Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπορούν να προκριθούν οι Δικέφαλοι
  • [02] Ι. Βαρδιονγιάννης: «Οδεύουμε προς διάλυση»
  • [03] Στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής ο πρωθυπουργός
  • [04] Με τρεις "ταχύτητες" στον τουρισμό και δύο "ταχύτητες" στα καταστήματα η αύξηση του ΦΠΑ
  • [05] Τα βρήκε με Ερτσέγκ, όχι ακόμη όμως με τον Ολυμπιακό, η Μπεσίκτας

  • [01] Μπορούν να προκριθούν οι Δικέφαλοι

    Η βελγική Αντερλεχτ, η Λοκομοτίβ Μόσχας και η αυστριακή Στουρμ Γκρατς είναι οι αντίπαλοι της ΑΕΚ στον 12ο όμιλο τουΓιουρόπα Λιγκ, ενώ οΠΑΟΚ στον 1ο όμιλο θααντιμετωπίσει την αγγλική Τότεναμ, την ρωσική Ρούμπιν Καζάν και την πλέον αδύναμη ομάδα της διοργάνωσης την ιρλανδική Σάμροκ Ρόβερς.

    Οι αγώνες για τη φάση των ομίλων θα διεξαχθούν στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου-15 Δεκεμβρίου.

    Στην ιδιαιτερότητα ότι ο όμιλος δεν έχει ξεκάθαρο φαβορί (με Άντερλεχτ, Λοκομοτίβ Μόσχας και Στουρμ Γκρατς) στάθηκε ο Μανουέλ Χιμένεθ, στις δηλώσεις που έκανε μετά την κλήρωση του Γιουρόπα Λιγκ. Ο προπονητής της ΑΕΚ είπε μεταξύ άλλων:

    «Η δυσκολία στον δικό μας όμιλο είναι ότι πρόκειται για τέσσερις ισορροπημένες και ισάξιες ομάδες. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις την κατάσταση των αντιπάλων. Το πρόβλημα που δημιουργείται στον όμιλό μας είναι ότι στοχεύεις σε όλες τις ομάδες, ενώ, αν υπήρχε φαβορί, θα στοχεύαμε στις άλλες δύο. Ο καθένας, όμως, μπορεί να νικήσει τον οποιονδήποτε. Το πρόγραμμα μας ενδιαφέρει και θα προτιμούσαμε να μην αντιμετωπίσουμε τη Λοκομοτίβ στα μέσα του χειμώνα. Από την άλλη, αν την αντιμετωπίσουμε τώρα, πάλι είναι περίεργο, γιατί είναι σε καλή κατάσταση, αφού έχει ήδη αρχίσει το ρωσικό πρωτάθλημα».

    [02] Ι. Βαρδιονγιάννης: «Οδεύουμε προς διάλυση»

    Για τον κίνδυνο διάλυσης που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός και για ορισμό διοίκησης από το Πρωτοδικείο έκανε λόγο ο Γιάννης Βαρδινογιάννης με επίσημη δήλωσή του. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ καυτηρίασε τα όσα έγιναν χθες στο ΟΑΚΑ και επανέλαβε πως πρόθεση της οικογένειάς του είναι να παραχωρήσει το σύνολο των μετοχών, αν βρεθεί βιώσιμη λύση. Συγκεκριμένα, η δήλωση έχει ως εξής:

    «Η σημερινή ημέρα είναι εξαιρετικά δύσκολη για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος έμεινε εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων μετά από 15 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας. Παρά τις κίβδηλες εξαγγελίες, όπως αποδείχτηκε, για μια ακόμη φορά προκλήθηκαν επεισόδια που επιβάρυναν την ομάδα στον χθεσινό αγώνα. Θα οδηγήσουν στην τιμωρία της, υποθηκεύοντας και μελλοντικές αγωνιστικές της προσπάθειές.

    Η αυτονόητη και σημαντική για τους παίκτες στήριξη της ομάδας από τους φιλάθλους της, κατά τη διάρκεια του αγώνα, μετατράπηκε σε μια παράσταση ύβρεων και βανδαλισμών από συγκεκριμένα πλέον, γνωστά σε όλους, άτομα. Γίναμε μάρτυρες του γεγονότος, η έδρα της ομάδας να είναι αφιλόξενη για τους παίκτες της και για το μεγαλύτερο μέρος των φιλάθλων της. Συγκεκριμένοι οπαδοί επέλεξαν αντί να στηρίζουν με πάθος την ομάδα, να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους με τον απαράδεκτο αυτό τρόπο, βασιζόμενοι σε προσχηματικούς λόγους.

    Η θέση μου είναι ξεκάθαρη και συνεπής από την πρώτη στιγμή. Ο μοναδικός λόγος που διατηρούμε, ως οικογένεια, έξι θέσεις στο Δ.Σ. της ΠΑΕ, είναι για να υπάρχει ελάχιστη διοικητική σταθερότητα. Είμαστε αποφασισμένοι να παραδώσουμε το ποσοστό που κατέχουμε εφ όσον βρεθεί μια βιώσιμη λύση που θα εξασφαλίσει μακροχρόνια το μέλλον της ομάδας. Ωστόσο ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει να αντιμετωπίσει άμεσα την οριστική του διάλυση, οδηγούμενος στο Πρωτοδικείο, κάτι που σήμερα δεν φαντάζει πλέον καθόλου απίθανο.

    Η κατάσταση αυτή, όπως διαμορφώνεται, δυσχεραίνει την εύρεση μιας ρεαλιστικής λύσης, αποτελώντας τροχοπέδη για να έρθουν κοντά στην ομάδα, ακόμη και αν υπήρχαν, άνθρωποι που θα ηθελαν να βοηθήσουν. Στο μεταξύ όμως, οι υποκινητές και υποκινούμενοι των χθεσινών γεγονότων, επιτυγχάνουν την απαξίωση, τη διάλυση και την αποδόμηση του Παναθηναϊκού. Κύριοι, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».

    [03] Στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής ο πρωθυπουργός

    Το συντονιστικό επιχειρησιακό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι επισκέπτεται ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για να ενημερωθεί για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη ανά την Ελλάδα.

    [04] Με τρεις "ταχύτητες" στον τουρισμό και δύο "ταχύτητες" στα καταστήματα η αύξηση του ΦΠΑ

    Με τρεις "ταχύτητες" στον τουριστικό τομέα και δύο "ταχύτητες" στα καταστήματα (π.χ. ταβέρνες, σούπερ μάρκετ) θα εφαρμοσθεί από την 1η Σεπτεμβρίου η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε 23% (κανονικός) από 13% (μειωμένος).

    Αυτό αναφέρει η διευκρινιστική εγκύκλιος, που εκδόθηκε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννη Καπελέρη, η οποία προβλέπει αναλυτικά τα εξής:

    1. Η εστίαση γενικά υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%). Η διάταξη αυτή αφορά και τις υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα, των οποίων οι υπηρεσίες διαμονής φορολογούνται, από 1/1/2011, με τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%). Με στόχο την αποφυγή ουσιαστικής επιβάρυνσης του ξενοδοχειακού τομέα, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι τα τουριστικά πακέτα συμφωνούνται σε χρόνο προγενέστερο της εκτέλεσής τους, στην περίπτωση που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και εστίασης ή άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, γίνεται δεκτό η διάκριση, κατά συντελεστή φόρου, από 1/9/2011, να γίνεται ως εξής:

    α. Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.

    β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.

    γ. Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, αθλητικές υπηρεσίες κ.α.): 30% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο.

    2. Μία επιχείρηση που εμπορεύεται διαφορετικά είδη αγαθών ή παρέχει διαφορετικά είδη υπηρεσιών και ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας που αφορά την κύρια δραστηριότητά της, υποχρεούται να εφαρμόζει τον κατά περίπτωση συντελεστή ΦΠΑ ο οποίος ισχύει για κάθε συγκεκριμένο αγαθό ή κάθε συγκεκριμένη υπηρεσία. Π.χ. (α) επιχείρηση που εκμεταλλεύεται παντοπωλείο και ταβέρνα, για τα τυποποιημένα είδη διατροφής του παντοπωλείου εφαρμόζει τον μειωμένο συντελεστή, ενώ για την ταβέρνα εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή 23%, (β) σούπερ μάρκετ που διατηρεί και τμήμα παράδοσης έτοιμων γευμάτων, για τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ εφαρμόζει τον ανάλογο συντελεστή (μειωμένο 13% για τα τυποποιημένα είδη διατροφής) και τον κανονικό συντελεστή 23% για την παράδοση έτοιμων γευμάτων.

    3. Τα τυποποιημένα είδη διατροφής συνεχίζουν να υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή (13%), παρότι είναι έτοιμα για άμεση κατανάλωση.

    Τυποποιημένα θεωρούνται τα είδη διατροφής, τα οποία παρασκευάζονται για ευρεία κατανάλωση και διατίθενται προς πώληση συσκευασμένα ή είναι εμπορεύσιμα σε μεγάλες συσκευασίες ή ποσότητες και πωλούνται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες. Η περίπτωση αυτή αφορά τα προϊόντα που παρουσιάζονται στα σημεία πώλησης συσκευασμένα, όπως κονσέρβες, αλλαντικά, αλίπαστα, γιαούρτια, έτοιμες σαλάτες (ταραμοσαλάτα, τυροσαλάτα, ρώσικη, κ.λπ.), καθώς και είδη διατροφής που παρουσιάζονται σε μεγάλες συσκευασίες ή μεγάλες ποσότητες και διατίθενται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες, όπως αλλαντικά, αλίπαστα, τυριά, ελιές, τουρσί και λοιπά παρόμοια. Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση σάντουιτς σε πλαστική ή άλλη συσκευασία δεν καθιστά τα αγαθά αυτά τυποποιημένα, κατά συνέπεια υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%.

    Στον μειωμένο συντελεστή (13%) συνεχίζουν να υπάγονται τα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής (ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια, και λοιπά είδη διατροφής, φρέσκα ή κατεψυγμένα), καθώς και τα παρασκευασμένα είδη διατροφής που διατίθενται κατεψυγμένα ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας της επιχείρησης.

    4. Η παράδοση ψωμιού συνεχίζει να υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%). Στον ίδιο συντελεστή συνεχίζουν να υπάγονται και τα απλά αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδια, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, μπισκότα, κέικ και βουτήματα ζαχαροπλαστικής.

    5. Το φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νερό, μη αεριούχο, εξακολουθεί να υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%).

    6. Ο εφαρμοζόμενος συντελεστής ΦΠΑ δεν εξαρτάται από τη λιανική ή χονδρική παράδοση των αγαθών.

    [05] Τα βρήκε με Ερτσέγκ, όχι ακόμη όμως με τον Ολυμπιακό, η Μπεσίκτας

    Στην επιβεβαίωση της συμφωνίας του Ζόραν Έρτσεγκ με την Μπεσίκτας προχώρησε ο προπονητής της τουρκικής ομάδας, Εργκίν Αταμάν.

    Ωστόσο, ο έμπειρος τεχνικός υπογράμμισε ότι... «το πρόβλημα είναι τι θα γίνει με τον Ολυμπιακό».

    «Με τον Έρτσεγκ συμφωνήσαμε αντί 350.000 ευρώ και το πρόβλημα είναι τι θα γίνει με τον Ολυμπιακό», τόνισε ο Αταμάν, αναφερόμενος στον Σέρβο φόργουορντ των «ερυθρόλευκων», και συνέχισε αποκαλύπτοντας την οριστική συμφωνία και με τον Μαριόνας Πετραβίτσιους.

    «Για τον Πετραβίτσιους μπορώ να πω ότι θα είναι μαζί μας τη νέα χρονιά. Μπορεί να τον θέλει και η Κάχα Λαμποράλ, ενώ και στο Μιλάνο δείχνουν να τον σκέφτονται πάλι, όμως έχουμε συμφωνήσει μαζί του» είπε ο προπονητής της Μπεσίκτας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 August 2011 - 14:29:43 UTC