Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Ο νόμος για την Υγεία θα εφαρμοστεί''
  • [02] "Πιθανή η μονιμοποίηση της Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα"
  • [03] Το Σέντραλ Παρκ στο Ελληνικό ο»Ώ

  • [01] ''Ο νόμος για την Υγεία θα εφαρμοστεί''

    "Ο νόμος θα εφαρμοστεί σύμφωνα με όλα τα χρονοδιαγράμματα", τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία παραβρέθηκε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, η γενική γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Αθηνά Δρέττα και ο Διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

    Ο κ. Κουτρουμάνης υπογράμμισε ότι "κλείνει ο πρώτος κύκλος και ανοίγει ένας δεύτερος", αυτός της εφαρμογής του νόμου για την Υγεία, που χθες το βράδυ ψήφισε η Βουλή. Η ψήφιση του νόμου, είπε ο κ. Κουτρουμάνης, σημαίνει την αρχή του τέλους της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων.

    Ο κ. Λοβέρδος, από την πλευρά του, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή επί του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας ότι δεν έγινε ονομαστική ψηφοφορία, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ψήφισε ενωμένη, ενώ στη Βουλή υπήρξε αντιπαράθεση, αλλά όχι πόλωση.

    "Εχουμε την πίεση των απλών πολιτών που εκδηλώνεται μαζικά τις τελευταίες ημέρες, που μας λένε να προχωρήσουμε και δεν έχουμε δικαίωμα να τους απογοητεύσουμε. Μέρα με τη μέρα ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετείται καλύτερα", επισήμανε ο κ. Κουτρουμάνης, ενώ ο κ. Λοβέρδος πρόσθεσε: "η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι γίνεται κάτι καλό γι' αυτούς. Δεν περνάει από το μυαλό μας να μην οργανώσουμε σωστά αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία".

    Όπως ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης, μεγάλος αριθμός γιατρών του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ έχουν δεχθεί στα ιατρεία τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Ηδη, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, το 42,4% από τους 565 γιατρούς του ΟΑΕΕ, απάντησαν ότι τους επισκέφθηκαν στο ιατρείο τους ασφαλισμένοι του ΙΚΑ.

    "Η κατάσταση συνεχώς βελτιώνεται. Το σύστημα θα δουλέψει με καλύτερους όρους το επόμενο διάστημα. Οργανώνουμε τη μείωση της απόστασης ασφαλισμένου-γιατρού", είπε ο κ. Λοβέρδος.

    Σε ότι αφορά τους γιατρούς του ΙΚΑ και τον τρόπο της αμοιβής τους με το νέο καθεστώς, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι ένας νόμος δεν μπορεί να ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες, υπογράμμισε όμως ότι οι εργαζόμενοι στον νέο φορέα θα μεταφερθούν με τη σχέση εργασίας που έχουν σήμερα. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα νομικής φύσεως, που σχετίζονται με τη λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και σημείωσε ότι " μέχρι το Μάρτιο, θα τα δούμε όλα", ώστε τον Ιούνιο ο ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί.

    Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κουτρουμάνης, ξεκινά διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για την εφαρμογή του νόμου. Οσον αφορά τις αντιδράσεις των γιατρών και το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη ο υπουργός Υγείας είπε ότι "δικαίωμα του κάθε πολίτη είναι να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη".

    Αυτές τις μέρες, είπε ο κ. Λοβέρδος, ξεκινά και θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο η επανακοστολόγηση 10.000 ιατρικών πράξεων, το Υπουργείο Υγείας θα καθορίζει από τον Απρίλιο τις τιμές των φαρμάκων και με τον εξορθολογισμό του συστήματος ένας διοικητής θα μπορεί να διοικεί περισσότερα νοσοκομεία ή και ολόκληρη υγειονομική περιφέρεια.

    Τέλος, όπως αποκάλυψε η γενική γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Αθηνά Δρέττα, εντοπίστηκαν 15 γιατροί του ΟΑΕΕ, οι οποίοι έγραφαν συνταγές αξίας πάνω από 150.000 ευρώ το μήνα.

    Από το Υπουργείο εξετάζεται η λύση της σύμβασής τους με το ταμείο και η παραπομπή των υποθέσεων στον εισαγγελέα.

    Στο μεταξύ, επιμένουν στις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι νοσοκομειακοί και οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, αντιδρώντας στον νόμο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία. Σε συνέλευση, που πραγματοποίησαν στο αμφιθέατρο τού υπό κατάληψη Υπουργείου Υγείας αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους έως και την Παρασκευή, όπως και οι γιατροί του ΙΚΑ.

    Αποφάσισαν, επίσης, να παραμείνουν στο αμφιθέατρο του Υπουργείου έως και αύριο, οπότε θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση για να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "Πιθανή η μονιμοποίηση της Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα"

    Στην πιθανή μονιμοποίηση της υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης που απέστειλε η ΕΕ στην Ελλάδα αναφέρεται δημοσίευμα του κοινοτικού δελτίου Europolitique.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ομάδα των περίπου 200 συνοριοφυλάκων που απέστειλε εκτάκτως τον περασμένο Νοέμβριο η ΕΕ για να βοηθήσει στην περιπολία των ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων, αναμένεται να αποκτήσει το χαρακτήρα μόνιμης αποστολής.

    Η νέα μόνιμη υπηρεσία θα αποτελεί βραχίονα της Επιχείρησης «Ποσειδών», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Frontex ήδη από το 2006, έχοντας ως αποστολή τη φρούρηση των θαλάσσιων ελληνοτουρκικών συνόρων, αναφέρει η Europolitique.

    Όπως σημειώνει το άρθρο, τα κράτη-μέλη φαίνονται απρόθυμα να παρατείνουν τη λειτουργία της έκτακτης αποστολής, καθώς αυτό καθιστά τη συνεισφορά σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό υποχρεωτική για την κάθε χώρα, ωστόσο, αναγνωρίζεται το γεγονός ότι, αν αποχωρήσουν οι δυνάμεις φύλαξης μετά τη λήξη της σημερινής αποστολής στις 3 Μαρτίου, η λαθρομετανάστευση θα σημειώσει πάλι άνοδο.

    «Δεν γίνεται να υπάρχουν 180 συνοριοφύλακες τη μία μέρα και κανείς την επόμενη», αναφέρει διπλωματική πηγή που επικαλείται η Europolitique.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Το Σέντραλ Παρκ στο Ελληνικό

    Τη μετατροπή σε πράσινο όλου του χώρου που καταλαμβάνει σήμερα η πίστα του αεροδρομίου στο Ελληνικό προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόταση του Ισπανού αρχιτέκτονα Χοσέ Ασεμπίγιο που παρουσιάστηκε χθες σε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

    Με τη λογική αυτή - εάν εφαρμοστεί τελικά, καθώς οι προτάσεις του αρχιτέκτονα δεν είναι δεσμευτικές για την τελική απόφαση που θα πάρει η κυβέρνηση - η περιοχή του Ελληνικού θα θυμίζει έντονα το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης το οποίο, όπως και έχει επίσης ορθογώνιο παραλληλόγραμμο σχήμα και η πόλη αναπτύσσεται γύρω του. Συγκριτικά, η έκταση του Σέντραλ Παρκ είναι 3.500 στρέμματα ενώ το σύνολο της έκτασης του Ελληνικού είναι 5.300 στρέμματα.

    Με τις προτάσεις αυτές μεταξύ άλλων στις αποσκευές του, ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης πρόκειται να επισκεφθεί το Κατάρ, στις 22 Φεβρουαρίου, προκειμένου να διερευνήσει το ενδιαφέρον, τις αντιδράσεις και τις πιθανές αντιπροτάσεις αναφορικά με το Ελληνικό, στο πλαίσιο του Μνημονίου ύψους 5 δισ. δολαρίων που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών και προβλέπει, άλλωστε, επενδύσεις και στο χώρο του Real Estate.

    Πάντως, αρμόδιες πηγές τόνιζαν με έμφαση ότι:

    1.Το Κατάρ δεν είναι ο μοναδικός πιθανός επενδυτής με τον οποίο συζητά ή θα συζητήσει η κυβέρνηση για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Το "πρότζεκτ" θα παρουσιαστεί και σε άλλους υποψηφίους για να επιλεγεί η συμφερότερη για το Δημόσιο λύση.

    2.Οι προτάσεις Ασεμπίγιο δεν δεσμεύουν την τελική πρόταση της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί η έκταση. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα να εξυπηρετούνται τρεις βασικές πολιτικές επιλογές: το Ελληνικό να σηματοδοτεί τη νέα εικόνα της Αθήνας, να συμβάλει στην ανάπτυξη και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και να υπηρετεί τους στόχους της πράσινης ανάπτυξης, με σεβασμό σο περιβάλλον. Δεν αποκλείεται πάντως πριν τη μετάβαση του κ. Παμπούκη στο Κατάρ να γίνει νέα συνάντηση με τον Ισπανό αρχιτέκτονα για να μελετηθούν σε μεγαλύτερο βάθος οι προτάσεις του.

    Στο πλαίσιο αυτό, οι χρήσεις που συζητούνται να αναπτυχθούν στο παλιό αεροδρόμιο περιλαμβάνουν πανεπιστήμια, τεχνολογικά κέντρα, δίκτυα (clusters) επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στο πρότυπο ορισμένων που λειτουργούν ήδη στη χώρα μας, οικιστική ανάπτυξη (σπίτια), πιθανώς ξενοδοχεία και μαρίνα στην παραλία του Αγίου Κοσμά. Όλα τα κτίρια θα κατασκευαστούν με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση, ψύξη και φωτισμό, όπως και το ανθρακικό αποτύπωμα (εκπομπές CO2) από την καθημερινή χρήση των εγκαταστάσεων. Είναι πιθανό επίσης να διατηρηθούν και υφιστάμενα κτίρια του παλιού αεροδρομίου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 February 2011 - 15:30:18 UTC