Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομαλά εξελίσσεται η έξοδος των αδειούχων του Αυγούστου
  • [02] Παρθενώνας και Σαντορίνη στη λίστα με τις 43 καλύτερες ταξιδιωτικές προτάσεις
  • [03] Αυξάνονται οι νεκροί στη Συρία
  • [04] Η Γαλλία εκφράζει εμπιστοσύνη στην αμερικανική οικονομία

  • [01] Ομαλά εξελίσσεται η έξοδος των αδειούχων του Αυγούστου

    Ομαλά εξελίσσεται από νωρίς το πρωί η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, καθώς οι αδειούχοι του Αυγούστου εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα με νησιωτικούς προορισμούς κάποιο νησί. Πρόκειται, άλλωστε, για την προτελευταία μεγάλη έξοδο (η τελευταία αναμένεται παραδοσιακά τον δεκαπενταύγουστο) των εκδρομέων και οι αρχές των λιμανιών είναι σε επιφυλακή για να εξυπηρετήσουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το επιβατικό κοινό.

    Το λιμενικό σώμα συμβουλεύει όσους πρόκειται να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο, να φτάνουν στην αποβάθρα μιάμιση ώρα πριν από εκείνη της αναχώρησης του πλοίου τους, λόγω της αυξημένης κίνησης στους περιμετρικούς δρόμους των λιμανιών.

    Σε περίπτωση αλλαγής η καθυστέρησης δρομολογίου πλοίου, λόγω βλάβης, ενδέχεται προγραμματισμένα δρομολόγια να τροποποιηθούν.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 14944 την ημέρα του ταξιδιού τους, για να διασταυρώνουν το δρομολόγιό τους.

    Επίσης, στο 14541 του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά υπάρχει όλο το 24ωρο προαναγγελία των αναχωρήσεων και των αφίξεων των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, του Λαυρίου και της Ραφήνας.

    Για το αλλοδαπό επιβατικό κοινό παρέχεται η ίδια πληροφόρηση (την ημέρα του ταξιδιού) από την Τουριστική Αστυνομία (τηλ. 171).

    Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, από την 1η Αυγούστου έως χθες, είχαν πραγματοποιηθεί από το λιμάνι του Πειραιά 375 δρομολόγια πλοίων για διάφορα νησιά του Αιγαίου και του Αργοσαρωνικού, με 168.825 επιβάτες, 25.172 οχήματα, 3.536 φορτηγά και 6.822 δίκυκλα.

    Από τη Ραφήνα είχαν γίνει 68 δρομολόγια πλοίων με διάφορους προορισμούς, με 29.410 επιβάτες,4.532 οχήματα, 337 φορτηγά και 940 δίκυκλα.

    Από το λιμάνι του Λαυρίου, επίσης, την ίδια χρονική περίοδο, έγιναν 34 δρομολόγια πλοίων με 9.484 επιβάτες, 2491 οχήματα, 173 φορτηγά και 272 δίκυκλα.

    Aπό τον Πειραιά έχουν προγραμματιστεί για σήμερα 27 δρομολόγια και από τη Ραφήνα 14. Από την Ακτή Ξαβερίου αναχώρησαν χθες έξι κρουαζιερόπλοια και σήμερα αναμένεται να αναχωρήσει άλλο ένα.

    [02] Παρθενώνας και Σαντορίνη στη λίστα με τις 43 καλύτερες ταξιδιωτικές προτάσεις

    Παρθενώνας και Σαντορίνη συγκαταλέγονται στη λίστα με τις 43 καλύτερες ταξιδιωτικές προτάσεις, που δημοσίευσε το αμερικανικό περιοδικό Smithsonian. Σύμφωνα με το άρθρο, που φέρει τον τίτλο «43 τόποι που πρέπει να δεις πριν πεθάνεις», οι λάτρεις των ταξιδιών και της περιπέτειας δεν θα πρέπει να χάσουν προορισμούς, όπως οι Πυραμίδες της Γκίζας, η Έφεσος, η Κόστα Ρίκα, τα Νησιά Γκαλαμπάγκος, το Μάτσου Πίτσου, αλλά και ο Παρθενώνας και η Σαντορίνη.

    Για τον Παρθενώνα, τον Ναό της Αθηνάς, που στέκεται αγέρωχος για περισσότερα από 2.400 χρόνια, το περιοδικό δημοσιεύει αρκετές πληροφορίες, όπως ότι το κτίριο, που αρχικά έφερε ζωντανά χρώματα του κόκκινου, του πράσινου και του μπλε, παρέμενε σχεδόν ανέπαφο έως την πολιορκία του Μοροζίνι το 1687, όταν ανατινάχθηκε από βόμβα των Ενετών, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος του.

    Το άρθρο αναφέρει, επίσης, την τεράστια προσπάθεια αναστήλωσης, στην οποία έχει προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, που περιλαμβάνει ακόμα και τη χρήση μαρμάρων από το λατομείο εξόρυξης του αρχαίου υλικού. Φυσικά, δεν παραλείπε την αναφορά στα Μάρμαρα του Παρθενώνα, αυτά που αφαίρεσε ο Άγγλος Λόρδος Έλγιν από το μνημείο μεταξύ 1801 και 1803, πουλώντας τα στο Βρετανικό Μουσείο, όπου παραμένουν έως σήμερα. Μιλάει για τον αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί, έναν από τους σχεδιαστές του Νέου Μουσείου Ακρόπολης και της αίθουσας του Παρθενώνα, όπου βρίσκονται όλα τα γλυπτά του μνημείου, που σώζονται στην Αθήνα. Αναφέρει μάλιστα και δήλωση, που έκανε πρόσφατα ο ίδιος, σύμφωνα την οποία ελπίδα του είναι η επανένωση των Μαρμάρων σε ένα ενιαίο μέρος, ώστε ο κόσμος να μπορεί να μάθει όλη την ιστορία.

    Σαντορίνη

    «Σαν να βρισκόμουν σκαρφαλωμένος στην άκρη του κόσμου», γράφει ο συντάκτης του άρθρου για την αίσθηση, που απολάμβανε στη Σαντορίνη, όταν επισκέφτηκε το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων κι ένα από τα εντυπωσιακότερα του κόσμου. Η μοναδική γεωγραφία και η άγρια ομορφιά του είναι ικανά στοιχεία για να ξεσηκώσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, ενώ η θέα στον βαθύ κόλπο της, που σχηματίστηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου πριν από περίπου 3.600 χρόνια, «σου κόβει την ανάσα», γράφει χαρακτηριστικά.

    Αναφέρει ακόμη την εντύπωση που έκανε το νησί στον Βρετανό συγγραφέα Λόρενς Ντάρελ, ο οποίος πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Ελλάδα. «Δεν είναι καθόλου παράξενο που υπάρχουν ελάχιστες -αν υπάρχουν- καλές περιγραφές της Σαντορίνης: Η πραγματικότητα είναι τόσο εντυπωσιακή που η πεζογραφία και η ποίηση αναγκάζονται να υποχωρήσουν μπροστά της», γράφει στα «Ελληνικά Νησιά» του.

    Το άρθρο κάνει λόγο και για την καταπληκτική κουζίνα του νησιού, μνημονεύοντας τα τοματίνια, τη φάβα, τις καρυδόπιτες, το γιαούρτι με μέλι και -κυρίως- το μοναδικό κρασί που παράγουν τα ηφαιστειογενή εδάφη του. Όσο για τις παρθένες παραλίες της Σαντορίνης, μόνο καλά λόγια έχει να πει. Δίνει, ωστόσο, δύο συμβουλές για τις μαύρες αμμουδιές, που απορροφούν τη θερμότητα του ήλιου: χοντρές πετσέτες και, φυσικά, σανδάλια.

    [03] Αυξάνονται οι νεκροί στη Συρία

    Οι συριακές υπηρεσίες ασφαλείας και ο στρατός σκότωσαν τουλάχιστον 18 πολίτες εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον χιλιάδων ανθρώπων που διαδήλωναν εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ χθες, πρώτη Παρασκευή του Ραμαζανιού, σύμφωνα με ακτιβιστές.

    Η εξαήμερη επιχείρηση, με τη χρήση αρμάτων μάχης, στην πόλη Χάμα, στην κεντρική Συρία, για να συντριβούν οι κινητοποιήσεις εναντίον του καθεστώτος του Άσαντ έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 300 αμάχων, ανακοίνωσε η οργάνωση Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού επικαλούμενη πρόσφυγες.

    Η Ένωση Συντονισμού της Συριακής Επανάστασης και οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, δύο οργανώσεις των αντικαθεστωτικών, ανέφεραν ότι οι δυνάμεις του Άσαντ πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο διαδηλωτές και τραυμάτισαν 12 μετά τις απογευματινές προσευχές στη συνοικία Μεϊντάν της Δαμασκού. Στη συνοικία Ναχρ Αΐσα οι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας σκότωσαν έναν 17χρονο, ενώ ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε στην πόλη Χομς.

    Άρματα μάχης συνέχιζαν να βάλλουν με οβίδες στη Χάμα για έκτη ημέρα. Κάτοικοι εξέφραζαν φόβους ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι πολύ υψηλότερος από τους 300 που εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί.

    Στο μεταξύ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενθάρρυνε τους Αμερικανούς που βρίσκονται στη Συρία να φύγουν από τη χώρα και κάλεσε όλους τους πολίτες των ΗΠΑ που θέλουν να ταξιδέψουν εκεί να το αναβάλλουν, κάνοντας λόγο για τη "συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και αστάθεια". Κάλεσε τους υπηκόους των ΗΠΑ οι οποίοι είναι στη χώρα να φύγουν "αμέσως", όσο είναι διαθέσιμα μεταφορικά μέσα.

    [04] Η Γαλλία εκφράζει εμπιστοσύνη στην αμερικανική οικονομία

    Η Γαλλία έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη σταθερότητα της αμερικανικής οικονομίας, διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Φρανσουά Μπαρουάν, ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος που αντέδρασε μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.

    «Η Γαλλία έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη σταθερότητα της αμερικανικής οικονομίας και στα θεμέλιά της, καθώς και στην αποφασιστικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο (σ.σ. για τη μείωση του ελλείμματος) που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο την προηγούμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Μπαρουάν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 6 August 2011 - 10:29:43 UTC