Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τέσσερα νομοσχέδια στο Υπουργικό
  • [02] Επιστολές στις διοικήσεις των τραπεζών
  • [03] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στην Υγεία Video
  • [04] Το Σάββατο η κηδεία του Ι. Καμπανέλλη
  • [05] Δεκτή η προσφυγή 166 εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων
  • [06] Αναλυτικά στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο από φορείς του Δημοσίου
  • [07] Εργασίες αποκατάστασης
  • [08] Κλίμα πολέμου στην Κερατέα
  • [09] Νηστεία και διατροφή
  • [10] "Απρόβλεπτη" κατάσταση ο»Ώ

  • [01] Τέσσερα νομοσχέδια στο Υπουργικό

    Σύσκεψη για θέματα Οικονομίας και Ανάπτυξης θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 πμ στην Βουλή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου με συμμετέχοντες τους υπουργούς Γ. Παπακωνσταντίνου, Μ. Χρυσοχοΐδη, Τ. Μπιρμπίλη, Δ. Ρέππα, Π. Γερουλάνο, Χ. Παμπούκη και Κ. Σκανδαλίδη.

    Στις 2 μμ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο θα συζητηθούν τέσσερα νομοσχέδια με πρώτο εκείνο για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, αρμοδιότητας του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Γιάννη Ραγκούση.

    Το επόμενο νομοσχέδιο αφορά την "αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, και την σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και άλλες διατάξεις" αρμοδιότητας του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Επίσης, θα συζητηθούν τα νομοσχέδια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το νομοσχέδιο για την προστασία αδέσποτων και κατοικίδιων ζώων και του υπουργείου Υγείας για τη δωρεά κα μεταμόσχευση οργάνων.

    Σύσκεψη για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου

    Στις 5:00 μμ, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την ομάδα εργασίας της οποίας προΐσταται ο Ιταλός Αρχιτέκτονας, Renzo Piano, η οποία θα του παρουσιάσει το πρόγραμμα εκπόνησης των μελετών για την ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου, που αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

    Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει να βγει από την κρίση και δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στο νέο μηχανισμό στήριξης εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο περιθώριο της Συνόδου των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ευρωβουλευτών από κοινού με τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

    Η ελληνική οικονομία δείχνει ότι φέρνει αποτελέσματα και ο στόχος είναι να δείξουμε ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας, τόνισε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, συμπληρώνοντας ότι στην προσπάθεια που γίνεται πρέπει να συμβάλουν και οι τράπεζες.

    Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο στην Ευρώπη, αλλά και να ενδυναμώσουμε τα θεσμικά μας όργανα, ανάγκη που φάνηκε έντονα στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στο μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση για τους οίκους αξιολόγησης και ειδικά στην "Standard & Poor's", η οποία υποβάθμισε την Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν περάσει στον απόλυτο πανικό και υπενθύμισε ότι ήταν εκείνοι που έδιναν ΑΑΑ στα τοξικά ομόλογα τα οποία δημιούργησαν την κρίση.

    Πρέπει να δούμε ποιος παίρνει τις αποφάσεις, ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι οίκοι αξιολόγηση δεν λογοδοτούν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να δει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Επιστολές στις διοικήσεις των τραπεζών

    Αναλυτική παρουσίαση του τρόπου αξιοποίησης των μορφών ενίσχυσης που έχει λάβει κάθε τράπεζα και ειδικότερα του τρόπου με τον οποίο η δημιουργούμενη ρευστότητα αντανακλάται στα μεγέθη της πραγματικής οικονομίας και χρησιμοποιείται προς όφελος των καταθετών, των δανειοληπτών και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας, ζητεί, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με επιστολές του προς τις τράπεζες που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας.

    Παράλληλα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημερώνει τις διοικήσεις των τραπεζών ότι με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, προτείνεται να επεκταθεί ο πυλώνας ενίσχυσης με τη μορφή των εγγυήσεων κατά επιπλέον 30 δισ. ευρώ. Η εν λόγω ενίσχυση θα παρέχεται, εφόσον κάθε πιστωτικό ίδρυμα προετοιμάσει και εφαρμόσει σχέδιο για μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η χρήση της πρόσθετης αυτής ενίσχυσης θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων και της πραγματικής οικονομίας.

    Σημειώνεται, ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης των πιστωτικών ιδρυμάτων περιλαμβάνει τρεις πυλώνες ενίσχυσης: την παροχή ομολόγων του Δημοσίου έναντι προνομιούχων μετοχών των τραπεζών, την παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου με συμμετοχή των τραπεζών, και την έκδοση ειδικών τίτλων του Δημοσίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα στοιχεία που ζητούνται είναι απαραίτητα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος ενίσχυσης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στην Υγεία Video

    Πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν οι γιατροί του ΙΚΑ. Σε αποχή από τα καθηκοντά τους τις ίδιες ημέρες καλούν τα μέλη τους οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά, 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει οι νοσοκομειακοί γιατροί για τις 30 Μαρτίου, ενώ κινητοποιήσεις προγραμματίζουν και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

    Οι γιατροί του ΙΚΑ ζητούν ανανέωση των συμβάσεων όλων των γιατρών του Ιδρύματος και κάνουν λόγο για «απαξίωση της ιατρικής πράξης».

    Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κήρυξε 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 30 Μαρτίου, με βασικά αιτήματα να μη γίνουν «περικοπές και συγχωνεύσεις, που διαλύουν το ΕΣΥ», αξιοπρεπείς αποδοχές για όλους τους εργαζόμενους και δωρεάν δημόσια περίθαλψη.

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει κηρύξει για τις 31 Μαρτίου 24ωρη απεργία στα νοσοκομεία της Περιφέρειας και πεντάωρη στάση εργασίας από τις 10.00 έως τις 15.00 στα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ζητούν να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ, προσλήψεις προσωπικού, νέο ενιαίο μισθολόγιο με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.

    Δριμεία κριτική στη στάση των φαρμακοποιών άσκησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος. «Περιμέναμε από τους φαρμακοποιούς να έχουν ήδη σταματήσει τις κινητοποιήσεις τους μετά τις σαφείς διαβεβαιώσεις, που έχουν λάβει για την αποπληρωμή των χρεών του ΟΠΑΔ προς αυτούς. Ακόμη κι αν πληρωθούν αύριο, ποιος ο λόγος να ταλαιπωρούνται οι πολίτες σήμερα;», είπε σε έντονο ύφος, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, και κατηγόρησε τους εκπροσώπους του κλάδου ότι έχουν στραφεί κατά των πολιτών, καλώντας τους για μία ακόμη φορά να σταματήσουν άμεσα τις κινητοποιήσεις, ακόμη και σήμερα.

    Ο υπουργός Υγείας, πλαισιωμένος από τους κυρίους Κουτρουμάνη, Δρέτα, Τιμοσίδη, Δημόπουλο και Σουλιώτη, τόνισε ότι «κάναμε τον ΟΠΑΔ ταμείο για να έχει εισφορές και να μπορεί να αποπληρώνει τα χρέη του, κάναμε στην Υγεία ότι δεν έχει γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτό πρέπει να το εκτιμήσουν».

    Σε ό,τι αφορά τον τρόπο πληρωμής των φαρμακοποιών από τον ΟΠΑΔ, σημείωσε πως οι φαρμακοποιοί θα πάρουν, μέσα στον Απρίλιο, τα 100 εκατομμύρια ευρώ για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και πως στόχος είναι να πληρώνονται άμεσα, όχι μόνο οι φαρμακοποιοί, αλλά και οι γιατροί.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Το Σάββατο η κηδεία του Ι. Καμπανέλλη

    O Ιάκωβος Καμπανέλης απεβίωσε χθες, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου "Μητέρα" μετά από δίμηνη νοσηλεία.

    Στην Αγία Ζώνη της Κυψέλης θα ψαλεί το Σάββατο, στις 11.30 π.μ., η νεκρώσιμος ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του, στο δεύτερο νεκροταφείο της Αθήνας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Δεκτή η προσφυγή 166 εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων

    Δικαιώνονται με αποφάσεις του Πρωτοδικείου συμβασιούχοι του Δήμου Αθηναίων, που προσέφεραν πολυετείς υπηρεσίες στον τομέα καθαριότητας.

    Το Μονομελές Πρωτοδικείο (Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων) με δύο αποφάσεις του, έκανε δεκτές τις προσφυγές 166 συμβασιούχων για τους οποίους έκρινε ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον Δήμο.

    Έτσι κρίνει ότι οι συμβάσεις των 166 πρέπει να μετατραπούν σε εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.

    Η απόφαση του δικαστηρίου , που ουσιαστικά δίνει παράταση στην εργασιακή σχέση των 166 με τον Δήμο, έχει ισχύ έως την εκδίκαση της κύριας αγωγής των εργαζομένων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Αναλυτικά στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο από φορείς του Δημοσίου

    Όλοι οι δημόσιοι Φορείς και Οργανισμοί (νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) υποχρεούνται να αποστέλλουν κάθε μήνα αναλυτικά στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μέσω των υπουργείων που τα εποπτεύουν.

    Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που απεστάλη σε όλους τους φορείς και στην οποία διευκρινίζονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις τόσο για τους επικεφαλής τους όσο και για τους ίδιους τους οργανισμούς, στην περίπτωση που δεν αποστέλλονται έγκαιρα τα στοιχεία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Εργασίες αποκατάστασης

    Οι τεχνικές υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ έχουν θέσει σε λειτουργία το δίκτυο μεταφοράς νερού από τις λίμνες Υλίκη και Μαραθώνα προς τις μονάδες επεξεργασίας (διυλιστήρια), ώστε να συνεχισθεί η αδιάλειπτη παροχή νερού στο πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η Εταιρία.

    Έχουν ήδη ξεκινήσει οι τεχνικές εργασίες για την προσωρινή αποκατάσταση της ζημιάς του καναλιού, με την τοποθέτηση μεταλλικού αγωγού μεγάλης διατομής, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν εντός ολίγων ημερών. Ταυτόχρονα, αρχίζουν οι εργασίες για τη μόνιμη αποκατάσταση της ζημιάς.

    Όπως αναφέρει η ΕΥΔΑΠ η ζημιά προκλήθηκε από κατολίσθηση του εδάφους, κατά πάσα πιθανότητα λόγω των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στην περιοχή. Το τμήμα του καναλιού που αποκολλήθηκε πλήρως, εκτείνεται σε μήκος περίπου 30 μέτρων, ενώ εκτεταμένες ζημιές έχουν προκληθεί σε τμήμα του καναλιού μήκους άλλων περίπου 70 μέτρων (συνολικό μήκος ζημιάς περίπου 100 μέτρα). Έχει διακοπεί πλήρως η παροχή νερού από τον ταμιευτήρα του Μόρνου προς το κανάλι μεταφοράς και έχει σταματήσει η κατάκλυση με νερά των περιοχών γύρω από το κανάλι.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Κλίμα πολέμου στην Κερατέα

    Η ένταση και τα επεισόδια κλιμακώνονται στην περιοχή της Κερατέας, όπου το πεδίο των συμπλοκών έχει μεταφερθεί στην αρχή της πόλης, δίπλα από τα πρώτα σπίτια. Νεαροί έβαλαν φωτιά σε απορριμματοφόρα και εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ, πέταξαν πέτρες και φωτοβολίδες κατά των πέντε διμοιριών των ΜΑΤ, που «απάντησαν», από την πλευρά τους, με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

    Την ίδια στιγμή, ελικόπτερο της αστυνομίας υπερίπταται πάνω από το δεύτερο μπλόκο, ενισχύοντας τις επίγειες δυνάμεις των αστυνομικών που κάνουν χρήση χημικών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [09] Νηστεία και διατροφή

    Διανύουμε την Σαρακοστή, την πιο μακρά και αυστηρή νηστεία της παράδοσης μας, με τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης να έχουν εκτοπιστεί από το οικογενειακό τραπέζι, όπου πλέον κυριαρχούν τα λαχανικά, τα όσπρια και τα θαλασσινά.

    Μια νηστεία την οποία ολοένα και περισσότερος κόσμος ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, για λόγους, θρησκευτικούς, οικονομικούς ή και για λόγους διατροφικής αποτοξίνωσης.

    Άλλωστε, η συγκλίνουσα θέση εκκλησίας και επιστήμης για την τήρηση της νηστείας είναι ότι συντελεί στην σωτηρία της ψυχής και του σώματος. Κοινή συνισταμένη τους είναι η ψυχική, πνευματική και σωματική υγεία, η οποία επιτυγχάνεται με την αλλαγή της διατροφής και την προσευχή.

    Εξάλλου, από τα αρχαιότατα χρόνια η νηστεία συνηθιζόταν ως μέσο κάθαρσης, εξιλασμού και δοκιμασία που βοηθούσε τους ανθρώπους να πλησιάσουν το θεό.

    Σύμφωνα με τους ιστορικούς οι αρχαίοι ασιατικοί λαοί νήστευαν για θρησκευτικούς λόγους. Οι Αιγύπτιοι και για λόγους υγιεινής. Οι Έλληνες θεωρούσαν τη νηστεία ως δοκιμασία που συνέτεινε στη προσέγγιση του ανθρώπου στο «θείον». Κυρίως νήστευαν οι ιερείς, οι βασιλείς και οι στρατηγοί προκειμένου να θυσιάσουν. Όσοι συμμετείχαν στα «μυστήρια», όπως οι Αθηναίοι, κατά τις εορτές των «Ελευσινίων» και των Θεσμοφορίων, οι Λακεδαιμόνιοι πριν τις πολεμικές επιχειρήσεις. Οι ιερείς του Δια στην Κρήτη δια βίου από κρέας και ψάρι.

    Ιδιότυπες νηστείες είχαν καθιερώσει σχολές και οργανώσεις, όπως οι Ορφικοί και οι Πυθαγόρειοι.

    Σύμφωνα με την Εκκλησία, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πατέρας Μάξιμος Παπαγιάννης «Η Νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, όπως και της Τετάρτης και Παρασκευής, ανάγονται στους αποστολικούς χρόνους, έχουν επικυρωθεί από Οικουμενική Συνοδό και θεσμοθετήθηκαν κατά μίμηση της σαραντάμερης νηστείας του Ιησού Χριστού στην έρημο, πριν την έναρξη του έργου του»

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [10] "Απρόβλεπτη" κατάσταση

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά στην αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί από την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα,ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Ο Καν παραδέχθηκε χθες ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα είναι "απρόβλεπτη" και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται "σε ύψιστη ετοιμότητα" για να αποφευχθεί μια οικολογική καταστροφή μετά την ανακάλυψη πλουτωνίου στο έδαφος και ραδιενέργειας στο νερό της θάλασσας.

    Η αναλογία ραδιενεργού ιωδίου είναι 3.355 φορές ανώτερη από το νόμιμο όριο στο θαλασσινό νερό που μετρήθηκε σε απόσταση 300 μέτρων νοτίως του πυρηνικού σταθμού. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο ιωδίου 131 που έχει καταγραφεί ως τώρα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 March 2011 - 5:30:27 UTC