Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε απεργία διαρκείας οι γιατροί του ΙΚΑ
  • [02] Μικροί...δημοσιογράφοι
  • [03] Στα πρόθυρα εμφυλίου η Αίγυπτος
  • [04] Στάσεις εργασίας στις συγκοινωνίες
  • [05] "Ταξίδι ψυχής"
  • [06] "Δικέφαλη" μάχη στα ημιτελικά ο»Ώ

  • [01] Σε απεργία διαρκείας οι γιατροί του ΙΚΑ

    Σε απεργία διαρκείας προχωρούν οι γιατροί του ΙΚΑ, έως και την επόμενη Πέμπτη απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά, τριήμερη πανελλαδική απεργία -μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Υγεία- Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία (σήμερα και αύριο). Σε 24ωρη απεργία προχωρά αύριο το υγειονομικό προσωπικό του ΙΚΑ.

    Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου των ιατρικών συλλόγων, που δόθηκε στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας, το οποίο τελεί υπό κατάληψη, παρέστη και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος μίλησε για κοινό αγώνα γιατρών-φαρμακοποιών.

    Οι γιατροί ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου και διάλογο από μηδενική βάση, ενώ καταγγέλλουν τον υπουργό πως με "προχειρότητα και αυτοσχεδιασμούς της στιγμής επιχειρεί να στήσει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, προκειμένου να κάμψει την αντίσταση του συνόλου των γιατρών και ειδικότερα των γιατρών του ΙΚΑ".

    "Δεν θα αποσύρουμε ένα σχέδιο νόμου που φέρνει τον γιατρό κοντύτερα στον πολίτη", απαντά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

    Στο μεταξύ, "ρολά" κατεβάζουν αύριο και τη Δευτέρα τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που έχει κηρύξει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Στην Αθήνα, τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσουν εκ νέου τα συνδικαλιστικά όργανα των φαρμακοποιών προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

    Το κοινό θα εξυπηρετείται από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Μικροί...δημοσιογράφοι

    Οι μαθητές του 5ου δημοτικού σχολείου των Γιαννιτσών Πέλλας, "Πηνελόπη Δέλτα", φαίνεται πως έχουν πάρει στα σοβαρά το ρόλο τους ως "δαιμόνιοι ρεπόρτερ" και έχουν καταφέρει να διακριθούν, μέσα από την εφημερίδα, που εκδίδουν εδώ και οχτώ χρόνια, με τίτλο "Η Πένα του Πέμπτου".

    "Ψυχή" της εφημερίδας είναι η πρώην διευθύντρια του δημοτικού σχολείου, Βιργινία Παναγιωτίδου, η οποία, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε, συνεχίζει να βοηθάει στην έκδοση του σχολικού αυτού εντύπου.

    "Η εφημερίδα βγαίνει εδώ και οχτώ χρόνια, με θέματα που εκφράζουν όλο το σχολείο. Είναι η 'φωνή' του σχολείου μας στην τοπική κοινωνία των Γιαννιτσών. Τα παιδιά διαπραγματεύονται διάφορα ζητήματα, ποικίλου περιεχομένου, και εκφράζουν όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις σχολικές αίθουσες", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Παναγιωτίδου.

    Το σχολικό έντυπο βραβεύτηκε πρόσφατα από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθητικών Εντύπων για το 2010, ενώ το 2008 είχε κατακτήσει το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό της εφημερίδας "Τα Νέα", όπου συμμετείχαν πολλές σχολικές εφημερίδες, από την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Οι μαθητές, στο τελευταίο τους φύλλο, επηρεασμένοι από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασχολήθηκαν και με την οικονομική κρίση. "Η χώρα μας εδώ και χρόνια έκανε σπατάλες και πολλοί στην εξουσία 'έφαγαν' τα λεφτά, δηλαδή τα ξόδεψαν ή τα κράτησαν για τον εαυτό τους, χωρίς να σκεφτούν την Ελλάδα. Έτσι φτάσαμε σ' αυτό το σημείο. Σίγουρα, η οικονομική κρίση επηρεάζει όλες τις οικογένειες, άλλες σε μεγαλύτερο και άλλες σε μικρότερο βαθμό", αναφέρει στο άρθρο της η Κωνσταντίνα Χατζηστρατή, μαθήτρια της ΣΤ' τάξης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Στα πρόθυρα εμφυλίου η Αίγυπτος

    Πεδίο μάχης είναι για δέκατη ημέρα η πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ φιλοκαθεστωτικών και αντιπάλων του καθεστώτος Μουμπάρακ και ακούγονται σφοδρά πυρά.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Αιγύπτου, από τις συμπλοκές, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

    Μετά τα επεισόδια, ο στρατός παρέταξε οχήματα κατά μήκος της πλατείας και προχώρησε σε συλλήψεις.

    Η Ουάσινγκτον κάλεσε τους Αμερικανούς που βρίσκονται ακόμη στην Αίγυπτο να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα.

    Οι ηγέτες των πέντε μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία) ζήτησαν σήμερα η διαδικασία μετάβασης στην Αίγυπτο να αρχίσει από τώρα και καταδίκασαν "όλους αυτούς που χρησιμοποιούν ή ενθαρρύνουν τη βία".

    Σειρά τηλεφωνικών επαφών με ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, αλλά και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε από το Σάββατο μέχρι σήμερα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο.

    Με σημερινές του δηλώσεις ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα να έχουν οι εξελιξεις στην Αιγυπτο θετική έκβαση τόσο για τον αιγυπτιακό λαό όσο και για τη Μέση Ανατολή.

    Ο κ. Παπανδρέου συσχέτισε τις εξελίξεις με τις απαιτήσεις για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες που να κατοχυρώνονται και από το Σύνταγμα. "Αυτές οι αλλαγές", είπε, "πρέπει να γίνουν άμεσα, με σταθερότητα και χωρίς βία".

    Με "ανησυχία και έκδηλο ενδιαφέρον" παρακολουθεί τα δραματικά γεγονότα που εξελίσσονται στην Αίγυπτο, ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων (ΣΑΕ), όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Η κατάσταση στην Αίγυπτο θα είναι το βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής αύριο, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Στάσεις εργασίας στις συγκοινωνίες

    Στάσεις εργασίες θα πραγματοποιήσουν αύριο οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για τις συγκοινωνίες. Στις αυριανές κινητοποιήσεις μετέχουν όλα τα συγκοινωνιακά μέσα εκτός του Μετρό.

    Οι οδηγοί των λεωφορείων της ΕΘΕΛ θα κάνουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3:30 το απόγευμα. Στα τρόλεϊ η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρ, ενώ ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος θα ακινητοποιηθεί για 4 ώρες από τις 12 το μεσημέρι.

    Την ίδια ώρα, πάντως, έντονο προβληματισμό προκαλούν στο επιβατικό κοινό οι αυξήσεις στα εισιτήρια και τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών. Στη Θεσσαλονίκη έχει συγκροτηθεί, μάλιστα, κίνηση που έχει την ονομασία "Επιβάτες Θεσσαλονίκης" και μέσω της οποίας πολίτες εκφράζουν οργανωμένα την αντίθεσή τους στις αυξήσεις.

    Μέλη της κίνησης επιβιβιβάζονται σε λεωφορεία του ΟΑΣΘ και διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις. Ορισμένοι επιβάτες χειροκροτούν. Πολλοί συμφωνούν με τη δράση, θεωρώντας ότι τα εισιτήρια είναι ακριβά.

    Εξάλλου, η κοινοπραξία «Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου» έχει εντοπίσει, μέσω της Τροχαίας, περίπου εξακόσιους οδηγούς, που δεν πλήρωσαν διόδια και ετοιμάζεται να τους κοινοποιήσει διαταγές πληρωμής. Οι "τζαμπατζήδες" οδηγοί λαμβάνουν επιστολή της εταιρίας να εξοφλήσουν το χρέος τους εντός 15 ημερών και αν δεν το πράξουν, θα κλήθουν να πληρώσουν το 20πλάσιο του ποσού με διαταγή πληρωμής, όπως προβλέπεται από τη συμβαση παραχώρησης.

    Σε ανάλογη διαδικασία προχωρά και η κοινοπραξία «Νέα Οδός», που εκμεταλλεύεται, μεταξύ άλλων, και τα διόδια των Αφιδνών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] "Ταξίδι ψυχής"

    «Η Κική Δημουλά έμαθε στους νέους να διαβάζουν ξανά ποίηση και έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στην ποίηση και στους ποιητές».

    Με αυτά τα λόγια ο Γιώργος Χρονάς -ποιητής και ο ίδιος και εκδότης- καλωσόρισε και προλόγισε την Κική Δημουλά στον πολυχώρο Passport στον Πειραιά, σε μια εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στο έργο της. Κόσμος του πνεύματος αλλά και πολλοί απλοί άνθρωποι μαζεύτηκαν -αψηφώντας το τσουχτερό κρύο- για να συναντήσουν την ποιήτρια που συγκινημένη, παρακολουθούσε ομιλητές και κοινό.

    «Τίποτε άλλο δεν έκανα παρά να αφοσιωθώ σε αυτό που από τη φύση μου προσφέρθηκε» είπε η ποιήτρια και τόνισε πόσο οικεία αισθάνεται με τον Πειραιά : «είναι ο τόπος που με θέλγει μελαγχολικά, καθώς από εδώ ξεκινούν τα πλοία τα μεγάλα και τα μικρά, τα μακρινά και τα κοντινά ταξίδια τους.

    Οι ηθοποιοί Μίρκα Παπακωνσταντίνου και Μάνος Γκαρατζογιάνης διάβασαν ποιήματα της Δημουλά .

    Η Μίρκα Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε "ταξίδι ψυχής" τα ποιήματα της Δημουλά , τα οποία τη συντρόφευσαν, όπως είπε, σε πολλές στιγμές της ζωής της».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] "Δικέφαλη" μάχη στα ημιτελικά

    Για μια θέση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας θα αναμετρηθούν η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ.

    Χθες, στο ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ πήρε μια απίστευτη πρόκριση επί του Παναθηναϊκού. Στο 8ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Μίτσελ πέτυχε το δεύτερο γκολ της Ένωσης με το οποίο έγινε το τελικό 2-3, αποτέλεσμα που έστειλε τους "κιτρινόμαυρους" στους τέσσερις της διοργάνωσης. Οι "πράσινοι", παρά την εντός έδρας ήττα στον πρώτο αγώνα με 2-0 και το προβάδισμα της Ένωσης στο 13΄ με το γκολ του Λαγού, πέτυχαν τρία γκολ με τους Σισέ (19΄), Ζιλμπέρτο Σίλβα (45΄), Βύντρα (63΄) και μέχρι το 98΄ είχαν αγγίξει το θαύμα.

    Ο ΠΑΟΚ, με γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στο 57', νίκησε 1-0 τον Ολυμπιακό στο άδειο -λόγω τιμωρίας- γήπεδο της Τούμπας, και προκρίθηκε στα ημιτελικά, αφού το πρώτο ματς στο γήπεδο Καραϊσκάκη είχε λήξει 1-1. Στο 86' οι «ερυθρόλευκοι» έμειναν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Μιραλάς.

    Το πρόγραμμα των αγώνων της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου θα ολοκληρωθεί σήμερα, με τον Διαγόρα που αντιμετωπίζει αυτή την ώρα τον Ατρόμητο και τον Ολυμπιακό Βόλου που παίζει στην έδρα του με την Κέρκυρα (19:00).

    Ο Ατρόμητος και ο Ολυμπιακός Βόλου είναι τα φαβορί για την πρόκριση, μετά τις νίκες τους με 2-0, στα πρώτα παιχνίδια.

    Όλοι οι αγώνες του Κυπέλλου μεταδίδονται από το Conn-x TV.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 February 2011 - 15:30:18 UTC