

    Ως "ανάγνωση" της ιστορίας της Ελλάδας, κατά τον 19ο αιώνα, θα μπορούσε να εκληφθεί το ξεφύλλισμα της συλλογής φωτογραφιών ενός από τους μεγαλύτερους συλλέκτες της χώρας μας, του Άρη Παπατζήκα.

    Με σχεδόν 20.000 φωτογραφίες στην κατοχή του, που συνέλεξε τα τελευταία 25 χρόνια, ο κ. Παπατζήκας "αποτυπώνει" στη συλλογή του την Ελλάδα του μόχθου, της χαράς, της παράδοσης, της ιστορίας.

    Καμάρι του, όμως, όπως αποκαλύπτει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι η σπανιότερη φωτογραφία της συλλογής του, που αγόρασε αντί αρκετών εκατοντάδων ευρώ, σε μια δημοπρασία του εξωτερικού.

    "Πρόκειται για μια φωτογραφία του διάσημου Γάλλου φωτογράφου Φελίξ Μπονφίς (Felix Bonfils) η οποία είναι τραβηγμένη από τη θάλασσα της Θεσσαλονίκης και απεικονίζει την πόλη πριν ακόμα γκρεμιστούν τα τείχη, το 1868", αναφέρει ο συλλέκτης.

    Ο 48χρονος εκπαιδευτικός Άρης Παπατζήκας ξεκίνησε τη συλλογή, ορμώμενος από την αγάπη του για τη φωτογραφία. Έχοντας παρακολουθήσει μαθήματα φωτογραφίας και ως ερασιτέχνης φωτογράφος ο ίδιος, αγάπησε τα ασπρόμαυρα χνάρια της ζωής στο χαρτί και ξεκίνησε, το 1987, να συλλέγει τις φωτογραφίες, που τόσο πολύ του άρεζε να κοιτάζει.

    "Άρχισα να αγοράζω φωτογραφίες από παλαιοπωλεία, από δημοπρασίες και, στη συνέχεια, από ανταλλαγές μεταξύ διαφόρων συλλεκτών, χωρίς να έχω μια συγκεκριμένη θεματική, αλλά πολλές", μας λέει.

    "Κεφάλαια" στη συλλογή του αποτελούν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, τα παραδοσιακά επαγγέλματα, τα ρεμπέτικα, η ελληνική παράδοση γενικότερα, η καθημερινή ζωή, τα καφενεία, η τοπογραφία ακόμα και τα ? καλοκαιρινά μπάνια του λαού.

    "Οι φωτογραφίες μου είναι όλες πρωτόλειες, ενώ δεν παίρνω ποτέ απευθείας από οικογένειες, από τα προσωπικά τους άλμπουμ. Ψάχνω εικόνες που δεν είναι στημένες και δεν μ΄ ενδιαφέρει ιδιαίτερα αν είναι σπάνιες, αλλά αν το θέμα που απεικονίζουν είναι σπάνιο", εξηγεί, μυώντας μας λίγο στα ? μυστικά του συλλέκτη.

    Επιπλέον, όπως αναφέρει, δεν αναζητεί μόνο φωτογραφίες γνωστών φωτογράφων, αλλά και ανώνυμων, καθώς, όπως λέει, "πολλές φορές τα αριστουργήματα είναι από άγνωστους καλλιτέχνες".

    Στη συλλεκτική αξία μιας φωτογραφίας, ρόλο παίζει, εκτός από την καθαρότητά της και ολόκληρο το σκηνικό, δηλαδή, αν απεικονίζει για παράδειγμα, έναν άνδρα, το 1950, σε δρόμο της Θεσσαλονίκης και από πίσω φαίνεται ένας λούστρος ή ένα παλαιό φαρμακείο κι ένα αυτοκίνητο εποχής. Τότε, αποκτάει ακόμη μεγαλύτερη αξία.

    Αγαπημένος φωτογράφος πάντως του κ. Παπατζήκα, είναι ο Γιώργος Παπαδάκης, ο οποίος, προπολεμικά, διατηρούσε φωτογραφείο στην πλατεία Ιπποδρομίου.

    "Από τις θεματικές που τρέφω ιδιαίτερη αδυναμία είναι αυτή που αφορά στα παλιά επαγγέλματα, ενώ μια από τις πολλές φωτογραφίες που ξεχωρίζω στη συλλογή μου είναι και αυτή του Πωλ Ζεπτσί (Paul Zepdji), ο οποίος διατηρούσε φωτογραφείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στον μεσοπόλεμο και απαθανάτισε τις εργασίες κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής στην οδό Μοναστηρίου", σημειώνει.

    Ο κ.Παπατζήκας έχει συνεργαστεί πολλές φορές με μουσεία και ιδρύματα, όπως και με συγγραφείς, για την έκθεση συλλεκτικών φωτογραφιών ή έκδοση λευκωμάτων, όπως με τον δημοσιογράφο- συγγραφέα Χρίστο Ζαφείρη, στο λεύκωμα "Εν Θεσσαλονίκη", το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης. Δηλώνει πάντα ανοιχτός σε συνεργασίες, γιατί, όπως λέει, "όταν οι φωτογραφίες είναι στα συρτάρια δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν".

    Εντούτοις όμως, το ? σαράκι του συλλέκτη υπαγορεύει ότι, όταν μια φωτογραφία τυπωθεί, χάνει την αξία της. "Δεν είναι πλέον 'ψηλά' στο χρηματιστήριο των συλλεκτών, στην ουσία 'καίγεται' δηλαδή", αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Δηλώνει, ωστόσο, "αθεράπευτα συλλέκτης", αν και τα τελευταία χρόνια, δυσκολεύεται πολύ να βρει προπολεμικές φωτογραφίες. "Οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν πλέον είναι κυρίως μεταπολεμικές. Όσο για τις τιμές, στα παλιατζίδικα είναι σίγουρα χαμηλότερες απ΄ό,τι να 'χτυπήσεις' μια φωτογραφία σε δημοπρασία", καταλήγει.

    [04] Γνωριμία με τέσσερα ιστορικά κτίρια της Θεσσαλονίκης

    Τέσσερα τελείως διαφορετικά - μεταξύ τους - κτίρια δίνουν μια ξεχωριστή "νότα" στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το κάθε ένα απ' αυτά "κουβαλά" τη δική του, μοναδική ιστορία και μαγεύει κατοίκους και επισκέπτες, με τα στοιχεία που το περιβάλλουν.

    Η Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης

    Είναι ίσως το πιο "πολιορκημένο" κτίριο στην Ελλάδα, αφού όλες οι κινητοποιήσεις και οι διαδηλώσεις είτε περνούν, είτε καταλήγουν στο πρώην Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, τη σημερινή Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης.

    Το 1907 φιλοξένησε την τουρκική Νομική Σχολή, ενώ σ' αυτό κατέλυσε ο σουλτάνος Μωάμεθ Ε', κατά την επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη. Στο κτίριο αυτό υπογράφηκε από τον Τούρκο αρχιστράτηγο του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1912, Χασάν Ταξίν πασά, η παράδοση της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό στρατό, στις 26 Οκτωβρίου του 1912.

    Το 1955, οι γενικές διοικήσεις καταργούνται και έρχεται το υπουργείο Βόρειας Ελλάδας, με επικεφαλής υπουργό, που για πρώτη φορά συμμετέχει σε υπουργικό συμβούλιο.

    Το 1970, η δικτατορία του Ιωαννίδη το καταργεί και στο χώρο ευθύνης του δημιουργούνται δύο Περιφερειακές Διοικήσεις- Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με έδρες αντίστοιχα τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα.

    Μετά την επάνοδο της Δημοκρατίας, το 1974, επανιδρύεται και λειτουργεί το υπουργείο Βόρειας Ελλάδας μέχρι το 1987, οπότε και μετονομάζεται για εθνικούς λόγους σε υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    Κυβερνείο

    Φύλακες στέκουν όλες τις ώρες στην πύλη του Κυβερνείου, φυλάσσοντας το επιβλητικό κτίριο που χτίστηκε στη Θεσσαλονίκη για τις ανάγκες φιλοξενίας της βασιλικής οικογένειας. Με την πρώτη ματιά ο χώρος "μαγνητίζει" τα βλέμματα, παρά το γεγονός ότι έχει χρόνια να κατοικηθεί και είναι άκρως απαραίτητες αρκετές εργασίες ανακαίνισης.

    Το Κυβερνείο ορθώνεται πάνω στο ακρωτήρι του Μικρού Καραμπουρνού ή Μικρού Εμβόλου, που δεσπόζει στον κόλπο του Θερμαϊκού. Χτίστηκε σε μια έκταση 1.200 τ.μ. κατά την πενταετία της "ανασυγκρότησης" του 1955-1960, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Χριστόπουλου.

    Το 1963, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών παραχωρήθηκε για χρήση ως κατοικία του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου και με σχετική μελέτη του υπουργείου Δημοσίων Έργων μετατράπηκε σε Βασιλικό Ανάκτορο. Όμως, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος δεν έμεινε παρά μόνο μια νύχτα στο χώρο. Το 1968, το υπουργείο ανακάλεσε την απόφαση.

    Η πιο λαμπρή στιγμή του κτιρίου τα προηγούμενα χρόνια ήταν εκείνη της δεξίωσης της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, που ακολουθούσε την ομιλία του πρωθυπουργού στο Παλαί ντε Σπορ. Όμως, η ασθένεια του Ανδρέα Παπανδρέου τον ανάγκασε να περιορίσει τις μετακινήσεις του, οπότε το συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" άρχισε να φιλοξενεί ομιλία και δεξίωση, με αποτέλεσμα να ξεχαστεί το Κυβερνείο.

    Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

    Η παλιά Θεσσαλονίκη "ζωντανεύει" μέσα από φωτογραφίες, καρτ ποστάλ, ιδιωτικές συλλογές εγγράφων, χάρτες και βιντεοκασέτες. Η ιστορία της πόλης βρίσκεται στα "συρτάρια" του Κέντρου Ιστορίας, στην πλατεία Ιπποδρομίου, περιμένοντας τους ερευνητές να την ? ανακαλύψουν.

    Το Κέντρο Ιστορίας, που αποτελεί δωρεά του ζεύγους Αναστασίου και Ιουλίας Μπίλλη, διαθέτει το αρχείο του δήμου Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει έγγραφα, τα οποία καλύπτουν σχεδόν όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Μέσα από το αρχείο παρουσιάζεται ανάγλυφα η ιστορία της πόλης, σε μια χρονική περίοδο, κατά την οποία η πόλη αλλάζει ριζικά σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς της. Από μια περιτείχιστη κλειστή πόλη της οθωμανικής αυτοκρατορίας των αρχών του 20ου αιώνα, με 150.000 κατοίκους, μεταμορφώνεται σε μια σύγχρονη μεγαλούπολη των 1.000.000 κατοίκων, σ' ένα οικονομικό και εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων.

    Στοιχειωμένο σπίτι

    Στη Θεσσαλονίκη, αρκετοί θεωρούν "στοιχειωμένο" το σπίτι της Βασιλίσσης Όλγας, στον αριθμό 263. Το σπίτι λέγεται πως παλιά ήταν αρχοντικό κάποιου Εβραίου, ενώ σήμερα δεν κατοικείται, αφού είναι ετοιμόρροπο και ο γύρω χώρος έχει μετατραπεί σε αποθήκη οικοδομικών υλικών. Φημολογείται πως όσοι έχουν μείνει εκεί νύχτα, ακούνε φοβερούς θορύβους από φαντάσματα, που κυκλοφορούν στα δωμάτια, με αποτέλεσμα να τρέπονται σε φυγή.

    Λέγεται πως συνοδεύει κατάρα και όποιος μένει εκεί κινδυνεύει να τρελαθεί, ενώ όποιος προσπαθήσει να το γκρεμίσει κινδυνεύει να πεθάνει. Στο παρελθόν, το πήραν δύο εργολάβοι για να το κατεδαφίσουν, όμως την ημέρα που πέρασε στην ιδιοκτησία τους ο ένας πέθανε από την καρδιά του και ο άλλος σκοτώθηκε σε τροχαίο ταξιδεύοντας στην Αθήνα.

    [05] Μήνυμα αισιοδοξίας Ευ. Βενιζέλου για ανάταξη της ελληνικής οικονομίας

    Αθήνα, Ελλάδα 29/08/2011 23:55 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Βουλή - Ολομέλεια: Συζήτηση επερώτησης του ΛΑΟΣ για την οικονομία. Ευ. Βενιζέλος

    Μήνυμα αισιοδοξίας για ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, με προϋπόθεση την πιστή εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου και των κυβερνητικών εξαγγελιών για συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το μισθολόγιο, θέλησε να δώσει από την Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας στην επερώτηση του ΛΑΟΣ για την οικονομία και στο συμπέρασμά του πως «η κατάσταση δεν ισιώνει».

    Για το πλαίσιο των συζητήσεων με την τρόικα και την πορεία εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου ο κ. Βενιζέλος θαενημερώσει σήμερα τονπρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά. Η συνάντηση θα γίνει στα γραφεία της ΝΔ, στη λεωφόρο Συγγρού.

    «Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας των μεγάλων αλλαγών» ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος αποσυνέδεσε τις ιδιωτικοποιήσεις από την κατάσταση του χρηματιστηρίου και ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει πλέον και την διεύρυνση του στόχου του ενιαίου μισθολογίου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, χαιρέτισε την συγχώνευση της ALPHA BANK με την EUROBANK και ανακοίνωσε πως τις προσεχείς ημέρες θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο οι επωνυμίες των επιχειρήσεων των μεγαλοφειλετών του Δημοσίου (για ποσά άνω των 150.000 ευρώ) - ενώ εξετάζεται και φόρμουλα για ανακοίνωση των ονομάτων των συγκεκριμένων επιχειρηματιών, εφόσον δώσει την σχετική άδεια η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, με δυνατότητα αιτιολογημένης ένστασης από πλευράς τους, εντός 10 ημερών.

    Ειδικά για την συγχώνευση των δύο τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών την αντιμετώπισε ως «απάντηση στην συζήτηση που διεξάγεται με τους γνωστούς ηττοπαθείς όρους, αλλά που στέλνει και απάντηση στην διεθνή κοινότητα και οικονομία».

    «Η γκρίνια, η συνεχής αυτοταπείνωση, η αμφισβήτηση του αυτονοήτου δεν οδηγεί πουθενά. Η χώρα καθηλώνεται μόνη της γιατί μετατρέπει το πρόβλημα σε υπαρξιακή κρίση» υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.

    Απέναντι στην διαπίστωση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, πως η κυβέρνηση αδυνατεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που η ίδια καλλιέργησε και στους μετρήσιμους στόχους που η ίδια έβαλε για την μείωση του ελλείμματος, ο κος Βενιζέλος αντέταξε την «συμπίεση του δομικού πληθωρισμού» («ένδειξη ομαλότερης λειτουργίας της αγοράς και αρχή συμπίεσης του επιπέδου των τιμών» ανέφερε χαρακτηριστικά), αλλά και την αύξηση των παραγγελιών στην βιομηχανία, μαζί με την αύξηση των εξαγωγών.

    «Δεν είναι δύσκολο να αυξηθούν τα διαθέσιμα του Δημοσίου και να αλλάξει το κλίμα - και αυτό θα έχει πολλαπλασιαστική επίδοση και σε όλα τα μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως την αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, προγράμματα που θα υπαχθούν στον παλαιότερο αναπτυξιακό νόμο, μικρές, οριζόντιες ιδιωτικές επενδύσεις που κινούν την αγορά και μπορούν να αλλάξουν πραγματικά την κατάσταση, την ατμόσφαιρα, την τάση». Προϋπόθεση για τα παραπάνω ωστόσο, είναι η πιστή και ταχύτερη εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα:

    «Όλα αυτά που έχουμε συζητήσει με ευρυτάτη συναίνεση, για την αναδιάρθρωση των φορέων, τις εργασιακές σχέσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, θα τα προωθήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποφασιστικότητα» δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομικών. «Δεν συνδέεται το πρόβλημα των ιδιωτικοποιήσεων με το Χρηματιστήριο. Είδατε σήμερα την εκτίναξη. Μπορούμε και θα κάνουμε πάρα πολλά, πέραν της χρηματιστηριακής παραμέτρου. Υπάρχουν δικαιώματα, συμμετοχές, συμβάσεις, που δεν εξαρτώνται από την χρηματιστηριακή αποτίμηση και μηχανισμοί ενσωμάτωσης μελλοντικών χρηματιστηριακών υπεραξιών?». Η κύρια διάσταση των μεταρρυθμίσεων, δεν είναι οικονομική, αλλά διαρθρωτική: «Η ιδιωτικοποίηση σημαίνει φθηνότερο, μικρότερο κράτος για καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, υγιέστερο ανταγωνισμό στην αγορά, φθηνότερες και καλύτερες υπηρεσίες. Το ίδιο ισχύει για την αναδιάρθρωση των φορέων και την εργασιακή εφεδρεία. Η αναδιάρθρωση έχει ψηφιστεί, υπάρχει η ευελιξία να γίνουν οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις στον δημόσιο τομέα - και θα γίνουν εμπροθέσμως»

    [06] Γονίδιο βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του μαστού

    Η ανίχνευση μεταλλάξεων στο γονίδιο CHEK2, βοηθά να προσδιοριστεί ο βαθμός κινδύνου μιας γυναίκας να εμφανίσει καρκίνο του μαστού, ειδικά αν υπάρχει ήδη προηγούμενο για την ασθένεια στην οικογένειά της, σύμφωνα με μια νέα πολωνική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τσέζαρι Τσιμπούλσκι του τμήματος Γενετικής και Παθολογίας του Πομερανιανού Ιατρικού Πανεπιστημίου στο Σετσίν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής ογκολογίας «Journal of Clinical Oncology», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, υπολόγισαν ότι μια γυναίκα που διαθέτει μια μετάλλαξη του συγκεκριμένου γονιδίου, έχει, κατά μέσο όρο, κίνδυνο 34% να εμφανίσει τη νόσο, αν επίσης η μητέρα της ή η αδελφή της είχαν καρκίνο του μαστού.

    Οι Πολωνοί ερευνητές, ανέλυσαν τα γονίδια περίπου 7.500 γυναικών με καρκίνο του μαστού, οι οποίες δεν διέθεταν μεταλλαγμένες μορφές του γονιδίου BRCA και ανακάλυψαν ότι το 3% από αυτές είχαν μια μετάλλαξη στο γονίδιο CHEK2. Οι γυναίκες που δεν είχαν καρκίνο του μαστού, διέθεταν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη σε πολύ μικρότερο ποσοστό (1%).

    Αν και το γονίδιο CHEK2 είχε συσχετιστεί με τον καρκίνο και στο παρελθόν, δεν ήταν σαφές ποιο ρόλο έπαιζε το οικογενειακό ιστορικό. Η νέα έρευνα, συμπέρανε ότι το μεγαλύτερο κίνδυνο ανάμεσα στις γυναίκες με αυτή την μετάλλαξη, αντιμετωπίζουν όσες έχουν στενούς συγγενείς με καρκίνο του μαστού. Μια γυναίκα με μετάλλαξη CHEK2 έχει γενικά κίνδυνο 20%, αν διαθέτει οικογενειακό ιστορικό σε συγγενή πρώτου βαθμού (μητέρα, αδελφή), το ποσοστό κινδύνου αυξάνεται σε 34%, ενώ αν το οικογενειακό ιστορικό επεκτείνεται σε γυναίκα συγγενή δευτέρου βαθμού, τότε ο κίνδυνος αυξάνεται κι άλλο, στο 44%.

    Ο Τσέζαρι Τισμπούλσκι τόνισε ότι το τεστ πρέπει στο μέλλον να γίνεται από όλες τις γυναίκες που έχουν περιστατικά καρκίνου του μαστού στο οικογενειακό περιβάλλον τους. Μέχρι στιγμής, οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών, ενθαρρύνονται να κάνουν ελέγχους για πιθανή μετάλλαξη των γονιδίων BRCA 1 και 2, που αυξάνουν τον κίνδυνο για τη νόσο.

    Ειδικοί στις ΗΠΑ, πάντως, επεσήμαναν ότι το τεστ για ανεύρεση του γονιδίου CHEK2, αν και αποτελεί ένα καλό πρώτο βήμα, δεν είναι ακόμα απολύτως έτοιμο για ευρεία χρήση.

    [07] Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχουν γόνιμα πεδία συνεργασίας

    "Υπάρχουν πάντα πολλά και γόνιμα πεδία όπου υπάρχει σύγκλιση απόψεων" δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά και πρόσθεσε ότι "τα πάντα εξαρτώνται από την ειλικρινή, έντιμη και ανοικτή συνεργασία, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης".

    Ο κ. Βενιζέλος συνέχισε λέγοντας ότι "είμαστε ανοικτοί και θέλω να ελπίζω ότι αυτή είναι και η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μία εθνικά υπεύθυνη στάση που είναι η βάση της συναίνεσης. Γιατί δεν διαχειριζόμαστε μία κομματική υπόθεση αλλά μία πολύ μεγάλη εθνική κρίση η οποία απαιτεί συστράτευση, με ειλικρινή συνεργασία όλων των δυνάμεων".

    Η συνάντηση την οποία είχε ζητήσει χθες ο κ. Βενιζέλος διήρκεσε μία ώρα και δέκα λεπτά και οι δύο πολιτικοί ήταν μόνοι χωρίς τους συνεργάτες τους. Από την πλευρά της ΝΔ διέρευσε μόνο ότι υπήρξε ενημέρωση για όλα τα οικονομικά ζητήματα από τον υπουργό Οικονομικών χωρίς τοποθετήσεις από τον κ. Σαμαρά.

    Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι είχαν εκτενή και ουσιαστική συζήτηση σε πάρα πολύ καλό κλίμα για όλα τα ζητήματα.

    "Ζήτησα να ενημερώσω για τις συζητήσεις με την τρόικα για τα μακροικονομικά δεδομένα και τους δημοσιονομικούς στόχους, για τις άμεσες προτεραιότητες και την εκτέλεση του προυπολογισμού για τις ιδιωτικοποιήσεις για το νέο φορολογικό σύστημα το νέο μισθολόγιο την εργασιακή εφεδρεία".

    Ειδικότερα για το φορολογικό, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι "ανοίγει πεδίο συναίνεσης για να υπάρξει ενιαίο εθνικό φορολογικό σύστημα", διευκρίνισε, όμως, ότι η συζήτηση θα γίνει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

    [08] Επτά νεκροί διαδηλωτές από πυρά της αστυνομίας στη Συρία

    Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών και σκότωσαν επτά σε διαφορετικές πόλεις της χώρας σήμερα, πρώτη ημέρα της γιορτής του \'Ειντ αλ φιτρ, ανακοίνωσαν αντικαθεστωτικοί.

    \"Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν την πρώτη ημέρα του \'Ειντ αλ φιτρ--γιορτή που σηματοδοτεί το τέλος του ραμαζανιού. Τέσσερις στην Αλ-Χάρα, δύο στο Ινχίλ, στην επαρχία Ντεράα και ένας στη Χομς\", ανακοίνωσε η Επιτροπή Συντονισμού της αντιπολίτευσης.

    Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε νωρίτερα \"το θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό εννιά από τις δυνάμεις ασφαλείας που πυροβολούσαν εναντίον μεγάλης διαδήλωσης στην Αλ-Χάρα, μετά την προσευχή του \'Ειντ αλ φιτρ\".

    [09] Βαθύπλουτος Κινέζος θέλει να αγοράσει ένα... κομματάκι της Ισλανδίας

    Ένας βαθύπλουτος Κινέζος που δραστηριοποιείται στις οικοδομικές επιχειρήσεις σκοπεύει να αγοράσει μια τεράστια έκταση στην Ισλανδία για υλοποιήσει τουριστικό σχέδιο αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και ένα μεγάλο γήπεδο γκολφ, γράφει σήμερα η εφημερίδα Financial Times.

    Ο Χουάνκ Νούμπο, πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος, έχει υπογράψει πρωτόκολλο πώλησης έκτασης 300 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο ισλανδικό έδαφος, αποκαλύπτει το δημοσίευμα.

    Ο Χουάνγκ βρίσκεται στη 161η θέση του περιοδικού Forbes για τους ανθρώπους με τις μεγαλύτερες περιουσίες σε όλον τον κόσμο, το 2010. Η εταιρία του Zhongkun έχει τουριστικές μονάδες στην Κίνα και σε όλον τον κόσμο.

    Ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας υπέγραψε προσύμφωνο αγορά της γης με τους ιδιοκτήτες της, ανάμεσά τους και η ισλανδική κυβέρνηση. Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από το Πεκίνο και το Ρέικιαβικ, μετέδωσε το Iceland Review Online.

    [10] Έκθεση "Απολιθωμένων Ενδημικών Θηλαστικών της Κύπρου"

    Η επιστημονική και πρωτοποριακή έκθεση «Απολιθωμένων Ενδημικών Θηλαστικών της Κύπρου», εγκαινιάζεται αυτή την Παρασκευή στο Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας «Thalassa».

    Η έκθεση γίνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Περιλαμβάνει τις ενότητες γεωλογίας της Κύπρου, θαλάσσιες αποθέσεις και απολιθώματα, τον ενδημισμό των θηλαστικών στα νησιά της Μεσογείου και στην Κύπρο, τους ιπποπόταμους της Κύπρου και τους ελέφαντες της Κύπρου, ενώ εκτίθενται μοναδικά ευρήματα των παλαιοντολογικών ανασκαφών που διεξήχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή Αγίας Νάπας την τελευταία δεκαετία, όπως κρανία και απολιθωμένα οστά νάνων ιπποπόταμων και ελεφάντων καθώς και δείγματα απολιθωμάτων και πετρωμάτων της Κύπρου.

    Στην έκθεση, σύμφωνα με τους οργανωτές της, υπάρχει αναπαράσταση του σκελετού του νάνου κυπριακού ιπποπόταμου (Phanourios minor) καθώς και αναπαράσταση του χώρου των ανασκαφών. Παρουσιάζονται επίσης χάρτες με τις θέσεις που έχουν βρεθεί απολιθώματα των ενδημικών θηλαστικών, της εξέλιξης της ακτογραμμής της Ανατολικής Μεσογείου τα τελευταία 25000 χρόνια και της γεωλογίας της Κύπρου.

    Αναφέρεται ακόμα, ότι οι νάνοι ιπποπόταμοι της Κύπρου θεωρούνται οι τελευταίοι ιπποπόταμοι της Ευρώπης και εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 10,000 χρόνια, ενώ οι νάνοι ελέφαντες της Κύπρου (Elephas cypriotes) είχαν εξαφανιστεί πριν από τους ιπποπόταμους.

    Σύμφωνα με τους επιστημονικούς υπεύθυνους των ανασκαφών Γεώργιο Θεοδώρου Καθηγητή Παλαιοντολογίας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Ιωάννη Παναγίδη Ανώτερο Γεωλογικό λειτουργό στο Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, η μετανάστευση των ζώων έγινε κατά τις παγετώδεις περιόδους, όταν χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούσαν σε ολόκληρη τη Γη.

    "Στις περιόδους αυτές η στάθμη της θάλασσας χαμήλωνε λόγω της δέσμευσης τεράστιων ποσοτήτων νερού μέσα στους παγετώνες και πολύ μεγάλες εκτάσεις της γης ήταν καλυμμένες με στρώμα πάγου μεγάλου πάχους. Η δέσμευση τεράστιων ποσοτήτων νερού στους παγετώνες είχε σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη πτώση της στάθμης της θάλασσας, σε παγκόσμια κλίμακα. Η έκταση της Κύπρου σ? αυτό το διάστημα μεγάλωνε σημαντικά, οι ακτές της προεκτείνονται προς τη θάλασσα μερικά χιλιόμετρα πέραν των σημερινών θέσεων. Το ίδιο μεγάλωναν και οι εκτάσεις των γειτονικών της χωρών και οι αποστάσεις της Κύπρου από αυτές και ιδιαίτερα από την Ηπειρωτική Ασία σμίκρυναν σημαντικά" λέει ο καθηγητής.

    [11] Νέες ποικιλίες, χρήσεις και αποδόσεις για το κτηνοτροφικό ρεβίθι

    Τις πρώτες ελληνικές ποικιλίες κτηνοτροφικού ρεβιθιού δημιούργησε το Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών της Λάρισας, όπου τα τελευταία χρόνια γίνονται σοβαρές προσπάθειες για την αύξηση των αποδόσεων και τη σταθεροποίηση του είδους από χρονιά σε χρονιά.

    Τι είναι όμως το κτηνοτροφικό ρεβίθι; Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κώστας Ηλιάδης, επί σειρά ετών ερευνητικό στέλεχος του παραπάνω ινστιτούτου, το κτηνοτροφικό ρεβίθι δεν είναι κάποιο άλλο είδος ρεβιθιού, αλλά είναι το γνωστό μας ρεβίθι, απλώς μόνο αλλάζει ο σκοπός παραγωγής του καρπού του που δεν προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση (όσπριο), αλλά για ζωοτροφή, γι' αυτό και δεν ενδιαφέρει τόσο το μέγεθος των σπόρων του. Είναι ετήσιο και καλλιεργείται σε ξερικά χωράφια, αποκλειστικά για τον καρπό του.

    Ο καρπός του ρεβιθιού είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά. Ειδικοί επιστήμονες σε θέματα βιοχημείας και τεχνολογίας στις ΗΠΑ βρήκαν ότι το ρεβίθι είναι μια πλούσια φυσική πηγή θρεπτικών συστατικών σε πρωτεΐνες (20-23 %), σε υδατάνθρακες (50-55 %), σε λάδι (4-7 %), σε φυτικές ίνες, σε φολικό οξύ, σε βιταμίνες A, B1, Β2, Β6, Β12, σε ασβέστιο C, σε σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, γι' αυτό και η θρεπτική του αξία είναι μεγάλη.

    Ο καρπός του ρεβιθιού αποτελεί μια εξαιρετική πρωτεϊνούχα συμπυκνωμένη ζωοτροφή κατάλληλη για βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοιρινά και πουλερικά.

    Υπολογίζεται σήμερα ότι το 14% του συνόλου της παγκόσμιας παραγωγής των ρεβιθιών χρησιμοποιείται στη διατροφή αγροτικών ζώων. Το ποσοστό αυτό στην Κεντρική και Βόρεια Αμερική είναι μεγαλύτερο και φθάνει το 41 % .

    Στη χώρα μας, μέχρι πρόσφατα το ρεβίθι καλλιεργούνταν αποκλειστικά ως όσπριο για ανθρώπινη κατανάλωση και οι ανάγκες σε πρωτεΐνες των σιτηρεσίων των αγροτικών ζώων, είτε πρόκειται για μηρυκαστικά (βοοειδή, αιγοπρόβατα), είτε για μονογαστρικά (χοιρινά , πουλερικά ) καλύπτονται κυρίως με τη συμμετοχή στα σιτηρέσιά τους καρπού σόγιας, που εισάγεται εξ' ολοκλήρου σχεδόν από το εξωτερικό.

    Το ρεβίθι μπορεί να καλλιεργηθεί ως ζωοτροφή σε ξερικά χωράφια σε αμειψισπορά με το σιτάρι και να εξασφαλίσει με τον καρπό του απεριόριστες ποσότητες συμπυκνωμένης πρωτεϊνούχας ζωοτροφής για αντικατάσταση κατά 100% στα σιτηρέσια όλων των αγροτικών ζώων (βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοιρινά και πουλερικά) της εισαγόμενης και γενετικά τροποποιημένης σόγιας, όπως έδειξαν πρόσφατα πειράματα διατροφής (2003-2006) βοοειδών, αιγοπροβάτων χοιρινών και πουλερικών, που έγιναν σε αιγοπρόβατα, πουλερικά και χοιρινά, στο Ινστιτούτο Διατροφής Αγροτικών Ζώων του ΕΘΙΑΓΕ στα Γιαννιτσά και συμφωνούν με αντίστοιχα στο εξωτερικό. Αναμένεται να καλλιεργηθεί σε μεγάλη έκταση τα επόμενα έτη.

    [12] Έρευνα της UEFA για παιχνίδι της ελληνικής Φούτμπολ Λιγκ

    Ακόμη ένα παιχνίδι του ελληνικού ποδοσφαίρου θεωρείται «ύποπτο» από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία.

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», η UEFA έχει βάλει στο «μικροσκόπιο» της ένα παιχνίδι για τα πλέι οφ του περσινού πρωταθλήματος της Φούτμπολ Λιγκ.

    Οπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, η ΕΠΟ είναι ενήμερη, αφού η UEFA της απέστειλε το σχετικό φάκελο και τις επόμενες ημέρες ο φάκελος θα παραδοθεί στις δικαστικές αρχές, ώστε να συμπεριληφθεί στο φάκελο με την υπόθεση των «στημένων» αγώνων.

    Η αποκάλυψη των δύο ομάδων έγινε από τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, Παναγιώτη Μπιτσαξή, ο οποίος με επιστολή στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, Πόπη Παπανδρέου, της αναφέρει πως υπάρχουν υπόνοιες για την αναμέτρηση του Λεβαδειακού με τον Διαγόρα, που διεξήχθη πριν από ακριβώς έναν μήνα. Το παιχνίδι είχε γίνει στις 30 Ιουλίου του 2011 με τον Λεβαδειακό να επικρατεί με 4-0.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού:

    «Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής απέστειλε σήμερα στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών κα Πόπη Παπανδρέου την εξής αναφορά: «Σε συνέχεια προηγούμενων συναφών αναφορών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, σας υποβάλλουμε έγγραφο της UEFA με ημερομηνία 16-8-2011, το οποίο περιήλθε σε γνώση μας με το υπ? αριθμ. 25731/2011 από 29-8-2011 έγγραφο της ΕΠΟ.

    Σύμφωνα με το έγγραφο της UEFA, εκφράζονται υπόνοιες ότι ο ποδοσφαιρικός αγώνας Λεβαδειακού - Διαγόρα που διεξήχθη στις 30-7-2011 ήταν χειραγωγημένος για στοιχηματικούς λόγους. Ο αγώνας αυτός διεξήχθη στο πλαίσιο των αγώνων κατάταξης (play-offs) των ομάδων που διεκδικούσαν την άνοδο στη Super League. Πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε ότι στο συμπέρασμα του εγγράφου της UEFA αναφέρεται ότι οι αποδείξεις της πιθανής χειραγώγησης του ως άνω αγώνα δεν είναι αρκούντως επαρκείς (the evidence is not conclusive). Αποστέλλουμε το έγγραφο αυτό για τις δικές σας ενέργειες και το συσχετισμό του με τις ήδη εκκρεμείς ποινικές δικογραφίες».

    [13] Πρεσβευτής της Unicef ο Τζόκοβιτς

    Στην υπηρεσία των παιδιών της Σερβίας τέθηκε ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος ονομάστηκε πρεσβευτής της Unicef.

    Ο Σέρβος σταρ του τένις, Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, εντάχθηκε στο οργανισμό για τα δικαιώματα των παιδιών, με αρμοδιότητα στην πατρίδα του.

    «Νιώθω μεγάλη τιμή που θα συμμετάσχω στην προσπάθεια προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών στην πατρίδα μου. Η υγεία και η μόρφωση είναι οι δύο πυλώνες της προσπάθειας της Unicef και θα κάνω τα πάντα για να βοηθήσω τα παιδιά της Σερβίας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τζόκοβιτς.

    [14] Γ. Σνάιντερ: Μένω στην Ίντερ

    Παρά το δελεαστικό ενδιαφέρον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Αρσεναλ, ο Γουέσλεϊ Σνάιντερ θα συνεχίσει την καριέρα του στην Ίντερ.

    Ο 27χρονος Ολλανδός διεθνής μέσος είναι στην ιταλική ομάδα από το καλοκαίρι του 2009 και δεσμεύεται με συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2014.

    Ο Σνάιντερ με δηλώσεις του στον ιταλικό Τύπο θέλησε να βάλει τέλος στη φημολογία μεταγραφής του: «Ο χρόνος της μεταγραφικής περιόδου τελειώνει και δεν υπάρχει, πλέον, χρόνος για διαπραγματεύσεις. Προς το παρόν είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ και δεν βρίσκω κανέναν λόγο γιατί πρέπει να φύγω», δήλωσε σχετικά ο άσος της Ιντερ.

    [15] Καρδιακό επεισόδιο υπέστη ο Χρ. Κόντης του ΑΠΟΕΛ

    Καρδιακό επεισόδιο υπέστη τα ξημερώματα ο Χρήστος Κόντης και ο Ελληνας αμυντικός του ΑΠΟΕΛ μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Λευκωσίας.

    Ο Κόντης ένιωσε αδιαθεσία μετά το παιχνίδι με την ΑΕΚ Λάρνακας και υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις.

    Στη συνέχεια μετέβη σπίτι του, όπου ένιωσε ξανά αδιαθεσία και μεταφέρθηκε εσπευσμένα και πάλι στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ότι υπέστη καρδιακό επεισόδιο.

    Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

    Σύμφωνα με τον κυπριακό σύλλογο ο έμπειρος κεντρικός αμυντικός απέφυγε τα χειρότερα, λόγω της έγκαιρης μετάβασης του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας από τον ιατρό της ομάδας, Κώστα Σχίζα.

    Πλέον ο ποδοσφαιριστής άρχισε να αναρρώνει και να δέχεται τις πρώτες επισκέψεις από συμπαίκτες του, μέλη του τεχνικού επιτελείου όπως επίσης και μέλη της διοίκησης των πρωταθλητών Κύπρου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 August 2011 - 10:29:53 UTC