Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκρίθηκε η εκταμίευση της 4ης δόσης από το ΔΝΤ
  • [02] Νέο σύστημα υπολογισμού της διαδοχικής ασφάλισης
  • [03] Ανησυχία από τη διαρροή ραδιενέργειας στην Ιαπωνία
  • [04] Συνεδριάζει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο»Ώ

  • [01] Εγκρίθηκε η εκταμίευση της 4ης δόσης από το ΔΝΤ

    Το ΔΝΤ ενέκρινε και τυπικά χθες, σε ειδική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 4,1 δισ. ευρώ. Η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. εξέφρασαν μεν ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα, αλλά επισήμαναν ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να πετύχει η εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

    Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης και τις θετικές επιπτώσεις των αποφάσεων που ελήφθησαν σχετικά με το δάνειο που έχει δοθεί στην Ελλάδα και αφορούν τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να προχωρήσει και το Ταμείο, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της ΕΕ, στην επιμήκυνση της αποπληρωμής του μέρους του δανείου που έχει δοθεί από το ΔΝΤ, κίνηση που αναμένεται να γίνει αφού την έχει εδώ και μήνες υποστηρίξει δημόσια ο ίδιος ο γενικός διευθυντής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΝΤ, το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας σημείωσε περαιτέρω πρόοδο προς τους ζωτικής σημασίας σκοπούς του, οι οποίοι περιλαμβάνουν την τοποθέτηση της οικονομίας σε δρόμο αειφόρου ανάπτυξης με την προώθηση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού τομέα και την εξασφάλιση βιώσιμων δημόσιων χρηματοοικονομικών.

    Το ζήτημα της καλύτερης εποπτείας των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, συζητήθηκε στο Συμβούλιο Eurogroup στις Βρυξέλλες, έπειτα από πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

    Με αφορμή την πρόσφατη υποβάθμιση της Ελλάδας και της Ισπανίας από τον οίκο Moodyβs, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, εξέφρασε την «έκπληξη» πολλών υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για τη χρονική στιγμή της υποβάθμισης. «Ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει τις προτάσεις της σχετικά με τους τρόπους καλύτερης εποπτείας των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης», ανέφερε ο Ζ. Γιουνκέρ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Νέο σύστημα υπολογισμού της διαδοχικής ασφάλισης

    Αναπροσαρμόζεται από την 1/1/2011, σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νόμο, ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων σε όσους κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου είχαν ασφαλιστεί σε περισσότερα από ένα Ταμεία. Επίσης επαναπροσδιορίζονται οι συντάξιμες αποδοχές βάσει των οποίων υπολογίζεται το ποσό της σύνταξης και από 15/7/2010 αλλάζει ο τρόπος διακανονισμού του ποσού των συντάξεων αναπηρίας.

    Με την εγκύκλιο αρ. 21 -11/3/2011 που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και υπογράφει ο Αναπληρωτής Υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης διευκρινίζεται ο τρόπος εφαρμογής του νέου συστήματος.

    Διατηρείται η αρχή της απονομής της σύνταξης από τον τελευταίο οργανισμό, εφόσον ο ασφαλισμένος πραγματοποίησε στην ασφάλισή του 1500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων όμως 20 μήνες ή 500 ημέρες κατά την τελευταία πενταετία πριν τη διακοπή της απασχόλησης ή της υποβληθείσης αίτησης για την κρίση του δικαιώματος σύνταξης λόγω γήρατος. Για την κρίση του δικαιώματος λόγω αναπηρίας ή θανάτου απαιτείται η πραγματοποίηση στην ασφάλιση του τελευταίου οργανισμού 40 μηνών ή 1000 ημερών εκ των οποίων οι 12 μήνες ή 300 ημέρες ασφάλισης θα πρέπει να αφορούν την τελευταία πενταετία πριν τη διακοπή της απασχόλησης ή την υποβολή της αίτησης.

    Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν πραγματοποίησε τον απαραίτητο αριθμό ημερών εργασίας στον τελευταίο ασφαλιστικό οργανισμό, ή τις έχει πραγματοποιήσει αλλά, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτεί η νομοθεσία του τελευταίου οργανισμού, τότε δικαιούται να ζητήσει σύνταξη αυτός ή τα μέλη της οικογένειάς του από τον οργανισμό στον οποίο πραγματοποίησε τις περισσότερες ημέρες εργασίας ή έτη ασφάλισης στον οποίον δεν περιλαμβάνεται ο τελευταίος, εφόσον υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:

    Ο ασφαλισμένος να συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας του οργανισμού αυτού.

    Ο ασφαλισμένος που ζητά να συνταξιοδοτηθεί λόγω γήρατος να έχει συμπληρώσει ένα από τα όρια ηλικίας που προβλέπει η νομοθεσία του τελευταίου ασφαλιστικού οργανισμού.

    Ο ασφαλισμένος που ζητά να συνταξιοδοτηθεί λόγω αναπηρίας να έχει κριθεί ανάπηρος με το ποσοστό αναπηρίας που προβλέπεται από τη νομοθεσία του τελευταίου ασφαλιστικού οργανισμού.

    Η σύνταξη υπολογίζεται με βάση τις προϋποθέσεις που ισχύουν στο Ταμείο που αναλαμβάνει την απονομή της σύνταξης και με συντελεστή που προσαυξάνεται αναλογικά από το 1ο ως το 45ο έτος ασφάλισης. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων βελτιώνει το προηγούμενο καθεστώς, το οποίο δεν ευνοούσε όσους ήταν ασφαλισμένοι σε δύο ή περισσότερα Ταμεία και οι οποίοι έπαιρναν τελικά χαμηλότερες συντάξεις σε σχέση με όσους είχαν ασφαλιστεί σε ένα ταμείο.

    Στην εγκύκλιο αναφέρονται τα κριτήρια με τα οποία ο οργανισμός που θα είναι αρμόδιος να κρίνει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα θα εξετάσει αν ο ασφαλισμένος έχει τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Αναλύονται οι προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, ο τρόπος προσδιορισμού της ασφαλιστικής κλάσης και των συνολικών αποδοχών, ενώ διευκρινίζεται ότι ειδικές διατάξεις που υπάρχουν στη νομοθεσία μερικών ασφαλιστικών οργανισμών και θέτουν ειδικές προϋποθέσεις για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, δε λαμβάνονται υπόψη. Στις προϋποθέσεις αυτές δεν περιλαμβάνονται χρονικές προϋποθέσεις που είναι θεμελιωτικές του συνταξιοδοτικού δικαιώματος της αναπηρίας και του θανάτου. Επίσης αναφέρονται παραδείγματα συγκεκριμένων περιπτώσεων διαδοχικής ασφάλισης ώστε να γίνουν κατανοητές όλες οι αλλαγές στο σύστημα της διαδοχικής ασφάλισης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Ανησυχία από τη διαρροή ραδιενέργειας στην Ιαπωνία

    Φωτιά ξέσπασε και στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα νωρίς το πρωί της Τρίτης, λίγο μετά την έκρηξη που προκάλεσε την καταστροφή του περιβλήματος του αντιδραστήρα 2 και τη διαρροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση.

    Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ακόμα ότι η ραδιενεργός μόλυνση στην ατμόσφαιρα γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, έχει αγγίξει πλέον επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία επίπεδα, καθώς ήδη έφθασε στις 400 μονάδες.

    Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, την ώρα που ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο παραδεχόταν ότι, "τώρα τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή των κατεστραμμένων αντιδραστήρων μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην ανθρώπινη υγεία".

    Γύρω από τη ζώνη κινδύνου έχει εκκενωθεί περιοχή ακτίνας 20 χιλιομέτρων, ενώ ζητήθηκε από τους κατοίκους που παραμένουν στην περιοχή, να κλειστούν στα σπίτια τους, να σφραγίσουν πόρτες και παράθυρα και να μην φοράνε ρούχα που έχουν εκτεθεί στο εξωτερικό περιβάλλον.

    Οι άνεμοι ακολουθούν πορεία νότιο-δυτική, πράγμα που συμπεριλαμβάνει στην ακτίνα πιθανής προσβολής μέσα στις επόμενες ώρες και την πρωτεύουσα Τόκιο. Η μετερεωλογική υπηρεσία της χώρας υπολογίζει ότι κινούνται με ταχύτητα 2-3 μέτρων το δευτερόλεπτο, αν και προβλέπεται να εξασθενήσουν αργότερα, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Οι αρχές προσπαθούν να αποτρέψουν την τήξη σε τρείς από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του εργοστασίου, που υπέστησαν βαρύτατες βλάβες στο σύστημα ψύξης των πυρήνων, από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής αλλά και από το τσουνάμι, που προεκλήθη από τη δόνηση, στον Ειρηνικό ωκεανό.

    Η γαλλική πρεσβεία στο Τόκιο, με ανακοίνωση που εξέδωσε τα ξημερώματα της Τρίτης, προειδοποιεί ότι, χαμηλού επίπεδου ραδιενεργή μόλυνση, που προέρχεται από τη διαρροή ραδιενεργών υλικών, που ακολούθησε τη νέα έκρηξη στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, αναμένεται να φθάσει στην ατμόσφαιρα, πάνω από το Τόκιο, περίπου σε 10 ώρες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Συνεδριάζει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

    Τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενημερώνει σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, για τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης.

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος θα συνέλεθει προς τούτο στις 4.30 το απόγευμα της Τρίτης.

    "Μήνυμα ασφάλειας προς τις αγορές" και "σημαντικό σταθμό που δείχνει τη θετική πορεία της χώρας", χαρακτήρισε την απόφαση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη χθεσιν΄ξ συνάντησή του, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Ο κ. Παπούλιας, υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό με τη φράση "κάτι κινείται", ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις συνθήκες της διαπραγμάτευσης και για την στάση του γαλλογερμανικού μετώπου.

    Ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για αναγνώριση της πορείας που έχει κάνει, όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά ο ελληνικός λαός. Κατέληξε πάντως λέγοντας ότι "έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε προς το καλύτερο και της οικονομίας, αλλά και των πολιτών".

    "Εχει ακόμα πολλή δουλειά", συμφώνησε ο κ. Παπούλιας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 March 2011 - 5:30:19 UTC