Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υποβαθμίστηκε το αξιόχρεο των ΗΠΑ
  • [02] Ανάσες δροσιάς στο κέντρο της Αθήνας
  • [03] Έλληνες αεροπόροι πρώτευσαν σε εκπαιδευτικό σχολείο του ΝΑΤΟ
  • [04] «Η Κίνα απαιτεί από τις ΗΠΑ να ασχοληθούν με το χρέος τους», ανακοινώθηκε
  • [05] Συμπληρώθηκαν 66 χρόνια από τον ατομικό βομβαρδισμό της Χιροσίμα
  • [06] «Καθήκον» χαρακτήρισε αξιωματούχος της Standard & Poor's την υποβάθμιση αξιολόγησης του χρέους των ΗΠΑ
  • [07] «Η Ιαπωνική κυβέρνηση συνεχίζει να έχει εμπιστοσύνη στα αμερικανικά ομόλογα»

  • [01] Υποβαθμίστηκε το αξιόχρεο των ΗΠΑ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες απώλεσαν την αξιολόγηση AAA όσον αφορά το ομοσπονδιακό χρέος της χώρας για πρώτη φορά στην ιστορία της, καθώς ο οίκος Standard & Poor΄s το υποβάθμισε στην βαθμίδα AA+, επικαλούμενος τα προβλήματα του χρέους και του ελλείμματος, καθώς και "πολιτικούς κινδύνους".

    Ο S&P έκανε λόγο περί "αρνητικής προοπτικής" στην ανάλυσή του, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρξει νέα υποβάθμιση τους επόμενους 12 με 18 μήνες, ενώ κυβερνητικές πηγές που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με τον οίκο αξιολόγησης χαρακτήρισαν την ανάλυσή του εσφαλμένη.

    Η -- δίχως προηγούμενο -- υποβάθμιση χαρακτηρίζεται ως δραματική εξέλιξη για την μεγαλύτερη οικονομία σε διεθνές επίπεδο. Είναι πιθανό να σημάνει την αύξηση του κόστους δανεισμού τόσο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

    "Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής στο οποίο συμφώνησαν το Κογκρέσο και η κυβέρνηση υπολείπεται αυτού που, κατά την άποψή μας, θα ήταν αναγκαίο για να σταθεροποιηθεί η μεσοπρόθεσμη δυναμική του κυβερνητικού χρέους", ανέφερε ο S&P στο σχετικό ανακοινωθέν του.

    Η υποβάθμιση αυτή σημειώνεται μετά την παρατεταμένη σκληρή διένεξη των κομμάτων στο Κογκρέσο που επικεντρώθηκε στην περιστολή των δαπανών και στην αύξηση των φόρων για να μειωθεί το χρέος και να αυξηθεί το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού.

    Στις 2 Αυγούστου ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε ένα νομοθέτημα που προβλέπει την μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό κατά 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια. Αλλά το ποσό αυτό υπολείπεται αρκετά των 4 τρισεκατομμυρίων που ο S&P είχε εκτιμήσει πως θα αποτελούσε μια καλή "προκαταβολή" στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα των ΗΠΑ.

    Τα χρηματιστήρια κατέγραψαν μεγάλες απώλειες αυτή την εβδομάδα -- αθροιστικά, ο δείκτης S&P 500 έχασε το 10,8% της αξίας του τις τελευταίες 10 ημέρες συναλλαγών --, τόσο λόγω των ανησυχιών ότι η αμερικανική οικονομία ενδέχεται να οδεύει προς μια νέα ύφεση, όσο και λόγω της διάδοσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, που πλήττει πλέον και την Ιταλία.

    Στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα που έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις με τον οίκο δήλωσε, υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμο, ότι υπάρχουν "σοβαρά και θεμελιώδη προβλήματα στην ανάλυση του S&P".

    Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο Λευκός Οίκος διαφώνησε έντονα με τις προβλέψεις και τους υπολογισμούς των αναλυτών του S&P.

    Οι ΗΠΑ παρέμεναν στη βαθμίδα αξιολόγησης AAA από το Standard&Poor?s από την δημιουργία του οίκου, το 1941. Ο αρχαιότερος οίκος αξιολόγησης, ο Moody's, αποδίδει στις ΗΠΑ την υψηλότερη δυνατή αξιολόγηση, AAA, από το 1917 ως σήμερα αδιαλείπτως.

    Τα αμερικανικά ομόλογα, που ως σήμερα θεωρούνταν ως η αδιαμφισβήτητα ασφαλέστερη επένδυση σε διεθνές επίπεδο, αξιολογούνται πλέον από τον S&P χαμηλότερα από τα ομόλογα που εκδίδονται από χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς.

    [02] Ανάσες δροσιάς στο κέντρο της Αθήνας

    Από ψηλά ξεχωρίζουν ως πράσινοι πνεύμονες μέσα στην απεραντοσύνη του μπετόν της Αθήνας. Εθνικός κήπος και Ζάππειο, το Πεδίο του Άρεως, οι λόφοι του Λυκαβηττού και του Στρέφη είναι οι οάσεις δροσιάς και ηρεμίας στο κέντρο της πόλης, που καλούν για περίπατο μέσα στο πράσινο και τα μονοπάτια, ακολουθώντας μαζί με τα βήματα του επισκέπτη και τα ιστορικά βήματα της πρωτεύουσας.

    Σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία Συντάγματος ο Εθνικός Κήπος, αποτελεί την καλύτερη λύση για στάση. Καφενείο, μικρός ζωολογικός κήπος, παιδική χαρά και βιβλιοθήκη, λιμνούλες και παγκάκια κάτω από τις πυκνές φυλλωσιές των δέντρων, προσφέρουν λύση για μικρές δροσιστικές αποδράσεις.

    Ο εθνικός κήπος ξεκίνησε την ιστορία του ως βασιλικός, μέρος των ανακτόρων, παρέμεινε στην ιδιωτική χρήση των βασιλέων και στη διακριτική και χρονικά ελεγχόμενη χρήση πολιτών σε όλο τον 19ο αιώνα και στην αρχή του 20ου έως την κατάργηση της βασιλείας.

    Ήταν το πιο μεγαλόπνοο εξωραϊστικό έργο της βασίλισσας Αμαλίας στα χρόνια της οποίας διαμορφώθηκε η χάραξη, η φύτευση και ο βασικός εξοπλισμός του, μαζί με εξαιρετικές παρεμβάσεις, όπως το λεγόμενο κάθισμα της Αμαλίας, στη νοτιοανατολική άκρη, από όπου η εκείνη μπορούσε να έχει θέα στην Ακρόπολη.

    Το 1927 μετονομάστηκε σε «Εθνικός Κήπος», ακολουθώντας την αλλαγή πολιτεύματος της Ελλάδας το 1917 σε αβασίλευτη δημοκρατία και σταδιακά μετασχηματίστηκε με στόχο να αποτελέσει τον σημαντικότερο δημόσιο κήπο στο κέντρο της Αθήνας με πρότυπο τα σύγχρονα αστικά πάρκα της κεντρικής Ευρώπης.

    Αρκετοί είναι οι Αθηναίοι, που επιλέγουν να περάσουν μέσα από τον κήπο, ακόμη και ως απλή διαδρομή πηγαίνοντας στη δουλειά τους. Η Μαρία Παναγοπούλου κατοικεί στο Παγκράτι και κάθε μέρα περπατά ίσαμε τη Φιλελλήνων, όπου βρίσκεται το γραφείο της. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ τη συνάντησε κατά την επιστροφή της στο σπίτι. «Είναι επιλογή μου να πηγαίνω με τα πόδια μόνο και μόνο για να περνάω από τον κήπο. Μου δίνει δύναμη για την υπόλοιπη μέρα, σαν να μη ζω στην τσιμεντούπολη. Αναγνωρίζω πια και τα πουλάκια, τα κοτσύφια, τα σπουργίτια, τις καρδερίνες. Επιμορφώνεσαι στον κήπο», λέει γελώντας.

    Σε ρυθμούς αγγλικών και γαλλικών αλσών την δεκαετία του 1930 δημιουργήθηκε το Πεδίο του Άρεως. Έχει έκταση 277 στρέμματα μαζί με τον λόφο Φινόπουλου. Πήρε το όνομά του από το ρωμαϊκό Campus Martius, γιατί επί Όθωνα, ο χώρος φιλοξενούσε τους στρατώνες του ιππικού και αργότερα τη Σχολή Ιππικού. Από το 1880 αποτελούσε μέρος περιπάτου και αναψυχής για πολίτες και βασιλείς.

    Σήμερα, έπειτα από μια «περιπέτεια» ανάπλασης που διήρκεσε 7 χρόνια και κόστισε σχεδόν 10.000.000 ευρώ και παρά τα προβλήματα ύδρευσης παραμένει ο κλασσικός προορισμός για χιλιάδες παιδιά, νέους, μεσήλικες και ηλικιωμένους. Στην κεντρική πλατεία οι μελλοντικοί «μπαλαδόροι» εξασκούνται ανελλιπώς, ενώ συναντά κανείς και πολλές νεαρές μητέρες με μικρά παιδιά, όπως η Ελένη Τζορμπατζόγλου που έχει βγάλει τον, ενός έτους, γιο της Χάρη, βόλτα με το καροτσάκι. «Δεν υπάρχουν πολλά μέρη στην Αθήνα για μαμάδες με παιδιά, ευτυχώς που έχουμε το Πεδίο. Κάποιες αλλαγές που έγιναν, όπως ο φωτισμός και η απομάκρυνση της ασφάλτου από τους δρόμους, το βελτίωσαν. Κατασκεύασαν, όμως, ποταμάκια από μπετόν, όπου δεν τρέχει το νερό. Οι τουαλέτες παραμένουν κλειστές. Και αυτές οι μαρμάρινες πλάκες στην πλατεία, που θα λειτουργούσαν σαν σιντριβάνια, παραμένουν ανενεργά». λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ωστόσο, η φύση κάνει το θαύμα της και τα πλούσια δέντρα, οι θάμνοι, τα λουλούδια και τα χωμάτινα μονοπάτια ανταμείβουν τους θαμώνες του Πεδίου. Στις βόλτες του πάντα θα ανακαλύψει κανείς κάτι καινούργιο, θα κοντοσταθεί στη σκιά των πλάτανων με τα κυκλικά παγκάκια γύρω από τους κορμούς τους. Ατού και συνάμα αδυναμία του Πεδίου του Άρεως είναι η 24ωρη πρόσβασή του, σε αντίθεση με τον Εθνικό Κήπο, που κλείνει με τη δύση του ήλιου και προστατεύεται.

    Πευκόφυτοι και απέριττοι οι δύο λόφοι του κέντρου, Στρέφης και Λυκαβηττός, που λειτουργούν ως πνεύμονες της πόλης, περιμένουν το επισκέπτη τους εξερευνήσει. Η βλάστησή τους είναι παρόμοια, γι αυτό και οι κάτοικοι της περιοχής τους ονομάζουν «δίδυμους λόφους», παρά τη διαφορά στην έκταση. Ο Στρέφης καταλαμβάνει 50 στρέμματα και ο Λυκαβηττός 369. Εκεί συναντά κανείς ευκαλύπτους, κυπαρίσσια, δάφνες, αθάνατους μέχρι και θυμάρια. Εντυπωσιακή είναι η ηχητική όαση, που πολλές φορές δημιουργείται από το πλήθος των πουλιών που βρίσκουν καταφύγιο από την πολύβουη πόλη στα δέντρα των λόφων.

    [03] Έλληνες αεροπόροι πρώτευσαν σε εκπαιδευτικό σχολείο του ΝΑΤΟ

    Τους Σμηναγούς Λουκά Θεοχαρόπουλο και Χαρίλαο Νίκου, που διακρίθηκαν στο επιχειρησιακό σχολείο του ΝΑΤΟ, με την επωνυμία Τακτικό Πρόγραμμα Ηγεσίας, ως οι καλύτεροι της εκπαιδευτικής τους σειράς, συνεχάρη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης.

    Τα στελέχη της 343 Μοίρας "Αστέρι" συμμετείχαν στην 3η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2011 του Τακτικού Προγράμματος Ηγεσίας (Tactical Leadership Programme (TLP)), που διεξήχθη στο αεροδρόμιο του Αλμπαθέτε της Ισπανίας από 2 έως 27 Μαίου.

    Οι Σμηναγοί Λουκάς Θεοχαρόπουλος και Χαρίλαος Νίκου, επιδεικνύοντας υψηλό επαγγελματικό επίπεδο κατέκτησαν την πρώτη θέση σε ρόλο Εναέριας Υπεροχής (Air to Air), ενώ σε αποστολές Καταστολής Εχθρικής Αεράμυνας-Suppression Enemy Air Defense (SEAD)- εκτέλεσαν με απόλυτη επιτυχία και ακρίβεια βολές Harm, εξουδετερώνοντας όλους τους στόχους που τους είχαν ανατεθεί σε όλες τις αποστολές που έλαβαν μέρος.

    Οι δύο Ιπτάμενοι της 343 Μοίρας ψηφίστηκαν από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, ως καλύτεροι Πολεμιστές της εκπαιδευτικής σειράς (The Warrior of the TLP Course 2011-3).

    "Είμαστε σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες - παρ' όλα αυτά, όμως, το ηθικό είναι ακμαιότατο και χαίρομαι ιδιαίτερα, ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας που το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουνε και οι φίλοι, αλλά και όσοι επιμένουν με απειλές να αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα", τόνισε ο κ. Μπεγλίτης, απευθυνόμενος στα στελέχη της 343 Μοίρας.

    Στην εκπαιδευτική σειρά συμμετείχαν αεροπορικές δυνάμεις από: τη Γαλλία με τέσσερα Mirage 2000 και δύο Alpha Jet, την Πολωνία με τέσσερα F-16 και τέσσερα Mig-29, τη Γερμανία με δύο Eurofighter και δύο Tornado, το Ηνωμένο Βασίλειο με δύο Hawk, την Ισπανία με δύο Eurofighter και την Τουρκία με δύο F-4E. H Ιταλία διέθεσε δύο αεροσκάφη, ένα ελικοφόρο και ένα Ηλεκτρονικού Πολέμου.

    Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των Ιπταμένων του ΝΑΤΟ στη συγκρότηση και την ηγεσία μικτών σχηματισμών (COMAO) καθώς και η εξοικείωση και συνεργασία όλου του προσωπικού που υποστηρίζει τέτοιου είδους αποστολές, σύμφωνα με τα Νατοϊκά πρότυπα και διαδικασίες. Εκτελέσθηκαν αποστολές εναέριας απαγόρευσης, απαγόρευσης πτήσεων, αεροπορικής υποστήριξης, έρευνας και διάσωσης σε συνθήκες ημέρας και νύκτας κλπ.

    [04] «Η Κίνα απαιτεί από τις ΗΠΑ να ασχοληθούν με το χρέος τους», ανακοινώθηκε

    Η Κίνα έχει "τώρα κάθε δικαίωμα να απαιτήσει από τις ΗΠΑ να ασχοληθούν με το πρόβλημα του χρέους τους", μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, μετά από την ανακοίνωση της υποβάθμισης από τον οίκο Standard&Poor?s.

    "Η Κίνα, ο μεγαλύτερος πιστωτής της μοναδικής υπερδύναμης του κόσμου, έχει τώρα κάθε δικαίωμα να απαιτήσει από τις ΗΠΑ να ασχοληθούν με τα δομικά προβλήματα του χρέους τους" ανέφερε το κινεζικό πρακτορείο.

    "Πρέπει να εισηγηθεί η διεθνής επιτήρηση σχετικά με το ζήτημα των αμερικανικών δολαρίων και ένα νέο σταθερό και ασφαλές παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μία επιλογή προκειμένου να αποτραπεί η πρόκληση μιας καταστροφής από μία μοναδική χώρα" πρόσθεσε.

    [05] Συμπληρώθηκαν 66 χρόνια από τον ατομικό βομβαρδισμό της Χιροσίμα

    Η Ιαπωνία τίμησε την 66η επέτειο του ατομικού βομβαρδισμού της πόλης της Χιροσίμα από τις ΗΠΑ με τον πρωθυπουργό Ναότο Καν να επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις του για αποπυρηνικοποίηση και για εξάλειψη των πυρηνικών όπλων.

    Κατά την διάρκεια τελετής στο πάρκο όπου βρίσκεται το Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός εν μέσω της κρίσης στην Φουκουσίμα, τόνισε ότι η χώρα πρέπει να αλλάξει την ενεργειακή πολιτική της.

    Η χώρα "πρέπει να στοχεύσει να γίνει μία κοινωνία που δε θα εξαρτάται από την πυρηνική ενέργεια", ανέφερε ο Ναότο Καν.

    Από την έναρξη της κρίσης "η εμπιστοσύνη που είχε κάποτε ο λαός της Ιαπωνίας στην πυρηνική ενέργεια έχει ραγίσει" δήλωσε ο δήμαρχος της Χιροσίμα Καζούμι Ματσούι.

    Ο απολογισμός της ατομικής βόμβας ήταν στα τέλη του 1945 140.000 νεκροί, έναντι συνολικού πληθυσμού 350.000 κατοίκων της πόλης. Αρκετές χιλιάδες πέθαναν αργότερα από διάφορες αρρώστιες και τραύματα. Σήμερα, ο επίσημος απολογισμός έχει φτάσει τους 269.446 νεκρούς.

    Τρεις ημέρες μετά την επίθεση στη Χιροσίμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν και δεύτερη ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι.

    [06] «Καθήκον» χαρακτήρισε αξιωματούχος της Standard & Poor's την υποβάθμιση αξιολόγησης του χρέους των ΗΠΑ

    Κορυφαίος αξιωματούχος του οίκου Standard & Poor\'s, ο οποίος υποβάθμισε την αξιολόγησή του για το χρέος των ΗΠΑ, ανέφερε ότι ήταν καθήκον της εταιρείας του να πάρει αυτή τη δύσκολη και αμφιλεγόμενη απόφαση.

    \"Παίρνουμε τις ευθύνες μας πολύ σοβαρά και αν στο τέλος της ανάλυσής μας η επιτροπή καταλήξει ότι μία αξιολόγηση δεν βρίσκεται εκεί που πιστεύουμε ότι πρέπει να βρίσκεται, είναι καθήκον μας να πάρουμε αυτήν την απόφαση\" δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο Ντέιβιντ Μπιρς, επικεφαλής του τομέα αξιολόγησης κρατικού χρέους της S&P.

    Ο Μπιρς παραδέχθηκε ότι η απόφαση του οίκου αξιολόγησης επηρεάστηκε από την αλλαγή στις \"πολιτικές δυνάμεις\" της Ουάσιγκτον, κάτι που εμπόδισε τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν ένα πιο περιεκτικό σχέδιο για την μείωση του ελλείματος.

    \"Από την άποψη της δημοσιονομικής πολιτικής, η διαδικασία έχει αποδυναμωθεί και έχει γίνει λιγότερο προβλέψιμη από ότι ήταν\" σημείωσε.

    Ο Μπιρς πρόσθεσε ότι στην απόφαση του οίκου Standard & Poor\'s συνέβαλε ακόμη η προς τα κάτω αναθεώρηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ πριν από μία εβδομάδα.

    \"Η ύφεση είναι βαθύτερη από ότι πίστευαν όλοι πριν από ένα χρόνο και θεωρούμε ότι αυτό αυξάνει την πιθανότητα η ανάκαμψη να συνεχίσει να είναι αδύναμη\" ανέφερε.

    [07] «Η Ιαπωνική κυβέρνηση συνεχίζει να έχει εμπιστοσύνη στα αμερικανικά ομόλογα»

    Η εμπιστοσύνη της Ιαπωνίας στα αμερικανικά ομόλογα και η στρατηγική αγοράς αυτών των ομολόγων παραμένει σταθερή, παρά την υποβάθμιση της αξιολόγησης του χρέους των ΗΠΑ από τον οίκο Standard&Poor?s, ανέφεραν σήμερα κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

    Η Ιαπωνία έχει επενδύσει την πλειοψηφία των συναλλαγματικών αποθεματικών της σε αμερικανικά ομόλογα και είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός πιστωτής των ΗΠΑ, μετά από την Κίνα.

    \"Η εμπιστοσύνη που έχουμε στα αμερικανικά ομόλογα και η ελκυστικότητά τους ως επένδυση δεν θα αλλάξουν παρά το μέτρο αυτό\" δήλωσε Ιάπωνας αξιωματούχος στο Dow Jones.

    Ένας άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι η επενδυτική πολιτική των συναλλαγματικών αποθεματικών παραμένει αμετάβλητη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 6 August 2011 - 8:29:51 UTC