Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εφικτή μια δίκαιη, βιώσιμη λύση άμεσα"
  • [02] "Καμπανάκι" για τρόφιμα
  • [03] Διαρκές αδίκημα η μη απόδοση του ΦΠΑ
  • [04] Στα πρόθυρα εμφυλίου η Αίγυπτος
  • [05] Δράσεις δωρεάν μετακίνησης
  • [06] Προς αύξηση ωραρίου εργασίας ο»Ώ

  • [01] "Εφικτή μια δίκαιη, βιώσιμη λύση άμεσα"

    Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τις συναντήσεις του Προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια στη Γενεύη, με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάτησης του Κύπριου Προέδρου με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στην Αθήνα.

    Τόσο ο Πρόεδρος τη Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός, κάλεσαν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους να επιδείξουν εποικοδομητική στάση και να μη θέτουν θέματα εκτός των διαδικασιών, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και ακόμη και των συμφωνηθέντων με τον κ Ταλάτ.

    Επίσης ο κ Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να βρεθεί λύση του Κυπριακού, δίκαιη, βιώσιμη και αποδεκτή από το σύνολο των Κυπρίων μέχρι το τέλος του 2011.

    Το δεύτερο θέμα που συζήτησαν οι δύο ηγέτες, αφορούσε το σύνολο των ενεργειακών θεμάτων της περιοχής, για τα οποία τονίστηκε ότι υπάρχει συναντίληψη και συντονισμός των κινήσεων.

    Τέλος, το τρίτο μείζον θέμα που συζήτησαν ήταν οι εξελίξεις στην Αίγυπτο όπου διατυπώθηκε η ευχή για ομαλή μετάβαση. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πάρει όποιες πρωτοβουλίες είναι αναγκαίες. Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη βοήθεια που παρείχε η ελληνική Πολεμική Αεροπορία στους Κύπριους πολίτες που ήθελαν να φύγουν από την Αίγυπτο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "Καμπανάκι" για τρόφιμα

    Έκκληση διεθνούς αφύπνισης στις αυξητικές τάσεις που παρουσιάζουν οι τιμές τροφίμων και εμπορευμάτων απηύθυνε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλιγκ.

    Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ, κάλεσε τους ηγέτες της Ομάδας 20 (G-20) να "θέσουν πρώτα τις τροφές" στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων τους και να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν την αυξημένη μεταβλητότητα τιμών, η οποία απειλεί τις φτωχότερες τάξεις και δημιουργεί πληθωριστικές πιέσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης ειδικά για ζάχαρη και κρέας στις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες, αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα ανόδου της τιμής των τροφίμων, σε σύγκριση με την κρίση του 2007-2008.

    Ένα μίγμα υψηλών τιμών πετρελαίου και καυσίμων, η αυξημένη χρήση των βίοκαυσίμων, η κακοκαιρία και η πορεία των προθεσμιακών αγορών ωθούν ανοδικά τις τιμές των τροφίμων στα επίπεδα ρεκόρ του 2007-2008 και ωθούν σε κοινωνική αναταραχή σε χώρες κυρίως της Αφρικής.

    Σύμφωνα με τον κ.Ζέλιγκ, οι υψηλές τιμές των τροφίμων από κοινού με την ύπαρξη καταπιεστικών καθεστώτων και αυξανόμενης ανισότητας μεταξύ πλουσίων - φτωχών αποτελούν τις κύριες αιτίες για τις διαμαρτυρίες σε χώρες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Τυνησίας, της Υεμένης, της Αλγερίας και της Ιορδανίας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Διαρκές αδίκημα η μη απόδοση του ΦΠΑ

    Καμία προσπάθεια ποινικοποίησης του συνόλου των Ελλήνων φορολογουμένων δεν επιχειρούμε να κάνουμε τόνισε χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη συνάντηση που είχε η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, στο πλαίσιο του διαλόγου για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπει ποινές και άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Ο υπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι στη χώρα μας κατά γενική ομολογία υπάρχει μια ομάδα φορολογουμένων που συστηματικά φοροδιαφεύγει, τονίζοντας ότι αυτή η κατάσταση και η αίσθηση ατιμωρησίας δεν πρόκειται να συνεχιστεί.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν σαφής σε ό,τι αφορά τις γενικές κατευθύνσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

    Συγκεκριμένα είπε ότι το αδίκημα της μη απόδοσης του ΦΠΑ επιχειρούμε να το κάνουμε διαρκές από στιγμιαίο που ήταν έως τώρα, ενώ μίλησε και για αυτόφωρη σύλληψη υπό προϋποθέσεις και συγκεκριμένες συνθήκες υπό τις οποίες θα επιβάλλεται η διαδικασία του αυτόφωρου.

    Σημειώνεται ότι τόσο το θέμα του χαρακτηρισμού της μη απόδοσης του ΦΠΑ όσο και η αυτόφωρη διαδικασία για τους παραβάτες είχαν αποτελέσει σημεία αντιρρήσεων που είχε προβάλει το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατά την παρουσίαση του αρχικού κειμένου του νομοσχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας.

    Αλλα τέτοια σημεία ήταν η διάταξη του νομοσχεδίου για τη θέσπιση γενικού οικονομικού εισαγγελέα με αρμοδιότητα στη σύλληψη της φοροδιαφυγής καθώς οι ποινές φυλάκισης έως και δέκα έτη, που προβλέπονταν για μη απόδοση φόρων και ληξιπρόθεσμων χρεών πάνω από κάποιο χρονικό διάστημα από τους φορολογούμενους.

    Σε ό,τι αφορά τον οικονομικό εισαγγελέα ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα έχει αρμοδιότητα στα ζητήματα της φοροδιαφυγής. Επίσης, αναφέρθηκε στην άρση του φορολογικού απορρήτου στις περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών, που δεν αποδίδονται στο δημόσιο πάνω από κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς και στην δημοσιοποίηση των ονομάτων των συγκεκριμένων φορολογούμενων.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαγραφή χρεών, ενώ δήλωσε ότι στο νομοσχέδιο θα υπάρχει διάταξη συμψηφισμού χρεών μεταξύ του δημοσίου και των φορολογούμενων και κάλεσε τους παρευρισκόμενους εκπρόσωπους των φορέων να υποβάλουν τις προτάσεις τους για το θέμα αυτό.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Στα πρόθυρα εμφυλίου η Αίγυπτος

    Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Αιγύπτου, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν κατά τις βίαιες συγκρούσεις στην Πλατεία Ταχρίρ, που προκάλεσαν οι επιθέσεις των υποστηρικτών του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, οι οποίοι ζητούν την απομάκρυνση του Αιγύπτιου προέδρου από την εξουσία της χώρας.

    Μετά τις βίαιες συγκρούσεις, ο στρατός της Αιγύπτου παρέταξε στρατιωτικά οχήματα κατά μήκος της πλατείας Ταχρίρ, στο κέντρο του Καίρου, και προχώρησε σε συλλήψεις.

    Η Ουάσινγκτον κάλεσε τους Αμερικανούς που βρίσκονται ακόμη στην Αίγυπτο να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα.

    Οι ηγέτες των πέντε μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία) ζήτησαν σήμερα η διαδικασία μετάβασης στην Αίγυπτο να αρχίσει από τώρα και καταδίκασαν "όλους αυτούς που χρησιμοποιούν ή ενθαρρύνουν τη βία".

    Σειρά τηλεφωνικών επαφών με ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής, μεταξύ των οποίων και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, αλλά και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε από το Σάββατο μέχρι σήμερα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο.

    Με σημερινές του δηλώσεις ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα να έχουν οι εξελιξεις στην Αιγυπτο θετική έκβαση τόσο για τον αιγυπτιακό λαό όσο και για τη Μέση Ανατολή.

    Ο κ. Παπανδρέου συσχέτισε τις εξελίξεις με τις απαιτήσεις για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες που να κατοχυρώνονται και από το Σύνταγμα. "Αυτές οι αλλαγές", είπε, "πρέπει να γίνουν άμεσα, με σταθερότητα και χωρίς βία".

    Με "ανησυχία και έκδηλο ενδιαφέρον" παρακολουθεί τα δραματικά γεγονότα που εξελίσσονται στην Αίγυπτο, ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων (ΣΑΕ), όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Η κατάσταση στην Αίγυπτο θα είναι το βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής αύριο, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Δράσεις δωρεάν μετακίνησης

    Κανονικά κινούνται όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αφού και οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ αποφάσισαν να μην πραγματοποιήσουν την 24ωρη απεργία.

    Στάσεις εργασίας έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή. Οι οδηγοί στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ θα κάνουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3:30 το απόγευμα.Στα τρόλεϊ η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.Ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος θα ακινητοποιηθεί για 4 ώρες από τις 12 το μεσημέρι.

    Την ίδια ωρα, πάντως, έντονο προβληματισμό προκαλούν στο επιβατικό κοινό οι αυξήσεις στα εισιτήρια και τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών.Στη Θεσσαλονικη έχει συγκροτηθεί, μάλιστα, κίνηση που εχει την ονομασία "Επιβάτες Θεσσαλονίκης", που εκφράζουν οργανωμένα την αντίθεσή τους στις αυξήσεις.

    Μέλη της κίνησης επιβιβιβάζονται σε λεωφορεία του ΟΑΣΘ και διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις. Ορισμένοι επιβάτες χειροκροτούν .Πολλοί συμφωνούν με τη δράση, θεωρώντας ότι τα εισιτήρια είναι ακριβά.

    Η κυβέρνηση μείωσε την ετήσια επιχορήγηση του ΟΑΣΘ και σε αντιστάθμισμα συμφωνήθηκε η άνοδος του εισιτηρίου από 60 σε 80 και 90 λεπτά. Αλλά κι αυτά ακόμη φαίνονται πολλά για ανθρώπους, που μετακινούνται πολύ με τον πιο φθηνό τρόπο.

    Οι διαδηλωτές λένε ότι δεν συζητούν ποτέ με τον οδηγό, ακόμη κι εάν προκληθούν για να αποφεύγεται η ένταση στο λεωφορείο.

    Εν τω μεταξύ, ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε χθες στη Βουλή «αντικοινωνική» την αντίληψη να μην πληρώνονται τα εισιτήρια διαμηνύονται πως «η συμπεριφορά αυτή των τσαμπατζήδων του δεν πληρώνω εγώ και πληρώνουν άλλοι για μένα δεν είναι ανεκτή».

    Από την πλευρά της, η κοινοπαξία «Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου» έχει εντοπίσει, μέσω της Τροχαίας, περίπου εξακόσιους οδηγούς, που δεν πλήρωσαν διόδια και ετοιμάζεται να τους κοινοποιήσει διαταγές πληρωμής. Οι "τζαμπατζήδες" οδηγοί λαμβάνουν επιστολή της εταιρίας να εξοφλήσουν το χρέος τους εντός 15 ημερών και αν δεν το πράξουν, θα κλήθουν να πληρώσουν το 20πλάσιο του ποσού με διαταγή πληρωμής, όπως προβλέπεται από τη συμβαση παραχώρησης.

    Σε ανάλογη διαδικασία προχωρά και η κοινοπραξία «Νέα Οδός», που εκμεταλλεύεται, μεταξύ άλλων, και τα διόδια των Αφιδνών

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Προς αύξηση ωραρίου εργασίας

    Δύο σημαντικές ανακοινώσεις, για πρωτοβουλίες που αναμένεται να λάβει το υπουργείο Εσωτερικών, έκανε σήμερα ο υπουργός Γ. Ραγκούσης προς το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, ανοίγοντας την "ατζέντα" για τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, την παραγωγικότητα των υπαλλήλων και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

    Η πρώτη ανακοίνωση, αφορά την αύξηση του ωραρίου εργασίας κατά 2,5 ώρες εβδομαδιαίως, δηλαδή από 37,5 ώρες σε 40, όπως ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα, και η δεύτερη, το ωράριο λειτουργίας, καθώς προτάθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να λειτουργούν ορισμένες υπηρεσίες αιχμής και το απόγευμα.

    Σχετικά με την τελευταία πρόταση, ο υπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι "δεν μιλάμε για διακεκομμένο ωράριο αλλά για συνεχές". Συμπλήρωσε ότι η εφαρμογή του νέου ωραρίου για όσες υπηρεσίες θα λειτουργούν το απόγευμα, θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο προκειμένου οι εργαζόμενοι να προγραμματίσουν τη ζωή τους και τις υποχρεώσεις τους.

    Παράλληλα, ο υπουργός είπε ότι στη συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ τέθηκε και το θέμα του νέου ενιαίου μισθολογίου, διαβεβαιώνοντας ότι αυτό δεν θα γίνει για να κατεβάσει το μισθολογικό κόστος, αλλά για να αποκτήσει το Δημόσιο ένα σύγχρονο και δίκαιο μισθολόγιο.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την αύξηση του ωραρίου και το απογευματινό ωράριο, αλλά και για το νέο ενιαίο μισθολόγιο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 February 2011 - 13:30:20 UTC