Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα τα καταφέρουμε"
  • [02] Νέα πρόταση για τους μετανάστες
  • [03] Ελληνοτουρκική συνεργασία
  • [04] Μαίνονται οι μάχες
  • [05] Ζήτησε παρέμβαση εισαγγελέα ο»Ώ

  • [01] "Θα τα καταφέρουμε"

    Συνολική λύση θα επιδιώξει η ελληνική κυβέρνηση στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της 11ης και της 25ης Μαρτίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά την ολοκλήρωση των ενημερωτικών επαφών που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από όλους τους αρχηγούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στηρίξουν αυτή την εθνική, όπως την χαρακτήρισε, προσπάθεια.

    Η συνολική λύση την οποία προωθεί η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, απαιτείται και για την διασφάλιση της σταθερότητας της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα δουλεύει σκληρά και δημιουργικά για μια τέτοια λύση αλλά, όπως τόνισε, η λύση αυτή πρέπει να είναι και πραγματική. Εννοώντας, όπως εξήγησε, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αιφνιδιάζεται από τις αγορές ούτε να φαίνεται ότι σέρνεται πίσω από αυτές.

    Τη δραστική αλλαγή των όρων του μνημονίου ως μόνη λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας, ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. "Συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει, έρχονται τα χειρότερα", τόνισε η γγ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα, ενώ "επιθετική πολιτική" ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ εισηγήθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης. Ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε την απόρριψη του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, την διεξαγωγή δημοψηφίσματος και την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.

    Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια συναντήθηκε με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη και με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Νέα πρόταση για τους μετανάστες

    Νέα πρόταση αναμένεται να διατυπωθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, με στόχο την επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τη συνεχιζόμενη απεργία πείνας των μεταναστών, οι οποίοι φιλοξενούνται στο μέγαρο Υπατία.

    Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο, η πρόταση περιλαμβάνει τρίπτυχο προϋποθέσεων, που θα πρέπει να πληρούνται για τη διευθέτηση του ζητήματος.

    Ειδικότερα, δυνατότητα υποβολής αιτήματος για νομιμοποίηση θα παρέχεται μόνον σε εκείνους τους μετανάστες, οι οποίοι μετρούν 12 χρόνια εργασίας στην Ελλάδα. Για τους υπόλοιπους, που δεν πληρούν τον συγκεκριμένο όρο, θα προσφέρεται περίοδος χάριτος έξι μηνών, με τη δυνατότητα ανανέωσής της για άλλους έξι μήνες.

    Το τρίτο σκέλος της πρότασης αφορά ανθρωπιστική προσφορά και προβλέπει την παροχή βοήθειας και την κάλυψη των εξόδων για τους μετανάστες οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Ελληνοτουρκική συνεργασία

    "Είμαστε προσηλωμένοι στην προώθηση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Ο κ. Νταβούτογλου έστειλε "μήνυμα φιλίας, καλής γειτονίας και κοινής μοίρας" και τόνισε ότι "όλος ο κόσμος θα μπορεί να δει στο πολύ εγγύς μέλλον την άριστη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας".

    Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Δρούτσας επανέλαβε την ελληνική θέση ότι οι διερευνητικές επαφές έχουν στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Το πλαίσιο, είπε, είναι σαφές, βασισμένο στο Διεθνες Δίκαιο, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα.

    Ο κ. Νταβούτογλου μίλησε για "νέα φάση" στη συνεργασία, μακριά από τα "παλιά στερεότυπα" των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Ερωτηθείς για την "αμφισβήτηση εδαφικού καθεστώτος ελληνικών νησιών ή βραχονησίδων", με αφορμή τοποθέτησή του για το Καστελόριζο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Καθημερινή της Κυριακής", ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στο Καστελόριζο, λέγοντας ότι δεν αμφισβητείται ότι είναι ελληνικό νησί. "Το μήνυμά μου είναι ότι η Τουρκία έχει θετική προσέγγιση στην επίλυση στο Αιγαίο", είπε. Ειδικά ως προς το Καστελόριζο, σημείωσε ότι η τοποθέτησή του είναι "απόλυτα γεωγραφική", προσθέτοντας ότι "η Ελλάδα έχει τις δικές της τοποθετήσεις, αλλά πρέπει να συζητούνται τα θέματα ανοιχτά".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Μαίνονται οι μάχες

    Εντατικό σφυροκόπημα με βαρέα όπλα ακουγόταν το μεσημέρι στο δυτικό τμήμα της πόλης του Ρας Λανούφ, προπύργιο της αντιπολίτευσης στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης, σύμφωνα με ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονται στην περιοχή, αλλά και με βάση ρεπορτάζ του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου "Αλ Τζαζίρα" που ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι συνεχίζουν τον βομβαρδισμό της πόλης.

    Εξάλλου, με άρματα μάχης και αεροσκάφη επιτίθενται στην Ζαουίγια, οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο Λίβυο ηγέτη, όμως οι εξεγερμένοι εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους το κέντρο της πόλης, ανέφεραν δύο κάτοικοι της περιοχής μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

    Το να δοθούν όπλα στους εξεγερμένους στη Λιβύη "εξετάζεται", στο πλαίσιο της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας στην κρίση, αλλά θα ήταν μια "πρόωρη" κίνηση, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, ενώ ξεκίνησαν, από χθες, να εποπτεύουν τη Λιβύη τα αναγνωριστικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ 'AWACS'.

    Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κανάλι αλ Αραμπίγια, ένας γιος του Μουάμαρ Καντάφι, ο Σαάντι, σε συνέντευξή του, προέβλεψε ότι "η Λιβύη μπορεί να γίνει μία νέα Σομαλία, όπου οι φυλές θα πολεμούν η μία την άλλη".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Ζήτησε παρέμβαση εισαγγελέα

    Την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ζήτησε ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας προκειμένου, όπως αναφέρει σε επιστολή του στον αρμόδιο εισαγγελέα Ιωάννη Τέντε, "οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν προς πάσα κατεύθυνση τυχόν υπάρχουσες ποινικές ευθύνες από πράξεις και παραλείψεις ιδιωτών και υπηρεσιακών παραγόντων που συνετέλεσαν στην έκθεση πολιτών σε κίνδυνο, με τον αποκλεισμό τους σε χαμηλές θερμοκρασίες".

    Όπως υπογραμμίζει ο υπουργός, η διαχείριση, λειτουργία και ασφαλής κυκλοφορία στους αυτοκινητοδρόμους που ανήκουν στην κατηγορία των παραχωρήσεων, αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του κατά περίπτωση παραχωρησιούχου.

    Σε συνδυασμό γεγονότων αποδίδει η Κοινοπραξία "Νέα Οδός" τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και εκφράζει την έντονη λύπη της.

    Οπως υποστηρίζει η Κοινοπραξία, κατ' αρχήν, συνολικά έξι νταλίκες εκτράπηκαν/ακινητοποιήθηκαν, (τρεις στο ρεύμα προς Αθήνα και τρεις στο ρεύμα προς Λαμία), το χρονικό διάστημα από τις 20:00 της Καθαράς Δευτέρας έως και λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Η Τροχαία προχώρησε σε απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων μόλις στις 23:30 το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας. Παράλληλα, σημαντικός αριθμός ιδιωτικών οχημάτων ακινητοποιήθηκαν λόγω μηχανικών προβλημάτων.

    «Η κίνηση και κυκλοφορία των οχημάτων βαρέως τύπου στο ρεύμα εισόδου προς Αθήνα δεν επιτρέπονταν από τις 3.00 το μεσημέρι (σ.σ. της Καθαράς Δευτέρας) μέχρι τις 09.00 το βράδυ. Η απαγόρευση αυτή είχε ανακοινωθεί, στο πλαίσιο των μέτρων κυκλοφορίας που είχαν ληφθεί από την Τροχαία, με Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε στις 02 Μαρτίου 2011», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργείο Προστασίας του Πολιτη.

    Ως προς την έξοδο, το υπουργείο διευκρινίζει ότι μόλις άρχισε η χιονόπτωση η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία βαρέως τύπου οχημάτων προς Λαμία, στο ύψος του Αγίου Στεφάνου Αττικής και οι τροχονόμοι ακινητοποιούσαν όσα τέτοια οχήματα εντόπιζαν στην περιοχή μεταξύ Λαμίας και Αγίου Στεφάνου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 March 2011 - 19:30:20 UTC