Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-04-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Παράνομες οι ενισχύσεις της ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ"
  • [02] "Απολύτως βιώσιμο το δημόσιο χρέος"
  • [03] Χ. Σταϊκούρας: ''Έγιναν λάθη στην οικονομική πολιτική της ΝΔ''
  • [04] Χάνουν το δικαίωμα της περαίωσης όσοι δεν πληρώνουν τις δόσεις
  • [05] Το σκοτάδι που κράτησε 7 χρόνια, 3 μήνες και 3 μέρες...
  • [06] Απόφαση για συγχωνεύσεις
  • [07] Δράσεις κατά του καρκίνου ο»Ώ

  • [01] "Παράνομες οι ενισχύσεις της ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ"

    Παράνομες κρίνει ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής όλες τις ενισχύσεις που κατέβαλε η ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ οι οποίες στο διάστημα 1999 - 2010 (μαζί με τα ποσά που αποδόθηκαν στον Οργανισμό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων της ΓΕΝΟΠ) έφθασαν στα 31,2 εκατ. ευρώ. Το πόρισμα του επιθεωρητή παραδόθηκε σήμερα στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, θα διαβιβαστεί και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών καθώς "προκύπτουν νομικά θέματα" ενώ η υπουργός ζήτησε από τη διοίκηση της ΔΕΗ να "παγώσουν" όλες οι καταβολές προς τη ΓΕΝΟΠ μέχρι την τελική διευθέτηση του θέματος.

    Στα ευρήματα του ελέγχου που έκανε ο Γενικός Επιθεωρητής, ύστερα από αίτημα του ΥΠΕΚΑ, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δαπάνες για στάθμευση και κίνηση αυτοκινήτων που ανήκουν σε πρώην εργαζόμενους ή παιδιά εργαζομένων στη ΔΕΗ, για εκδρομές ή φιλοξενία ατόμων, για εκτύπωση περιοδικών που δεν αποστέλλονταν στους παραλήπτες, για μελέτη που δεν πραγματοποιήθηκε, ή ακόμη αφορούν αγορές λουλουδιών, αρωμάτων, ποτών, ηλεκτρονικών υπολογιστών που δεν ελέγχθηκε για ποιό σκοπό αγοράστηκαν και ποιοι τους πήραν, κ.α.

    Παράνομο έκρινε ο επιθεωρητής και το δάνειο των 500.000 ευρώ που πήρε η ΓΕΝΟΠ από τη διοίκηση της επιχείρησης, ενώ από τον έλεγχο προέκυψε και φορολογικό ζήτημα αναφορικά με το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος που ισχύει για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, για το οποίο ζητήθηκε η συνδρομή του υπουργείου Οικονομικών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "Απολύτως βιώσιμο το δημόσιο χρέος"

    "Απολύτως βιώσιμο" χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, το δημόσιο χρέος, απορρίπτοντας, εκ νέου κατηγορηματικά, τη φημολογία περί αναδιάρθρωσής του. Σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ο υπουργός τόνισε ότι "μια αναδιάρθρωση ενέχει τεράστιους κινδύνους για την οικονομία, το τραπεζικό σύστημα, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις". Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι "εμμένουμε στην υλοποίηση του προγράμματός μας", καθώς, "στο μυαλό των αγορών, η βιωσιμότητα εξαρτάται και από το πώς πηγαίνουμε με το πρόγραμμα". Ο ίδιος απέδωσε, εξάλλου, την αντίδραση των αγορών την περασμένη Παρασκευή (ημέρα που δημοσιοποιήθηκε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής) με την αύξηση των spreads, στη φημολογία περί αναδιάρθρωσης.

    Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει "η έξοδος στις αγορές να γίνει το συντομότερο δυνατόν και οπωσδήποτε στις αρχές του 2012". Ερωτηθείς για την ανάγκη κάλυψης τοκοχρεολυσίων ύψους 27 δις. ευρώ το επόμενο έτος, ο υπουργός, είπε ότι υπάρχουν δύο εναλλακτικές λύσεις: Ή η χώρα θα βγει στις αγορές, εφόσον αυτές δεν είναι "απαγορευτικές", ή θα υπάρξει χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. "Δεν είναι σε κανενός την πρόθεση να βρεθεί σε αδιέξοδο η Ελλάδα", δήλωσε. Προανήγγειλε, τέλος, την έκδοση "ομόλογων διασποράς" μετά τον Ιούνιο.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Χ. Σταϊκούρας: ''Έγιναν λάθη στην οικονομική πολιτική της ΝΔ''

    Λάθη στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ αναγνώρισε ο αναπληρωτής τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Flash, έδωσε δύο διαφορετικές εκτιμήσεις για την αύξηση του δημοσίου χρέους που συντελέστηκε την περίοδο 2004-2009.

    Αρχικώς ανέφερε ότι η αύξηση του χρέους επί κυβέρνησης ΝΔ ήταν 5% ετησίως ή 7,5 δισ. ευρώ ανά έτος, ενώ κατόπιν επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η συμβολή της περιόδου 2004-2009 στο χρέος ήταν συνολικά 7 δισ. ευρώ.

    "Σας είπα ότι για να χάσουμε με 11 μονάδες προφανώς έγιναν και λάθη στην πολιτική και στην οικονομική πολιτική και σε παρεκκλίνουσες και αποκλίνουσες συμπεριφορές. Αν με ρωτάτε, το πρόσημο της προηγούμενης κυβέρνησης είναι θετικό", είπε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στο δημόσιο χρέος, ο κ. Σταϊκούρας επέμεινε ότι επί ΝΔ αυξήθηκε με μικρότερους ρυθμούς από ό,τι αυξάνεται σήμερα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Χάνουν το δικαίωμα της περαίωσης όσοι δεν πληρώνουν τις δόσεις

    Χάνουν το δικαίωμα της περαίωσης και ενδέχεται να ελεγχθούν από την εφορία, όσοι επιτηδευματίες άρχισαν μεν να πληρώνουν τις δόσεις τους για την περαίωση, αλλά δεν εξόφλησαν δύο συνεχόμενες ληξιπρόθεσμες δόσεις. Αυτό προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, που έχει κοινοποιηθεί στις Εφορίες.

    Στην ίδια απόφαση, επισημαίνεται ότι το συνολικό ποσό φόρων κατά οικονομικό έτος και φορολογικό αντικείμενο που προκύπτει από το εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης, συμψηφίζεται με το αντίστοιχο συνολικό ποσό φόρων και άλλων επιβαρύνσεων, το οποίο θα προκύψει από τον τακτικό και οριστικό φορολογικό έλεγχο που θα διενεργηθεί.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Το σκοτάδι που κράτησε 7 χρόνια, 3 μήνες και 3 μέρες...

    Εκείνο το πρωϊ της 21ης Απριλίου 1967 οι Έλληνες ξύπνησαν με εμβατήρια στο ραδιόφωνο και τανκς στους δρόμους.

    Μόνο δύο πρωϊνές εφημερίδες πρόλαβαν να συμπεριλάβουν στην ύλη τους την εκδήλωση του πραξικοπήματος. Η «Καθημερινή» στην πρώτη σελίδα της με ένα μονόστηλο ανέφερε ότι «τη 2α πρωϊνή εξερράγη στρατιωτικό κίνημα. Συνελήφθησαν πολιτικοί άνδρες» και η «Αυγή» που πάνω από τον τίτλο της έγραφε «συνελήφθησαν από στρατιωτικούς οι Μ. Γλέζος, Λ. Κύρκος και Α. Παπανδρέου. Ασυνήθιστες κινήσεις στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων».

    Το σκοτάδι διήρκεσε 7 χρόνια, 3 μήνες και 3 μέρες. Οι συλλήψεις επωνύμων και ανωνύμων άρχισαν από την πρώτη κιόλας μέρα. Φυλακές, εξορίες και βασανιστήρια έγιναν καθημερινότητα. Άμεση ήταν και η συγκρότηση των πρώτων αντιστασιακών οργανώσεων. Παλιοί αριστεροί, γνώριμοι από τα πεζοδρόμια των Ιουλιανών, ή νέοι φοιτητές με προκηρύξεις, είτε αυτοσχέδιες βόμβες, έστελναν το μήνυμα της Ελλάδας, που αντιστέκεται. Το Πατριωτικό Μέτωπο, η Δημοκρατική Άμυνα, ο Ρήγας Φερραίος, η ΑΝΤΙΕΦΕΕ, η ΑΑΣΠΕ, το ΠΑΚ, η 20η Οκτώβρη και πολλές άλλες μεγαλύτερες ή μικρότερες ομάδες συνδεδεμένες με κόμματα ή ανεξάρτητες. Οι διωγμοί στρέφονταν κυρίως προς την αριστερά, αλλά δεν γλύτωσαν ούτε δεξιοί, ούτε κεντρώοι, ούτε στρατιωτικοί, που αντιστάθηκαν. Σύμβολα ηρωϊσμού ο Αλέκος Παναγούλης και ο Σπύρος Μουστακλής.

    Το τείχος της αποδοκιμασίας και η διεθνής κατακραυγή από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα διεθνή φόρα γκρέμισαν τη χούντα, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λεωνίδας Κύρκος, η ζωντανή ιστορία της ανανέωσης του Κομμουνιστικού Κινήματος στη χώρα.

    "Οι καταγγελίες για διωγμούς και βασανιστήρια των δημοκρατικών είχαν ξεπεράσει κάθε όριο και όσο παρατεινόταν αυτή η κατάσταση, πύκνωναν οι διεθνείς αντιδράσεις. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί και το Πολυτεχνείο, κορυφαία εκδήλωση κατά της δικτατορίας, και δεν μπορούσε πια να προχωρήσει άλλο. Φυσικά, καταλυτικό ρόλο έπαιξε και το προδοτικό πραξικόπημα της Κύπρου", υπογραμμίζει ο Λ. Κύρκος.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Απόφαση για συγχωνεύσεις

    Η οριστική απόφαση για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων θα ληφθεί στα τέλη Ιουνίου και θα ανακοινωθεί την 1η Ιουλίου, όπως επισημαίνει το υπουργείο Υγείας.

    Κύκλοι του υπουργείου τονίζουν ότι και οι δύο προτάσεις των καθηγητών κ.κ.Λιαρόπουλου και Κυριόπουλου, που αφορούν στην αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη της Αττικής, δεν είναι δεσμευτικές, καθώς αναμένονται προτάσεις και από πολλούς άλλους φορείς, προκειμένου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να καταλήξει οριστικά για τις αλλαγές που θα γίνουν σε όλη τη χώρα.

    Είναι ωστόσο ξεκάθαρο ότι τόσο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, όσο και οι υφυπουργοί θεωρούν αναγκαίες τις αλλαγές στο σύστημα, καθώς όπως εκτιμούν δεν θα μπορέσει να είναι βιώσιμο τα επόμενα χρόνια, αν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ως στόχο την εξοικονόμηση πόρων και την περιστολή της σπατάλης.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Δράσεις κατά του καρκίνου

    Συγκρότηση και ενεργοποίηση των ογκολογικών επιτροπών των νοσοκομείων, θεσμοθέτηση θεραπευτικών φαρμακευτικών πρωτοκόλλων για τη θεραπεία του καρκίνου, δημιουργία ξενώνων φιλοξενίας για τους απόρους καρκινοπαθείς και τους συνοδούς τους, οργάνωση Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών, Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, προμήθεια από το ΕΣΥ της κατάλληλης σύγχρονης Βιοϊατρικής Τεχνολογίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, είναι οι δράσεις που έχουν δρομολογηθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, το οποίο περιλαμβάνει πολύπλευρες παρεμβάσεις πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης και παρουσιάστηκαν χθες σε επιστημονική ημερίδα.

    Τη δέσμευση της πολιτείας στην προαγωγή της Δημόσιας Υγείας και την πρόληψη των νόσων, και όχι μόνο στη θεραπεία της ασθένειας, επανέλαβε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας που άνοιξε και τις εργασίες της ημερίδας.

    «Οι δράσεις, που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, θέτουν ως προτεραιότητα την ενιαία και ισότιμη αντιμετώπιση των Ελλήνων πολιτών, τη βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας και ταυτόχρονα την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας» είπε κατά την ομιλία του στην ημερίδα Εξειδίκευσης για το Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου, ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Χρήστος Αηδόνης.

    Ο κ. Αηδόνης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και αναφέρθηκε στον ρόλο της διατροφής και της άσκησης, επισημαίνοντας ότι κοινή συνιστώσα πρόσφατων ερευνών και επιδημιολογικών μελετών αποτελεί η διαπίστωση ότι η σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή αποτελούν ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου. Σύμφωνα με μελέτες, ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο μειώθηκε σε όλες τις χώρες, όπου αυξήθηκε η φυσική δραστηριότητα των πολιτών. Επίσης, σημαντικά μεγαλύτερη είναι η μείωση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο όσων ακολουθούν τη Μεσογειακή Διατροφή.

    Αμέσως μετά το Πάσχα, πρόκειται να ξεκινήσει καμπάνια πρόληψης του καρκίνου για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή του κοινού στα προγράμματα πρόληψης, είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος.

    Για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του Προγράμματος Πληθυσμιακού (προσυμπτωματικού) Ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, προβλέπεται η πρόσκληση 60.000 γυναικών σε 65 Κέντρα Υγείας της χώρας. Στο Εθνικό Πρόγραμμα, επίσης, συμμετέχουν σε πρώτη φάση έξι νοσοκομεία της χώρας, τα κυτταρολογικά εργαστήρια των οποίων θα εξετάζουν τα δείγματα. Στη δεύτερη φάση υλοποίησης των προγραμμάτων στόχος θα είναι η εξέταση του συνόλου των γυναικών της χώρας, του επιστημονικά προβλεπόμενου συγκεκριμένου ηλικιακού φάσματος, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 April 2011 - 14:30:27 UTC